|
Türlü Güveç |
|
lekelimelek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.02.2006
Mesajlar: 49 Şehir: IZMIR |
Kısa URL: https://ml.md/lc3499
Gönderme Tarihi: 07.May.2006
5,239 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gr kusbasi koyun eti
2 orta boy soğan
2 orta boy patlıcan
2 orta boy kabak
Iki avuç taze fasulye
Bir avuç taze bamya
4 adet yesilbiber
1/2 bardak sivi yag
3 orta boy domates
2 yemek kasigi margarin veya tereyağı
Kusbasi dogranmis etleri, kiyilmis soğan ve 2 kasik yagla atese koyun.
Arada karistirara kisik ateste suyunu çekene dek pisirin.
Patlicanlari alacali soyun, bir parmak uzunlugunda kesin ve üzerine biraz tuz serperek bekletin. Sonra da yikayip kurulayin ve kizgin yaga atarak açik pembe kizartin.
Kabaklarin kabuklarini kaziyip yikayin, yarim parmak uzunlugunda dograyin. Fasulyeleri tuzlu sicak suya atarak 10 dk bugulayin. Bamyalari yikayin ve tepelerini koni biçiminde kesip ayiklayin.
8-10 kisilik bir güvece et ve sebzeleri karisik olarak yerlestirin. Üzerine patlıcanlari, dogranmis domates ve biberleri koyun. Yeterince tuz, 1,5 bardak su katip üzeri kapali olarak kisik ateste hafif pistikten sonra biraz da firinda pisirin.
ML® Türlü Güveci için tıklayın
|
TÜRLÜ GÜVEÇ |
|
Şule
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.04.2006
Mesajlar: 60 Şehir: öveçler/ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc9618
Gönderme Tarihi: 11.Arl.2006
3,007 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr. kuzu kuşbaşı
1 orta boy patates
200 gr. taze fasulye
100 gr. bamya
1 orta boy patlıcan
4 sivri biber
2 orta boy kabak
2 büyük domates
2 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
4 çorba kaşığı tereyağ
Önce fırınınızı orta hararette ısıtın. Ön hazırlık olarak soğanların dış kabuklarını soyup ortadan ikiye ayırın. Fasulyelerin kılçıklarını ayıklayıp ikiye bölerek kesin. Bamyalann başlannı külah biçiminde kesin. 1 çorba kaşığı sirke koyacağınız suda 2 dakika haşlayıp süzün. Kabakları kazıyıp önce enlemesine, sonra da boylamasına kesin. Çekirdekli kısımlannı bıçakla alıp atın. Patlıcanları soyup onları da kabak gibi hazırlayın. Sivri biberlerin sap ve çekirdeklerini temizleyin. Patatesi soyup parmak biçiminde doğrayın. Yıkayıp süzün. Domatesleri, kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarttıktan sonra, iri zar biçiminde doğrayın. Borcamın en altına etleri, onun üzerine de sırasıyla patates, fasulye, bamya, patlıcan, biber, kabak, soğan ve domatesi koyun. Sebzelerin üzerine tuz ve biberini serpin. Eritilmiş halde yağı da üzerine gezdirip kabın ağzını kapayarak fırında 40 dakika pişirin. Kabı fırından alıp sıcak olarak servis edin.
|
Türlü Güveçte |
|
Gönül Hırsızı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.11.2005
Mesajlar: 66 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc10596
Gönderme Tarihi: 29.Arl.2006
2,841 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme (5 kişilik):
300 gr kuzu eti,
7,5 çorba kaşığı margarin,
2 baş soğan,
300 gr ayşekadın fasulye,
2 iri kabak,
2 orta boy patlıcan,
150 gr bamya,
3 orta boy domates,
4 sivri ve dolmalık biber,
1/2 kahve fincanı sirke,
4 su bardağı et suyu,
1 iri patates,
yeteri kadar tuz ve karabiber,
yarım demet maydanoz.
Yapılışı:
Ayşekadın fasulye ayıklanır, ortasından ikiye kesilir ve su dolu bir kaba atılır. Kabağın üstü kazınır, uzunlamasına dörde bölünür ve eğer varsa çekirdekli kısmı çıkanlır, iki parmak eninde parçalar halinde doğranır. Bunlar da fasulyenin bulunduğu tencereye atılır. Patlıcanın kabuğu alaca soyulur. Sonra uzunlamasına ortadan ikiye bölünür, iki parmak eninde parçalar halinde doğranıp üzerine tuz serpilir ve bir tabağa yerleştirilir. Bamya ayıklanır, derince bir kaba konur. Üzerine tuz serpilip, sirke gezdirilir. Ara ara karıştırılarak yarım saat dinlendirilir. Patatesin kabuğu soyulur, küçük parçalar halinde doğranır ve içinde fasulye ve kabağın bulunduğu suya atılır. Sebzeler hazırlandıktan sonra, içine ince ince kıyılmış soğanlar ve 2 kaşık margarin konulan güveç kuvvetli ateşe oturtulur. Tahta kaşıkla karıştırılarak kavrulan soğanlar pembeleşince kuşbaşı doğranmış et katılır. Karıştırılarak et suyunu katıncaya kadar pişirilir ve ateşten indirilir. Diğer tarafta fasulye ve kabak bol suda iyice yıkanıp suyu süzüldükten sonra bir tencereye konur. Üzerine 1 su bardağı et suyu dökülüp, 2 kaşık da margarin katıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır ve 15-20 dakika, yemek suyunu çekinceye kadar önce kuvvetli, sonra orta ateşte, tencere sık sık sallanarak pişmeye bırakılır. Bir tencereye veya tavaya 3,5 kaşık margarin konup, kızdırılır. Sıkılarak tuzu giderilmiş ve bol suda yıkandıktan sonra suyu süzülmüş patlıcanlar kızgın yağa atılarak her yeri pembeleşinceye kadar kızartılır. Bamya, dinlendirildiği sirkeli sudan çıkarıldıktan sonra bol suda iyice yıkanır ve suyu süzülür. Güveçteki soğanlı et bir tabağa boşaltılır. Güvecin dibine fasulye ve kabak konur. Bunun üstüne bamya, bamyanın üstüne soğanlı et, sonra suyu süzülmüş patates, bunun üzerine küçük parçalar halinde doğranmış biber, kabuğu soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domates ve bunun da üzerine patlıcanlar döşendikten sonra hepsinin üstüne kalan domatesler dilimlenerek, dilimler halinde yerleştirilir. Sebzelerin yerleştirilmesi tamamlandıktan sonra tuz ve biber serpilir. Kalan et suyu da katılır ve güveç orta ateşe konur veya bir fırına sürülür, pişinceye kadar tutulur. Güveç ateşten alınmadan önce iri doğranmış maydanoz üzerine serpilir. 2 dakika daha ateşte tutulduktan sonra güvecin içinde servis yapılır, istenilirse servisten önce türlünün üzerine bir fincan rendelenmiş kaşar peyniri serpilebilir.
|
TÜRLÜ GÜVEÇ |
|
numune
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2010
Mesajlar: 43 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc57470
Gönderme Tarihi: 13.Kas.2010
2,595 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr kuzu kuşbaşı
2 patlıcan
1 havuç
2 kabak
2 patates
4 sivribiber
2 domates
2 soğan
1.5 çorba kaşığı margarin
1 kahve fincanı sıcak su
Tuz
Karabiber
Patlıcanları alacalı soyup küp şeklinde doğrayın, acısını çıkarmak için üzerine tuz serpip bekletin. Kabak ve havuçları temizleyip küp küp doğrayın. Soğanları soyup halka halka dilimleyin. Sivriberleri 1 parmak kalınlığında doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup ince ince dilimleyin. Patatesleri soyup küp şeklinde doğrayın.
Güveç kabının dibine etleri döşeyin. Sırasıyla havuç, kabak, patlıcan, sivribiber, patates, soğan ve domatesleri yerleştirin. Sıcak su, tuz ve karabiber serpin. Margarini minik minik doğra sebzelerin üzerine serpiştirin.
Güvecin üzerini alüminyum ile kapatıp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Not: Her evde güveç kabı bulunmayabilir. Bu durumda fırına dayanıklı cam kalıp kullanabilirsiniz.
|
Türlü Güveç |
|
dobra
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.02.2012
Mesajlar: 138 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc73045
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2012
2,298 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr kuşbaşı et
2 adet orta boy patlıcan
1 adet orta boy kabak
2 adet orta boy patates
1 avuç bamya
1 avuç fasulye
3 adet domates
1 adet kuru soğan
2 adet sivribiber
4-5 diş sarımsak
1,5 çorba kaşığı margarin
Tuz
Sebzeleri özelliklerine göre ayıklayıp yıkayalım ve kuşbaşı şeklinde doğrayalım.
Bir tencereye, margarin koyup eritelim. Üzerine ince kıydığımız kuru soğanları ilave edip, pembeleştirelim.
Soğanlar pembeleşince, etleri katıp biraz daha kavuralım.
Bütün sebzeleri tencereye ilave edip iyice karıştırdıktan sonra, yeterince suyunu ve baharatını katarak büyük bir güvece dolduralım.
Güvecin ağzını yağlı kağıt ile kapadıktan sonra, önceden ısıttığımız fırında pişirelim.
|
Türlü Güveç |
|
ağır osman
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.11.2012
Mesajlar: 87 Şehir: Kars |
Kısa URL: https://ml.md/lc83664
Gönderme Tarihi: 24.Kas.2012
2,208 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gr dana veya kuşbaşı et
2 adet orta boy havuç
200 gr taze fasulye
2 adet orta boy patlıcan
2 adet orta boy kabak
150 gr bamya
3 adet dolmalık yesil biber
2 adet orta boy sogan
4 diş sarımsak
1 adet küçük boy kereviz
3 adet orta boy domates
2 su bardağı su veya et suyu
Tuz, karabiber, pul biber
Sebzeleri ayıklayıp temizledikten sonra istediğiniz şekilde ayrı ayrı kaselerde doğrayın. Tereyağını tencerede kızdırıp eti ilave edin. Suyunu salıp çekine dek kavurun. Doğranmış soğanları ekleyin. Soğanlar yumuşayınca sırasıyla havucu, taze fasulyeyi, patlıcanı, biberi, kabağı, kerevizi, domatesi ve bamyayı kavurun. Tuzunu ve baharatını ekleyip tatlandırdıktan sonra çok kısık ateşte, sebzeler yumuşayıncya kadar kendi suyuyla pişirin.
|
Güveçte Türlü |
|
tom-bik
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.10.2013
Mesajlar: 22 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc93267
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2013
3,014 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gram kuzu kuşbaşı
150 gram brokoli
3 adet domates
3 adet sivri biber
1 havuç
1 kabak
3 adet patates
2 çorba kaşığı tereyağı
2 soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
3 diş sarımsak
Tuz, karabiber, maydanoz, defneyaprağı
Derin bir güveç tenceresinin altına etleri dizin. Üzerine tuzu, karabiberi ve defneyaprağını ilave edin. Soğanı iri parçalar halinde doğrayıp yaklaşık 10 dakika kadar pişirin. Daha sonra sebzelerle birlikte tenceredeki etlerin üzerine ekleyin. Çok az su ilave edin. Tereyağı parçalarını da üzerine ekleyip kapağını kapatın. Kısık ateşte kendi buharında pişmesini sağlayın.
Not: İstenirse 200 derecede 1 saat kadar kapağı kapalı olarak pişirip servis yaparken domates ve biberlerle süsleyip ikram edin.
Fotoğraf "oya tunç" tarafından gönderildi. 02.11.2015
|
Güveçte Türlü |
|
dipnot
Aşçı
Kayıt: 04.02.2014
Mesajlar: 19 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95751
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2014
2,087 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gr. kuzu kuşbaşı
3 adet patates
1 adet kabak
2 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
3 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Maydanoz
Derin bir güveç tenceresinin altına etleri dizin. Üzerine tuz ve karabiber serpin. İri parçalar halinde doğranmış soğanı da ekleyerek yaklaşık 10 dakika kadar pişirin. Sebzeleri dilediğiniz büyüklükte doğrayıp güvece ilave edin. Tereyağını ve salçayı ekleyerek kapağını kapatın. İster ocak üzerinde çok kısık ateşte, isterseniz 200 derece fırında pişirin.
|
Etli Türlü Güveci |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc96260
Gönderme Tarihi: 28.Şub.2014
2,209 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
500 g kuzu kuşbaşı
3 adet kuru soğan
250 g taze fasulye
3 adet kabak
2 adet kemer patlıcanı
5 adet sivri biber
1 orta boy patates
4 adet domates
4 yemek kaşık tereyağ
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Patlıcanlar soyularak uzunlamasına önce ikiye bölünür sonra 4 cm irilikte doğranır.
Kabaklarda kazınarak patlıcanlar gibi doğranır.
Domateslerin kabukları soyularak concasse doğranır.
Soğanlar ve biberler iri doğranır.
Patatesler mire poix doğranır.
Fasulyeler ayıklanarak 4-5 cm büyüklükte doğranır.
Güvece sırayla etler, fasulye, patates, kabak, patlıcan biber, soğan ve domatesler döşenir.
Yağ da üzerine koyulduktan sonra kapak sıkıca kapatılır.
Önceden ısıtılmış fırında 1.5 saat pişirilir.
Ateşten alıp 10-15 dakika dinlendirilir.
|
Güveçte Türlü |
|
emlak
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.06.2014
Mesajlar: 29 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc99318
Gönderme Tarihi: 25.Haz.2014
2,111 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 kg güveçlik et
2 adet soğan
3 adet patates
2 adet kabak
2 adet patlıcan
4 adet biber
300 gr. taze fasulye
3 adet domates
1 çay bardağı sıvıyağ
100 gr. sanayağ
1 adet havuç
Et kısık ateşte suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir.soğan ve salça eklenir.pişme zorluk derecesine göre: fasulye, kabak, havuç, patlıcan, biber, patates sırasıyla güveç e dizilir. En üste doğranmış domates eklenir. Yağ ve tuz da eklenir. 1 çay bardağı sıcak su katılır. Orta ateşte veya fırında yarım saat pişirilir
|
Güveçte Etli Türlü |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175645
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2023
191 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. kuşbaşı dana ya da kuzu eti
15-20 adet arpacık soğan
3 adet büyük domates
2 adet kabak
2 adet patlıcan
2 adet orta boy patates
15-20 adet taze fasulye
Yarım çay bardağı sıvı yağ
3-4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı biber salçası
1 silme yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
6 adet çarliston biber
1 su bardağı su
Etleri tencereye alıp suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. Yağ ve salça ilave edip biraz kavuruyoruz. Bir su bardağı su ekleyerek etleri pişmeye bırakıyoruz. Sebzelerin tümünü kuşbaşı şeklinde doğruyoruz. Güvecin içine ilk olarak fasulyeyi, üzerine patatesi, sırasıyla kabak, patlıcan ve biberi diziyoruz. Bu sebzelerin üzerlerine doğradığımız domatesleri ekliyoruz. Arpacık soğan ve sarımsakları da koyduktan sonra, üzerine etleri yerleştirip tuz ve baharatları ilave ediyoruz. Sonra kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz.
|
|