|
Süt Böreği (Bayburt) |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc157794
Gönderme Tarihi: 20.May.2021
284 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı eritilmiş tereyağı, az sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 paket kabartma tozu
Bir çimdik tuz
Aldığı kadar un
Süt Şerbeti İçin:
4 bardak süt
1.5-2 su bardağı şeker
Arasına ve üzerine:
250 gr. fındık kırığı (iri olacak)
5-6 kaşık tereyağı
Hamurun bütün malzemeleri eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Minik bezeler haline getirilir. Üzeri bez ile kapatılır. Biraz bekletilir. Bezeler tek tek bol un ve nişasta karışımı ile açılacaklar. Açılan bezeler 3'e ayrılır. 3 beze tek tek bir seferde açılır. Tepsinin altı tereyağı ile yağlanır. İlk hamur katı serilir. Üstüne fındık ve az tereyağı. Aynı işlem diğer hamur katlarına da yapılır. Bardak yardımı ile şekil şekil kesilir. Üzerine bol tereyağı dökülüp fırında 180 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişirilir. Börek pişerken süt şerbeti hazırlanır. Süt ve şeker kaynatılır. Börek piştikten sonra süt börekten sıcak olacak şekilde ayarlanıp üzerine dökülür.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 12.10.2022
|
Süt Böreği (Bayburt) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc146946
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2020
789 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
150 gr. dövülmüş ceviz içi
150 gr. dövülmüş fındık içi
250 gr. un
300 gr. Tereyağı
1/2 çay bardağı limon suyu
Şerbet için:
1,5 lt. süt
500 gr. toz şeker
Ateşte eritilen tereyağı, 400 ml. su, yarım çay bardağı limon suyu, 1 adet yumurta, 250 gr. un derince bir kapta iyice özdeşleşinceye kadar elle yoğrularak hamur haline getirilir.
Hamurdan ufak parçalar alınarak avuç içiyle yuvalanır ve oklavayla açılarak olabildiğince ince yufkalar elde edilir.
Yufkalar yuvarlak bir tepsiye her üçer kat sonrasında aralarına fındıkve ceviz içi serpilerek dizilir. Bu şekilde 24-27 kat yapılır.
Üçgen şeklinde dilimler halinde kesilir. Eritilen tereyağı üzerine gezdirilir.
20-25 dk. süresince 180 derecede fırında pişmeye bırakılır.
Bu arada 1,5 lt süt ve 500 gr. şeker tencerede kaynatılarak şerbeti yapılır.
Kaynayan şerbet ve pişen yufkalar bir süre soğumaya bırakılır.
Soğutma işlemi sonrasında pişen yufkalar servis tabağına alınarak üzerine şerbet gezdirilmesi suretiyle servis edilir.
|
Süt Böreği (Bayburt) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31477
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2008
6,207 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 su bardağı süt veya yoğurt
1 su bardağı su
1 su bardağı Tereyağı
3 adet yumurta
250 gr. Kavrulmuş fındık
3 su bardağı süt
şerbet için:
2 su bardağı Toz şeker
1 çay kaşığı Karbonat
Yeterince un
Yumurta, bir su bardağı süt veya yoğurt, su, karbonat ve tereyağıı karıştırılır. Üzerine un ilave edilerek baklava hamuru gibi bir hamur yapılır. 14,15 parçaya ayrılıp 15 dakika kadar dinlendirilir, ince olarak açılan yufkalar yağlanmış tepsiye teker teker dizilir. Her üç dört yufka arasına dövülmüş fındık serpilir. Bu şekil de bütün hamur bitinceye kadar yufkalar açılıp tepsiye serilir. Yufkaların açılması tamamlandıktan sonra istenilen şekilde kesilip üzerine biraz tereyağı dökülür ve orta sıcaklık da bir fırında hamur pembe renk alıncaya kadar pişirilir. Kızarmış börek fırından çıktıktan sonra, pişirilmiş süt üzerine şeker ilave edilerek tadı ayarlandıktan sonra elde edilen süt şerbeti ılık olarak üzerine dökülür.
Sunum:
Süt şerbeti döküldükten sonra bekletilmeden ılık olarak servis yapılır.
|
|