| 
 
 
 | 
Süt Böreği (Bayburt) | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc31477 
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2008 
6,394 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
1 su bardağı süt veya yoğurt
 
1 su bardağı su
 
1 su bardağı Tereyağı
 
3 adet yumurta
 
250 gr. Kavrulmuş fındık
 
3 su bardağı süt
 
şerbet için:
 
2 su bardağı Toz şeker
 
1 çay kaşığı Karbonat
 
Yeterince un
 
 
Yumurta, bir su bardağı süt veya yoğurt, su, karbonat ve tereyağıı karıştırılır. Üzerine un ilave edilerek baklava hamuru gibi bir hamur yapılır. 14,15 parçaya ayrılıp 15 dakika kadar dinlendirilir, ince olarak açılan yufkalar yağlanmış tepsiye teker teker dizilir. Her üç dört yufka arasına dövülmüş fındık serpilir. Bu şekil de bütün hamur bitinceye kadar yufkalar açılıp tepsiye serilir. Yufkaların açılması tamamlandıktan sonra istenilen şekilde kesilip üzerine biraz tereyağı dökülür ve orta sıcaklık da bir fırında hamur pembe renk alıncaya kadar pişirilir. Kızarmış börek fırından çıktıktan sonra, pişirilmiş süt üzerine şeker ilave edilerek tadı ayarlandıktan sonra elde edilen süt şerbeti ılık olarak üzerine dökülür.
 
 
Sunum:
 
Süt şerbeti döküldükten sonra bekletilmeden ılık olarak servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
Süt Böreği (Bayburt) | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc146946 
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2020 
1,025 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı
 
 
1 adet yumurta 
 
1 yemek kaşığı yoğurt 
 
150 gr. dövülmüş ceviz içi 
 
150 gr. dövülmüş fındık içi 
 
250 gr. un 
 
300 gr. Tereyağı 
 
1/2 çay bardağı limon suyu 
 
Şerbet için: 
 
1,5 lt. süt 
 
500 gr. toz şeker 
 
 
Ateşte eritilen tereyağı, 400 ml. su, yarım çay bardağı limon suyu, 1 adet yumurta, 250 gr. un derince bir kapta iyice özdeşleşinceye kadar elle yoğrularak hamur haline getirilir.
 
Hamurdan ufak parçalar alınarak avuç içiyle yuvalanır ve oklavayla açılarak olabildiğince ince yufkalar elde edilir.
 
Yufkalar yuvarlak bir tepsiye her üçer kat sonrasında aralarına fındıkve ceviz içi serpilerek dizilir. Bu şekilde 24-27 kat yapılır.
 
Üçgen şeklinde dilimler halinde kesilir. Eritilen tereyağı üzerine gezdirilir.
 
20-25 dk. süresince 180 derecede fırında pişmeye bırakılır.
 
Bu arada 1,5 lt süt ve 500 gr. şeker tencerede kaynatılarak şerbeti yapılır.
 
Kaynayan şerbet ve pişen yufkalar bir süre soğumaya bırakılır.
 
Soğutma işlemi sonrasında pişen yufkalar servis tabağına alınarak üzerine şerbet gezdirilmesi suretiyle servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Süt Böreği (Bayburt) | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157794 
Gönderme Tarihi: 20.May.2021 
384 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 yumurta
 
2 yemek kaşığı yoğurt
 
1 çay bardağı eritilmiş tereyağı, az sıvı yağ
 
1 çay bardağı su
 
1 paket kabartma tozu
 
Bir çimdik tuz
 
Aldığı kadar un
 
Süt Şerbeti İçin:
 
4 bardak süt
 
1.5-2 su bardağı şeker
 
Arasına ve üzerine:
 
250 gr. fındık kırığı (iri olacak)
 
5-6 kaşık tereyağı
 
 
Hamurun bütün malzemeleri eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Minik bezeler haline getirilir. Üzeri bez ile kapatılır. Biraz bekletilir. Bezeler tek tek bol un ve nişasta karışımı ile açılacaklar. Açılan bezeler 3'e ayrılır. 3 beze tek tek bir seferde açılır. Tepsinin altı tereyağı ile yağlanır. İlk hamur katı serilir. Üstüne fındık ve az tereyağı. Aynı işlem diğer hamur katlarına da yapılır. Bardak yardımı ile şekil şekil kesilir. Üzerine bol tereyağı dökülüp fırında 180 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişirilir. Börek pişerken süt şerbeti hazırlanır. Süt ve şeker kaynatılır. Börek piştikten sonra süt börekten sıcak olacak şekilde ayarlanıp üzerine dökülür.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 12.10.2022
  
 | 
 
 
 
 
 
 |