|
Patlıcan Oturtma |
|
laleli
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.08.2006
Mesajlar: 25 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc8700
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2006
3,365 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet kalın patlıcan
150 gr. margarin
2 orta soğan
125 kıyma
2 orta domates
3/4 bardak su veya et suyu
1 kahve kaşığı karabiber
3 tatlı kaşığı tuz.
Bir kaba, küçük küçük doğranmış soğanları ve 2 kaşık margarin koyarak soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra soğanlara kıymayı ilâve ederek hepsini birlikte 10 dakika kavurun, bunlara tuz, karabiber, kabukları ve çekirdekleri çıkarılmış, küçük küçük doğranmış domatesleri de ilâve ederek, domatesler sularını çekinceye kadar pişirin. Sonra ateşten indirin. Bu iş bitince patlıcanların kabuklarını alaca alaca soyun, ikişer parmak eninde yuvarlak yuvarlak doğrayın ve tuzlu suya atın. Yarım saat sonra patlıcanları hafifçe sıkın ve bir tavaya margarin koyarak kızdırın. Patlıcanları favaya atın her iki tarafları da pembemsi bir renk alınca delikli kepçe ile tavadan çıkararak bir tepsiye muntazam olarak döşeyin. Patlıcanların üzerine, kuşanedeki kıymayı eşit olarak dağıtın ve hepsini kıyma ile örtün. Sonra tepsiye ılık su veya et suyu ilâve ederek tuz serpin. Tepsinin kapağını kapatarak ateş üzerine oturtun ve 30 - 35 dakika pişirdikten sonra servis yapın.
ML® Patlican Oturtma için tıklayın
|
Patlıcan Oturtması |
|
Tutkunaz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.01.2011
Mesajlar: 31 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc61252
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2011
2,468 defa indirildi / yazdırıldı
|
1.250 gram patlıcan
200 gram soğan (2 adet)
125 gram kıyma
300 gram domates (2 adet)
150 gram tereyağı
yarım bardaktan biraz fazla su
tuz
biber
Bir tencere içerisine ince ince çentilmiş soğan ile, iki kaşık yağ koyarak, soğanları hafif pembe renk alıncaya kadar kavurunuz. Sonra, kavurduğunuz bu soğanlara, kıymayı da ilâve ederek on dakika daha kavurunuz. Sonra içerisine, bir tatlı kaşığı tuz, bir kahve kaşığı karabiber ile kabuklarını çıkararak rendelediğiniz iki domatesi katınız. Domatesler suyunu salıp, tekrar çekinceye kadar pişiriniz. Piştikten sonra bir tarafa bırakınız.
Diğer tarafta patlıcanın kabuklarını soyarak, bir parmak uzunlamasına kesip, bir parmak kabuk bırakarak, üçer parmak eninde yuvarlak bir şekilde doğrayınız. İçerisinde bolca tuz olan suya atarak, yarım saat kadar bırakınız. Yarım saat sonra, patlıcanları sudan çıkararak, sularını iyice süzüp, tava içerisinde kızdırılmış yarım bardak tereyağının üzerine atınız. Patlıcanları hafif pembe bir renk alana kadar, hafifçe karıştırmak suretiyle kızartınız. Kızaran patlıcanları delikli kepçe ile alarak, ufak bir tepsinin içine döşeyiniz. Sonra bunun üzerine evvelce hazırladığınız kıymayı, hepsine yetecek nispette kaşıkla oturtunuz. Yarım bardaktan fazla su ve iki tatlı kaşığı da tuzu ilâve edip kapak kapatınız. Orta ısıdaki ateşte yarım saat kadar pişirip, servis yapınız.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 13.03.2024
|
Patlıcan Oturtma |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc98960
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2014
1,788 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
4 adet sivribiber
300 gr kıyma
3 adet domates
2 bardak sıvıyağ
75 gr margarin
yarım bağ maydanoz
1 tutam karabiber
1 tatlı kaşıgı tuz
1 su bardağı su
Malzemeler kişi sayısı ve tepsiye göre değişeceğinden sayı vermedim ben 4 tane büyük tophane patlıcanından yaptım küçük bir borcam tepsiye hazırladım, patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda bir süre beklettikten sonra sıkıp kağıt havlu ile kurulayıp kızarttım. Diğer tarafta bir soğanı yemeklik doğrayıp margarinle biraz pembeleştirip sivri biberleri ve kıymayı ilave ettim iyice kavrulduktan sonra 3 tane doğranmış domates ve tuzu ekleyip kıymanın iyice kavrulmasını sağladım altını kapattıktan sonra karabiber ve maydanoz ekleyip tepsiye dizdiğim patlıcanların üzerine yaydım, bir su bardağı kadar sıcak su ekleyip fırınladım.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 03.02.2023
|
Patlıcan Oturtma |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc107634
Gönderme Tarihi: 16.May.2015
1,826 defa indirildi / yazdırıldı
|
İnönü Kaymakamlığı
Patlıcan
Et
Soğan
Sarımsak
Domates
Sivri biber
Salça
Tuz
Patlıcanlar doğranır tuzlu suda bekletilir. Patlıcanlar sıvıyağda kızartılır. Biber, domates, soğan, sarımsak etle birlikte sote edilir. Daha sonra salça, tuz bir su bardağı su ilave edilerek beş dakika kaynatılır. Daha sonra servis edilir.
|
Patlıcan Oturtma |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145200
Gönderme Tarihi: 26.Ağu.2019
610 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet kuru soğan
4 adet orta boy patlıcan
500 gram dana kıyma
2 adet büyük domates
3 adet yeşil biber
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Sosu için:
1 yemek kaşığı domates salçası
1,5 su bardağı sıcak su
Üzeri için:
1 adet domates
3 adet yeşil biber
Patlıcanları yıkayıp alaca soyun ve bir parmak kalınlığında dilimleyin.
Dilimlediğiniz patlıcanları yarım saat kadar bol tuzlu suda bekletin.
Bu esnada soğanları ve domatesleri küp küp biberleri ise ince ince doğrayın.
Kıymayı tavada yağ eklemeden kavurun.
Ardından sırasıyla zeytinyağı, soğan, yeşil biber, salça ve domatesleri ilave edin.
Tuzunu ve baharatlarını da ekleyip iyice pişirin.
Son olarak 1 su bardağı sıcak suyu içine ekleyip kaynamasını bekleyin.
Maydanozları ince ince doğrayıp pişen kıymalı sosa ekleyin ve altını kapatın.
Tuzlu suda bekleyen patlıcanları fırın tepsisine dizin.
Üzerine zeytinyağı gezdirip tuz ekin ve fırında 200 derecede kızarana kadar pişirin.
Kızaran patlıcanların üzerine kıymalı sosu yayın.
Salçayı sıcak suyla karıştırıp açın ve patlıcanların üzerine gezdirin.
İri iri doğradığınız domates ve biberlerle yemeğinizi süsleyip tepsiyi yeniden fırına verin.
Biberler ve domatesler pişince çıkarıp soğumadan servis edebilirsiniz.
|
Patlıcan Oturtma |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157351
Gönderme Tarihi: 19.Nis.2021
313 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram patlıcan
Yarım kilo yarım yağlı kıyma
2 orta boy soğan
4 adet sivribiber
1 adet kapya biber
3 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet domates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı pul biber
1,5 tatlı kaşığı tuz
Patlıcanları bol yağda kızartın. Bir kısmını tepsiye dizin. İç harcını hazırlamak için önce kıyma, soğan, biberler, sarımsak ve domates, salça ve maydanozu kavurun. 1,5 su bardağı su ekleyin ve biraz daha pişirdikten sonra iç harcı tepsiye yayın. Kalan patlıcanları da iç harcın üzerine dizin. Fırında 200 derecede pişirin.
|
Patlıcan Oturtma |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164365
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2022
307 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. patlıcan
300 gr. kıyma
2 büyük olgun domates
1 orta boy soğan
Yarım kaşık salça
Sivri biber
Maydanoz
Sıvı yağ
Tuz
Patlıcanlar yıkanıp, alacalı soyulur. 2 cm. kalınlığında yuvarlak doğranır.
Bu arada tenceremizde yemeklik doğradığımız soğan ile yarım fincan sıvı yağ soğanlar ölünceye kadar kavrulur.
Ardından kıyma eklenir ve devamlı karıştırılarak top top olması önlenir. Sıra salçaya gelir, o da ilave edilip karıştırılır. Daha sonra
küp küp doğranmış domatesler tencereyle buluşturulur. Bir miktar su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Patlıcan çok çabuk pişen bir sebze olduğundan fazla suya gerek yoktur.
Patlıcanlar da kaynayan sosa atılıp, arzu edilirse acı biber ve 1 tatlı kaşığı tuz konup kısık ateşte pişmeye bırakılır.
10-15 dakika sonra suyunu çekip patlıcanlar yumuşayınca ocaktan indirilir. Doğranmış maydanoz ile servis edilir.
|
Patlıcan Oturtma |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166340
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2022
247 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet ince uzun patlıcan
250 gram kıyma
1 büyük soğan
2 adet tatlı sivri biber
2 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber ve pul biber
Sıvı yağ
Kıymalı harcı hazırlamadan önce alacalı soyduğunuz ve halka halka doğradığınız patlıcanları tuzu suda bekletin. Geniş bir tavaya koyacağınız sıvı yağda soğanları ve kıymayı kavurun. Biberleri de ilave ettikten sonra domates salçasını ekleyin. Kıymalı harca küp küp doğradığınız domates, baharatlar ve yarım çay bardağı sıcak suyu ilave edin. Sos suyunu tamamen çekmemeli. Sosu bir kenara ayırdıktan sonra yıkadığınız ve iyice kuruladığınız patlıcanları az yağda kızartın. Kızaran patlıcanları karnıyarık tenceresine alın ve üzerine kıymalı sosu gezdirin. Tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte 20 dakika pişirin.
|
Patlıcan Oturtma |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166716
Gönderme Tarihi: 16.Ağu.2022
143 defa indirildi / yazdırıldı
|
www.sefabdullahusta.com
4 adet patlıcan
1 adet soğan
4 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sıvı yağ
250 gr. kıyma
3 adet domates
1 çorba kaşığı biber salçası
1,5 çorba kaşığı domates salçası
2 çay kaşığı tuz
Patlıcanları kızartmak için sıvı yağ
Sıcak su
Patlıcanlarımızı alacalı soyup ılık ve tuzlu suda yarım saat kadar acılığının gitmesi için bekletiyoruz. Patlıcanlarımızı kuruladıktan sonra halka halka doğrayıp kızgın yağda hafif pembeleşinceye kadar kızartıyoruz ve yağını süzdürmek için rulo peçete serdiğimiz borcama çıkartıyoruz. Kıymalı harcımız için, soğanları ve sarımsağı doğrayıp yağda hafif çevirdikten kıymayı ekliyoruz. Kıymanın pişmesine yakın kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesleri ekliyoruz.
Domatesler suyunu vermeye başlayınca salçaları ve tuzu ekliyoruz.
10 dakika sonra kıymamızın altını kapatabiliriz. Tencerenin dibine süzdürdüğümüz patlıcanları diziyoruz, üstüne kıymalı sosumuzu koyuyoruz, yemeğimizin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte 20 dakika pişiriyoruz. Yemeğimizi 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis edebiliriz.
|
Patlıcan Oturtma |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc170223
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2023
268 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet orta boy patlıcan
2 adet domates
4 adet biber
400 gram kıyma
2 diş sarımsak
1 adet soğan
Karabiber, pul biber, nane, kimyon, tuz
1 yemek kaşığı domates biber salçası karışımı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Patlıcan kabuklarını çizgili kesin.
Akabinde patlıcanları parmak kalınlığında yuvarlak kesin.
Kıymanın içerisine baharatları ve salçayı koyup karıştırın.
Bir fırın tepsisine patlıcanları dizin.
Üzerine kıymayı koyun.
Ardından biberleri uzun kesip kıymanın üzerine ekleyin.
En son domatesi parçalayıp üzerine serpiştirin.
Zeytinyağını gezdirip içine 2 su bardağı su ilave edip 170 derecelik fırına koyun.
40 dakika sonra yemeğiniz hazır!
|
Patlıcan Oturtma |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177241
Gönderme Tarihi: 09.Nis.2024
80 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet büyük boy patlıcan
İçi için;
200 gram kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet biber (kırmızı, yeşil)
2 adet rendelenmiş domates
1-2 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
Pul biber
Kırmızı toz biber
Tuz
Karabiber
Kimyon
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Salçalı sosu için;
2 yemek kaşığı salça
2-3 su bardağı su
Patlıcanları, kalın halkalar halinde kesip, tuzlu suda beklettikten sonra, arkalı önlü kızartın.
Daha sonra tavada yağınızı, soğanı ve biberleri hafif soteleyip, üzerine kıymanızı atın ve onunla birlikte kıymalar iyice kendini bırakıncaya kadar kavrulsun.
Son olarak da domates rendesi, sarımsak ve baharatlar ile iyice suyunu çekinceye kadar karıştırıp kavrulsun.
Ocaktan almaya yakın, doğranmış maydanozu da ekleyerek, karıştırıp ocaktan alın.
Kızarmış patlıcanların ortalarını, iç harç ile doldurun.
Bütün patlıcanların dolma işlemi bittikten sonra, üzerine salçalı sos yapıp, fırına verin. 200 derece fırında pişirebilirsiniz.
Dilerseniz, fırından çıkmaya yakın, üzerine kaşar koyup erimesini sağlayıp, servis yapabilirsiniz.
|
|