| 
 
 
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
zumZUM 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.04.2006 
Mesajlar: 150 Şehir: Sivas | 
Kısa URL: https://ml.md/lc2442 
Gönderme Tarihi: 23.Nis.2006 
4,760 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg kırmızı pancar
 
2  diş sarımsak 
 
1 su bardağı  sirke
 
1 su bardağı su 
 
1/2 çorba kaşığı tuz 
 
 
Pancarlar yıkayıp, çok yumuşak olmayacak şekilde haşlayın.  Soyarak yuvarlak dilimleyin, bir kavanoza koyun. Tuzla dövülmüş sarımsağa sirke ve su koyup karıştırın. Pancarın üzerine döküp, kavanozu sağa sola çalkalayın, kapağını  kapatın. Bir günde turşu hazır olur.
 
 
 ML® Pancar Turşusu için tıklayın 
 
ML® Pancar Turşusu (görsel)
 
 
 
 
Fotoğraf "Düzağaç" tarafından gönderildi. 08.02.2021
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
Eşik 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.05.2006 
Mesajlar: 67 Şehir: tekirdag | 
Kısa URL: https://ml.md/lc6993 
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2006 
4,720 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram kırmızı pancar
 
2/3 bardak sirke
 
1/3 bardak limon suyu
 
4 diş sarmisak
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
tuz
 
 
Pancarları ovarak yıkayın, sap ve yapraklarını kesin, bir tencereye koyup üç parmak aşacak kadar su koyun, 1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı sirke ile arada kontrol ederek, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Kevgirle sudan alacağınız pancarlar soğumadan kabuklarını soyun ve halka şeklinde doğrayın. Pancarları cam kavanoza alın, kaynama suyunu süzerek üzerlerine dökün. Sarmısakları ayıklayın, bir parça tuzla dövün, üzerine sirke ve limon suyunu döküp karıştırın, pancarlara ekleyin. Toz şekeri ekleyin, tuzunu kontrol edin, buzdolabında 2-3 gün bekletin, küçük kaselerde suyu ile birlikte ikram edin.
 
 
 ML® Yoğurtlu Pancar Salatası için tıklayın
 
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
dul 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.12.2006 
Mesajlar: 33 Şehir: ank | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10261 
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2006 
4,418 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Pancarların önce yapraklarını kesmeli. Sonra bunları saplarıyla bol suda iyice yıkayıp bir kaba koymalı ve haşladıktan sonra hemen kabuklarını soyup dilim dilim doğramalı. Saplarını da parmak iriliğinde doğramalı. Beri yanda orta boy bir kavanoz için iki baş sarmısağı ayıklayıp tuzla havanda dövmeli ve bir miktar sirkeyle sulandırmalı. Sıcak suda bir kaşık kadar şekeri eritip bunu da sarımsaklı sirkeye katmalı. Pancar dilimleriyle saplarını kavanoza yerleştirmeli. Bunun üstüne şekerli ve sarımsaklı sirkeyi dökmeli. Pancarların üstüne ağırlık yerleştirdikten sonra ağırlığın üstüne çıkacak kadar sirke ilâve etmeli. Kavanozun ağzını kapatıp 24 saat böyle bırakmalı. Bu süre sonunda yenecek kadar pancarı bir kâseye yerleştirmeli. Üstüne gezdirerek az zeytinyağı dökmeli ve pancar turşusunu sofraya çıkarmalı. İsteyenler zeytinyağı koymadan da yiyebilirler. Pancar turşusunun fazla dayanmasını isteyenler turşuya şeker koymamalıdırlar. Buna mukabil turşunun olması için dört gün beklemek lâzımdır.
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
Cankat 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.04.2009 
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc35150 
Gönderme Tarihi: 05.Nis.2009 
4,357 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
THY Skylife
 
 
Malzemesi:
 
2 kg kırmızı pancar
 
2 baş sarımsak
 
2 yemek kaşığı tuz
 
2 su bardağı sirke
 
2 su bardağı su
 
 
Hazırlanışı:
 
Pancarlar temizlendikten sonra yıkanıp tencereye alınır. Üzerine tuz, 1 baş sarımsak, sirke ve su ilave edilip tencere ocağa alınır. Pancarlar pişinceye kadar yaklaşık 25 dakika pişirilir. Piştikten sonra soğumaya bırakılır. Pancarların kabukları, soğuduktan sonra el ile soyulur. Kavanoza doldurulup, suyu tülbentten süzdürülüp üzerine boşaltılır. Kalan sarımsaklar soyulup ince doğranır, turşunun içerisine atılır. 2 gün beklettikten sonra servis edilir.
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
cevahir 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 15.04.2009 
Mesajlar: 16 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc35464 
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2009 
4,353 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 kg için
 
1'er veya 2 kg'lık kavanozlar
 
3 kg taze pancar
 
Su
 
10 diş sarımsak
 
1 su bardağı sirke
 
1 tatlı kaşığı tozşeker
 
1 çorba kaşığı kayatuzu
 
 
Pancarların yeşil yapraklarını kesin. Pancar köklerinin topraklarını temizledikten sonra bol suyla yıkayın. Pancarları, üzerini örtecek kadar suda yumuşayana dek haşlayın. Sıcakken suyun içinden çıkarın. Kabuklarını incecik soyun. Pancarları büyüklüğüne göre dörde veya altıya bölün. Temiz bir kavanoza doldurun. Pancarları haşladığınız suyun içine 1 su bardağı sirkeyi, 1 çorba kaşığı kayatuzunu ve 1 tatlı kaşığı tozşekeri ekleyin. Tuz ve şeker eriyene dek karıştırın. Karışımı pancarların üzerine ilave edin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Oda sıcaklığında 2 gün bekletin. İkinci günün sonunda turşu yenmeye hazır olacaktır.
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
Elvin 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.12.2007 
Mesajlar: 37 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc20108 
Gönderme Tarihi: 20.Arl.2007 
4,192 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2-3 kg. kırmızı pancar
 
2 baş sarımsak
 
Tuz
 
Kafi miktar sirke
 
 
Pancarları iyice yıkayınız.
 
Pancarları, üzerini örtecek kadar suyla ateşe koyunuz.
 
Pancarlar yumuşayıncaya kadar haşlayınız.
 
Suyunu süzüp pancarlar soğuyunca kabuklarını soyup istediğiniz şekilde dilimlere kesiniz, (bütün yarım 1/4 daire olmak üzere).
 
Bir kavanoza dilimleri yerleştiriniz.
 
Sarımsakları soyup döğünüz.
 
Sirkeye tuzu ve sarımsakları ilave edip karıştırınız. (1 lt. sirke için 10 gr. tuz).
 
Pancarlara bu sirkeyi üzerine bir parmak geçecek kadar koyunuz.
 
Kavanozun kapağını kapatıp 5-10 gün bekleyiniz. Bu süre içerisinde turşu olmuş demektir.
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
ayşe diye biri 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.09.2010 
Mesajlar: 24 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56244 
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2010 
4,124 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
İyi cins pancarları yaprakları hariç, yalnız saplariyle birlikte suda haşlamalı ve sudan çıkarınca, kabuklarını soymalı ve halka halka doğramalıdır.
 
Bundan sonra, pancarları kavanoza doldurup ve üzerine, münasip bir mikdar döğülmüş sarımsakla tuz, sirke ve biraz şekerli sıcak su karışığını dökmeli ve ağzını kapıyarak, ertesi güne bırakmalıdır.
 
Şayet, bir zaman saklanmak isteniyorsa, pancarları tuz ve döğülmüş sarımsaklı sirkeye tamamiyle batırıp baskıya almalıdır.
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
G.Ömer 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.04.2011 
Mesajlar: 26 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc63301 
Gönderme Tarihi: 19.May.2011 
4,067 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Ayşe Tüter
 
 
1,5 kg. pancar
 
1 baş sarımsak
 
1 çay bardağı sirke
 
1 yemek kaşığı toz şeker
 
 
Pancarları önce bol su ile yıkayın. Sonra, derin bir tencereye biraz sirke ve tuz atın ve pancarları bu sirkeli suda haşlayın. Pancarlar kaynayınca, suyunu süzüp pancarları kabuklarını soyun. Daha sonra pancarları piramit şeklinde doğrayın ve tekrar tencereye koyarak iyice yumuşayıncaya kadar yeniden haşlayın. Turşu henüz sıcak iken, içine yeterince tuz, dövülmüş sarımsak sirke ilave edin.
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
gülay çarıkçı 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.06.2008 
Mesajlar: 24 Şehir: Edirne | 
Kısa URL: https://ml.md/lc24573 
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2008 
4,051 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 kg. küçük körpe pancar
 
10 diş sarımsak
 
1 su bardağı sirke
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
1 çorba kaşığı tuz
 
 
YAPILIŞI:
 
Pancarların yeşil yapraklarını kesin. Bu yaprakları iyice yıkayıp haşladıktan . çeşitli yemek yapabilecek malzeme olarak saklayabilirsiniz. Denemediyseniz yumurtalısını bir deneyin.
 
Pancar köklerinin topraklarını temizledikten sonra, bol suyla iyice yıkayın. Turşuyu kuracağınız kavanozun alacağı kadar su içinde haşlayınız. Haşlanan pancarları daha sıcakken sudan çıkarıp kabuklarını çok ince olarak doğrayınız. Pancarların büyüklüğüne göre, dörde veya altıya bölünüz. Temiz bir kavanoza yerleştiriniz. Havanda, ayıkladığınız sarımsakları tuz içinde iyice dövünüz. Pancarları haşladığınız suyun içine bir su bardağı sirkeyle birlikte atınız. Tuzun erimesini bekleyiniz. Tuz eridikten sonra bir tatlı kaşığı toz şekerini ekleyiniz. Kavanozun ağzını iyice kapatıp, oda hararetinde iki gün bekletiniz. İkinci günün sonunda turşunuz ikrama hazırdır.
 
 
 
 
Fotoğraf "fotocan" tarafından gönderildi. 09.05.2019
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
arajman 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.11.2009 
Mesajlar: 21 Şehir: Kırşehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc43800 
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2009 
4,009 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 Bağ pancar
 
1 Su bardağı sirke
 
1 Baş sarımsak
 
1 Çorba kaşığı zeytinyağı
 
1 Tutam tuz
 
 
Pancarı ayıklayıp yıkayınız.
 
Bol suda haşlayarak kabuklarını soyunuz.
 
Sarımsağı havanda tuzla dövünüz ve zeytinyağıyla iyice karıştırınız.
 
Sirkeyle beraber pancarların üzerine dökerek hemen sofraya getiriniz.
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
ihtiyar fırıncı 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.09.2008 
Mesajlar: 24 Şehir: Konya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc27041 
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2008 
4,008 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 bağ  pancar
 
1 şişe sirke
 
1 baş sarımsak
 
1 kaşık zeytinyağı
 
Tuz
 
 
Pancar üzerinde ikişer parmak sap bırakılıp ayıklanır. Bol suda haşlanır. Soğuyunca kabukları ayıklanır. Dilimlere ayrılır. Sarımsak havanda dövülür, zeytinyağıyla karıştıra karıştıra ağartılır. Sirke ile beraber pancarın üzerine dökülür. Hemen sofraya çıkarılabilir.
 
 
 
 
Fotoğraf "Domates Perisi" tarafından gönderildi. 11.01.2022
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
bitmeyen şarkı 
Editor 
 
  
Kayıt: 07.01.2011 
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc63220 
Gönderme Tarihi: 17.May.2011 
3,104 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr orta boy pancar (haşlanıp, süzülmüş ve kabukları soyularak 0,5 cm kalınlığında dilimlenmiş)
 
1/2 su bardağı sirke
 
1/4 su bardağı su
 
1 çorba kaşığı dereotu (kıyılmış)
 
2 çorba kaşığı şeker
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 küçük soğan (ince halkalar halinde kesilip, tek tek ayrılmış)
 
 
Pancar dilimlerini derin bir kaseye koyunuz.
 
Sirke, su, dereotu, şeker, tuz ve soğanı küçük bir kasede karıştırıp, karışımı derin kasedeki pancarların üstüne dökünüz. Kaseyi buzdolabında 2 saat, iyice soğuyana kadar bekletiniz.
 
Kaseyi buzdolabından alıp, pancar turşunuzu servis ediniz ya da ağzı sıkıca kapalı bir kavanozda saklayınız.
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
bitmeyen şarkı 
Editor 
 
  
Kayıt: 07.01.2011 
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc70308 
Gönderme Tarihi: 30.Kas.2011 
2,947 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
20 pancar (yıkanmış)
 
3 litre (15 su bardağı) su
 
2 litre (10 su bardağı) sirke
 
1 baş sarımsak (kabukları soyulup, bütün bırakılmış)
 
5 defne yaprağı
 
3/4 su bardağı tuz
 
2 limonun suyu
 
 
Büyük bir tencereye pancarları, suyu ve sirkenin yarısını (5 su bardağı) koyup, orta ateşte 45 dakika, pancarlar yumuşayana kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, bir delikli kepçeyle pancarları tencereden çıkararak (tenceredeki haşlanma suyunu saklayınız) kabuklarını soyup, her birini ortadan ikiye kesiniz. Yarım pancarları bir kevgire koyup, soğuk suyla iyice yıkadıktan sonra, temiz bir cam kavanoza diziniz. Üstüne, süzdüğünüz ılık haşlanma suyunu, sarımsakları, defne yapraklarını, tuzu ve limon suyunu döküp, ağırlık yaparak kavanozun ağzını sıkıca kapatınız. Kavanozu serin ve nemsiz bir yerde bir hafta beklettikten sonra, turşunuzu servis ediniz.
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157438 
Gönderme Tarihi: 24.Nis.2021 
418 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg kırmızı pancar
 
1 su bardağı sirke
 
1 yemek kaşığı kaya tuzu
 
6-7 diş sarımsak
 
Yeteri kadar su
 
 
İlk önce pancarları yıkayıp kabuklarını imce halde soyun.
 
Üzerine çıkacak kadar su dökerek kaynatın.
 
Sert kalmışsa 10 dakika daha kaynatın.
 
Çatal batırarak pişip pişmediğini kontrol edin.
 
Kevgirle pancarları sudan alıp geniş bir kaba çıkartalım.
 
Biraz ılındıktan sonra küp küp doğrayalım.
 
Cam kavanozlara alın.
 
Sarımsakları ortadan ikiye bölerek aralarına yerleştirin.
 
Ilınan haşlama suyuna tuz ve sirkeyi katın.
 
Kavanozlara paylaştırın.
 
Kavanozların kapaklarını sıkı sıkı kapatın.
 
Serin bir ortamda 1-2 gün bekletin.
 
Turşunuz hazır.
 
 
 
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc164607 
Gönderme Tarihi: 02.May.2022 
412 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Pancar
 
Sarımsak
 
Sirke
 
Kaya tuzu
 
 
1 kg. pancarı kabuklarıyla güzelce yıkayıp hatta fırçalayıp üstünü aşacak kadar suda düdüklü tencerede haşlıyorum. Pancarlara bıçak batırıp istenilen yumuşaklığa gelmişse ocaktan alıyorum. Çok fazla yumuşamamasına dikkat edin. Şayet kabuklarını soyup haşlarsanız o güzelim mor rengi elde edemezsiniz. Haşlanan pancarların fazla soğumadan kabuklarını soyuyorum ve bir kaç parçaya bölüp, kavanozlara yerleştiriyorum ( minik olursa 2-3 kavanoz ) ve içine 4-5 diş sarımsak atıyorum. Bir kapta 1 çay bardağı sirke, bir çay kaşığı şeker ve 1 yemek kaşığı tuzu karıştırıp eriyince kavanoza katıyorum. Pancarları haşladığımız sudan kavanozumuzun eksik suyunu tamamlıyorum. Kapağını 4-5 gün sonra tüketmek üzere sıkıca kapatıyorum.
 
 
 
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc161102 
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2021 
386 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 pancar
 
6 diş sarımsak
 
3 defneyaprağı
 
1 tatlı kaşığı tane karabiber
 
10 dal maydanoz sapı
 
1 dal kereviz sapı ve yaprağı
 
Salamura için:
 
Yeteri kadar pancar suyu
 
Yeteri kadar sirke
 
1 yemek kaşığı kalın tuz
 
 
Pancarların kabuklarını fırça ile iyice temizleyip sap kısmını kesin. Tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin. 3 yemek kaşığı sirke ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin.
 
Pişen pancarların suyunu salamurada kullanmak için ayırın. Ilıkken kabuklarını soyduğunuz pancarları, ister kalın, yuvarlak dilimler halinde, isterseniz elma dilimi şeklinde doğrayın.
 
Kavanoza karabiberleri, iki defneyaprağını ve 4 diş sarımsağı ekleyin. Pancarları boşluk kalmayacak şekilde kavanoza doldurun.
 
En üste kalan sarımsak ve defneyaprağını ekleyin. Maydanoz, kereviz sapları ve yapraklarını pancarların üzerini tamamen kapatın.
 
Salamura için, pancar turşusunun kendi haşlama suyunu kullanın. Pancar suyu sıcakken, içine sirke ve tuzunu ekleyin, tuz eriyinceye kadar kadar karıştırın.
 
Turşunun üzerini kapatacak kadar hazırladığınız su ile doldurun, ağzını sıkıca kapatın.
 
 
 
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172267 
Gönderme Tarihi: 25.May.2023 
260 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
6 adet küçük boy kırmızı pancar 
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
6 diş sarımsak
 
15 ml pekmez
 
200 ml sirke
 
100 ml pancarın haşlanma suyu
 
 
Geniş bir tencereye pancarları koyun ve üzerini 3-4 parmak geçinceye kadar su ekleyin. Pancarlar yumuşayana dek pişirin.
 
Pancarlar haşlanınca tencereden alın ve soğuk sudan geçirin.
 
Pancarı haşladığınız suyu saklayın. 
 
Pancarları halka halka doğrayıp kavanoza yerleştirin. Üzerine tuzla ezilmiş sarımsağı ve pekmezi ekleyin ve karıştırın.
 
Kavanoza sirke ve pancar suyunu ekleyin ve en az 3-4 saat beklettikten sonra servis edin. 
 
 
Not: Pancar turşusunu buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.
 
 
 
 
Fotoğraf "Çetin Ceviz" tarafından gönderildi. 30.09.2025
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185029 
Gönderme Tarihi: 28.Eyl.2025 
75 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg kırmızı pancar
 
1 yemek kaşığı kaya tuzu
 
1 çay bardağı üzüm sirkesi
 
3–4 diş sarımsak
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
Yeterince içme suyu
 
 
Pancarları güzelce yıkayın ve kabuklarıyla birlikte haşlayın. Haşlandıktan sonra kabuklarını soyup iri parçalara doğrayın.
 
Turşu kavanozuna pancarları yerleştirin. Aralarına kabukları soyulmuş sarımsak dişlerini ekleyin.
 
Üzerine kaya tuzu, şeker ve sirkeyi ekleyin.
 
Kaynatılıp soğutulmuş içme suyunu pancarların üzerini geçecek şekilde doldurun.
 
Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve serin, karanlık bir yerde 4–5 gün bekletin.
 
 
 
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185476 
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2025 
61 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 kg kırmızı pancar
 
1 litre su
 
1 su bardağı üzüm sirkesi
 
1 yemek kaşığı kaya tuzu
 
1 yemek kaşığı toz şeker
 
5-6 diş sarımsak
 
5-6 adet tane karabiber (isteğe bağlı)
 
 
Pancarların kabuklarını soymadan iyice yıkayın. Büyükse ikiye ya da dörde bölün.
 
Tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin. Hafif diri kalacak şekilde, yaklaşık 20-25 dakika haşlayın. Suyunu süzüp soğumaya bırakın.
 
Soğuyan pancarların kabuklarını elinizle kolayca soyun. İstediğiniz büyüklükte dilimleyin veya küp küp doğrayın.
 
Başka bir tencerede 1 litre suyu, sirkeyi, tuzu ve şekeri kaynatın. Ocaktan alın, hafif ılınmaya bırakın.
 
Doğradığınız pancarları ve aralara bütün diş sarımsakları yerleştirin. Karabiber tanelerini ekleyin. Üzerine hazırladığınız sıcak turşu suyunu dökün.
 
Kavanozların kapağını kapatın. Oda sıcaklığında 1-2 gün beklettikten sonra buzdolabına kaldırın. 4-5 gün içinde yemeye hazır hale gelir.
 
 
 
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185492 
Gönderme Tarihi: 30.Ekm.2025 
40 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg kırmızı pancar
 
1 litre su
 
2 yemek kaşığı kaya tuzu
 
1 çay bardağı üzüm sirkesi
 
5-6 diş sarımsak
 
1 tatlı kaşığı toz şeker (isteğe bağlı)
 
1 çay kaşığı limon tuzu
 
Cam kavanoz
 
 
Pancarların kabuklarını soymadan güzelce yıkayın ve büyük parçalar halinde doğrayın.
 
Doğranmış pancarları tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. (Çok fazla dağılmamasına dikkat edin.)
 
Ayrı bir kapta 1 litre suyu kaynatın.
 
İçine kaya tuzu, sirke, limon tuzu ve şekeri ekleyip karıştırın.
 
Haşlanan pancarları cam kavanoza yerleştirin.
 
Aralarına sarımsak dişlerini ekleyin.
 
Hazırladığınız tuzlu-sirkeli karışımı kavanoza dökün.
 
Pancarların tamamen suyun içinde kaldığından emin olun.
 
Kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
 
Serin ve güneş görmeyen bir yerde en az 7-10 gün dinlendirdikten sonra pancar turşunuz hazır hale gelecektir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |