| 
 
 
 | 
Vişneli Tart | 
  | 
sülük 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.06.2019 
Mesajlar: 24 Şehir: Hatay | 
Kısa URL: https://ml.md/lc143699 
Gönderme Tarihi: 24.Haz.2019 
856 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı vişne
 
2 adet orta boy şeftali
 
10 adet mürdüm eriği
 
1 yemek kaşığı kuru İzmir üzümü
 
1 su bardağı dövülmüş ceviz
 
1 çay kaşığı tarçın
 
Hamuru için:
 
150 gram un
 
150 gram oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
 
150 gram toz şeker
 
 
Orta boy ve kenarları en az 3 parmak yüksekliğindeki fırın kabını hazır edin. Eğer kenarları yüksek bir kabınız yoksa, kalıbınızın altına alüminyum folyo serip, uçlarını da kıvırmayıp yukarı doğru kaldırarak yüksek duvar yapabilirsiniz. Kabınız hazır olduktan sonra içini yumuşamış ya da eritilmiş tereyağıyla iyice yağlayın.
 
Bir tarafta şeftalileri soyup çok ince elma dilimleri şeklinde doğrayın. Mürdüm eriklerini ve kuru sarı üzümleri ayrı ayrı kaplarda sıcak suya koyup 15-20 dakika bekletin. Yumuşayan mürdüm eriğinin çekirdeğini çıkarıp ufak ufak doğrayın. Derin bir kabın içinde şeftaliyi, parçalanmış mürdüm eriğini, suyu süzülmüş sarı üzümleri, vişneleri (dondurulmuş ise biraz buzunun çözülmesini bekleyin), dövülmüş ceviz içi ve tarçını iyice harmanlayıp karıştırın. Bir kenarda beklemeye bırakın.
 
Hamuru için oda sıcaklığında yumuşamış yağınızı un ile karıştırarak, birbirine iyice yedirin. Bütün bir hamur değilde, ufalanmış ekmek gibi dağınık bir hamur elde edeceksiniz.
 
Diğer tarafta yağladığınız fırın kabını önünüze alıp en altına cevizli meyve karışımını serin. Üzerine ufalanmış hamur parçacıklarını serpiştirin. Meyveleri görünmeyecek şekilde iyice üzerini kapatın. Fırında 35-40 dakika kadar pişirin.
 
Piştikten sonra dilerseniz üzerine krem şanti ekleyerek servise sunabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Vişneli Tart | 
  | 
müjgan kahyaoğlu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 31.01.2020 
Mesajlar: 48 Şehir: Balıkesir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc151425 
Gönderme Tarihi: 26.Haz.2020 
588 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1.5 su bardağı un
 
1/4 çay kaşığı tuz
 
Yarım su bardağı pudra şekeri
 
125 gr soğuk tereyağı
 
1 yumurta sarısı
 
İçi için:
 
300 gr çekirdeksiz vişne
 
1 su bardağı badem (tuzsuz-kavrulmamış-kabuksuz)
 
1 yumurta
 
Yarım su bardağı toz şeker
 
1/4 tatlı kaşığı tuz
 
1.5 su bardağı vişne (çekirdekleri çıkarılmış)
 
45 gr tereyağı
 
Dondurma
 
 
Hazırlanışı
 
Fırını 190 derecede ısıtın. Un, şeker ve tuzu büyük bir cam kaseye alıp harmanlayın. Küp şeklinde kesilmiş soğuk tereyağını ekleyip minik bezelye büyüklüğünde parçalar haline gelene kadar parmak uçlarınızla karıştırın. Yumurta sarısını ekleyin ve hızlı hareketlerle yoğurun. Hamuru yağlı kağıt ve streç folyoya sarıp buzdolabında 1 saat dinlendirin. 23 cm büyüklüğünde tart kalıbının içini yağlayın. Hamuru kalıptan daha büyük açıp kalıbın içine yerleştirin. Fazlalıkları bıçakla kesin. üzerine bir parça yağlı kağıt ekleyip bolca nohut serpin. Sıcak fırında 15 dakika pişirin. Tart hamurunu fırından alıp üzerindeki yağlı kağıt ve nohutları kaldırın. Fırının ısısını 180 dereceye indirin. Badem, şeker ve tuzu mutfak robotunda un haline gelene kadar karıştırın. Tereyağı parçalarını ve yumurtayı da ekleyip yumuşak bir karışım olana kadar karıştırmaya devam edin. Fırından çıkarıp soğuttuğunuz tart hamurunun üzerine döküp tepesini bir spatulayla düzleyin. üzerine vişneleri dizin ve 180 derece fırında 20 dakika daha pişirin. Ilındıktan sonra dondurmayla birlikte servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Vişneli Tart | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc180974 
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2024 
188 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
125 gram tereyağı
 
1 adet yumurta
 
Yarım su bardağı şeker
 
2 su bardağı un
 
Yarım paket kabartma tozu
 
Dolgusu için:
 
3 su bardağı dondurulmuş vişne
 
1 çay bardağı toz şeker
 
1 yemek kaşığı nişasta
 
Yarım çay bardağı soğuk su
 
1 çay kaşığı tereyağı
 
 
Vişneleri tavaya alın şeker ile suyunu bırakana kadar pişirin.
 
Nişasta ile suyunu karıştırın ve vişnelerin içerisine dökün.
 
Koyulaşınca ocağın altını kapatın.
 
Hamuru hazırlamak için un hariç tüm malzemeleri karıştırın.
 
Sonrasında ise azar azar unu ilave ederek yoğurun.
 
Hamurun 1/3'ünü ayırın ve dondurucuya koyun.
 
Kalan hamuru yağlanmış kalıba bastırın ve çatal ile üzerine minik delikler açın.
 
Ardından hazırlamış olduğunuz vişneli sosu ekleyin.
 
Dondurucunun içine koymuş olduğunuz hamuru hazırlamış olduğunuz tartın üzerine rendeleyin.
 
180 derecede yaklaşık 30 dakika pişirin.
 
En sonunda ise üzerine pudra şekeri serpiştirerek servis edin.
 
 
 
  
 | 
Vişneli Tart | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc184693 
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2025 
81 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için:
 
125 gr tereyağı (soğuk, küp doğranmış)
 
2,5 su bardağı un
 
1 adet yumurta
 
4 yemek kaşığı pudra şekeri
 
1 paket vanilin
 
1 çay kaşığı kabartma tozu
 
1-2 yemek kaşığı soğuk su (gerektikçe, hamuru toparlamak için)
 
İç harcı için:
 
500 gr dondurulmuş veya taze vişne (çekirdekleri çıkarılmış)
 
4 yemek kaşığı toz şeker (vişnenin ekşiliğine göre artırılabilir)
 
1 yemek kaşığı mısır nişastası
 
1 tatlı kaşığı limon suyu (isteğe bağlı, lezzeti dengeler)
 
Üzeri için:
 
1 yumurta sarısı (hamur şeritleri için)
 
Pudra şekeri (servis için, isteğe bağlı)
 
 
Un, pudra şekeri, vanilin ve kabartma tozunu bir kapta karıştırın.
 
Soğuk tereyağını ekleyin ve parmak uçlarınızla kum gibi olana kadar ovun.
 
Yumurtayı ekleyin ve gerekirse 1-2 yemek kaşığı soğuk su ilave ederek hamuru toparlayın.
 
Hamurun 1/3’ünü ayırın (üzeri için). Kalanını streç filme sararak buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin.
 
Vişneleri küçük bir tencereye alın, üzerine şekeri serpin.
 
Orta ateşte ısıtın. Hafif sulanınca limon suyu ve nişastayı ekleyip karıştırın.
 
Koyulaşınca ocaktan alın, soğumaya bırakın.
 
Fırını 180°C’ye (alt-üst ayar) önceden ısıtın.
 
Dinlenen hamuru un serpilmiş tezgahta açın ve tart kalıbına ya da kelepçeli kalıba yerleştirin.
 
Tabanını çatalla birkaç yerinden delin.
 
Soğuyan vişneli harcı hamurun üzerine yayın.
 
Ayırdığınız hamuru ince açıp şeritler kesin ve kafes şeklinde harcın üstüne yerleştirin.
 
Üzerine yumurta sarısı sürün.
 
Önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 35-40 dakika, üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |