| 
 
| 
 
 
 | 
 
Üzümlü Tart | 
 
  | 
kumru 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.09.2008 
Mesajlar: 21 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc27508 
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2008 
2,426 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Yarım paket tereyağı ya da margarin
 
2 adet yumurta
 
1 su bardağı pudra şekeri
 
1 paket kabartma tozu 
 
1 paket vanilya
 
1,5 su bardağı un
 
Üzeri için:
 
Yarım paket vanilyalı puding
 
1 su bardağı süt
 
2 su bardağı çekirdeksiz taze üzüm
 
 
Hamur malzemesi karştırılır, yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kabarıp kızarana kadar pişirilir. Vanilyalı puding 1 su bardağı sütle pişirilir. Ters çevrilmiş tartın üzerine dökülür. Soğuyunca üzüm taneleri konur.
  
 | 
 
Üzümlü Tart | 
 
  | 
ismet 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.09.2010 
Mesajlar: 28 Şehir: Urfa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56222 
Gönderme Tarihi: 21.Eyl.2010 
2,604 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
1+1/5 su bardağı un
 
100 gram margarin
 
1 yumurtanın sarısı
 
1 tutam tuz
 
1 çorba kaşığı şeker
 
1 çay bardağından biraz az su
 
birkaç salkım üzüm
 
Krema için:
 
3 yumurtanın sarısı
 
3 çorba kaşığı toz şeker
 
1.5 su bardağı süt
 
vanilya
 
1 tutam tuz
 
 
Unu eledikten sonra yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp yumurta, yağ, şeker ve tuzu ekleyerek karıştırın. Azar azar su ilave ederek karışımı hamur haline getirin. Hamurun üzerine nemli bir bez örterek serin bir yerde iki saat dinlendirin. İki saatin sonunda hamuru tekrar yoğurun. Hamurdan küçük bir parça koparıp ayırın. Hamuru açıp katlayarak birkaç kez yoğurun. 20-22 cm. çapında bir kek kalıbını hafifçe yağlayın. Kek hamurunu kalıba yayın. Ayırdığınız hamuru avcunuzda yuvarlayarak uzun bir şerit haline getirin ve kek hamurunun kenarlarına yerleştirin. 150 dereceye ayarlanmış fırında yarım saat kadar pişirin. Kremayı hazırlamak için, süt, tuz, yumurta ve vanilyayı kaynatın. Toz şekeri ekleyip çırpın. Köpük haline gelen karışımı çok düşük ateşte benmari usulü ve sürekli karıştırarak pişirin. Üzerinde 1 mm. kalınlığında kaymak toplandığında krema pişmiş demektir. 1-2 dakika daha karıştırıp ocaktan indirin. Kremayı ateşten aldıktan sonra soğuk su dolu başka bir kabın içine yerleştirin ve karıştırarak soğutun. Soğuyan kremayı hamurun üzerine yayıp hiç aralık bırakmadan üzümleri yerleştirin.
  
 | 
 
Üzümlü Tart | 
 
  | 
bitmeyen şarkı 
Editor 
 
  
Kayıt: 07.01.2011 
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc68799 
Gönderme Tarihi: 09.Ekm.2011 
2,583 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
1 kg taze üzüm (temizlenmiş ve yıkanmış)
 
180 gr (3/4 su bardağı) şeker
 
Hamuru:
 
300 gr (2+1/2 su bardağı) un
 
150 gr (10 çorba kaşığı) tereyağı
 
2 çorba kaşığı şeker
 
2 yumurtanın sarısı
 
4 - 8 çorba kaşığı su
 
 
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (190° C) getirip, ısıtınız.
 
Orta boy bir kasede üzümleri şekerle karıştırıp, bir kenara bırakınız. Hamuru hazırlamak için, unu orta boy bir kaseye eleyiniz. Tereyağı bıçakla küçük parçalara kesip, ekleyiniz. Parmaklarınızla tereyağı una katıp, ekmek içi görünümü alıncaya kadar ovalayınız. 1 çorba kaşığı şeker, yumurta sarıları ve 4 çorba kaşığı su katıp, sücı bir hamur elde edinceye kadar yoğurunuz. (Hamur çok kuruysa biraz daha su katınız.) Hamuru top yapıp, alüminyum kağıda sararak, buzdolabında 20 dakika bekletiniz. Hamuru buzdolabından alıp, biri ötekinden biraz daha büyük iki parçaya bölünüz. Küçük parçayı yeniden buzdolabına koyunuz. Büyük parçayı unlanmış tezgahta, merdaneyle 25 cm çapında bir daire biçiminde açınız. Merdaneyle kaldırıp, 20 cm'lik bir tart kalıbına yerleştirerek, kenarlarını düzeltiniz. Hamur kasesini şekerli üzümle doldurup, harcı ortaya toplayarak hafifçe tepe haline getiriniz. Küçük hamur parçasını buzdolabından alıp, tart kalıbından biraz büyük bir daire biçiminde açarak, merdaneyle üzüm, şeker karışımının üstüne yerleştiriniz. Kenarlardan taşan parçaları bıçakla kesip, kenarları ellerinizle kırmalı biçimde birleştiriniz. Kenarlardan kestiğiniz parçaları açıp, yaprak biçimleri vererek, yapraklarla tartın üstünü süsleyi-niz. Kalan 1 çorba kaşığı şekeri tartın üstüne serpiniz. Tartı fırının orta katına sürüp 40-45 dakika, hamur kahverengileşinceye kadar pişiriniz. Kalıbı fırından alıp, tartı hemen yada soğuttuktan sonra servis ediniz.
 
 
Not: Soğuk ya da sıcak olarak, krem şantiyiyle yada vanilyalı kremayla servis edilebilir.
 
 
 
 
Fotoğraf "dolu" tarafından gönderildi. 18.09.2024
  
 | 
 
Yeşil Üzümlü Tart | 
 
  | 
pazar 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.09.2007 
Mesajlar: 46
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc65836 
Gönderme Tarihi: 28.Arl.2022 
2,408 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
https://www.droetker.com.tr
 
 
Hamur için:
 
1 su bardağı un
 
0,5 tatlı kaşığı Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu
 
2 yumurta
 
1 çay bardağı toz şeker
 
1 poşet Dr. Oetker Şekerli Vanilin
 
100 g oda sıcaklığında tereyağı
 
0,5 çay bardağı süt
 
Şurup:
 
1 çay bardağı toz şeker
 
1 çay bardağı su
 
1 çay kaşığı limon suyu
 
Dolgu ve üzeri için:
 
1 poşet Dr. Oetker Vanilya Aromalı Pastacı Kreması - Instant
 
2,5 çay bardağı buzdolabında soğutulmuş süt
 
1 su bardağı ikiye bölünmüş çekirdeksiz yeşil üzüm
 
0,5 çay bardağı frenk üzümü
 
Kalıp:
 
Tart kalıbı (Ø 26 cm)
 
 
Kalıbı margarin veya tereyağı ile yağlayın. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın. 
 
Alt-üst pişirme: 170 °C
 
Turbo pişirme: 160 °C
 
Unu bir kaba alın, üzerine hamur kabartma tozunu ekleyin ve kaşık ile karıştırın. Yumurta, toz şeker ve şekerli vanilini mikser ile 3 dakika çırpın. Tereyağı ve sütü ekleyip 1 dakika daha çırpın. Hazırladığınız un karışımı ekleyin ve 1 dakika daha çırpın. Hamuru kalıba yayın ve pişirin.
 
Pişirme süresi: Yaklaşık 25 - 30 dakika
 
Fırından alın. 10 dakika sonra kalıptan ters çevirerek çıkarın ve soğumaya bırakın.
 
Toz şeker ve suyu bir tencereye alın. Orta ateş üzerinde karıştırarak ısıtın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin, ocağı kısın ve arada karıştırarak 7-8 dakika kaynatın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
 
Pastacı kremasını süt ile 2-3 dakika çırpın. 1-2 yemek kaşığı tartın tabanına yayın. Üzümlerin yarısını üzerine yerleştirin. Kalan kremayı yıldız uçlu krema sıkma torbasına doldurun ve üzümlerin üzerini kaplayacak şekilde sıkın. Kalan üzümleri hazırladığınız şurubun içerisine alın ve 1-2 kez karıştırın. Kaşık ile fazla şurubunu süzdürerek alın ve kremanın üzerine sıralayın. Frenk üzümlerini de şuruba batırıp çıkarın ve kremanın üzerine sıralayın. Buzdolabında 1 saat bekletin ve dilimleyerek servis yapın.
 
 
 
  
 | 
 
Yaş Üzümlü Tart | 
 
  | 
Bahtiyar Canlı 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.12.2017 
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc130260 
Gönderme Tarihi: 18.Eyl.2024 
924 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
Tart hamuru için:
 
2 su bardağı un
 
125 gram tereyağı (soğuk, küp küp kesilmiş)
 
2 yemek kaşığı pudra şekeri
 
1 yumurta
 
2-3 yemek kaşığı soğuk su
 
Dolgu için:
 
300 gram taze üzüm (çekirdeksiz)
 
1 su bardağı krema
 
1/2 su bardağı toz şeker
 
2 yemek kaşığı un
 
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
 
1 yumurta
 
Üzeri için:
 
Pudra şekeri (isteğe bağlı)
 
İnce dilimlenmiş badem (isteğe bağlı)
 
 
Un ve pudra şekerini bir kaba alın. 
 
Soğuk tereyağını ekleyip parmak uçlarınızla unlu karışımla yağı karıştırarak kum gibi bir kıvam elde edin.
 
Karışıma yumurtayı ekleyin ve karıştırın. 
 
Soğuk suyu azar azar ekleyerek hamuru toparlayın.
 
Hamuru streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
 
Fırını 180 dereceye ayarlayın. 
 
Tart hamurunu dinlendirdikten sonra un serpilmiş bir zeminde açın ve tart kalıbınıza yerleştirin. 
 
Hamurun kenarlarını düzeltin.
 
Tart hamurunun tabanına çatal yardımıyla delikler açın.
 
Üzerine yağlı kağıt serip ağırlık yapması için nohut ya da pirinç koyun.
 
Fırında 10-15 dakika kadar ön pişirme yapın. 
 
Ardından yağlı kağıdı ve ağırlıkları çıkarıp 5 dakika daha pişirin.
 
Bir kabın içinde krema, toz şeker, un, vanilya ve yumurtayı iyice çırpın.
 
Taze üzümleri yıkayıp süzdükten sonra hamurun üzerine yayın.
 
Üzümlerin üzerine hazırladığınız kremalı karışımı dökün.
 
Tartı önceden ısıttığınız 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin. 
 
Üzeri hafif altın rengine dönene kadar fırında kalmasını sağlayın.
 
Fırından çıkarıp soğumasını bekleyin. 
 
İsteğe bağlı olarak pudra şekeri ve bademle süsleyerek servis yapabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Üzümlü Tart Tarifleri Tartolet Tarifleri
 | 
 
 
 
 |