| 
 
 
 | 
Patlıcan Oturtma | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc177241 
Gönderme Tarihi: 09.Nis.2024 
197 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 adet büyük boy patlıcan
 
İçi için;
 
200 gram kıyma
 
1 adet orta boy kuru soğan
 
2 adet biber (kırmızı, yeşil)
 
2 adet rendelenmiş domates
 
1-2 diş sarımsak
 
1 tutam maydanoz
 
Pul biber
 
Kırmızı toz biber
 
Tuz
 
Karabiber
 
Kimyon
 
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Salçalı sosu için;
 
2 yemek kaşığı salça
 
2-3 su bardağı su
 
 
Patlıcanları, kalın halkalar halinde kesip, tuzlu suda beklettikten sonra, arkalı önlü kızartın.
 
Daha sonra tavada yağınızı, soğanı ve biberleri hafif soteleyip,  üzerine kıymanızı atın ve onunla birlikte kıymalar iyice kendini bırakıncaya kadar kavrulsun.
 
Son olarak da domates rendesi, sarımsak ve baharatlar ile iyice suyunu çekinceye kadar karıştırıp kavrulsun.
 
Ocaktan almaya yakın, doğranmış maydanozu da ekleyerek, karıştırıp ocaktan alın.
 
Kızarmış patlıcanların ortalarını, iç harç ile doldurun.
 
Bütün patlıcanların dolma işlemi bittikten sonra,  üzerine salçalı sos yapıp, fırına verin. 200 derece fırında pişirebilirsiniz.
 
Dilerseniz, fırından çıkmaya yakın,  üzerine kaşar koyup erimesini sağlayıp, servis yapabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Oturtma | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc170223 
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2023 
398 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 adet orta boy patlıcan
 
2 adet domates
 
4 adet biber
 
400 gram kıyma
 
2 diş sarımsak
 
1 adet soğan
 
Karabiber, pul biber, nane, kimyon, tuz
 
1 yemek kaşığı domates biber salçası karışımı
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı
 
 
Patlıcan kabuklarını çizgili kesin.
 
Akabinde patlıcanları parmak kalınlığında yuvarlak kesin.
 
Kıymanın içerisine baharatları ve salçayı koyup karıştırın.
 
Bir fırın tepsisine patlıcanları dizin.
 
Üzerine kıymayı koyun.
 
Ardından biberleri uzun kesip kıymanın üzerine ekleyin.
 
En son domatesi parçalayıp üzerine serpiştirin.
 
Zeytinyağını gezdirip içine 2 su bardağı su ilave edip 170 derecelik fırına koyun.
 
40 dakika sonra yemeğiniz hazır!
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Oturtma | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc166716 
Gönderme Tarihi: 16.Ağu.2022 
247 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
www.sefabdullahusta.com
 
 
4 adet patlıcan
 
1 adet soğan
 
4 diş sarımsak
 
Yarım çay bardağı sıvı yağ
 
250 gr. kıyma
 
3 adet domates
 
1 çorba kaşığı biber salçası
 
1,5 çorba kaşığı domates salçası
 
2 çay kaşığı tuz
 
Patlıcanları kızartmak için sıvı yağ
 
Sıcak su
 
 
Patlıcanlarımızı alacalı soyup ılık ve tuzlu suda yarım saat kadar acılığının gitmesi için bekletiyoruz. Patlıcanlarımızı kuruladıktan sonra halka halka doğrayıp kızgın yağda hafif pembeleşinceye kadar kızartıyoruz ve yağını süzdürmek için rulo peçete serdiğimiz borcama çıkartıyoruz. Kıymalı harcımız için, soğanları ve sarımsağı doğrayıp yağda hafif çevirdikten kıymayı ekliyoruz. Kıymanın pişmesine yakın kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesleri ekliyoruz.
 
Domatesler suyunu vermeye başlayınca salçaları ve tuzu ekliyoruz.
 
10 dakika sonra kıymamızın altını kapatabiliriz. Tencerenin dibine süzdürdüğümüz patlıcanları diziyoruz, üstüne kıymalı sosumuzu koyuyoruz, yemeğimizin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte 20 dakika pişiriyoruz. Yemeğimizi 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis edebiliriz.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Oturtma | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc166340 
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2022 
343 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 adet ince uzun patlıcan
 
250 gram kıyma
 
1 büyük soğan
 
2 adet tatlı sivri biber
 
2 adet orta boy domates
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
Tuz, karabiber ve pul biber
 
Sıvı yağ
 
 
Kıymalı harcı hazırlamadan önce alacalı soyduğunuz ve halka halka doğradığınız patlıcanları tuzu suda bekletin. Geniş bir tavaya koyacağınız sıvı yağda soğanları ve kıymayı kavurun. Biberleri de ilave ettikten sonra domates salçasını ekleyin. Kıymalı harca küp küp doğradığınız domates, baharatlar ve yarım çay bardağı sıcak suyu ilave edin. Sos suyunu tamamen çekmemeli. Sosu bir kenara ayırdıktan sonra yıkadığınız ve iyice kuruladığınız patlıcanları az yağda kızartın. Kızaran patlıcanları karnıyarık tenceresine alın ve üzerine kıymalı sosu gezdirin. Tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte 20 dakika pişirin.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Oturtma | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc164365 
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2022 
407 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. patlıcan
 
300 gr. kıyma
 
2 büyük olgun domates
 
1 orta boy soğan
 
Yarım kaşık salça
 
Sivri biber
 
Maydanoz
 
Sıvı yağ
 
Tuz
 
 
Patlıcanlar yıkanıp, alacalı soyulur. 2 cm. kalınlığında yuvarlak doğranır.
 
Bu arada tenceremizde yemeklik doğradığımız soğan ile yarım fincan sıvı yağ soğanlar ölünceye kadar kavrulur.
 
Ardından kıyma eklenir ve devamlı karıştırılarak top top olması önlenir. Sıra salçaya gelir, o da ilave edilip karıştırılır. Daha sonra
 
küp küp doğranmış domatesler tencereyle buluşturulur. Bir miktar su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Patlıcan çok çabuk pişen bir sebze olduğundan fazla suya gerek yoktur.
 
Patlıcanlar da kaynayan sosa atılıp, arzu edilirse acı biber ve 1 tatlı kaşığı tuz konup kısık ateşte pişmeye bırakılır.
 
10-15 dakika sonra suyunu çekip patlıcanlar yumuşayınca ocaktan indirilir. Doğranmış maydanoz ile servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Oturtma | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157351 
Gönderme Tarihi: 19.Nis.2021 
408 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilogram patlıcan
 
Yarım kilo yarım yağlı kıyma
 
2 orta boy soğan
 
4 adet sivribiber
 
1 adet kapya biber
 
3 diş sarımsak
 
Yarım demet maydanoz
 
1 tatlı kaşığı domates salçası
 
2 adet domates
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
1 tatlı kaşığı toz biber
 
1 tatlı kaşığı pul biber
 
1,5 tatlı kaşığı tuz
 
 
Patlıcanları bol yağda kızartın. Bir kısmını tepsiye dizin. İç harcını hazırlamak için önce kıyma, soğan, biberler, sarımsak ve domates, salça ve maydanozu kavurun. 1,5 su bardağı su ekleyin ve biraz daha pişirdikten sonra iç harcı tepsiye yayın. Kalan patlıcanları da iç harcın üzerine dizin. Fırında 200 derecede pişirin.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Oturtma | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145200 
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2019 
745 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 adet kuru soğan
 
4 adet orta boy patlıcan
 
500 gram dana kıyma
 
2 adet büyük domates
 
3 adet yeşil biber
 
Yarım demet maydanoz
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 tatlı kaşığı biber salçası
 
3 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 çay kaşığı kimyon
 
Yarım çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı tuz
 
Sosu için:
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1,5 su bardağı sıcak su
 
Üzeri için:
 
1 adet domates
 
3 adet yeşil biber
 
 
Patlıcanları yıkayıp alaca soyun ve bir parmak kalınlığında dilimleyin.
 
Dilimlediğiniz patlıcanları yarım saat kadar bol tuzlu suda bekletin.
 
Bu esnada soğanları ve domatesleri küp küp biberleri ise ince ince doğrayın.
 
Kıymayı tavada yağ eklemeden kavurun.
 
Ardından sırasıyla zeytinyağı, soğan, yeşil biber, salça ve domatesleri ilave edin.
 
Tuzunu ve baharatlarını da ekleyip iyice pişirin.
 
Son olarak 1 su bardağı sıcak suyu içine ekleyip kaynamasını bekleyin.
 
Maydanozları ince ince doğrayıp pişen kıymalı sosa ekleyin ve altını kapatın.
 
Tuzlu suda bekleyen patlıcanları fırın tepsisine dizin.
 
Üzerine zeytinyağı gezdirip tuz ekin ve fırında 200 derecede kızarana kadar pişirin.
 
Kızaran patlıcanların üzerine kıymalı sosu yayın.
 
Salçayı sıcak suyla karıştırıp açın ve patlıcanların üzerine gezdirin.
 
İri iri doğradığınız domates ve biberlerle yemeğinizi süsleyip tepsiyi yeniden fırına verin.
 
Biberler ve domatesler pişince çıkarıp soğumadan servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Oturtma | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc107634 
Gönderme Tarihi: 16.May.2015 
1,946 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
İnönü Kaymakamlığı
 
 
Patlıcan
 
Et
 
Soğan
 
Sarımsak
 
Domates
 
Sivri biber
 
Salça
 
Tuz
 
 
Patlıcanlar doğranır tuzlu suda bekletilir. Patlıcanlar sıvıyağda kızartılır. Biber, domates, soğan, sarımsak etle birlikte sote edilir. Daha sonra salça, tuz bir su bardağı su ilave edilerek beş dakika kaynatılır. Daha sonra servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Oturtma | 
  | 
siyami 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 26.09.2006 
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc98960 
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2014 
1,908 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 adet patlıcan
 
1 adet kuru soğan
 
4 adet sivribiber
 
300 gr kıyma
 
3 adet domates
 
2 bardak sıvıyağ
 
75 gr margarin
 
yarım bağ maydanoz
 
1 tutam karabiber
 
1 tatlı kaşıgı tuz
 
1 su bardağı su
 
 
Malzemeler kişi sayısı ve tepsiye göre değişeceğinden sayı vermedim ben 4 tane büyük tophane patlıcanından yaptım küçük bir borcam tepsiye hazırladım, patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda bir süre beklettikten sonra sıkıp kağıt havlu ile kurulayıp kızarttım. Diğer tarafta bir soğanı yemeklik doğrayıp margarinle biraz pembeleştirip sivri biberleri ve kıymayı ilave ettim iyice kavrulduktan sonra 3 tane doğranmış domates ve tuzu ekleyip kıymanın iyice kavrulmasını sağladım altını kapattıktan sonra karabiber ve maydanoz ekleyip tepsiye dizdiğim patlıcanların üzerine yaydım, bir su bardağı kadar sıcak su ekleyip fırınladım.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 03.02.2023
  
 | 
Patlıcan Oturtma | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96205 
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2014 
2,178 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
 
Ankara 2006
 
 
1 kg yuvarlak patlıcan
 
250 g orta yağlı kıyma
 
2 kaşık tereyağı tereyağı
 
2 orta boy soğan
 
2 domates
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı kırmızı biber
 
10 dal maydanoz
 
2 su bardağı et suyu
 
 
Patlıcanların baş ve dip kısımları kesilerek ortadan ikiye bölünür.
 
İçleri oyularak tuzlu suda bekletilir.
 
Soğan ve kıyma yağda kavrulur, dolates eklenir.
 
Tuz ve biber eklendikten sonra suyu çekilinceye kadar pişirmeye devam edilir.
 
Kıyılmış maydanoz eklenerek ateşten alınır.
 
Patlıcanların içleri doldurulduktan sonra tepsiye dizilir.
 
Et suyu ekleyerek ocakta veya fırında pişmeye bırakılır.
 
Suyunu çektikçe sıcak et suyu ekleyerek patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  
 | 
Patlıcan Oturtma | 
  | 
im 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.08.2012 
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc84000 
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2012 
2,610 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Necip Usta
 
 
2 adet bostan patlıcanı
 
2 su bardağı su
 
1 bardak rafine yağı (kızartma için) 
 
1/2 tatlı kaşığı tuz
 
1 bağ kıyılmış maydanoz
 
1 çorba kaşığı yağ
 
2 adet küçük domates
 
1 adet ince kıyılmış soğan ortadan 2'ye ayrılmış
 
250 gram yağsız kıyma
 
2 adet dolma biber, ortadan 2'ye yarılmış ince doğranmış
 
2 adet orta boy domates
 
 
1) Patlıcanları alt ve üst kısımlarından 1'er santim kesip atınız; kabuklarını 1'er santim arayla, arada kabuk bırakarak soyunuz. Yan yatırıp 1'er parmak kalınlığında doğrayınız. Patlıcanların ortasını bir külâh gibi hafifçe oyunuz.
 
2) Sonra patlıcanları tavada kızdırılmış yağa atarak, pembeleşinceye kadar kızartınız. Yağını süzerek tavadan çıkarınız.
 
3) 1 kaşık yağı soğanla bir tencereye koyup orta ateşte karıştırarak 3 dakika kavurunuz.
 
4) Kıymayı ilâve edip hızlı ateşte 5 dakika karıştırarak kavurduktan sonra kıyılmış domates, su ve tuzunu ilâve edip 15 dakika pişirip çukur bir kabın üzerine ince bir süzgeç koyup, kıymayı içine dökünüz.
 
5) Süzülen kıymaya 1 bağ kıyılmış maydanoz karıştırıp eşit şekilde patlıcanların üstüne doldurunuz.
 
6) Üzerlerine 2'ye yarılmış domates ve biberleri koyup, kıymadan süzülen suyu da ilâve edip, ağzı iyice kapalı olarak ağır ateşte 30 dakika pişirip servis yapınız.
  
 | 
Patlıcan Oturtma | 
  | 
gülfidan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.09.2011 
Mesajlar: 54 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc75229 
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2012 
2,376 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 TANE TOPHANE PATLICAN
 
250 GR KIYMA
 
2-3 TANE BİBER
 
3 TANE DOMATES
 
1 TANE KURU SOĞAN
 
 
Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda bir süre beklettikten sonra sıkıp kağıt havlu ile kurulayıp kızarttım.Diğer tarafta bir soğanı yemeklik doğrayıp margarinle biraz pembeleştirip sivri biberleri ve kıymayı ilave ettim iyice kavrulduktan sonra 2-3 tane doğranmış domates ve tuzu ekleyip kıymanın iyice kavrulmasını sağladım altını kapattıktan sonra karabiber ve maydanoz ekleyip tepsiye dizdiğim patlıcanların üzerine yaydım, bir su bardağı kadar sıcak su ekleyip fırınladım.
  
 | 
Patlıcan Oturtma | 
  | 
bitmeyen şarkı 
Editor 
 
  
Kayıt: 07.01.2011 
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc63436 
Gönderme Tarihi: 24.May.2011 
2,776 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 bostan patlıcanı (kabukları şerit biçiminde soyulup, enine dilimlenmiş)
 
1 su bardağı rafine yağ
 
2 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
1 orta boy soğan (ince kıyılmış)
 
250 gr yağsız kıyma
 
2 domates (ince doğranmış)
 
2 su bardağı su
 
1 çorba kaşığı + 1 çay kaşığı tuz
 
1 kahve kaşığı karabiber
 
2 küçük domates (ortadan ikiye bölünmüş)
 
2 dolmalık biber (çekirdekleri ve beyaz kısımları ayıklanıp, her biri ortadan ikiye bölünmüş)
 
 
Patlıcanları genişçe bir kaba koyup, 1 çorba kaşığı tuz serpiniz. Patlıcanların üstünü 1 cm aşacak kadar su doldurup, kabı bir kenarda yarım saat bekletiniz.
 
Bu arada, orta boy bir tencereye tereyağı koyup, eritiniz. Soğanı koyup 3 dakika, renkleri pembeleşene kadar kavurunuz. Kıymayı ekleyip, sürekli karıştırarak. 8 dakika kavurunuz.
 
İnce doğranmış domatesi, suyu, kalan 1 çay kaşığı tuzu ve biberi katıp, 10 dakika daha pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, içindeki karışımı bir süzgeçten süzerek, suyunu ve süzgeçte kalan harcı ayrı ayrı saklayınız. Tuzlu suda bekleyen patlıcanları sudan çıkarıp, kağıt peçeteyle kurulayınız. Orta boy bir tavaya rafine yağı koyup, kızdırınız. Patlıcanları koyup, pembeleşene kadar kızarttıktan sonra, delikli kepçe ile tavadan alarak, bir tepsiye yanyana diziniz.
 
Kıymalı harca, maydanozu karıştırınız. Kıymalı harcı kaşıkla, tepsideki patlıcanların üstüne eşit olarak döşeyiniz. Ortadan ikiye bölünmüş domatesleri ve dolmalık biberleri en üste yerleştiriniz. Süzmüş olduğunuz harç suyunu tepsiye döküp, tepsiyi üstü kapalı olarak fırına sürünüz. 30 dakika pişirdikten sonra, tepsiyi fırından alıp, servis ediniz.
  
 | 
Patlıcan Oturtması | 
  | 
Tutkunaz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.01.2011 
Mesajlar: 31 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc61252 
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2011 
2,609 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1.250 gram patlıcan
 
200 gram soğan (2 adet)
 
125 gram kıyma
 
300 gram domates (2 adet)
 
150 gram tereyağı
 
yarım bardaktan biraz fazla su
 
tuz
 
biber
 
 
Bir tencere içerisine ince ince çentilmiş soğan ile, iki kaşık yağ koyarak, soğanları hafif pembe renk alıncaya kadar kavurunuz. Sonra, kavurduğunuz bu soğanlara, kıymayı da ilâve ederek on dakika daha kavurunuz. Sonra içerisine, bir tatlı kaşığı tuz, bir kahve kaşığı karabiber ile kabuklarını çıkararak rendelediğiniz iki domatesi katınız. Domatesler suyunu salıp, tekrar çekinceye kadar pişiriniz. Piştikten sonra bir tarafa bırakınız.
 
Diğer tarafta patlıcanın kabuklarını soyarak, bir parmak uzunlamasına kesip, bir parmak kabuk bırakarak, üçer parmak eninde yuvarlak bir şekilde doğrayınız. İçerisinde bolca tuz olan suya atarak, yarım saat kadar bırakınız. Yarım saat sonra, patlıcanları sudan çıkararak, sularını iyice süzüp, tava içerisinde kızdırılmış yarım bardak tereyağının üzerine atınız. Patlıcanları hafif pembe bir renk alana kadar, hafifçe karıştırmak suretiyle kızartınız. Kızaran patlıcanları delikli kepçe ile alarak, ufak bir tepsinin içine döşeyiniz. Sonra bunun üzerine evvelce hazırladığınız kıymayı, hepsine yetecek nispette kaşıkla oturtunuz. Yarım bardaktan fazla su ve iki tatlı kaşığı da tuzu ilâve edip kapak kapatınız. Orta ısıdaki ateşte yarım saat kadar pişirip, servis yapınız.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 13.03.2024
  
 | 
Patlıcan Oturtması | 
  | 
topkan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.10.2010 
Mesajlar: 52 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56622 
Gönderme Tarihi: 09.Ekm.2010 
2,684 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Düzgün patlıcanları soymaksızm yalnız sap kısmını ayıklamak ve patlıcanları yıkamalıdır. Sonra, ortalarından da yarım tertip yarmak ve biraz da oymalıdır. Bu vaziyette tavada yağda biraz kızartmalıdır.
 
Oturtma için hazırlanan iç, yâni birkaç baş çentilmiş soğanı yağda bayılttıktan sonra, münasip mikdar ince kıymayı fıstık, üzümle beraber, soğan tenceresine koyup birlikte orta derece kavurup ateşten almalı. Bu harca maydanoz, tuz, biber ve baharat dahi karıştırarak karınları yarılmış ve oyulmuş patlıcanların içlerine doldurmak. Dörde bölünmüş domatesle üzerleri süslenerek bir tepsiye muntazam dizmeli ve patlıcanları yarı örtecek kadar et suyu ve domates suyu da katarak ya fırında veyahut geniş bir mangalda pişirmelidir.
 
 
Not: Patlıcan oturtması ile karnıyarığı da hemen birbirinin aynıdır ve aynı malzeme ile yapılmaktadır. Yalnız oturtmanın patlıcanı üçe kesilip fincan gibi oyulur. Karnıyarık ise bütün olarak ortasından ayrılır. Lâkin karnıyarık, gösterişi itibariyle tercih edilmektedir. Sofrada, adam başına bir patlıcan, bir porsiyona denk görülmektedir.
  
 | 
Patlıcan Oturtması | 
  | 
solo 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.07.2010 
Mesajlar: 41 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53779 
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2010 
2,595 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Patlıcanların kabuklarını 3 - 4 yerinden ince ince soyup 2 ya da 3 parçaya ayırınız. Bir tarafından biraz oyarak fincan şekli veriniz. Yıkayıp tuzladıktan sonra sadeyağla kızartıp kaba alınız. Tencereye 2 - 3 soğan çenterek 1,5 kaşık sadeyağ ile öldürünüz. İçine 300 er gram ince kıyma, fıstık, üzüm atarak pembeleşinceye kadar kavurup indiriniz. Kıyılmış maydanoz, tuz, biber ve baharat karıştırarak patlıcanları doldurunuz. Sahan ya da kenarlı bir tepsiye dizerek üzerlerine birer domates dilimi, yarısını geçinceye dek domates suyu ile etsuyu koyup, kapalı olarak orta ateşte pişiriniz.
  
 | 
Patlıcan Oturtma | 
  | 
aydan müftüoğlu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.07.2010 
Mesajlar: 63 Şehir: Kastamonu | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53698 
Gönderme Tarihi: 17.Tem.2010 
2,738 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3-4 adet patlıcan
 
250 gr kıyma,
 
1 büyük soğan
 
2 adet sivri biber
 
2 adet domates
 
2-3 diş sarımsak
 
1 yemek kaşığı salça
 
Tuz
 
Kırmızı biber
 
Karabiber
 
1,5 bardak sıcak su
 
 
Patlıcanları soyun ve tuzlu soğuk suda 25-20 dakika kadar bekletin. Sonrasında doğrayın ve kızgın yağda arkalı önlü kızartın. Önce kıymayı kavurun. Sonra doğranmış sivri biber ve soğanı ilave edin. Domatesin bir tanesin ve sarmısağı salçayla beraber kıymalı karışıma ilave edin. Bir tepsinin tabanına kızarttığınız patlıcanları dizin. Üzerine kıymalı harcı yayın. Ardından kalan patlıcanları dizin. Üzerine domatesleri yerleştirin.
  
 | 
Patlıcan Oturtması | 
  | 
ilker24 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 10.02.2009 
Mesajlar: 20 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc34535 
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2009 
2,730 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1250 gram patlıcan
 
110 gram çiçekyağı  (1/2 bardak)
 
40 gram sadeyağı, ya da margarin (2 çorba kaşığı)
 
200 gram soğan (2  orta)
 
125 gram kıyma
 
300 gram domates (2 orta)
 
3/4 bardak su, ya da et suyu
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Bir kuşaneye; küçük kesilmiş 2 orta baş soğan ile, 2 silme çorba kaşığı sadeyağı ya da margarin koyarak, soğanları az pembemsi bir renk alıncaya kadar kavurmalı, sonra kavrulmuş bu soğanlara; 125 gram kıyma koyarak, kıymaları da soğanlarla 10 dakika daha kavurmalı, sonra bunlara; 1 tatlı kaşığı tuz, 1 kahve kaşığı karabiber ile, kabuklan çıkarılmış, küçük parçalara doğranmış 2 orta domates katarak, domatesler suyunu salıp da tekrar çekinceye kadar bunları pişirmeli, sonra da ateşten alarak bir tarafa bırakmalıdır.
 
Kıymalar pişmekte iken, diğer taraftan da 1250 gram patlıcanın kabuklarını alaca denen şekilde, yani bir parmak eninde tıraş edercesine ince keserek, bir parmak eninde yuvarlak doğramalı, sonra da yuvar ak kesmiş olduğumuz bu patlıcanları, içinde bolca tuz olan suya atarak, yarım saat kadar tuzlu suda bırakmalıdır.
 
Yarım saat sonra, patlıcanları sudan çıkararak, hafifçe sıkmak suretiyle sularını çıkarmalı, sonra bunları, bir tava içinde kızdırılmış yarım bardak çiçekyağı olan tavaya atarak, patlıcanlar hafifçe pembele-şinceye kadar arada bir karıştırmak suretiyle kızartmalı, sonra patlıcanları bir delikli kepçe ile tavadan çıkararak bir tepsiye düzenli olarak döşemeli, tepsideki her yuvarlak patlıcanın üstüne de, pişirerek bir tarafa ayırmış olduğumuz içten, bütün patlıcanlara yetebilecek ölçüde ve küme şeklinde oturtmak suretiyle bütün patlıcanların üstlerini kıyma ile örtmeli, sonra da tepsiye; yan tarafından olmak üzere üç çeyrek bardak su, ya da et suyu ile 2 tatlı kaşığıda tuz katarak, tepsinin kapağını kapatmalı, sonra bunu, orta kuvvetteki ateşte 30 - 35 dakika arasında pişirmeli ve servis yapmalıdır.
  
 | 
Patlıcan Oturtması | 
  | 
nazlı 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 02.05.2008 
Mesajlar: 18 Şehir: Zonguldak | 
Kısa URL: https://ml.md/lc23578 
Gönderme Tarihi: 02.May.2008 
2,870 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. patlıcan
 
200 gr kıyma
 
2 kaşık sade yağ yahut sıvı yağ
 
2 soğan
 
2 domates
 
1 bardak et suyu yahut su
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Bir kuşanede doğranmış soğanlarla yağı koyup ateşte pembeleştirin. Kıyma ve tuz ilave ettikten sonra 10 dakika pişirin. Karabiber ve doğranmış domates ilave edip suyunu çekinceye kadar pişirin.
 
Kıymalar pişmekte iken, diğer taraftan patlıcanları alaca şeklinde traş edin. Bir parmak eninde yuvarlaklar halinde kesin. Bol tuzlu suya atın.
 
Yarım saat sonra patlıcanları sudan çıkararak, hafif sıkmak suretiyle suları çıkarın, sonra bunları kızdırılmış yağda kızartın. Patlıcanları delikli kepçeyle çıkarıp bir tepsiye düzgün yerleştirin. Patlıcanların üstünü kıyma ile örtün. Su ilave edip pişirin.
  
 | 
Patlıcan Oturtması | 
  | 
çağla 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.03.2008 
Mesajlar: 20 Şehir: Kastamonu | 
Kısa URL: https://ml.md/lc22812 
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2008 
2,764 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. çekirdeksiz patlıcan
 
150 gr. kıyma
 
2 orta boy soğan
 
2 orta boy domates
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
1 su bardağı sıvı yağ
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Yağı eritip çentilmiş soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı ilâve edip suyunu Çekene kadar kısık ateşte kavurun. Domatesleri, karabiberi ve tuzu ilâve edip domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Bir tarafta soğumaya bırakın. Patlıcanları yıkayıp çizgili olacak şekilde kabuklarını bir soyup bir soymayın. Parmak kalınlığında doğrayıp tuzlu suda yarım saat dinlendirin. Suyunu süzüp kurulayın. Bir tavada sıvı yağı kızdırıp patlıcanların her iki tarafını da hafifçe kızarana kadar kızartın. Yağını iyice süzüp yayvan bir tencereye dizin. Üzerine hazırladığınız kıymalı harcı döşeyin. 1 su bardağından biraz az sıcak su ilâvesiyle kısık ateşte 40 dakika kadar pişirin.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |