|
Tantuni (Mersin) |
|
gulsimsir
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.01.2006
Mesajlar: 180
|
Kısa URL: https://ml.md/lc1042
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2006
3,345 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. kuzu kuşbaşı
1 yemek kaşığı margarin
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil soğan
2 adet domates
1 adet yeşil soğan
1 yemek kaşığı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz
Kuşbaşı etleri küçük küçük doğrayın. Yıkayıp, süzdükten sonra saca koyun, margarin ekleyin. Etler suyunu bırakıp, çekene kadar bekleyin. Kavrulmaya başlayınca devamlı karıştırarak kavurmaya devam edin. 1 yemek kaşığı toz biber atıp, ocağın altını kapatın. Etleri kenara alın. Saca yeşil soğan, kuru soğan, domates ve yeşil biber doğrayıp, kalan yağın içinde 5 dakika karıştırarak kavurun. Etleri tekrar saca koyup karıştırın. Pide ekmeklerinin içine koyup servis yapın.
ML® Tantuni için tıklayın
Fotoğraf "Ayşıl" tarafından gönderildi. 01.04.2019
|
Tantuni (Mersin) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106069
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2015
3,219 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mersin Üniversitesi - Yrd. Doç. Dr. Şükran ÖKTEM
1 Kg. Biftek
8 Adet Tantuni Ekmeği
1 Adet Kuru Soğan
4 Adet Orta Boy Domates
4 Adet Orta Boy Yeşil Biber
1 Demet Maydanoz
20 gr. Karabiber
20 gr. Pul Biber
1/6 lt. Zeytinyağı
5 gr. Tuz
Büftek (biftek) kuşbaşıdan küçük doğranır,
Ortası çukur tantuni tavasının etrafına etler dizilir, orta ateşe konur,
Etler suyunu bırakmaya başlayınca zeytinyağı ilave edilir,
Ara ara etler karıştırılarak yavaş yavaş tavanın ortasına alınır,
İyice kavrulduktan sonra baharatlar eklenir,
Tantuni ekmeğine (tek veya isteğe göre çift ekmek kullanılır) önce kavrulan et sonra da daha önceden yıkanıp ince doğranmış domates, soğan, maydanoz, yeşil biber ve tuz ilave edilir, dürüm şekline getirilir,
Yanında mevsime uygun doğranmış turp, taze ve/veya turşu süs büberi (biber) ve limon ile servis edilir.
Not: Tantuni, önceleri Mersin merkezde yapılan bir yemek olarak bilinirken, artık günümüzde ilçelerinde ve ülkemizin diğer bölgelerinde de rastlanan bir yemektir.
Tantuninin dürüm şekline getirilmesi; yuvarlak açılan, yufkadan biraz kalın, bazlamadan biraz ince tantuni ekmeğinin arasına konulan malzemelerin rulo şeklinde sarılması ve ayrıca ikiye katlanmasıdır.
|
Tantuni (Mersin) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc116877
Gönderme Tarihi: 15.May.2016
1,708 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Türkmen Sıkması, Kara kavurma, Et Sote, Sebzeli Kavurmanın sentezinden oluşan Tantuni, Arapça yumuşak yemek manasına gelir. Yörede en yaygın etli yiyecekler arasında yer alan Tantuni, dananın kaburga ve koldaki yağlı ve siyah kısımdan alınan nohut kadar doğranmış etinden yapılır. Et bir tepsi içinde suyunu çekinceye kadar haşlanır. Haşlanan et tepsinin kenarına çekilir. Müşteri talep ettiğinde yağ ilave edilerek kızartılır. Garnitürü soğan, domates, maydanoz ve naneden oluşur. Açık ekmeklerin orta kısmına sıra halinde soğan konur. Bunun üzerine ufak doğranmış domatesler, yıkanmış maydanoz ve nane yerleştirilir. Kızartılmış et kaşıkla bunların üzerine serpilir. Üzerine limon sıkılıp, tuz, kırmızı, acı, toz biber ekilerek dürüm yapılır. Oval dürümlük ekmek ortadan ikiye katlanarak yarıya kadar sarılır ve müşteriye verilir. İsteyene ayrıca bir parça limon, süs biberi veya biber turşusu verilir. Müşteri dürümü özel bir tutuş şekliyle yer. Tantuniyi ilk kez yiyenler bu tutuş şeklini bilmediklerinden, çokça tantuni suyuyla elbiselerini lekelerler. Tantuniyi yenilirken, dürümün iki ucu birleştirilerek tutulmalıdır. Bu da ilk kez tantuni yiyecekler için küçük bir sır.
|
Tantuni (Mersin) |
|
Ayşıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.02.2016
Mesajlar: 31 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc141641
Gönderme Tarihi: 01.Nis.2019
661 defa indirildi / yazdırıldı
|
Lavaş
350 gram dana antrikot
2 bardak su
1 adet soğan
Çeyrek çay kaşığı sumak
2 adet domates
Yarım demet maydanoz
Yarım limon
Karabiber
Pul biber ya da kırmızı toz biber,
Tuz
Zeytinyağı
Öncelikle etinizi yarım parmak boyutunda, ince şeritler halinde doğrayın. Doğramış olduğunuz eti iki bardak kadar su ile haşlamaya bırakın. Et ilk iriliğini bırakıp hafiften rengi dönünceye kadar pişmeye bırakın.
1 adet soğanı ince piyazlık olacak şekilde doğrayın ve küçük bir kaba alın. Soğanınıza çeyrek çay kaşığı kadar sumak ekleyerek hafif ovup karıştırın. Biraz pul biber ve limon ekleyip harmanladıktan sonra dinlenmeye bırakın.
Tavanızı ocağa alıp ısıtın ve bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı ekleyin. Zeytinyağı yerine ayçiçeği yağı ya da pamuk yağı da kullanabilirsiniz. Isınan yağınızın üzerine suyunu iyice süzmüş olduğunuz etinizi ilave edin ve karıştırıp kavurun. Biraz kavurduğunuz etin üzerine et suyunuzdan iki kepçe kadar ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çeken etinize tekrar et suyundan ekleyin. Bu işlemi etleriniz yenecek yumuşaklığa gelene kadar tekrar edin. İyice renk alan ve yumuşayan etinizin üzerine bir yemek kaşığı kadar yağ ekleyin ve biraz daha kavurun. Pişen etinize damak zevkinize göre karabiber, tuz, pul biber ya da kırmızı toz biber ekleyerek tatlandırın. İki adet domatesi küp küp doğrayın ve ardından ete ekleyip 30 saniye kadar kavurup ocağı kapatın.
Beklemeye aldığınız soğanın içine doğradığınız maydanozu ekleyerek karıştırın.
Lavaşınızı ne kadar ince seçer ve ne kadar ıslatırsanız lezzeti o derece artar. Bir tane lavaşı alıp tavanın üzerine kapatarak bir yüzünü etli harcınızla iyice ıslatın. Tezgâha aldığınız lavaşın üzerine etli harcınızı uzunlamasına ekleyin. Ardından önceden hazırlamış olduğunuz soğan ve maydanozlu karışımınız ilave edin. Dilerseniz domatesi tavadaki etli harç ile pişirmeyip lavaşın içine çiğ halde de koyabilirsiniz.
Tüm malzemeleri eklediğiniz lavaşınızı ince bir şekilde sarın ve ardından ortadan ikiye katlayın. Tantuniniz servis edilmeye hazır.
|
Tantuni (Mersin) |
|
müjgan kahyaoğlu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.01.2020
Mesajlar: 48 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc148282
Gönderme Tarihi: 02.Şub.2020
632 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram dana antrikot
2 adet domates
3 adet orta boy kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
Kırmızı toz biber
Zeytinyağı
Su
Lavaş ekmeği
Limon
Eti küçük küp şeklinde doğrayıp tencereye alın.
Yeteri kadar su ekleyin ve et suyunu çekene kadar haşlayın.
Tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyip kızdırın.
Haşlanan etleri de tavaya alın.
Kırmızı toz biber ekleyip ara ara su ilave ederek etleri güzelce pişirin.
Lavaşı da etin üzerine bastırıp yağını çektirin ve ekmeği bir kenara alın.
Domatesleri soyup küp küp doğrayın.
Lavaşın ortasına soğanı ekleyin.
Üzerine ufak ufak doğradığınız domatesi, maydanoz ve naneyi yerleştirin.
Pişen eti de üzerine serpin.
En son limon sıkıp, tuz, kırmızı toz biber serperek dürüm haline getirin.
|
Mersin Tantuni |
|
kalem
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.07.2020
Mesajlar: 24 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc153052
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2020
335 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg dana Eti
5 adet domates
4 adet kuru soğan
Sıvı yağ
Pulbiber
Kırmızı toz biber
Tuz
Ekmeği için;
2 su bardağı un
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Sunumu için;
Kırmızı lahana
Biber turşusu
Turp
Roka
Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin.
Geniş bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın.
Haşladığımız tantuni etlerini tavaya alıp kavurun. Süzdüğünüz et suyundan 2-3 yemek kaşığı tavaya ekleyin. Et suyu buharlaşınca üzerine sıvı yağ ekleyip etleriniz kızarana kadar pişirin. Tuz ve pul biber , kırmızı toz biber ekleyip tatlandırın.
Tantuni ekmeği için; Bir kabın içine un koyup ortasını havuz gibi açın. Yoğurt, sıvı yağ , tuz ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Bezelere ayırın, tezgaha un serpip servis tabağı büyüklüğünde açın, yağsız tavada çevirerek pişirin.
Lavaş ekmekleri tavadaki etlerin üzerine koyarak yağı ile iyice ıslatın. Üzerine küp küp doğranmış domatesleri ve doğranmış maydanoz ile karıştırdığımız piyazlık soğanı ve etleri koyup dürüm yapın.
Sunum tabağına aldığınız tantunileri ince ince doğradığımız kırmızı lahana, turp, roka ve biber turşusu ile servis edebilirsiniz.
|
Tantuni (Mersin) |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162913
Gönderme Tarihi: 06.Şub.2022
290 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet tandır lavaşı
400 gram dana kontrfile (ince doğranmış)
½ çay bardağı pamuk yağı
¼ çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
½ çay bardağı su
¼ demet maydanoz (isteğe göre)
2 adet domates (isteğe göre)
1 adet soğan (isteğe göre)
Etleri varsa fazla yağlı kısımlarını temizleyip ince dilimler halinde doğrayın. Üzerini geçecek kadar soğuk su ilavesiyle suyunu çekene kadar haşlayın.
Wok ya da sac tavayı ocakta kızdırın. Pamuk yağını tavaya dökün ve haşlamış olduğunuz etleri de üzerine ilave edin. Toz biberi de ekleyerek karıştırın. Suyu yavaş yavaş ilave ederek, suyunu çekene kadar pişirim.
Pişen tantuniyi sandviç ekmeği ve lavaşın içerisine yerleştirin. İsteğe göre doğranmış domates, soğan ve maydanoz ilavesi yapın.
|
Tantuni (Mersin) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172490
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2023
196 defa indirildi / yazdırıldı
|
450 gr. kuşbaşı ya da zırhtan geçirilmiş kuzu eti
50 gr. kuyruk yağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım su bardağı su
1 adet kuru soğan
Sumak
Pul biber
Tuz
Biber turşusu
Domates
Maydanoz
Lavaş
Bulabilirsek sac tavanın içinde kuyruk yağını eritiyoruz. Sıvı yağı ekliyoruz. Kırmızı toz biber ilave edip etleri içine atarak kavuruyoruz. Etler suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Su ilave ediyoruz. Pul biber ve tuz ekliyoruz. Lavaşları üzerine kapatıp yumuşamalarını sağlıyoruz. Diğer yandan piyazlık doğranmış soğanı sumakla karıştırıp iyice ovuyoruz ve suyunu salmasını bekliyoruz. Lavaşların içine tantuniyi alıp dilim domates, biber turşusu ve sumaklı soğanla dürüm yapıyoruz.
Not: Tantuniyi dana etinden yapmak isterseniz, geç pişme ihtimali olduğundan önceden haşlamanızı tavsiye ederim.
|
Tantuni (Mersin) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177079
Gönderme Tarihi: 29.Mar.2024
144 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
600 gram dana eti
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
2 orta boy domates
Tuz
Kırmızı toz biber
Sumak
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su
Lavaş
Dana etini minik minik doğrayıp, haşlayalım.
Etlerimiz haşlanırken sebzelerimizi doğrayalım. Resimdeki gibi ufak ufak domateslerimizi doğrayalım.
Kuru soğanımızı ince uzunca doğrayalım. Maydanozlarımızı da doğrayalım.
Bir kapta doğradığımız soğan ve maydanozu karıştırıp, göz kararı sumak atalım. Bu arada haşlanan etlerimizi kenara alalım.
Sacımızın içine 1 çay bardağı sıvı yağ koyuyoruz.
1 su bardağı da suyumuzu koyalım. Ardından haşlanan erlerimizi koyup göz kararı tatlı toz biberimizi atalım. Tuzumuzu atalım. Bu şekilde bir-iki tur çevirelim.
Çevirdikten sonra saca lavaşlarımızı tek tek sırayla kapatıp ekmeklerimizi yağlayalım.
Yağlanan ekmeklerimizi tabaklara alıp önce kenarda duran domates ve soğan, maydanoz, sumak karışımından yayalım.
Üzerine pişen etlerimizden koyalım. Kişi başı tahminen 5 yemek kaşığı dolusu et koyabilirsiniz.
Dürümlerimizi sıkıca saralım.
Bütün etleri paylaştırdıktan sonra dürümlerimizi saca koyup önlü arkalı sacın yağıyla hafif kızartalım.
Yanında limon ve isteğe göre ayranla servis ediyoruz.
|
|