Kısa URL: https://ml.md/lc38239
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2009
3,181 defa indirildi / yazdırıldı
Aksaray Valiliği
Ekşi yoğurt, aşlık, un kaynatıldıktan sonra belirli bir kıvam alır. Bu kıvama yuvarlak ve yassı şekil verilir ve sonra kurutulur. Artık tarhana elde edilmiş olur. Bunu pişirmek için ise bir akşam önce ılık suda bekletilerek kabartılır. Daha sonra suyla pişirilerek üzerine nane ve yağ dökülür.
Kısa URL: https://ml.md/lc183860
Gönderme Tarihi: 12.Tem.2025
73 defa indirildi / yazdırıldı
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
5-6 adet üçgen tarhana (Kenarları yaklaşık 5 cm uzunluğunda olan parçalar)
1 lt su
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
½ tatlı kaşığı pul biber
½ tatlı kaşığı tuz
Tarhanalar bir gece öncesinden suyun içinde bekletilir.
Ertesi gün yumuşayan tarhana tahta kaşıkla ezilir ve suyu ile birlikte tencereye koyulur.
Çorba harlı ateşte devamlı karıştırılarak pişirilir. Çorba kaynayınca kıvamı kontrol edilir, koyu ise üzerine 1 su bardağı su ilave edilebilir. Sulu ise 5 dakika daha kaynatılır.
Ayrı bir tavada tereyağı eritilir, üzerine kuru nane ve pul biberi döktükten sonra dövülmüş sarımsak ve tuz ile birlikte bekletmeden çorbanın üzerine boca edilir.
Çorba karıştırıldıktan sora servise hazırdır.
Kısa URL: https://ml.md/lc183878
Gönderme Tarihi: 13.Tem.2025
11 defa indirildi / yazdırıldı
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
5 Yemek Kaşığı Tepeleme Tarhana
2 Su Bardağı Su
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Karışık Salça(isteğe Bağlı)
1 Yemek Kaşığı Kırmızı Pul Biber
½ Tatlı Kaşığı Tuz
1 Yemek Kaşığı Kuru Nane Veya Yarpuz
3 Su Bardağı Et Suyu Veya 1 Küçük Kase Kavurma (isteğe Bağlı)
Tarhana suyun içinde 10-15 dakika bekletilir.
Bu sırada diğer tarafta tencerede tereyağı eritilir, kızınca pul biber ve et suyu dökülüp karıştırılır.
Ezilen sulu tarhana tencereye dökülür ve harlı ateşte karıştırılarak pişirilir.
Çorba bir iki taşım kaynadıktan sonra servis edilir.