| 
 
 
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
zumZUM 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.04.2006 
Mesajlar: 150 Şehir: Sivas | 
Kısa URL: https://ml.md/lc2442 
Gönderme Tarihi: 23.Nis.2006 
4,760 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg kırmızı pancar
 
2  diş sarımsak 
 
1 su bardağı  sirke
 
1 su bardağı su 
 
1/2 çorba kaşığı tuz 
 
 
Pancarlar yıkayıp, çok yumuşak olmayacak şekilde haşlayın.  Soyarak yuvarlak dilimleyin, bir kavanoza koyun. Tuzla dövülmüş sarımsağa sirke ve su koyup karıştırın. Pancarın üzerine döküp, kavanozu sağa sola çalkalayın, kapağını  kapatın. Bir günde turşu hazır olur.
 
 
 ML® Pancar Turşusu için tıklayın 
 
ML® Pancar Turşusu (görsel)
 
 
 
 
Fotoğraf "Düzağaç" tarafından gönderildi. 08.02.2021
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
gülay çarıkçı 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.06.2008 
Mesajlar: 24 Şehir: Edirne | 
Kısa URL: https://ml.md/lc24573 
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2008 
4,051 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 kg. küçük körpe pancar
 
10 diş sarımsak
 
1 su bardağı sirke
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
1 çorba kaşığı tuz
 
 
YAPILIŞI:
 
Pancarların yeşil yapraklarını kesin. Bu yaprakları iyice yıkayıp haşladıktan . çeşitli yemek yapabilecek malzeme olarak saklayabilirsiniz. Denemediyseniz yumurtalısını bir deneyin.
 
Pancar köklerinin topraklarını temizledikten sonra, bol suyla iyice yıkayın. Turşuyu kuracağınız kavanozun alacağı kadar su içinde haşlayınız. Haşlanan pancarları daha sıcakken sudan çıkarıp kabuklarını çok ince olarak doğrayınız. Pancarların büyüklüğüne göre, dörde veya altıya bölünüz. Temiz bir kavanoza yerleştiriniz. Havanda, ayıkladığınız sarımsakları tuz içinde iyice dövünüz. Pancarları haşladığınız suyun içine bir su bardağı sirkeyle birlikte atınız. Tuzun erimesini bekleyiniz. Tuz eridikten sonra bir tatlı kaşığı toz şekerini ekleyiniz. Kavanozun ağzını iyice kapatıp, oda hararetinde iki gün bekletiniz. İkinci günün sonunda turşunuz ikrama hazırdır.
 
 
 
 
Fotoğraf "fotocan" tarafından gönderildi. 09.05.2019
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
ihtiyar fırıncı 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.09.2008 
Mesajlar: 24 Şehir: Konya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc27041 
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2008 
4,008 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 bağ  pancar
 
1 şişe sirke
 
1 baş sarımsak
 
1 kaşık zeytinyağı
 
Tuz
 
 
Pancar üzerinde ikişer parmak sap bırakılıp ayıklanır. Bol suda haşlanır. Soğuyunca kabukları ayıklanır. Dilimlere ayrılır. Sarımsak havanda dövülür, zeytinyağıyla karıştıra karıştıra ağartılır. Sirke ile beraber pancarın üzerine dökülür. Hemen sofraya çıkarılabilir.
 
 
 
 
Fotoğraf "Domates Perisi" tarafından gönderildi. 11.01.2022
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157438 
Gönderme Tarihi: 24.Nis.2021 
418 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg kırmızı pancar
 
1 su bardağı sirke
 
1 yemek kaşığı kaya tuzu
 
6-7 diş sarımsak
 
Yeteri kadar su
 
 
İlk önce pancarları yıkayıp kabuklarını imce halde soyun.
 
Üzerine çıkacak kadar su dökerek kaynatın.
 
Sert kalmışsa 10 dakika daha kaynatın.
 
Çatal batırarak pişip pişmediğini kontrol edin.
 
Kevgirle pancarları sudan alıp geniş bir kaba çıkartalım.
 
Biraz ılındıktan sonra küp küp doğrayalım.
 
Cam kavanozlara alın.
 
Sarımsakları ortadan ikiye bölerek aralarına yerleştirin.
 
Ilınan haşlama suyuna tuz ve sirkeyi katın.
 
Kavanozlara paylaştırın.
 
Kavanozların kapaklarını sıkı sıkı kapatın.
 
Serin bir ortamda 1-2 gün bekletin.
 
Turşunuz hazır.
 
 
 
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc161102 
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2021 
386 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 pancar
 
6 diş sarımsak
 
3 defneyaprağı
 
1 tatlı kaşığı tane karabiber
 
10 dal maydanoz sapı
 
1 dal kereviz sapı ve yaprağı
 
Salamura için:
 
Yeteri kadar pancar suyu
 
Yeteri kadar sirke
 
1 yemek kaşığı kalın tuz
 
 
Pancarların kabuklarını fırça ile iyice temizleyip sap kısmını kesin. Tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin. 3 yemek kaşığı sirke ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin.
 
Pişen pancarların suyunu salamurada kullanmak için ayırın. Ilıkken kabuklarını soyduğunuz pancarları, ister kalın, yuvarlak dilimler halinde, isterseniz elma dilimi şeklinde doğrayın.
 
Kavanoza karabiberleri, iki defneyaprağını ve 4 diş sarımsağı ekleyin. Pancarları boşluk kalmayacak şekilde kavanoza doldurun.
 
En üste kalan sarımsak ve defneyaprağını ekleyin. Maydanoz, kereviz sapları ve yapraklarını pancarların üzerini tamamen kapatın.
 
Salamura için, pancar turşusunun kendi haşlama suyunu kullanın. Pancar suyu sıcakken, içine sirke ve tuzunu ekleyin, tuz eriyinceye kadar kadar karıştırın.
 
Turşunun üzerini kapatacak kadar hazırladığınız su ile doldurun, ağzını sıkıca kapatın.
 
 
 
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc164607 
Gönderme Tarihi: 02.May.2022 
412 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Pancar
 
Sarımsak
 
Sirke
 
Kaya tuzu
 
 
1 kg. pancarı kabuklarıyla güzelce yıkayıp hatta fırçalayıp üstünü aşacak kadar suda düdüklü tencerede haşlıyorum. Pancarlara bıçak batırıp istenilen yumuşaklığa gelmişse ocaktan alıyorum. Çok fazla yumuşamamasına dikkat edin. Şayet kabuklarını soyup haşlarsanız o güzelim mor rengi elde edemezsiniz. Haşlanan pancarların fazla soğumadan kabuklarını soyuyorum ve bir kaç parçaya bölüp, kavanozlara yerleştiriyorum ( minik olursa 2-3 kavanoz ) ve içine 4-5 diş sarımsak atıyorum. Bir kapta 1 çay bardağı sirke, bir çay kaşığı şeker ve 1 yemek kaşığı tuzu karıştırıp eriyince kavanoza katıyorum. Pancarları haşladığımız sudan kavanozumuzun eksik suyunu tamamlıyorum. Kapağını 4-5 gün sonra tüketmek üzere sıkıca kapatıyorum.
 
 
 
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172267 
Gönderme Tarihi: 25.May.2023 
260 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
6 adet küçük boy kırmızı pancar 
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
6 diş sarımsak
 
15 ml pekmez
 
200 ml sirke
 
100 ml pancarın haşlanma suyu
 
 
Geniş bir tencereye pancarları koyun ve üzerini 3-4 parmak geçinceye kadar su ekleyin. Pancarlar yumuşayana dek pişirin.
 
Pancarlar haşlanınca tencereden alın ve soğuk sudan geçirin.
 
Pancarı haşladığınız suyu saklayın. 
 
Pancarları halka halka doğrayıp kavanoza yerleştirin. Üzerine tuzla ezilmiş sarımsağı ve pekmezi ekleyin ve karıştırın.
 
Kavanoza sirke ve pancar suyunu ekleyin ve en az 3-4 saat beklettikten sonra servis edin. 
 
 
Not: Pancar turşusunu buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz.
 
 
 
 
Fotoğraf "Çetin Ceviz" tarafından gönderildi. 30.09.2025
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185029 
Gönderme Tarihi: 28.Eyl.2025 
75 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg kırmızı pancar
 
1 yemek kaşığı kaya tuzu
 
1 çay bardağı üzüm sirkesi
 
3–4 diş sarımsak
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
Yeterince içme suyu
 
 
Pancarları güzelce yıkayın ve kabuklarıyla birlikte haşlayın. Haşlandıktan sonra kabuklarını soyup iri parçalara doğrayın.
 
Turşu kavanozuna pancarları yerleştirin. Aralarına kabukları soyulmuş sarımsak dişlerini ekleyin.
 
Üzerine kaya tuzu, şeker ve sirkeyi ekleyin.
 
Kaynatılıp soğutulmuş içme suyunu pancarların üzerini geçecek şekilde doldurun.
 
Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve serin, karanlık bir yerde 4–5 gün bekletin.
 
 
 
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185109 
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2025 
20 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 kg kırmızı pancar
 
5-6 diş sarımsak
 
1 çay bardağı üzüm sirkesi
 
1 yemek kaşığı kaya tuzu
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
İçme suyu
 
 
Pancarları güzelce yıkayın. Kabuklarıyla birlikte büyük bir tencerede haşlayın. Pancarlar yumuşayınca suyunu süzün ve kabuklarını soyun.
 
Soyulan pancarları isteğe göre küp küp doğrayın ya da dilimleyin.
 
Kavanozların dibine birkaç diş sarımsak yerleştirin. Üzerine doğranmış pancarları doldurun.
 
Ayrı bir kapta 1 litre kaynatılıp soğutulmuş içme suyuna sirkeyi, tuzu ve şekeri ekleyin. Karışımı iyice çözülene kadar karıştırın.
 
Hazırlanan turşu suyunu kavanozların üzerine dökün. Kapaklarını sıkıca kapatın.
 
Kavanozları serin ve karanlık bir yerde 10-15 gün kadar dinlendirin. Pancar turşunuz hazır olacaktır.
 
 
 
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185476 
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2025 
61 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 kg kırmızı pancar
 
1 litre su
 
1 su bardağı üzüm sirkesi
 
1 yemek kaşığı kaya tuzu
 
1 yemek kaşığı toz şeker
 
5-6 diş sarımsak
 
5-6 adet tane karabiber (isteğe bağlı)
 
 
Pancarların kabuklarını soymadan iyice yıkayın. Büyükse ikiye ya da dörde bölün.
 
Tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin. Hafif diri kalacak şekilde, yaklaşık 20-25 dakika haşlayın. Suyunu süzüp soğumaya bırakın.
 
Soğuyan pancarların kabuklarını elinizle kolayca soyun. İstediğiniz büyüklükte dilimleyin veya küp küp doğrayın.
 
Başka bir tencerede 1 litre suyu, sirkeyi, tuzu ve şekeri kaynatın. Ocaktan alın, hafif ılınmaya bırakın.
 
Doğradığınız pancarları ve aralara bütün diş sarımsakları yerleştirin. Karabiber tanelerini ekleyin. Üzerine hazırladığınız sıcak turşu suyunu dökün.
 
Kavanozların kapağını kapatın. Oda sıcaklığında 1-2 gün beklettikten sonra buzdolabına kaldırın. 4-5 gün içinde yemeye hazır hale gelir.
 
 
 
  
 | 
Pancar Turşusu | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185492 
Gönderme Tarihi: 30.Ekm.2025 
40 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg kırmızı pancar
 
1 litre su
 
2 yemek kaşığı kaya tuzu
 
1 çay bardağı üzüm sirkesi
 
5-6 diş sarımsak
 
1 tatlı kaşığı toz şeker (isteğe bağlı)
 
1 çay kaşığı limon tuzu
 
Cam kavanoz
 
 
Pancarların kabuklarını soymadan güzelce yıkayın ve büyük parçalar halinde doğrayın.
 
Doğranmış pancarları tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın. (Çok fazla dağılmamasına dikkat edin.)
 
Ayrı bir kapta 1 litre suyu kaynatın.
 
İçine kaya tuzu, sirke, limon tuzu ve şekeri ekleyip karıştırın.
 
Haşlanan pancarları cam kavanoza yerleştirin.
 
Aralarına sarımsak dişlerini ekleyin.
 
Hazırladığınız tuzlu-sirkeli karışımı kavanoza dökün.
 
Pancarların tamamen suyun içinde kaldığından emin olun.
 
Kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
 
Serin ve güneş görmeyen bir yerde en az 7-10 gün dinlendirdikten sonra pancar turşunuz hazır hale gelecektir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |