|
|
|
Su Böreği |
 |
neyzen
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.10.2006
Mesajlar: 169
|
Kısa URL: https://ml.md/lc8154
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2006
4,252 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
çeyrek bardak su
1 su bardağı nişasta
150 gram peynir
1 su bardağı süt
200 gram kıyma
5 adet yumurta
Yeteri kadar maydanoz ve tuz
6 kaşık tereyağı
Hamur tahtası üzerine un elenir, ortası açılır. Dört bütün yumurta, yeteri kadar tuz, su, konarak hamur güzelce yoğrulur. Yoğurulurken iki avuç içi basarak ileri geri hareket ettirilir. Sağa sola da hamuru uzatır derecede yuvarlanır. İki ucu üst üste katlanıp rutubetli bezle örtülür. On dakika sonra tekrar hamur tarif üzerine yoğrulur, uzatılır, katlanır; tekrar uzatılır, katlanır. Böylelikle hamur altı - yedi kez katlanmış ve yoğu-rulmuş olur. Sonuncu uzatışta iki parmak genişliğinde kesilir, on altı parçaya bölünür. Bu parçalar ıbezle örtülür. Hamur tahtası üzerinde bir pazı merdane ile altına üstüne hafif nişasta atarak büyütülüp bir kenara konur. Üzerine nişasta serpilir, diğer hamurlar açılır, üzerine konur. Böylelikle hamurla üstüste nişastalanarak hazırlanır. On altı hamuru açamıya-cağımızdan, sekizini ele alırsınız, sekizinin gene üzeri kapalıdır. Sekiz hamurun kenarlarına avuç içiyle basılır. Sonra merdane, kenarlarına hafif açar şekilde gezdirilir. Sonra hamurlar teker teker kenara alınır, gene üzerlerine hafif nişasta serpilir. Hamur tamamlandıktan sonra merdane ile her tarafı açılır. Daima ortasına fazla merdane vurulmıyacaktır. Hamurlar teker teker kaim oklavaya sarılır, sarılırken de eğer nişstasız yapışır dereceye geliyorsa gene hafif nişasta serpilir, tki elle avuç içerisi-siyle uçları ileri geri bastırılır. Hamur oklavadan teker teker çıkarılır ve böylelikle açılmış olur. Diğer sekiz pazı da böylelikle tamamlanır. Bu sırada büyük tencerede 'bol tuzlu kaynamış su hazır olur. Pişireceğimiz tepsi yağlanır, hazırlanır. Hamurun bir tanesi kaynar suya atılır, iki elle hamurun suyu alınır. Bol tuzsuz soğuk suya çıkarılır, suyu süzülerek tepsiye yerleştirilir. Üzerine süt, yumurta ve yağdan ayrılmış harç, bir kaşıkla hamurun her tarafına gezdirilir. Sekiz hamur tamamlandıktan sonra üzerine kıyma, peynir konur. Diğer sekiz hamur da tamamlanır, alt üst on altı hamur olmuş olur. Eğer kalın arzu edilirse istenildiği kadar çoğaltılır. Orta ateşli fırın ya da mangal kömürü ateşinde pişirilir.
ML® Arap Böreği için tıklayın
Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 29.04.2022
|
Su Böreği |
 |
Nimet Hanım
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 03.10.2006
Mesajlar: 149
|
Kısa URL: https://ml.md/lc7679
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2006
3,783 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım çay bardağı yoğurt
6 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
Peynirli iç için:
350 gram beyazpeynir
1 yumurta
3 yemek kaşığı margarin
3 yemek kaşığı tereyağı
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
Bir kaba yarım çay bardağı yoğurt, 1 tatlı kaşığı tuz ve yumurta konarak karıştırılır. İçine aldığı kadar un ilave edilip, katı bir hamur yapılıp 10-12 parçaya ayrılır. Üzeri örtülerek 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Daha sonra her parça hamur 2 milim inceliğinde açılır. Yağlanmış tepsiye 1 tanesi kenarlardan sarkacak şekilde yayılır. Diğer yufkaların tamamı dört parçaya bölünerek tuzlu suda l dakika kadar haşlanıp, soğuk su olan başka bir kaba alınarak hafifçe kurulanır. Hamurun yarısı tepsiye kırışık olarak tek tek serilip her tarafına eritilmiş tereyağı gezdirilir. Peynirli iç konunca, hamurun kalan diğer yarısı da aynı şekilde tepsiye yerleştirilir. Sarkan yufkalar tepsiye doğru çevrilir. Yağlandıktan sonra fırında çevrilerek kızartılır. Kızartma işlemi ocakta da yapılabilir.
ML® Zarf Böreği için tıklayın ML® Lavaş Böreği için tıklayın

|
Su Böreği |
 |
siyahinci
Aşçıbaşı

Kayıt: 03.07.2006
Mesajlar: 21 Şehir: Çankırı |
Kısa URL: https://ml.md/lc6361
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2006
4,200 defa indirildi / yazdırıldı
|
700 gr un
4 yumurta
1 kahve kaşığı tuz
½ kg. çökelek peyniri
Maydanoz
Sıvı yağ (eritilmiş tereyağı da kullanılabilir)
Bir kabın içine un konup, ortası açılır. Yumurta, tuz, su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Hamur 10 eşit parçaya bölünür, her biri tepsi büyüklüğünde açılır. Açılan hamurlar bir bez üzerine serilerek 1 saat kuruması beklenir. Diğer bir yanda geniş bir kapta su kaynatılıp, tuz atılır. Tepsi iyice yağlanır, içine bir tane kuru hamur yayılır. Hamur yağlandıktan sonra içi olarak hazırlanan çökelek, üzerine maydanoz karışımı serpilir. Geri kalan hamurlar teker teker kaynatılmış suya bastırılır. Sonra soğuk suya bastırılıp delikli süzgecin üzerine serilir. Suyu süzdükten sonra tepsiye konur. Hamurların arasına önce iç malzemesi konur, sonra yağ gezdirilir. En son hamur kuru olarak yayılıp, üzeri yağlanır. Fırında yada kısık ateşle çevrilerek kızartılır.
ML® Saçaklı Börek için tıklayın
Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 29.04.2022
|
Su Böreği |
 |
AyGölgesi
Super MOD

Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc1459
Gönderme Tarihi: 01.Nis.2006
4,845 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 yumurta
1 kahve fincanı yoğurt
Yarım çorba kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçi için:
1 büyük kalıp beyaz peynir (300 gr.)
1 demet dereotu-maydanoz
1 yumurta, 3 çorba kaşığı margarin
3 çorba kaşığı tereyağı (yufkaların aralarını yağlamak için)
Bir tencereye 6 yumurta, 1 kahve fincanı yoğurt, yarım çorba kaşığı tuz konup karıştırılır. Aldığı kadar elenmiş un ile sertçe bir hamur yapılır. İyice yoğrulur. 10- 12 parçaya ayrılır. Üzeri örtülü olarak 15- 20 dakika dinlendirilir.
Her parça unlanarak 2 mm. inceliğinde açılır. Bir tanesi yağlanmış tepsiye kenarlardan sarkacak şekilde yayılır.
Diğer yufkalar dörde bölünerek kaynar tuzlu suda 1 dakika haşlanıp, soğuk su bulunan başka bir kaba alınır. Sonra hafifçe kurulanır.
Tepsiye büzgülü olarak serilip her defasında erimiş yağ gezdirilir.
Hamurun yarısı bitince peynirli iç konur. Diğer yufkalar da aynı şekilde serilip kenarlardan sarkan parça üzerine çevrilir. Bolca yağlanıp fırında veya ocakta çevrilerek kızartılır. İçin hazırlanması: Rendelenmiş peynir, yumurta doğranmış, maydanoz, dereotu karıştırılır.
Not: Yukarıdaki malzemeden 40 cm çapında iki tepsi börek yapabilirsiniz.
ML® Su Böreği için tıklayın
|
|
Su Böreği Tarifleri Çarşaf Böreği Tarifleri
|
|