Kısa URL: https://ml.md/lc38239
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2009
3,183 defa indirildi / yazdırıldı
Aksaray Valiliği
Ekşi yoğurt, aşlık, un kaynatıldıktan sonra belirli bir kıvam alır. Bu kıvama yuvarlak ve yassı şekil verilir ve sonra kurutulur. Artık tarhana elde edilmiş olur. Bunu pişirmek için ise bir akşam önce ılık suda bekletilerek kabartılır. Daha sonra suyla pişirilerek üzerine nane ve yağ dökülür.
Kısa URL: https://ml.md/lc183860
Gönderme Tarihi: 12.Tem.2025
73 defa indirildi / yazdırıldı
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
5-6 adet üçgen tarhana (Kenarları yaklaşık 5 cm uzunluğunda olan parçalar)
1 lt su
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
½ tatlı kaşığı pul biber
½ tatlı kaşığı tuz
Tarhanalar bir gece öncesinden suyun içinde bekletilir.
Ertesi gün yumuşayan tarhana tahta kaşıkla ezilir ve suyu ile birlikte tencereye koyulur.
Çorba harlı ateşte devamlı karıştırılarak pişirilir. Çorba kaynayınca kıvamı kontrol edilir, koyu ise üzerine 1 su bardağı su ilave edilebilir. Sulu ise 5 dakika daha kaynatılır.
Ayrı bir tavada tereyağı eritilir, üzerine kuru nane ve pul biberi döktükten sonra dövülmüş sarımsak ve tuz ile birlikte bekletmeden çorbanın üzerine boca edilir.
Çorba karıştırıldıktan sora servise hazırdır.