|
Temel Pizza Hamuru |
|
Lale
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.05.2006
Mesajlar: 45 Şehir: Berlin |
Kısa URL: https://ml.md/lc3687
Gönderme Tarihi: 12.May.2006
3,941 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 Su Bardagi Un
1 Küp Yas Maya
4 Çorba Kasigi Zeytinyagi
2 Tatli Kasigi Tuz
Mayayi ufalayin. Büyük bir kasede un ve mayayi karistirin. Yarim su bardagi kadar ilik su, yag ve tuz ilave edin. Karisimi pütürsüz ve ellere yapismayan bir hamur elde edinceye kadar yogurun. Dilerseniz yogurma islemi için mikser de kullanabilirsiniz. Hamurun üzerini bir bezle örterek ilik bir ortamda 1 saat kadar dinlendirin.
Iki firin tepsisini yaglayip üzerine un serpin. Firini 225 dereceye ayarlayip önceden isitin. Hamuru tepsilere yayin.
Hamurlari dilediginiz iç malzeme ile donatip firina verin. 25 dakika kadar pisirin.
ML® Pizza için tıklayın
Fotoğraf "Fatoş Çelik" tarafından gönderildi. 14.05.2020
|
Pizza Hamuru |
|
bulamaç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.07.2005
Mesajlar: 66 Şehir: Kütahya |
Kısa URL: https://ml.md/lc10627
Gönderme Tarihi: 30.Arl.2006
2,948 defa indirildi / yazdırıldı
|
Pizzanın iyi olabilmesi için hamurunun kulak memesi yumuşaklığında olması gerekir. Bunun için hamurun yoğurulmasına ve mayalanmasına özen gösterilmelidir. Hamur kolay yoldan hazırlanmak istenirse, yoğurma sırasında her 100 gr una bir çorba kaşığı zeytinyağı hesabıyla zeytinyağı katılır ve bu yağ hamura iyice yedirilir.
Kullanılacak malzeme (4 kişilik):
1/2 kg un,
30 gr toz maya,
yeteri kadar tuz.
Yapılışı: Un elekten geçirilerek hamur yoğurma mermerinin üstüne konur. Unun ortası çukurlaştınlır ve ufalanarak toz haline getirilmiş maya serpiştirilir. Bir kaşık tuz ılık suda eritilir ve azar azar dökülerek hamur yoğurulur. Katılacak ılık suyun miktarı unun cinsine göre değişeceğinden hamuru yoğuran kişinin suyu azar azar katması ve tam dozunu kendisinin ayarlaması gerekir. Genel olarak bir bardak su yeterli olur. Hamur, yoğurma mermerine ve ellere bulaşacak kadar yumuşak olmalıdır. Hamur yeterli yumuşaklığa geldikten sonra da yoğrulmaya devam edilir. Böylece hamur yumuşaklığını korumakla birlikte artık mermere ve ellere yapışmaz. Sonra hamur yuvarlanarak top biçimine getirilir. Una bulanmış bir bıçakla dörde bölecek biçimde hamura bir çarpı işareti yapılır. Hamur çabuk mayalanması için una bulanmış geniş toprak bir tencereye yerleştirilir. Üstü nemli bir bezle örtüldükten sonra kap ılık bir yere bırakılır. Bu durumda hamur 2 saatte mayalandırılır. Hamur daha çabuk mayalanmak isteniyorsa, kap daha sıcak bir yere konulmalıdır. Hamur kabararak kapladığı yerin iki mislini kaplayınca, yeterince mayalanmış demektir. Bu durumda içinde bulunduğu kaptan çıkarılıp una bulanmış hamur yoğurma mermerinin üstüne konur ve yoğurulur. Yoğurma sırasında hamur eski büyüklüğüne gelir. Bu durumda telaşa kapılmaya gerek yoktur. Çünkü bu, hamurun gerektiği gibi mayalanmış olduğunu gösterir.
|
PİZZA HAMURU |
|
lila
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.09.2009
Mesajlar: 22 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40874
Gönderme Tarihi: 18.Eyl.2009
3,031 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 kişilik (600 gr hamur) Malzemesi
Yarım paket (125 gr) margarin
1 yumurta
1 çay bardağı süt
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kabartma tozu
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Oda ısısında bekletilmiş margarini derin bir kaba alın. Yumurta, süt, yoğurt, kabartma tozu ve tuzu ilave edip karıştırın. Un ekleyin ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru top şeklinde kapatıp derin bir kaba alın. Üzerine bıçağın ucuyla artı işareti çizin. Üzerine un serpip nemli bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin.
|
|