|
|
Üzümlü Tart |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc68799
Gönderme Tarihi: 09.Ekm.2011
2,463 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg taze üzüm (temizlenmiş ve yıkanmış)
180 gr (3/4 su bardağı) şeker
Hamuru:
300 gr (2+1/2 su bardağı) un
150 gr (10 çorba kaşığı) tereyağı
2 çorba kaşığı şeker
2 yumurtanın sarısı
4 - 8 çorba kaşığı su
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (190° C) getirip, ısıtınız.
Orta boy bir kasede üzümleri şekerle karıştırıp, bir kenara bırakınız. Hamuru hazırlamak için, unu orta boy bir kaseye eleyiniz. Tereyağı bıçakla küçük parçalara kesip, ekleyiniz. Parmaklarınızla tereyağı una katıp, ekmek içi görünümü alıncaya kadar ovalayınız. 1 çorba kaşığı şeker, yumurta sarıları ve 4 çorba kaşığı su katıp, sücı bir hamur elde edinceye kadar yoğurunuz. (Hamur çok kuruysa biraz daha su katınız.) Hamuru top yapıp, alüminyum kağıda sararak, buzdolabında 20 dakika bekletiniz. Hamuru buzdolabından alıp, biri ötekinden biraz daha büyük iki parçaya bölünüz. Küçük parçayı yeniden buzdolabına koyunuz. Büyük parçayı unlanmış tezgahta, merdaneyle 25 cm çapında bir daire biçiminde açınız. Merdaneyle kaldırıp, 20 cm'lik bir tart kalıbına yerleştirerek, kenarlarını düzeltiniz. Hamur kasesini şekerli üzümle doldurup, harcı ortaya toplayarak hafifçe tepe haline getiriniz. Küçük hamur parçasını buzdolabından alıp, tart kalıbından biraz büyük bir daire biçiminde açarak, merdaneyle üzüm, şeker karışımının üstüne yerleştiriniz. Kenarlardan taşan parçaları bıçakla kesip, kenarları ellerinizle kırmalı biçimde birleştiriniz. Kenarlardan kestiğiniz parçaları açıp, yaprak biçimleri vererek, yapraklarla tartın üstünü süsleyi-niz. Kalan 1 çorba kaşığı şekeri tartın üstüne serpiniz. Tartı fırının orta katına sürüp 40-45 dakika, hamur kahverengileşinceye kadar pişiriniz. Kalıbı fırından alıp, tartı hemen yada soğuttuktan sonra servis ediniz.
Not: Soğuk ya da sıcak olarak, krem şantiyiyle yada vanilyalı kremayla servis edilebilir.
Fotoğraf "dolu" tarafından gönderildi. 18.09.2024
|
Yeşil Üzümlü Tart |
|
pazar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.09.2007
Mesajlar: 46
|
Kısa URL: https://ml.md/lc65836
Gönderme Tarihi: 28.Arl.2022
2,311 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.droetker.com.tr
Hamur için:
1 su bardağı un
0,5 tatlı kaşığı Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu
2 yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 poşet Dr. Oetker Şekerli Vanilin
100 g oda sıcaklığında tereyağı
0,5 çay bardağı süt
Şurup:
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
Dolgu ve üzeri için:
1 poşet Dr. Oetker Vanilya Aromalı Pastacı Kreması - Instant
2,5 çay bardağı buzdolabında soğutulmuş süt
1 su bardağı ikiye bölünmüş çekirdeksiz yeşil üzüm
0,5 çay bardağı frenk üzümü
Kalıp:
Tart kalıbı (Ø 26 cm)
Kalıbı margarin veya tereyağı ile yağlayın. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Alt-üst pişirme: 170 °C
Turbo pişirme: 160 °C
Unu bir kaba alın, üzerine hamur kabartma tozunu ekleyin ve kaşık ile karıştırın. Yumurta, toz şeker ve şekerli vanilini mikser ile 3 dakika çırpın. Tereyağı ve sütü ekleyip 1 dakika daha çırpın. Hazırladığınız un karışımı ekleyin ve 1 dakika daha çırpın. Hamuru kalıba yayın ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 25 - 30 dakika
Fırından alın. 10 dakika sonra kalıptan ters çevirerek çıkarın ve soğumaya bırakın.
Toz şeker ve suyu bir tencereye alın. Orta ateş üzerinde karıştırarak ısıtın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin, ocağı kısın ve arada karıştırarak 7-8 dakika kaynatın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Pastacı kremasını süt ile 2-3 dakika çırpın. 1-2 yemek kaşığı tartın tabanına yayın. Üzümlerin yarısını üzerine yerleştirin. Kalan kremayı yıldız uçlu krema sıkma torbasına doldurun ve üzümlerin üzerini kaplayacak şekilde sıkın. Kalan üzümleri hazırladığınız şurubun içerisine alın ve 1-2 kez karıştırın. Kaşık ile fazla şurubunu süzdürerek alın ve kremanın üzerine sıralayın. Frenk üzümlerini de şuruba batırıp çıkarın ve kremanın üzerine sıralayın. Buzdolabında 1 saat bekletin ve dilimleyerek servis yapın.
|
Yaş Üzümlü Tart |
|
Bahtiyar Canlı
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.12.2017
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc130260
Gönderme Tarihi: 18.Eyl.2024
799 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Tart hamuru için:
2 su bardağı un
125 gram tereyağı (soğuk, küp küp kesilmiş)
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yumurta
2-3 yemek kaşığı soğuk su
Dolgu için:
300 gram taze üzüm (çekirdeksiz)
1 su bardağı krema
1/2 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
1 yumurta
Üzeri için:
Pudra şekeri (isteğe bağlı)
İnce dilimlenmiş badem (isteğe bağlı)
Un ve pudra şekerini bir kaba alın.
Soğuk tereyağını ekleyip parmak uçlarınızla unlu karışımla yağı karıştırarak kum gibi bir kıvam elde edin.
Karışıma yumurtayı ekleyin ve karıştırın.
Soğuk suyu azar azar ekleyerek hamuru toparlayın.
Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
Fırını 180 dereceye ayarlayın.
Tart hamurunu dinlendirdikten sonra un serpilmiş bir zeminde açın ve tart kalıbınıza yerleştirin.
Hamurun kenarlarını düzeltin.
Tart hamurunun tabanına çatal yardımıyla delikler açın.
Üzerine yağlı kağıt serip ağırlık yapması için nohut ya da pirinç koyun.
Fırında 10-15 dakika kadar ön pişirme yapın.
Ardından yağlı kağıdı ve ağırlıkları çıkarıp 5 dakika daha pişirin.
Bir kabın içinde krema, toz şeker, un, vanilya ve yumurtayı iyice çırpın.
Taze üzümleri yıkayıp süzdükten sonra hamurun üzerine yayın.
Üzümlerin üzerine hazırladığınız kremalı karışımı dökün.
Tartı önceden ısıttığınız 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
Üzeri hafif altın rengine dönene kadar fırında kalmasını sağlayın.
Fırından çıkarıp soğumasını bekleyin.
İsteğe bağlı olarak pudra şekeri ve bademle süsleyerek servis yapabilirsiniz.
|
|
Üzümlü Tart Tarifleri Bademli Pasta Tarifleri
|
|