|
Su Böreği |
|
semagül
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.03.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Van |
Kısa URL: https://ml.md/lc141280
Gönderme Tarihi: 17.Mar.2019
755 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
3 litre soğuk su
200 gram tereyağı
1 çay kaşığı kara biber veya pul biber
1 tutam maydanoz
500 gram tel peynir (beyaz peynir ya da lor da olabilir)
3 litre sıcak su
3 adet böreklik yufka
Öncelikle maydanozları minik minik doğrayıp peynir ve baharatla karıştırın. Yufkaları sırayla önce geniş bir tencerede kaynamış suya sonra ardından geniş bir kaptaki soğuk suya batırıp büzüştürerek yağlanmış tepsiye dizin. Katların arasına eritilmiş tereyağı ve peynir karışımından ekleyin. Son yufkayı da koyduktan sonra kalan tereyağını böreğin üstüne dökün. Börekleri kare kare kesip buzdolabında 2 saat dinlendirin. 180 derecelik fırında fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
|
Su Böreği |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116215
Gönderme Tarihi: 19.Nis.2016
1,180 defa indirildi / yazdırıldı
|
Vedat Başaran
500 gr. un
5 adet yumurta
200 gr. tereyağı
½ litre süt
500 gr. beyaz peynir
3 tatlı kaşığı tuz
100 gr. nişasta
1 demet maydanoz
½ su bardağı zeytinyağı
4 yumurtayı geniş ve derin bir kabın içine kırın. 1 tatlı kaşığı tuz ve unun yarısını ilave edip, iyice karıştırın. Mutfak tezgahının üstünde, hamur haline gelinceye kadar iyice yoğurun. Üstünü nemli bir tülbent ile örtüp dinlenmeye bırakın. Kalan yumurtayı bir başka kaba kırın. Yarım su bardağı zeytinyağı, sütün tamamını ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip çırparak karıştırın. Maydanozu ince ince kıyın. Beyaz peyniri, rendenin kalın kısmı ile genişçe bir kabın içine rendeleyin. Kıydığınız maydanozları katın ve iyice karıştırıp, harmanlayın.
Geniş bir tencereye su koyup kaynatın.
Fırın kabının içini tereyağının yarısı ile yağlayın.Yeterince dinlenen hamuru, ovalayarak 4- 5 cm kalınlığında bir rulo haline getirinceye kadar inceltin ve 2 cm eninde 10 eşit parçaya bölün. 8 parçayı avucunuzla bastırıp yassılaştırın. Her iki tarafına nişasta serpip merdane ile 10 cm çapında daire oluşturacak şekilde açın.
Açtığınız yufkaları, aralarına nişasta serpip, üst üste koyun. Hepsini birden, her bir yufka 2- 3 milimetre incelene kadar tekrar açın. Birbirlerinden ayırarak tekrar üst üste koyun.Kalan iki hamur parçasını nişastaya buladıktan sonra elinizle bastırın. Üst üste koyup, fırın kabını tamamen kaplayacak şekilde açın. Birini yağladığınız fırın kapının içine düzgün bir şekilde yayarak yerleştirin.
Genişçe bir kaba buzlu su koyun. Kaynattığınız suya bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Küçük yufkaları tek tek kaynar suya atıp 30 saniye haşlayıp, içinde buzlu su olan kaba aktarın. Parçalamadan sıkıp, sularını süzün ve bir kevgirde bekletin. Yufkalardan ikisini, fırın kabının içine yerleştirdiğiniz yufkanın üstüne, buruşuk bir şekilde yayın. Üstüne hazırladığınız karışımdan 2 kepçe gezdirip, 2 küçük yufkayı da yine aynı şekilde döşeyin. Üstüne bir kepçe daha sos gezdirin, peynir ve maydanoz karışımını, yufkaların üstüne dengeli bir şekilde yayın. Yine bir kepçe sos gezdirip, kalan iki küçük yufkayı öncekiler gibi üstüne döşeyip 1 kepçe daha sos ilave edin. En üste de diğer büyük yufkayı yayıp, uç kısımlarını fırın kabının kenarlarından taşmayacak şekilde yayın. Kalan sosu üstüne döküp bir fırça yardımı ile iyice dağıtın. Tereyağı parçalarını ufalayıp üstüne koyun. Önceden 200 C derecede ısıtılmış fırının orta rafında 25-30 dakika pişirin.
Piştikten sonra ters çevirerek başka bir kaba aktarın. Kare şeklinde keserek sıcak olarak yoğurt sosu eşliğinde servis yapın.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 09.08.2021
|
Su Böreği |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc107627
Gönderme Tarihi: 16.May.2015
1,544 defa indirildi / yazdırıldı
|
İnönü Kaymakamlığı
4 adet yumurta
Un
Tuz
Su
Kıyma
Kuru soğan
Sivri biber
Maydanoz
Karabiber
Tereyağı
Yumurta, un ve tuz su ile yoğrulup hamur haline getirilir. 8 parçaya ayrılır. Her parça tek tek açılır. Kıyma, soğan, sivri biber, maydanoz ve karabiber ile iç harcı hazırlanır. Açılan hamurlar kaynamış sıcak suya atılıp 1-2 dakika bekletilip çıkartılır. Kuru bir sofra bezinin üzerine alınıp suyu çekildikten sonra tepsiye dizilir. Aralarına tereyağı gezdirilip dört kat olunca iç harcı konulur. Daha sonra dört kat daha yapılır. En üstüne tereyağı gezdirilip fırında pişirilir.
|
Su Böreği |
|
Hiç Kimse
Super MOD
Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc102074
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2014
1,796 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 su bardağı un
5 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Biraz ılık su
İçine:
Yarım kilo peynir
Biraz maydanoz
1 paket margarin
Böreği pişirmek için:
Biraz yağ
Yufkaları ıslamak için:
3 litre sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
2 kaşık sanayağ
Yufkaları ıslamak için:
3 litre soğuk su
1. Hamurun tüm malzemelerini bir kaba boşaltırız. Ortadan karmaya başlarız. Bir yandanda az az su ilave ederiz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edesiye kadar yoğrulur.
2. Bu hamurdan 10-11 adet yufka yapılır.
3. Tepsi güzelce 2-3 çorba kaşığı yağ ile yağlanır. İlk yufka tepsinin ölçüsüne göre açılır ve tepsiye yerleştirilir.Üzerine 2 çorba kaşığı yağ gezdirilir. ( 2 adet yufka suda haşlanmaz. Bunların biri tepsinin tabanına konur, diğeri en üstüne)
4. Diğer yufkalar kaynamakta olan suyun olduğu tencerede yada tepside (su kaynayınca içine tuz ve yağ ilave edilir.) 1 dakika kadar bekletilir. Delikli kepçe ile alınır. Soğuk suyun içine atılır ve hemen alınır. Tepsiye dizilir. Haşlanan yufka suyun içinde büzüşüyor. Sudan çıkınca tepsiye dizerken elinizle çok az düzeltirseniz iyi olur.
5. Üzerine peynir rendesi dizilir. Üzerine tekrar haşlanmış yufka, bu yufkanın üzerinede az yağ gezdirilir. Üzerine haşlanmış yufka konur. Daha sonra peynir derken en son yufka haşlanmadan tepsinin üzerine düzgünce yerleştirilir.
6. Ocak üzerinde tepsiyi sık sık çevirerek kısık ateşte her iki tarafıda pişirilir.
|
Su Böreği |
|
gül den
Aşçıbaşı
Kayıt: 17.07.2014
Mesajlar: 22 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc99948
Gönderme Tarihi: 17.Tem.2014
1,587 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
3 su bardağı un
200 gram tereyağı
250 gram beyaz peynir
Maydanoz
Yoğurma kabına yumurtaları kırıp içine süt ve unu ekleyip hamuru yoğurun. Dinlendirip bezelere ayırın. Her bir bezeyi açıp kaynayan tuzlu suyun içine atıp 3 dakika kadar pişirin. Hemen soğuk suyun içine alıp kuru bir beze alın ve tepsiye dizin. Aralarına tereyağını sürün. Peynirleri koyup kat kat döşeyin. Fırında ya da ocak üzerinde su böreğini pişirin.
|
Su Böreği |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95654
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2014
1,623 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2007
Hamur malzemesi:
500 gram un
5 adet yumurta
100 gram nişasta
Yeteri kadar su ve tuz
İçinin malzemesi:
150 gr. beyaz peynir
150 gr. kaşar peyniri
Yumurta
½ litre süt
250 gr. margarin
½ demet maydanoz
Bir kase içine kaşar peynirini rendeleyiniz.
Kaşıkla ezdiğiniz beyaz peyniri de ilave ediniz.
Yumurta kırıp, ince kıyılmış maydanozları koyup karıştırınız.
½ litre süt ilave ediniz.
Yağı da eritip bu karışıma ilave ediniz.
Hepsini karıştırıp börekte kullanınız.
Unu geniş bir kaba eleyiniz.
Yumurta, biraz tuz ve ılık su ile kulak memesinden sert bir hamur yapınız.
Hamuru yuvarlayarak 5 cm. çapında bir silindir yapıp, 12 eşit parçaya ayırınız.
Nemli bir bez altında 15 dakika dinlendiriniz.
Dinlenen bezeleri merdane ile 15-20 cm. çapında açınız.
Üzerine nişasta karıştırılmış un serpip oklavayla 2-3 mm. incelikte açınız.
Hamurların hepsini önce merdane ile biraz açıp, sonra oklavaya sararak inceltiniz.
Bir tencereye bol su, tuz ve bir fincan zeytinyağı koyup kaynatınız.
Su kaynayınca yufkaları birer birer atıp, 2-3 dakika haşlayınız.
Soğuk suya alınız.
Soğuk sudan çıkartıp kuruladıktan sonra yağlanmış bir tepsiye döşeyiniz.
İkinci yufkanın üzerine 2-3 kaşık hazırlanan içten koyunuz.
Yufkalar bitinceye kadar bir kat yufka, bir kat iç olmak üzere tepsiye döşeyiniz.
En üstüne yağ sürüp, fırında altı üstü pembe renkte pişiriniz.
Kare keserek servis yapınız.
Not: Haşlanmış hamurları tepsiye yerleştirirken hamurun kenar kısımları daha kalın olduğundan, hep kenar kısımları üst üste getirmemeye dikkat ediniz.
|
Su Böreği |
|
mesir
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.12.2013
Mesajlar: 21 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc94735
Gönderme Tarihi: 27.Arl.2013
1,774 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 tane yumurta
1 bardak su
1 tatlı kaşiği tuz
250 gram lor
1 demet maydonoz
2 kaşığı margarin
Aldıgı kadar un
Öncelikle yumurtayı suyu tuzu bir kapta karıştırıp azar azar unu ilave edip katı hamur haline getirelim bundan 8 beze hamur yapalım oklavayla açalım açtıktan bir tencerede su kaynatıp kaynayan suyun içine aştığımız yufkaları teker teker haşlayalım haşlanan yufkayı soğuk suya tutalım, tepsiyi yağladıktan sonra 4 yaprak alta koyduktan sonra maydanoz lor karışımını araya koyalım sonra 4 yufkayı da üste koyalım sonra 1 kaşık yağ tepsinin üstüne koyalım fırında 200 derece pişirelim.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 09.08.2021
|
Su Böreği |
|
sabire
Aşçıbaşı
Kayıt: 20.12.2013
Mesajlar: 23 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc94616
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2013
1,683 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet yumurta
1/2 çay bardağı su
5 çorba kaşığı margarin
Aldığı kadar un
2 tatlı kaşığı tuz
1 kase sıvıyağ
1 kase peynir
1 kase maydanoz
Hamuru yoğurun biraz sert bir hamur olmalı. Sonra 20 dakika kadar dinlendiriyoruz. 15 bezeye ayırıp ilk yufkayı haşlamadan yağlanmış tepsiye serin. Diğer yufkaları kaynayan tuzlu suda 30-40 saniye kadar haşlayıp soğuk suya bırakın 20-30 saniye kadar da soğuk suda durduktan sonra elinizle süzerek alın ve tepsiye serin. Aynı işleme peynirli harcı koyana kadar devam edin. Her yufkanın arasına da sıvı yağ sürmeyi unutmayın. İç harcını ise iki seferde koyabilirsiniz. Bütün yufkaları serdikten sonra en üst yufkayı da haşlamadan serin. Kesip üzerine eritilmiş margarin gezdirin ve önceden ısıtılmış fırında 45-52 dakika kadar pişirın.
|
Su Böreği |
|
pampa
Aşçıbaşı
Kayıt: 10.04.2013
Mesajlar: 24 Şehir: Elazığ |
Kısa URL: https://ml.md/lc88375
Gönderme Tarihi: 10.Nis.2013
1,564 defa indirildi / yazdırıldı
|
Dilediğiniz sayıda yufka açın. Bu yufkalan kaynar suda haşlayın. Yağlı bir tepsinin içine serin. Her 4 yufka arasına maydanozlu peynir ya da soğanla kavrulmuş kıyma koyun. Böylece bütün yufkalar hazırlandıktan sonra en üste tereyağı gezdirip fırına verin. Altı üstü pişinceye kadar bekleyin. Biraz soğuduktan sonra servis yapın.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 09.02.2023
|
Su Böreği |
|
im
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc85372
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2013
3,056 defa indirildi / yazdırıldı
|
Necip Usta
6 su bardağı un (600 gram)
500 gram buğday nişastası
5 adet yumurta
1 çorba kaşığı tuz
Börek içi
Gerekirse 2 çorba kaşığı su
500 gram suyu alınmış tereyağı
Su Böreği Hamuru'nu buradaki malzemeyle aynen hazırlayıp yufka olarak açınız.
Hamuru haşlamak için genişçe bir tencereyi su ile doldurup bol tuz atınız ve kaynatınız. Su devamlı orta ateşte kaynamalıdır.
Hamurları soğutmak için bir başka tencereyi soğuk su ile doldurunuz.
Bir kalbur veya geniş bir süzgeci ters çeviriniz ve üzerine büyükçe bir peçete seriniz.
Böreği yapacağınız tepsiyi fırında biraz kızdırıp sonra soğutarak içini tamamen yağlayınız. Yapışmaması için dibine 1 adet bütün yufka yerleştiriniz.
Eğer yufkaların büyüklüğü, su kaynayan tencereden genişse yufkaları 4'e bölünüz.
Bir parça yufkayı alıp suyun içerisine yatırır gibi atınız. Bir kevgirin tersiyle yufkanın üzerine kaynayan sudan serpiniz. Yufkayı suyun içerisine batırarak 1 dakika haşlayınız.
Kevgirin tersiyle yufkayı soğuk suyun içine çıkarınız. Soğuk sudan elinizle çıkarıp peçete serilmiş süzgecin üzerine yayınız. Üzerine başka bir peçete kapatarak hamurun üstünden suyunu kurulayınız.
Hamuru alarak tepsinin altına döşeyiniz. Ve her hamuru döşeyişte üzerine bir fırçayla tereyağı serpiniz.
Bütün hamurları teker teker haşlayarak tarif edildiği şekilde kurulayarak tereyağı serpiniz, yalnız hamurlar yarılanınca, ortasına kıyma veya peynirini serpiniz.
Diğer yufkaları da harcın üzerine haşlayarak ve yağ serperek döşeyip hepsini tamamlayınız.
40-45 dakika fırında pişiriniz. Sonra altüst çevirip dilim dilim kesip servis yapınız.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 09.08.2021
|
Su Böreği |
|
Meriç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.11.2007
Mesajlar: 43 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc74779
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2012
1,871 defa indirildi / yazdırıldı
|
7 adet yumurta
7 su bardağı un
1 çay bardağı su
2 çay kaşığı tuz
İç harcı için:
500 gr kıyma
50 gr margarin
2 çay kaşığı tuz
3 adet karabiber
soğan
İç harç için, soğanları soyup kıyın. Margarini tencerede eritip kıymayı ilave edin. Suyunu bırakıp çekinceye kadar karıştırın. Soğan, tuz ve karabiberi ekleyip soğanlar sararıncaya kadar karıştırarak kavurun. Yumurta, tuz ve suyu hamur yoğurma kabında karıştırın. Unu azar azar ekleyip sert bir hamur yoğurun. Un serpilmiş tezgahın üzerine alıp 10-15 dakika yoğurarak pürüzsüz ve sert bir hamur hazırlayın. Üzerini bezle örtüp 20 dakika bekletin. Geniş bir tencerede tuzlu su kaynatın. Başka bir tencereyi soğuk su ile doldurun. Tereyağını tavada kızdırın. Hamuru 9 bezeye ayırın. Her birinin üzerine un serpip oklava ile tepsi büyüklüğünde açın. Açtığınız yufkayı bir tepsiye yerleştirip üzerine tereyağı gezdirin. İkinci bezeyi üzerine un serpip oklava ile açıp kaynar suya atın. 1 dakika haşlayıp süzgeçle alın ve soğuk suya daldırıp çıkarın. Bir bezin üzerinde suyunu süzdürüp tepsideki yufkanın üzerine yayın. Yine 2 kaşık tereyağı gezdirin. Üçüncü ve dördüncü bezeler için aynı işlemi uygulayın. Beşinci yufkayı açıp haşlamadan tepsiye yayın. Üzerine kavrulmuş kıymayı yerleştirin. Altıncı, yedinci ve sekizinci bezeleri unlayıp oklava ile açarak inceltin. Haşlayıp süzdükten sonra aralarına yağ gezdirerek üst üste sermeye devam edin. Dokuzuncu bezeyi aynı şekilde açıp haşlamadan tepsiye yayın. Üzerine kalan tereyağını gezdirip tepsiyi ocağın üzerine oturtun. Kısık ateşte devamlı çevirerek 35 dakika pişirin. Büyük bir tepsi yardımıyla ters çevirip diğer tarafını da 15 dakika pişirin. Ilıdığında dilimleyip servis yapın.
|
Su Böreği |
|
feriha
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.09.2011
Mesajlar: 45 Şehir: Sivas |
Kısa URL: https://ml.md/lc68051
Gönderme Tarihi: 17.Eyl.2011
1,949 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 yumurta
1 çorba kaşığı tuz
1 çay bardağı su
Aldığı kadar un
İçi için:
500 gr beyaz peynir
1 demet maydanoz
60 gr margarin
2 çay bardağı sıvıyağ
Yufkaları haşlamak için:
1 tencere kaynar su
1 tencere soğuk su
Yumurta, un, tuz ve suyu yoğurup hamur haline getirin. 6 adet beze yapın. Bezelerden iki tanesini ayırın diğer dört bezeyi tepsi büyüklüğünde olacak şekilde açın ve dörde bölün ayrılan iki bezeden bir tanesini tepsiden taşacak büyüklükte açın. Açılan hamuru tepsiye yerleştirin.Tencereye su koyup kaynatın.Kaynayan suya yufkaları teker teker atın. Süzgeçle çıkarıp soğuk suya daldırıp salata tahtası yada düz bir zemin üzerinde düzleştirerek fazla suyunu kurulayın. taban yaptığınız yufkanın üzerine buruşturarak serin hazırladığınız iç harcı eşit şekilde dağıtarak yayın. Diğer yufkaları da haşlayarak tepsinize döşeyin dördüncü kata geldiğinizde yine iç harcı yayın. Üzerine bir kat daha haşlanmış yufkayı serin diğer hamuru tepsinizi kapatacak şekilde açın ve serin. Bıçakla birkaç delik açın. Ocağın ateşini kısın tepsiyi döndüre döndüre altını bıçakla kontrol ederek pişirin.Tepsinizle aynı ebatta bir tepsiyi üzerine kapatarak alt üst yapın pişirme yaptığınız tepsiyi tekrar yağlayarak böreği yeniden bu tepsiye yavaşça aktarın. Yine kısık ateşte böreğin altınıda pişirin. Dilimleyerek servis yapın.(Yada fırına gönderin pişirmeye..)
ML® Katmerli Börek için tıklayın ML® Kare Börek için tıklayın
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 08.04.2024
|
Su Böreği |
|
İbrahim Hakkı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.08.2011
Mesajlar: 185 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc67555
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2011
1,991 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ümit Usta
7 fincan un
1 çorba kaşığı tuz
2 fincan nişasta
3 adet yumurta
Aldığı kadar su
1,5 kahve fincanı tuz
İç malzeme:
Beyaz peynir
Maydanoz (kıyılmış)
250 gr. margarin (erimiş)
Haşlama suyu
16 bardak su
Unu eleyip ortasını havuz gibi açalım. Yumurtaları, tuzu ve nişastayı ortasına koyup yeterince su ekleyerek sertçe bir hamur yoğuralım. Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayınp üstüne nemli bez örterek yarım saat dinlendirelim. Bu arada bir tencereye su ve tuz koyarak kaynatalım.
Dinlenen hamurlardan bir tanesini yufka şeklinde açıp yağladığımız tepsinin içine kenarlan dışarı sarkacak şekilde döşeyelim. Diğer hamurları da yufka şeklinde açıp kaynar tuzlu suda tek tek birer dakika haşlayalım. Sıcak sudan çıkarı soğuk suyun içinde bekletelim. Peyniri ufalayarak içine ince kıyılmış maydanozu ve erittiğimiz margarinin yarısını katalım, karıştıralım.
Soğuk suyun içinde bekleyen yufkalorı süzüp büyük bir tanesini ayıralım. Geri kalan yufkaları peynirli harcın içine katıp yufkaları parçalamadan karıştıralım.
Bu karışımı tepsiye düzgünce döşeyip üzerine, ayırdığımız haşlanmış yufkayı yayalım. Tepsinin kenarlarından sarkan yufkayı da üzerine kapatalım.
Üzerine kalan erittiğimiz margarini bolca sürüp orta ısıdaki fırında pişirelim. Piştikten sonra alt üst ederek dilimleyip sıcak sıcak servis yapalım.
ML® Baklava Börek için tıklayın
|
Su Böreği |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc66809
Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2011
1,860 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gr (4 su bardağından biraz fazla) un
1 tatlı kaşığı tuz 10 yumurta
1 kg (5 su bardağı) süt
5 yumurtanın sarısı
500 gr + 3-4 çorba kaşığı tereyağı (eritilmiş)
500 gr beyaz peynir
1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
30 gr (1/4 su bardağı) un
1/4 su bardağı nişasta
Tezgaha 1 çay kaşığı tuz ile 500 gr unu eleyip, ortasını havuz biçiminde açınız. Yumurtaların 7'sini havuzun ortasına kırıp, unu yedirerek yoğurunuz. Hamuru pürtüksüz ve esnek olana kadar yoğurup, üstüne nemli bir bez örterek buzlukta 1 saat dinlendiriniz.
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (170° C) getirip, ısıtınız.
Bu arada sütü orta boy bir tencerede, orta ateşte kaynatıp, tencereyi ateşten alınız. Süt ılınınca içine yumurta sarılarını ve kalan 3 yumurtayı ekleyip çırpınız. Eritilmiş yağı katıp karıştırdıktan sonra başka bir tencereye süzünüz. Süzülmüş süt, yumurta ve yağ karışımına kalan 1 çay kaşığı tuzu ekleyip, tencereyi bir kenara bırakınız. Harcı hazırlamak için orta boy bir kasede beyaz peyniri ezip, maydanozu ekleyerek karıştırınız. Kaseyi bir kenara bırakınız.
Büyük bir tencerenin 3/4'ünü suyla doldurup, harlı ateşte suyu kaynatınız. Aynı büyüklükte bir başka tencereyi de 3/4'üne kadar çok soğuk suyla doldurunuz. Hamuru buzdolabından alıp 10 eşit parçaya bölünüz. Hafifçe unlanmış tezgahta, bir parçayı çok ince olarak açınız. Üstüne hafifçe un ve nişasta serpip, öteki parçaları da üstlerine un ve nişasta serperek aynı biçimde açınız.
Fırın tepsinizi 2-3 çorba kaşığı tereyağla bolca yağlayıp, yufkalardan birini tepsiye döşeyiniz. Yufkanın üstünü bir fırçayla hafifçe yağlayınız. Kalan yufkaları teker teker, kaynar suda 10 saniye pişirdikten sonra soğuk suya atıp, 10 saniye soğutunuz. Yufkaları temiz bir bezin üstüne çıkarıp, fazla sularını süzdürdükten sonra, tepsideki yufkanın üstüne 5 kat yufka yerleştirerek üstüne hazırlamış olduğunuz süt-yumurta ve yağ karışımından bir fırçayla bolca sürünüz. Sonra peynirli harcı döşeyip, harcın üstüne kalan yufkaları aynı biçimde, üstüste yerleştiriniz. Tepsiyi fırına sürüp, böreği 1 saat pişiriniz. Tepsiyi fırından alıp, böreği dilimleyerek servis ediniz.
Not: Kullandığınız unun en iyi kalite böreklik un olmasına özellikle dikkat etmeniz gerekir. Hamuru yoğururken kesinlikle su kullanılmamalıdır; su kullanılırsa yufkaların soğuk sudan çıkarılması son derece güç olur.
ML® Helvalı Börek için tıklayın
|
Peynirli Su Böreği |
|
sarı kiraz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2011
Mesajlar: 32 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc66617
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2011
1,989 defa indirildi / yazdırıldı
|
Peynirli iç için:
200 gr. çiğ krema veya süt
50 gr. rende kaşar peyniri
400 gr. beyaz peynir
2 yumurta
yarım demet dereotu
yarım demet maydanoz
Hamuru için:
7 kahve fincanı un
3/4 kahve fincanı su
3 adet yumurta
1 çorba kaşığı tuz
2 kahve fincanı nişasta
2 çorba kaşığı tereyağı
Hamuru haşlamak için:
16 bardak su
1+1/2 silme kahve fincanı tuz
Peynir çatalla ezilir içine krema, kaşar peyniri, beyaz peynir, yumurta, dereotu ve maydanoz ile iyice karıştırılır. Un tezgaha elenir ve ortası havuz gibi açılır. Yumurtalar, 1 çorba kaşığı tuz ve 1 fincan su ilavesiyle yoğrularak uzunca bir hamur elde edilir. Sonra hamur 9 eşit parçaya kesilir. Her parça, üzerine biraz bastırılarak yassılaştırılır ve hamurlara nemli bir bez örtülerek 30 dakika dinlendirilir. Daha sonra hamurlar sırayla unlanmış tezgaha alınarak küçük tabak çapında açılır. Bu şekilde açılan her parça birkaç kez oklavaya sarılarak ve iki ucuna bastırmak suretiyle yuvarlanır. Oklavadan çıkarılır bu kez başka bir ucundan tekrar aynı şekilde sarılır. Yufkalardan biri, böreğin pişirileceği 24-26 cm çapındaki tepsinin iki misli, diğerleri ise tepsiden üç parmak daha büyük olmak üzere nişasta serpilerek açılır. Büyük olan yufka içi yağlanmış tepsiye kenarlardan taşırılarak serilir ve üzerine ılık yağ gezdirilir. Diğerleri kaynayan 16 bardak tuzlu suda birer birer 1 dakika haşlanır ve özenle çıkarılarak içinde soğuk su olan başka geniş bir tencereye alınır. Sonra buruşturularak ilk yufkanın üzerine döşenir, üzerine yağ gezdirilir. Yufkaların üç tanesi daha aynı şekilde üst üste yerleştirilip, yağlandıktan sonra yufkaya peynirli iç eşit olarak yayılır ve üzerine kalan 4 yufka daha önceki işlemler takip edilerek döşenir. İlk serilen yufkanın taşan kenarları böreğin üzerine kapatılır ve üzerine ılık yağ gezdirilerek orta ısıdaki fırında 75-90 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan böreğin üzerine tepsi kapatılıp altüst edilir ve tabağa alınarak servis yapılır.
ML® Semirsek için tıklayın
ML® Semirsek (görsel)
|
Su Böreği |
|
Aydın havası
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.06.2011
Mesajlar: 55 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc65026
Gönderme Tarihi: 26.Haz.2011
1,906 defa indirildi / yazdırıldı
|
3,5 su bardağı un
1 çay bardağı su
3 adet yumurta
Yarım çorba kaşığı tuz
250 gr. tereyağı
HARÇ İÇİN:
250 gr. yağsız beyaz peynir
1 çorba kaşığı tereyağı
Yarım demet maydanoz
16 fincan su
2 çorba kaşığı tuz
Hamuru hazırlamak için: Unu düz bir zemine eleyin, ortasını açın ve içine yumurtaları ; kırın, su ile tuzu karıştırıp ekleyin, iyice yoğurun ve 9 eşit parçaya ayırın. Her birinin üzerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika dinlendirin. Yalnızca biri hariç tüm hamurları oklavayla yaklaşık 35 cm. çapında açın.
Ayırdığınız tek hamuru ise 50 cm. çapında açın.
Bu arada 16 fincan suya tuzu ekleyin ve kaynatın. Diğer tüm yufkaları bir bir bu suyun içinde yalnızca 1 'er dakika haşlayın, ve hemen soğuk suyun altına tutun.
50 cm.lik yufkayı yuvarlak fırın tepsisine yayın ve fazlalıklarını kenarından taşırın. Üstüne eritilmiş tereyağını serpin ve ilk haşladığınız yufkayı üzerine serperek yayın. Onun da üstüne 1 kaşık dolusu eritilmiş tereyağı dökün ve yufkaların 4 tanesini aynı şekilde üst üste dizin. En üste hazırlamış olduğunuz içi yayın.
Harç malzemesi hazırlamak için: Eritilmiş tereyağında peynirleri çevirip doğranmış maydanozları içine katın. Bu karışımın üzerine arta kalan yufkaları da aynı şekilde tereyağıyla yağlayarak yayın ve en son yufkayı da serdikten sonra tepsinin kenarlarından sarkan yufkaları kesin, arta kalan tereyağını da üzerine dökün. Orta hararetli fırında 1,5 saat pişirin.
ML® Çizik Börek için tıklayın
|
Su Böreği |
|
mahidevran
Aşçı
Kayıt: 22.03.2011
Mesajlar: 10 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc62844
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2011
2,009 defa indirildi / yazdırıldı
|
350 gram un (7 kahve fincanı)
130 gram taze yağlı yoğurt
5 adet yumurta sarısı
İÇİ:
400 gram beyaz peynir
150 gram çiğ Krema
2 adet yumurta
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
200 gram tereyağı
Bir kap içerisine, çatalla iyice ezilerek ufalanmış beyaz peynir, çiğ krema, iki adet bütün yumurta, kıyılmış birer demet dereotu ve maydanoz koyarak, iyice hepsini birlikte karıştırarak, bir tarafa bırakınız.
Sonra, hamur tahtasına, yedi kahve fincanı un eledikten sonra, unun ortasını havuz gibi açıp, açılan bu yere beş adet yumurtanın sarısı, yoğurt, yarım çorba kaşığı tuz ilâve ederek karıştırmak suretiyle bunları hafif sıkılıkta hamur yapınız, sonra da elde edilen bu hamuru yuvarlamak suretiyle, az uzattıktan sonra, on parçaya kesiniz. Kesilen parçaların üstüne bastırarak az yassılttıktan sonra, üstlerine nemli bir bez örtülmüş olarak, yarım saat kadar dinlenmeye bırakınız.
Yarım saat sonra, hamurları teker teker olarak üstü unlanmış tahtada merdane ile küçük bir tabak kutrunda büyültmen, sonra da büyütmüş olduğunuz her bir hamuru, birkaç sefer oklavaya sararak sarılmış olduğu halde uçlarına bastırmak ve yuvarlamak, sonra da oklavadan çıkararak, başka bir ucundan tekrar sarmak suretiyle, bu on parça hamuru, böreği içinde pişirecek olduğunuz yirmibeş santim kutrundaki tepsiden ancak bir parmak büyükçe yuvarlaklıkta açınız.
Sonra açmış olduğunuz bu yuvarlak hamurları, yine teker teker alarak, içinde kaynar bir halde 16 bardak tuzlu su olan tencereye atmak suretiyle, ancak 1 dakika kadar haşlayınız. Sonra haşlanmış bu hamuru, imkân nisbetinde yırtmadan itinalı olarak, kaynar sudan çıkarıp, diğer bir tencere içerisindeki soğuk suya atınız. Yine itina ile çıkarıp, içi yağlanmış tepsiye hamuru buruşturulmuş bir vaziyette döşeyiniz. Üstüne bir kata yetebilecek kadar bir miktar tereyağı gezdirip, sonra bir kat hamur, bir miktar yağ olmak üzere, tepsiye beş kat hamur döşeyip, beşinci katın üstüne de hazırladığınız peynir içini iyice yayınız. Peynirin üzerine de, yine aynı tarif üzere kalan hamurları döşeyiniz. Sonra tepsiyi fırına sürüp, alt ve üstünü iyice kızartıp, tepsiyi fırından alarak, böreği dört köşe parçalara kesip, servis yapınız.
ML® Makarnalı Rulo Börek için tıklayın
|
Su Böreği |
|
çiçekçi kız
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.12.2010
Mesajlar: 26 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc58880
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2010
1,921 defa indirildi / yazdırıldı
|
650 gr. un
250 gr. nişasta
50 gr. kaşar peyniri
50 gr. gravyer peyniri
Yarım litre süt
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
10 yumurta
Tuz
250 gr. tereyağı
500 gr. un hamur tahtasına elenir. Ortası genişçe açılır. 5 yumurta, tuz, yarım litre süt ile yoğurularak iyice özleştirilir. Dört santimetre çapında silindir yapılır. Dörder santimetre kalınlığında parçalara kesilir. Açma payı un ile nişasta birbirine karıştırılıp parça hamurlara serpilerek üç milimetre inceliğinde daireler açılır. Birer taraf ianna unlu nişasta serpilerek beşer tane üstüste kapatılır. Bu şekilde iki kısma ayrılan hamurlar yaş bez örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir. Diğer tarafta rendelenmiş peynirler, kıyılmış dereotu, maydanoz, beş yumurta iyice karıştırıldıktan sonra yarım litre süt, 200 gr. erimiş tereyağı karıştırılır. Donmaması için ılık bir yerde bekletilir. Dinlenen hamurların aralarındaki nişastalı un sürülür, (süprülür). Tekrar nişastalı un serpilerek altı tanesi bir arada evvelâ elle bastırılır. Sonra elle çekilerek büyültür. Bir daha nişastalı un serpilerek oklava ile bir milimetre inceliğinde açılır. Bir tencereye bol su konur, tuz atılır. Kaynadıktan sonra yufkalar bu suya atılarak birer birer iki üç dakika haşlanır. Büyük bir tencereye konmuş soğuk suya çıkarılır. Hamur soğuk sudan, suları hafifçe elle sıkılarak çıkarılır. 40 - 45 cm. çapında yağlanmış bir tepsi içine parçalamadan yayılır. Yayılırken tepsiye peynirin akmaması için kenarlarına yufka yükseltilir. Hazırlanan sütlü peynirden, her yufkanın arasına dökülerek kat, kat yayılır. En üstteki yufkanın üzerine yağ sürülür. Fırında alt - üst kızartılır. Tepside 15 dakika dinlendirilir. Birer kişilik parçalara kesilerek servis tabağına alınır.
ML® Üç Renkli Börek için tıklayın
|
Su Böreği |
|
SonaY
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.07.2005
Mesajlar: 262 Şehir: Diyarbakır |
Kısa URL: https://ml.md/lc58132
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2010
2,141 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru İçin:
8 su bardağı un
5 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Ilık su
İç Malzemesi İçin:
Yarım kilo peynir
Maydanoz
10 çorba kaşığı sıvı yağ
Böreği Pişirmek İçin:
4-5 çorba kaşığı sıvı yağ
Yufkaları Haşlamak İçin:
3 litre sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı yağ
3 litre soğuk su
Hamurun tüm malzemelerini bir kaba boşaltırız. Ortadan karmaya başlarız. Bir yandanda az az su ilave ederiz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edesiye kadar yoğrunuz. Bu hamurdan 10-11 adet yufka yapılır.
Tepsi güzelce 2-3 çorba kaşığı yağ ile yağlanır. İlk yufka tepsinin ölçüsüne göre açılır ve tepsiye yerleştirilir.Üzerine 2 çorba kaşığı yağ gezdirilir.2 adet yufka suda haşlanmaz. Bunların biri tepsinin tabanına konur, diğeri en üstüne konur.
Diğer yufkalar kaynamakta olan suyun (su kaynayınca içine tuz ve yağ ilave edilir) olduğu tencerede yada tepside 1 dakika kadar bekletilir.
Delikli kepçe ile alınır. Soğuk suyun içine atılır ve hemen alınır. Tepsiye dizilir. Haşlanan yufka suyun içinde büzüşüyorsa sudan çıkınca tepsiye dizerken elinizle düzeltebilirsiniz.
Yufkaları bütün olarak sıcak suya konulup çıkarılırken zor oluyorsa dörde bölünerek haşlanıp tepsiye dizilebilir.
Üzerine peynir rendesi dizilir. Üzerine tekrar haşlanmış yufka, bu yufkanın üzerinede az sıvı yağ gezdirilir. Üzerine haşlanmış yufka konur. Daha sonra peynir derken en son yufka haşlanmadan tepsinin üzerine düzgünce yerleştirilir.
Ocak üzerinde tepsiyi sık sık çevirerek kısık ateşte her iki tarafıda pişirilir.
ML® Yozgat Böreği için tıklayın
|
Su Böreği |
|
samanyolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.07.2010
Mesajlar: 35 Şehir: Artvin |
Kısa URL: https://ml.md/lc54047
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2010
1,924 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir buçuk kilo elenmiş unu, tuz, 6 yumurta ve su ile iyice yoğurunuz. Biraz kalınca ve tepsinin boyunda 12 ya da daha fazla yufka açınız. Bir çiftini ayırınız, birini dibi yağlı tepsiye serip üzerine biraz yağ serpiniz. Kalan yufkalardan birini kaynayan suya atınız, pişince dikkatle çıkarıp soğuk suya salınız, birkaç dakika sonra çıkarıp kevgirin tersine seriniz. Kaynayan suya başka bir yufka atınız, pişinceye dek, önceki yufkanın suyunu bezle alarak tepsideki çiğ yufkanın üstüne yayınız. Suda pişen yufkaların yarısına yağ serperek yaydıktan sonra harcını döşeyiniz, pişen öteki yufkalara da yağ gezdirerek seriniz, üstüne diğer çiğ yufkayı örtünüz. Sonra bıçağın ucuyla 8-10 yerinden delip fırına veriniz.
ML® Pide Böreği için tıklayın
ML® Üç Renkli Börek (görsel)
Fotoğraf "anka kuşu" tarafından gönderildi. 27.02.2020
|
|