| 
 
 
 | 
Su Böreği | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185539 
Gönderme Tarihi: 02.Kas.2025 
14 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet yumurta
 
1 çay bardağı su
 
1 çay bardağı süt
 
1 yemek kaşığı sirke
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Aldığı kadar un (yaklaşık 6 su bardağı)
 
250 g tereyağı (eritilmiş)
 
İç harcı için:
 
250 g beyaz peynir,
 
1 demet maydanoz
 
 
Yumurta, su, süt, sirke ve tuzu bir kapta karıştırın. Unu azar azar ekleyerek sert olmayan bir hamur yoğurun.
 
Hamuru 12 bezeye ayırın ve dinlendirin. Bezeleri incecik açın.
 
Kaynar suda açtığınız yufkaları kısa süre haşlayın, soğuk suya atıp süzün.
 
Tepsiyi yağlayın, ilk yufkayı serin ve üzerine eritilmiş tereyağı sürün. Ortalara peynirli iç harcı serpiştirerek kat kat devam edin.
 
En üst kata yufkayı koyup tereyağı gezdirin, önceden ısıtılmış 180°C fırında altın rengi olana kadar pişirin.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185531 
Gönderme Tarihi: 01.Kas.2025 
13 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MasterChef
 
 
6 adet yumurta
 
1 çay bardağı su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Aldığı kadar un
 
İç harcı için:
 
300 gr beyaz peynir
 
Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
 
3 yemek kaşığı tereyağı
 
Haşlama için:
 
Geniş bir tencere dolusu su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Üzeri için:
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
 
Geniş bir kapta yumurta, su ve tuzu karıştırın. 
 
Yavaş yavaş un ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. 
 
Hamuru 10 bezeye ayırın.
 
Bezeleri un serpilmiş tezgahta incecik açın.
 
Geniş bir tencerede suyu kaynatın, içine tuz ve yağ ekleyin. 
 
Açılan yufkaları tek tek kaynar suda kısa süre haşlayıp hemen soğuk suya alın, ardından süzgece çıkarın.
 
Tepsiyi yağlayın, haşlanmayan bir yufkayı alta serin. 
 
Üzerine haşlanmış yufkaları sırayla dizin. 
 
Aralarına eritilmiş tereyağı sürün ve peynirli harç serpin.
 
Yufkaların yarısı tamamlanınca iç harcı serpiştirin. 
 
Kalan yufkaları aynı şekilde dizin. 
 
En üste haşlanmamış yufkayı serip tereyağıyla yağlayın.
 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
 
Fırından çıkan böreği dilimleyerek sıcak servis edin.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181800 
Gönderme Tarihi: 19.Şub.2025 
72 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamur için:
 
5 adet yumurta
 
5 su bardağı un (yaklaşık, kıvamına göre ayarlayın)
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yeterli miktarda su (hamuru yoğururken kıvam vermek için)
 
İç Harç için:
 
400-500 gram beyaz peynir
 
Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
 
Araları için:
 
100-150 gram tereyağı (eritilmiş)
 
Bir miktar sıvı yağ (tereyağıyla karıştırılabilir)
 
Haşlama suyu için:
 
Geniş bir tencere dolusu su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 yemek kaşığı sıvı yağ
 
 
Unu geniş bir kaba eleyin, ortasını açarak yumurtaları kırın, tuzu ekleyin. Azar azar su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru 6 eşit bezeye ayırın ve dinlenmeye bırakın.
 
Her bezeyi tek tek oklava yardımıyla ince olacak şekilde açın.
 
Geniş bir tencerede suyu kaynatın, tuz ve sıvı yağı ekleyin. Açtığınız yufkalardan birini haşlamadan tepsiye serin (altta kuru kat olacak). Diğer yufkaları ise kaynayan suda birkaç saniye haşlayıp soğuk suya çıkarın ve süzdükten sonra tepsiye yerleştirin.
 
Her yufkadan sonra eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımını gezdirin. Orta kata geldiğinizde peynirli harcı (peynir ve maydanoz karışımı) eşit şekilde yayın.
 
Tüm katlar bitince en üst katı yine haşlanmadan veya hafifçe ıslatılarak serin. Üzerine tereyağı karışımından sürün.
 
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 30-40 dakika) pişirin. Dilimleyerek sıcak servis edin.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181556 
Gönderme Tarihi: 03.Şub.2025 
76 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği
 
 
3 adet yumurta
 
1 çay bardağı su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Un
 
Maydanoz
 
Yağlı Peynir
 
Sıvı yağ
 
 
Tüm malzemeleri yoğurup bir hamur elde ederim.
 
Hamuru 10 dakika dinlendirdikten sonra topaklara ayırıp yufkalar halinde açarım.
 
Bir yufkayı yağlanmış olan tepsiye sererim.
 
Diğer yufkaları büyük tencerede kaynayan suda tek tek haşlarım.
 
Haşladığım yufkaları soğuk sudan geçirir ve aralarını yağlayarak tepsiye üst üste dizerim.
 
Yufkaların yarısını bu şekilde dizdikten sonra üzerlerine isteğe bağlı olarak bol maydanoz ve yağlı peynir koyarım.
 
Kalan haşlanmış yufkaları da yine aynı şekilde aralarını yağlayarak tepsiye sererim. 180 derece fırında kızarmaya bırakırım.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc180239 
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2024 
210 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
5 adet yumurta
 
1 su bardağı su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Aldığı kadar un
 
İç Harcı İçin:
 
400 gr beyaz peynir veya lor peyniri
 
1 demet maydanoz
 
Yufkaları Haşlamak İçin:
 
1 yemek kaşığı tuz
 
Su (kaynatmak için)
 
Soğuk su (şoklamak için)
 
Yufkaların Arasına Sürmek İçin:
 
200 gr tereyağı (eritilmiş)
 
 
Geniş bir kaba yumurtaları kırın, suyu ve tuzu ekleyip karıştırın. Unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamuru 10-15 dakika dinlendirin.
 
Hamuru 10 eşit bezeye ayırın. Bezeleri un yardımıyla olabildiğince ince açın. Açtığınız yufkaları kurumaması için hafifçe unlayıp bir kenarda bekletin.
 
Geniş bir tencerede su kaynatın, içine tuz ekleyin. Bir tencereye de soğuk su hazırlayın. Yufkaları tek tek kaynar suya atın ve 30 saniye kadar haşlayın, ardından hemen soğuk suya alın. Fazla suyunu süzdürün.
 
Tepsiyi tereyağı ile yağlayın. İlk yufkayı haşlamadan tepsinin tabanına serin. Diğer yufkaları haşlayıp sererken aralarına tereyağı sürün. Yufkaların yarısını bu şekilde dizdikten sonra, iç harcı olan ezilmiş peyniri ve doğranmış maydanozu serpiştirin.
 
Kalan yufkaları aynı şekilde haşlayarak tepsiye dizin. Her kat arasına tereyağı sürmeyi unutmayın. En üst katı ise haşlamadan serin ve kalan tereyağını üzerine sürün.
 
Su böreğini önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar, yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra biraz dinlendirin ve dilimleyerek servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc177688 
Gönderme Tarihi: 10.May.2024 
289 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamur için:
 
6 adet yumurta
 
Yarım çay bardağı ılık su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yeteri kadar un
 
İçi için:
 
Yarım demet maydanoz
 
Bir yemek tabağı dolusu peynir
 
Aralarını Yağlamak İçin:
 
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
Pişirmek için:
 
3,5 litre kaynar su
 
2 yemek kaşığı tuz
 
2 diş limon tuzu
 
 
Unu ele alın ve büyük bir kaba alın. Tuzu ekleyin. Yumurtayı katıp, kenarlardan başlayarak, yumurtayı içeren yedirerek yoğurun. Hamurun toparlanması için yavaş yavaş suyunu ekleyin. Toparlanan hamuru, mutfak tezgâhınızın üzerine alın. Uzun bir süre iyice özleşene kadar en az 40 dakika hamur yoğurun ve en az 1,5 saat hamurun üzerine bir bez örtün ve bekletin.
 
Hazırladığınız hamuru 10 eşit parçaya ayırın ve üzerini kurumaması için bir bezle kapatın. Hamurun açacağı yeri unlayın. Hamur bezlerini oklava yoluyla incecik açın. Yufkaların ince olması su böreğinin püf noktasıdır. Her yufkayı bir bez üzerine serin. 10 hamur bezesini de açtıktan sonra kolay haşlamak için yufkaları üst üste koyun ve ortadan ve uzunlamasına keserek hepsini bir ve dörde bölmüş kayıtlı olun.
 
Açtığınız hamurları haşlamak için; derin bir sıkın sıcak su, tuz ve limon sıkın. Su kaynamış olmalı. Kaynayan suya açtığınız hamurları birer birer ilave edin. Sürekli kontrol edip bir kevgir yardımıyla parçalanmaması için çevirerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız hamurları tel bir süzgecin üzerine alın ve sularının süzülmesini sağlayın.
 
Böreğin iç harcı için; maydanozu incecik kıyın. Beyaz peyniri sertliğine göre rendeleyin ya da bir çatal yardımıyla ezin. Kıyılmış maydanozla birlikte harmanlayın. İsteyenler kıvırmalı da yapabilir.
 
Fırın tepsisini belleği ile yağlayın. 1 kuru yufkayı tepsisinin en adına serin. Üzerine eritilmiş depolama gezdirin. Hazırladığınız peynirli iç harçtan üzerine serpiştirin. Daha sonra haşladığınız 1 yufkayı ekleyin. Ardından yine harcınızdan ilave edin. Bunu son olarak bir yufka kalana kadar yapın ve onu sakladığınız yufkanın üzerine mutlaka erimiş hafızada sürün.
 
En son kalan kuru yufkayı da tepsinin içine yerleştirin ve belleği sürün. Su böreğini, ayrılıkları 180 derece yayınlamak üzeri kızarana kadar devam edemezsiniz. Böreği ters çevirerek hem altının hem üstünün pişmesini sağlayın.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc176875 
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2024 
267 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
Hamur İçin:
 
4 su bardağı un
 
1 su bardağı su
 
Yarım su bardağı süt
 
Yarım su bardağı sıvı yağ
 
1 tatlı kaşığı sirke
 
Bir tutam tuz
 
İç Harcı İçin:
 
250 gram beyaz peynir
 
Yarım demet taze soğan
 
Yarım demet taze maydanoz
 
Yarım çay bardağı sıvı yağ
 
Üzeri için:
 
Susam veya çörekotu
 
 
Hamur için unu yoğurma kabına alın.
 
Ortasını havuz gibi açıp içine su, süt, sıvı yağ, sirke, ve tuzu ekleyin.
 
Yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru 8 eşit parçaya bölün.
 
Her parçayı un serpilmiş tezgah üzerinde çok ince olacak şekilde açın. Açılan hamuru yağlayın.
 
Açılan hamurları üst üste koyun. İlk hamuru yağlayıp, üstüne diğer hamuru koyup yağlayın ve bu işlemi bitene kadar devam edin.
 
En üste koyduğunuz hamuru yağlamayın.
 
Yağlanan en üst hamuru uzunlamasına rulo şeklinde sarın.
 
Hazırlanan ruloyu spiraller şeklinde dolayarak yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.
 
Üzerine yumurta sarısı sürün ve isteğe bağlı olarak susam veya çörek otu serpiştirin.
 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
 
 
Not: Hamuru açarken un kullanmaktan çekinmeyin, böylece hamurun yapışmasını önleyebilirsiniz. İç harcınıza damak zevkinize göre baharatlar ekleyebilirsiniz. Su böreğini fırından çıkardıktan sonra üzerine temiz bir bez örtüp dinlendirirseniz, daha kolay dilimlenecektir.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172359 
Gönderme Tarihi: 30.May.2023 
332 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
Hamuru için:
 
600 g un
 
5 adet yumurta
 
2 adet yumurtanın sarısı
 
30 ml su
 
1 çorba kaşığı tuz
 
Açmak için:
 
125 g un 
 
100 g nişasta 
 
Yağlamak için:
 
250 g tereyağı veya sadeyağ, eritilmiş
 
Haşlamak için:
 
3 litre su 
 
1 ½ çorba kaşığı tuz 
 
15 ml zeytinyağı
 
Kıymalı İç için:
 
400 g kıyma, yağlı
 
3 adet orta boy soğan, ince kıyılmış
 
15 g tereyağı veya sadeyağ
 
20 dal maydanoz, ince kıyılmış
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
Peynirli İç için
 
400 g beyaz peynir, küçük parçalar halinde kesilmiş
 
20 dal maydanoz, ince kıyılmış
 
 
Kıymalı iç harcı için kıyma ve soğanı yağda birlikte kavurun. Maydanoz, tuz ve karabiber ilave ederek çevirin. Ateşten alıp bir kenarda bekletin.
 
Peynirli iç harcıyla hazırlamak için peynir ve maydanozu karıştırın.
 
Hamuru hazırlamak için unu eleyin, ortasını havuz şeklinde açın. İçine yumurtaları kırın, suyu ilave edin ve tuz atın.
 
Yoğurarak pürüzsüz bir hamur elde edin. Üstünü örtüp 30 dakika dinlendirin.
 
Yeterince dinlenen hamuru, ovalayarak 4- 5 santim kalınlığında bir rulo haline getirinceye kadar inceltin. 10 eşit parçaya bölün. 
 
Hamurları elinizin ayasıyla hafifçe bastırarak bezeler halinde hazırlayın ve üzerini örterek 20 dakika daha dinlendirin.
 
Tezgâha un ve nişasta serpin ve bezeyi oklavayla açın. Açtığınız hamurun üzerine de un ve nişasta serpin. Yaklaşık 30 santim çapında yufka açın. 
 
Yufkayı oklavanın kenarlarından bastırarak 8-10 defa ileri geri yuvarlayın ve genişletin. Tekrar yufkayı oklavadan çıkartıp arasına un ve nişasta karışımı serpiştirin. Bu işlemi yufka 1 milim kalınlığında ve 50-60 santim çapında kâğıt gibi olana kadar en az 2 veya 3 defa tekrar ederek yufkayı inceltin. 
 
Hazırladığınız yufkayı temiz ve kuru bir bez üzerinde bekletin. 
 
Eş zamanlı olarak geniş bir tencerede su, tuz ve zeytinyağını kaynatın. Başka bir tencereye soğuk buzlu su koyun.
 
Börek tepsisini yağlayın, açtığınız ilk yufkayı kuru bir şekilde tepsiye yayın ve üzerine 1 çorba kaşığı yağ gezdirin.
 
Daha sonra 4 bezeyi daha 7 ve 8 numaralı işlemleri tekrar ederek teker teker açın. Açtığınız her yufkayı dinlendirdikten sonra dörde bölün. 
 
Dörde bölünen hamurları kaynar suya teker teker atın ve 20-30 saniye haşlayın. 
 
Ardından hemen soğuk buzlu suya atın ve sudan çıkartıp üstüne bez serilmiş bir süzgece alın. 
 
Hamurun suyu süzüldükten sonra tepsiye hafif büzgülü, dalgalı bir şekilde döşeyin. 2 parça hamuru tepsiye döşedikten sonra üzerine 1 çorba kaşığı yağ gezdirin. Diğer 2 parça hamuru da tepsiye döşeyerek tekrar üzerine yağ koyun.
 
Açtığınız ve dörde böldüğünüz yufka parçalarını 13, 14 ve 15 numaralı etapları tekrar ederek tepsiye döşeyin ve üzerine peynirli ya da kıymalı harcı yayın.
 
Daha sonra 4 bezeyi açın. 13, 14 ve 15 numaralı etapları tekrar ederek tepsiye döşeyin.
 
En sona kalan 1 bezeyi 60 santim çapında açıp kuru bir şekilde hazırladığınız böreğin üstüne serin. 
 
Böreğin üstünü yağlayıp 200°C fırında iç sıcaklığı 160°C’ye gelene kadar 20-25 dakika pişirin.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc170339 
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2023 
335 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2/5 su bardağı un
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
4 adet yumurta
 
Haşlamak için;
 
1 litre su
 
1 yemek kaşığı sıvıyağ
 
1 çay kaşığı tuz
 
75 gram tereyağı ve yarım çay bardağı sıvıyağ
 
Harcı için:
 
450 gram beyaz peynir
 
 
Hamurları çok fazla haşlamayın.
 
Bir kasenin içine yumurtaları, tuzu ekleyip çırpın.
 
Unu yavaş yavaş koyup yoğurun.
 
Yoğurma işlemi sonrası hamuru parçalara ayırıp bir tepsiye koyun ve dinlenmeye bırakın.
 
O sırada tencereye suyu, tuzu ve yağı koyup kaynatın.
 
Su tam kaynayınca tezgahta oklavayla hamurları açın.
 
İyice açtığınız hamurları haşlanmış suyun içine bırakın.
 
15 saniye sonra hemen çıkarın.
 
Arasına eritilmiş tereyağı ve sıvıyağ karışımını sürün.
 
Akabinde beyaz peyniri ezip koyun.
 
Her bir hamur katmanını aynı şekilde yapın.
 
En son katmanın üzerini de iyice tereyağı sürün.
 
200 derecelik fırında 1 saat boyunca pişirin.
 
Böreğinizi sıcakken kesmeyin. Soğuduktan sonra kesip servis edin.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc166275 
Gönderme Tarihi: 24.Tem.2022 
301 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet yumurta
 
2 çay kaşığı tuz
 
Yarım çay bardağı su
 
Aldığı kadar un (Birazcık sert bir hamur olacak)
 
İçi için:
 
250–300 gr beyaz peynir
 
Yarım demet maydanoz
 
Aralarına sürmek için:
 
150 gr. tereyağı (eritilir)
 
Haşlamak için:
 
Tuz
 
Su
 
 
Yumurtalar tuzla çırpılır. Yarım çay bardağı su eklenir. Azar azar un ilave ederek hamur yoğurulur. İç harcı için peynirler ezilir, maydanozlar minik minik doğranıp karıştırılır. Hamurumuz o sırada dinlenmiş olur. Hamur on bezeye bölünür. Kurumaması için bezelerin üstü örtülür. Tezgaha un serpilerek, bezeler incecik olana dek, tepsi boyutunda açılır. Açılan bezeler temiz bir örtü üstüne serilir. O arada büyükçe bir tencereye su konur, kaynamaya bırakılır. Tencerede kaynatılan suya 2 yemek kaşığı tuz eklenir. Böreğin pişeceği tepsi, eritilmiş tereyağı ile yağlanır. Yufkalar kaynayan tuzlu suda 30-35 saniye haşlanır. Ardından hemen soğuk su dolu bir kaba alınır. Böreğin alt zemini için beş tane yufka haşlama işleminden geçip her katı eritilmiş tereyağı ile yağlanarak, beş katın sonunda iç harç ilave edilir. Kalan beş yufkaya da yine haşlama işlemlerini yaparak ve aralarına her kata tereyağı sürerek tepsiye alınır. Son katın da üzerine bolca erimiş tereyağından dökülür ve fırçayla yayılır. Börek fırına girmeden önce dilimlenir. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana dek kontrollü olarak pişirilir.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc163239 
Gönderme Tarihi: 23.Şub.2022 
357 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için:
 
3,5 su bardağın
 
1,5 tatlı kaşığı tuz
 
6 adet yumurta
 
Haşlamak için:
 
1,5 litre sıcak su
 
1 yemek kaşığı sıvı yağ
 
1 çay kaşığı tuz
 
Ara katları için:
 
1/2 çay bardağı sıvı yağ
 
125 gram tereyağı
 
İç harcı için:
 
600 gram beyaz peynir
 
 
Yumurtaları bir kase içerisine kırın. Üzerine tuzu ekleyip iyice karıştırın. Karışımın üzerine unu ekleyip tahta kaşıkla toplayın ve sonra yoğurmaya başlayın. Su böreği hamuru yapışkan bir hamur olmalıdır. Orta yumuşaklığa ulaştığında yoğurmayı bırakın.
 
Un serptiğiniz bir tezgaha alın ve elinizi unlayarak bezelerinizi ayırmaya başlayın. Bezelerinizi mandalina büyüklüğünde hazırlayabilirsiniz.
 
Bezelerinizi un serptiğiniz bir tabağa yerleştirip üzerine bir buzdolabı poşeti kapatarak yarım saat bekletin.
 
Tereyağına sıvı yağ ekleyip ocakta eritip böreğinizin katlarına sürmek üzere hazırlayın.
 
Yarım saat sonra ilk bezenizi açıp ince bir yufka haline getirin. Tepsinizin tabanına eritilmiş yağı sürdükten sonra bir yağlı kağıt serip pişmemiş ilk yufkanızı serin.
 
Üzerine çok az eritilmiş yağdan sürün. Derin bir tencerenin içine bolca su, bolca tuz ve biraz da sıvı yağ ekleyip iyice kaynatın.
 
Kaynamış suya açtığınız bezelerden ikincisini atıp 30 saniye kadar kaynatın. Bu sırada, kenarlara yapıştığını fark ederseniz, bir kepçe yardımıyla yavaşça kenarlardan çıkarabilirsiniz.
 
Yufkanızı 30 saniye kadar kaynattıktan sonra hemen çıkarın ve buz gibi suyun içine atın.
 
Suyun içerisinde biraz beklettikten sonra yufkayı çekerek çıkarın ve fazla suyunu hafifçe sıkın.
 
Yufkayı ilk yufkanın üzerine serin ve tüm katmanların üzerine erimiş yağı sürmeyi unutmayın. Tepsinin ortasına ulaştığınızda araya peynirli harcınızı yerleştirin ve diğer katmanları da tamamlayın.
 
Böreğinizin en üst katına da erimiş yağı sürdükten sonra önceden ısınmış alt üst ayar 210 derece fırında 1 saat 15 dakika pişirin.
 
Fırından çıkan böreğin üzerine kağıt mutfak havlusu serip 10 dakika bekletin.
 
Ardından dilimleyerek servis edin.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc159497 
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2021 
400 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.aksam.com.tr
 
 
Unu eleyin ve büyük bir kaba alın. Tuzu ekleyin. Yumurtayı katıp, kenarlardan başlayarak, yumurtayı birbirine yedirerek yoğurun. Hamurun toparlanması için yavaş yavaş suyu ekleyin. Toparlanan hamuru, mutfak tezgâhınızın üzerine alın. Uzun bir süre iyice özleşene kadar en az 40 dakika hamuru yoğurun ve en az 1,5 saat hamurun üzerine bir bez örtün ve bekletin.
 
Hazırladığınız hamuru 10 eşit parçaya ayırın ve üzerini kurumaması için bir bezle kapatın. Hamur açacağınız yeri unlayın. Hamur bezelerini oklava yardımıyla incecik açın. Yufkaların ince olması su böreğinin püf noktasıdır. Her yufkayı bir bez üzerine serin. 10 hamur bezesini de açtıktan sonra kolay haşlamak için yufkaları üst üste koyun ve ortadan ve uzunlamasına keserek hepsini bir anda dörde bölmüş olacaksınız.
 
Açtığınız hamurları haşlamak için; derin bir tencereye sıcak su, tuz ve limon sıkın. Su kaynamış olmalıdır. Kaynayan suya açtığınız hamurları birer birer ilave edin. Sürekli kontrol edip bir kevgir yardımıyla parçalanmaması için yavaşça çevirerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız hamurları tel bir süzgecin üzerine alın ve sularının süzülmesini sağlayın.
 
Böreğin iç harcı için; maydanozu incecik kıyın. Beyaz peyniri sertliğine göre rendeleyin ya da bir çatal yardımıyla ezin. Kıyılmış maydanozla birlikte harmanlayın. İsteyenler kıymalı da yapabilir.
 
Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. 1 kuru yufkayı tepsinin en altına serin. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin. Hazırladığınız peynirli iç harçtan üzerine serpiştirin. Ardından haşladığınız 1 yufkayı ekleyin. Ardından yine harcınızdan ilave edin. Bunu son bir yufka kalana kadar yapın ve her haşlanmış yufka üzerine mutlaka erimiş tereyağı sürün.
 
En son kalan kuru yufkayı da tepsinin üstüne yerleştirin ve tereyağı sürün. Su böreğini, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Böreği ters çevirerek hem altının hem üstünün pişmesini sağlayın. Su böreği hazır.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc159494 
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2021 
413 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamuru için:
 
5 su bardağı un
 
4 adet yumurta
 
Bir tam su bardağından biraz daha az su
 
200 gram tereyağı
 
Yarım tatlı kaşığı tuz
 
Haşlamak için:
 
1,5 litre sıcak su
 
Yarım tatlı kaşığı tuz
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Hamurları ve fırın tepsisini yağlamak için:
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
İç harcı için:
 
600 gram beyaz peynir
 
1 demet maydanoz
 
 
Unu oval bir karıştırma kabına eleyerek alın. Tuzu ekleyin. Unun ortasını elinizle havuz gibi açın. Yumurtayı katıp, kenarlardan başlayarak un ve yumurtayı birbirine yedirin.
 
Hamurun toparlanması için azar azar 2/3 su bardağı suyu ekleyin. Yavaş yavaş toparlanan hamuru, mutfak tezgahınızın üzerine alın. Avuç içinizle bastırarak sertleşip iyice özleşene kadar hamuru yoğurmaya devam edin.
 
Hazırladığınız hamuru 10 eşit parçaya ayırın. Mutfak tezgahınızın üzerini unlayın. Hamur bezelerinin iki tanesini kullanacağınız fırın tepsisinin boyutundan biraz daha büyük olacak şekilde oklava yardımıyla incecik açın.
 
Kalan sekiz adet hamur bezesini, fırın tepsinizin büyüklüğü ile doğru orantılı olarak açtığınız diğer iki adet hamur parçasına oranla biraz daha kalın olacak şekilde oklavayla açın.
 
Açtığınız hamurları haşlamak için; derin bir tencereye sıcak su, tuz ve zeytinyağını aktarın.
 
Kaynayan suya açtığınız hamurları birer birer ilave edin. Sürekli kontrol edip bir kevgir yardımıyla parçalanmaması için yavaşça çevirerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız hamurları tel bir süzgecin üzerine alın ve sularının süzülmesini sağlayın.
 
Böreğin iç harcı için; maydanozu incecik kıyın. Beyaz peyniri sertliğine göre rendeleyin ya da bir çatal yardımıyla ezin. Kıyılmış maydanozla birlikte harmanlayın.
 
Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Fırın tepsinizden daha büyük bir şekilde açtığınız hamur parçalarının bir tanesini tepsinin tabanına yayın. Üzerini 1 çay bardağı zeytinyağının bir kısmı ile yağlayın.
 
Hazırladığınız peynirli iç harçtan üzerine serpiştirin. Fırın tepsinizin boyutuyla doğru orantılı bir şekilde açtığınız 8 adet hamur parçasını aralarını yağlayıp peynirli iç harç koyarak bu şekilde üst üste dizin. En altta kalan hamur parçasının fazla kısımlarını içe doğru katlayın.
 
Fırın tepsinizin boyutundan daha büyük bir şekilde açtığınız bir diğer haşlanmış hamur parçasını tepsinin en üst kısmına yerleştirin. Dışarıda kalan kısımlarını elinizle tepsinin tabanına doğru ittirin. Üzerini kalan zeytinyağı ile yağlayın.
 
Su böreğini, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 60 dakika pişirin. Oda ısısında içini çekmesi için 10-15 dakika kadar beklettiğiniz böreği dilimledikten sonra servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
 
 
Not: Hamurları, parçalanmaması için çok fazla karıştırmadan yeteri kadar haşlamaya özen gösterin. Oklava ile açıp haşladığınız hamurlar fırında da pişmeye devam edeceğinden kabarık ve kat kat ayrılan bir börek hazırlamış olacaksınız. Böreğin aromasının yoğun olması için; 1 çay bardağı zeytinyağı yerine aynı oranda eritilmiş tereyağı ile hamur katlarını yağlayabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc158997 
Gönderme Tarihi: 24.Tem.2021 
350 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet yumurta
 
Yarım çay bardağı su
 
Aldığı kadar un
 
Tuz
 
250 gram tereyağı
 
İçi için:
 
500 gram beyaz peynir
 
1 demet maydanoz
 
1 adet yumurta
 
 
Yumurtaları derin bir kabın içine kırın. Suyu ekleyip birlikte çırpın. Tuz ve unu ekleyip iyice yoğurun. Hamuru 1 saat dinlendirdikten sonra, 12 parçaya ayırın. Yufkaları tepsi büyüklüğünde açın. Büyük bir tencerede suyu kaynatın. Kaynayan suda yufkaları tek tek haşlayın. Daha sonra, kaynar su içinden soğuk su dolu bir kaba alın. Yufkaların sularının süzülmesi için önce bir süzgece, daha sonra bir havlu üzerine alın. Tereyağını eritip tepsiyi yağlayın. Yufkaların 6 adedini, aralarını yağlayarak üst üste tepsiye dizin. iç harcı için peyniri çatalla ezin. ince kıyılmış maydanozu ve yumurtayı ekleyip karıştırın. Harcı hamurların üzerine yayın. Kalan 6 adet yufkayı aralarını yağlayarak harcın üzerine döşeyin. Böreği kare kare kesip üzerine kalan tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc158685 
Gönderme Tarihi: 08.Tem.2021 
381 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.sabah.com.tr
 
 
4 adet yumurta
 
2 çay bardağı su
 
Aldığı kadar un
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
Tuz
 
İçi için:
 
250 gram tulum peyniri
 
1 demet maydanoz
 
4 su bardağı soğuk su
 
 
Derin bir kabın içine bir miktar unu eleyin. Ortasını havuz şeklinde açarak yumurtaları, suyu ve bir tutam tuzu ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar, un ekleyerek yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat dinlendirin. Hamurdan 9 beze koparın. Her bezeyi tepsi büyüklüğünde açın. Yağlanmış fırın tepsisine 3 adet yufkayı aralarına erimiş tereyağı sürerek üst üste koyun. Tulum peynirini ince kıyılmış maydanoz ile karıştırın. Harcın yarısını 3 kat yufkanın üzerine yayın. Kalan 3 yufkanın arasına tereyağı sürüp tepsiye yerleştirin. Kalan peyniri yufkaların üzerine yayıp, diğer yufkaları da yine arasına tereyağı sürerek en üste kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardığınız tepsinin üzerine 4 su bardağı soğuk su dökün ve 5 dakika daha fırında tutun. Dilimleyerek sıcak olarak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc158625 
Gönderme Tarihi: 05.Tem.2021 
429 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.sabah.com.tr
 
 
1 kg un
 
11 adet yumurta
 
100 gram tereyağı
 
Yarımşar su bardağı sıvı yağ ve süt
 
Yarım kg beyaz peynir
 
1'er demet dereotu ve fesleğen
 
Yeteri kadar su
 
Tuz
 
 
Unu düz bir zemine döküp ortasını havuz gibi açın. 10 adet yumurtayı içine kırın ve tuz ekleyip yoğurun. Daha sonra dinlenmeye bırakın. 10 dakika ara ile yoğurma işlemini 5 kez tekrarlayın. Hamuru 10 parçaya ayırıp tepsinizin büyüklüğünde açın. Geniş bir tencerede tuzlu su hazırlayıp kaynatın. Yufkaları bu suda 1 dakika haşlayın. Hemen soğuk suya atın ve süzün. Bir kapta tereyağı, sıvı yağ, süt ve 1 adet yumurtayı karıştırın. Tepsiye bir adet yufka koyup üzerine kaşıkla sütlü karışımdan dökün. Bu şekilde 5 adet yufkayı tepsiye yerleştirin. Beyaz peyniri ufalayıp ince kıyılmış dereotu ve fesleğen ile karıştırın. Yufkaların üstüne bu karışımı dökün. Kalan yufkaların aralarına sütlü karışımdan dökerek peynirli harcın üstüne koyun. Tepsiyi ocağa oturtun. Kısık ateşte altı kızarana kadar pişirin. Altı kızardığında üstüne bir başka tepsi kapatarak alt üst edin ve diğer tarafı da kızartın. Dilimleyerek servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc158528 
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2021 
337 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Tam buğday unu (Aldığı kadar)
 
6 yumurta
 
Yarım çay bardağı su
 
Tuz
 
İçi ve üzeri için:
 
250 gram çökelek
 
1 demet maydanoz
 
1/2 kg tereyağı (tercihe göre daha az olabilir)
 
 
2 su bardağı un bir kaba konulur ortası açılarak, yumurtalar, su ve tuz konulur.
 
Parmaklarla karıştırılarak özleştirilir ve 20 dakika boyunca katı bir hamur elde edene kadar yoğurulur.
 
Hamur kesilerek hava kabarcığı kalmaması olmuştur demektir.
 
10-12 bezeye kesilerek ayrılır.
 
Unlanarak bezeler tek tek açılır.
 
Çok ince açılmalıdır.
 
Her yufka bitiminde kurumasın diye dörde katlanarak bir bez üzerine konulur.
 
Peynir ve maydanozla iç harcı hazırlanır.
 
Tereyağı bir kapta eritilir.
 
Bol soğuk suyu bir kaba koyalım.
 
Geniş bir tepsi yağlanır.
 
Büyük bir tencerede içerisine tuz atılır ve kaynatılır.
 
Hazırlanan yufkalar önce kaynar suda 1-2 dakika pişirilir çıkarılır.
 
Soğuk su olan kaba konur ve hafif elle suyu sıkılarak yağlanmış tepsiye hamur buruşturularak yayılır.
 
Her hamur arasına bir kaşık tereyağı serpilir.
 
Yufkaların yarısı işlem tamamlanınca üzerine iç harcı dağıtılarak konulur.
 
Sonra kalan yufkalar aynı işlemle üzerine yayılır.
 
Üstüne yağ serpilir.
 
200°C ısıtılmış fırında 40 dakika alt üst kızarana kadar pişirilir.
 
Fırından çıkarılır ve servis tabağına ters konularak hazırlanır.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157916 
Gönderme Tarihi: 26.May.2021 
541 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.sabah.com.tr
 
 
Hamuru için:
 
4 su bardağı un
 
3 adet yumurta
 
1 çay bardağı su
 
1 çay kaşığı tuz
 
İçi için:
 
250 gram yağlı beyaz peynir
 
8-10 dal maydanoz
 
200 gram eritilip ılıtılmış tereyağı
 
Yufkaları Haşlamak İçin:
 
Yeteri kadar su
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
 
Hamur için unu geniş bir karıştırma kabına alıp ortasını havuz gibi açın. Yumurta, su ve tuz koyup yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Daha rahat açabilmek için streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika bekletin. Peyniri ufalayıp, içine kıyılmış maydanoz ekleyin ve kenara alın. Yayvan ve büyük bir tencereye su koyup kaynatın. İçine 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı ekleyin. Dinlenen hamuru 10 eşit parçaya ayırın ve yuvarlayıp kenara alın. 30 cm çapında bir tavayı eritilmiş tereyağı ile yağlayın. Bezelerden birini tavadan 2 cm daha büyük açın ve tavanın dibine yayın. Diğer hamurların 4 tanesini tavanızın boyunda açıp temiz bir bezin üzerine birbirinin üstüne değmeyecek şekilde yerleştirin. Hamurları açmanız bittikten sonra birer birer tencerede kaynayan suyun içine bırakıp 2-3 dakika haşlayın. Hamur hem elastik ve yumurtalı bir hamur olduğu, hem de çok büyük olmadığı için yırtılmayacaktır. Haşlanan her hamuru önce soğuk suyun içine alıp, sonra da temiz bir havlunun üzerine koyup kurulayın. Açıp haşladığınız hamurları aralarına tereyağı gezdirip kırıştırarak üst üste tavaya yerleştirin. Peyniri yufkaların üzerine yayın. Kalan hamurların 4 tanesini de aynı şekilde hazırlayıp peynirin üzerine yayın. En son kalan hamuru da tavanın altına yaydığınız ilk hamur gibi açıp haşlamadan böreğin üzerine kapatın. Kalan yağı üzerine gezdirin ve en kısık ateşte ocağın üzerinde pişmeye bırakın. Bir tarafı kızardıktan sonra büyük bir tabak yardımıyla ters yüz edip diğer yüzünü de pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157758 
Gönderme Tarihi: 18.May.2021 
598 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo un
 
150 gram tereyağı
 
1 bardak sıvı yağ
 
5 yumurta
 
Yarım kilo beyaz peynir
 
Yarım demet maydanoz
 
Tuz
 
Su
 
 
Bir kaba aldığınız unun ortasını havuz gibi açın.
 
Yumurtayı ortasına kırın, tuzunu atın, azar azar su ilave ederek yoğurmaya başlayın.
 
Sert kıvamda bir hamur elde etmelisiniz. 10 dakika ara verip tekrar yoğurun.
 
Bir 10 dakika daha yoğurduktan sonra hamuru 12 eşit parçaya ayırın.
 
Bu sırada içini hazırlayın. Peyniri rendeleyip ince ince kıydığınız maydanozla karıştırın.
 
Bütün bezeleri teker teker tepsinin büyüklüğünde açın. İlk yufkayı tepsiye serin. Bir tencereye su doldurup bir tatlı kaşığı tuz ilavesiyle kaynatın.
 
Başka bir kaba da soğuk su koyun. Bir tavada tereyağı eritip sıvı yağ ile karıştırın.
 
Açtığınız yufkaları teker teker önce sıcak suda bir dakika haşlayın, sonra soğuk suya atın. Hemen bir süzgeçle çıkarıp tepsiye serin daha sonra ikinci yufkaya geçin. Orta katına peyniri serpiştirin. En son yufkayı haşlamadan serin, üzerini kalan yağla yağlayın.
 
Tepsiyi ocağa alıp kısık ateşte çevirerek pişirin. Altının piştiğinden emin olun. Üzerine başka bir tepsi kapatarak alt üst ettikten sonra diğer tarafını da kısık ateşte pişirin.
 
 
 
  
 | 
Su Böreği | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc156931 
Gönderme Tarihi: 29.Mar.2021 
331 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
10 yumurta
 
1 kilo un
 
250 gr. beyaz peynir (veya kıyma)
 
2 maydanoz
 
1 baş soğan
 
250 gr. yağ
 
 
Akı ve sarısiyle beraber 10 yumurtayı tuzla iyice çırpınız, unu, yumurtaya yavaş yavaş içirerek dökünüz ve hamur haline getiriniz.
 
Hamuru, oklava ile 40 adet ince börek yufkası halinde açınız.
 
Bu yufkaları teker teker, önce kaynamakta olan suyun, sonra da oradan çıkarıp, soğuk suyun içine batırıp alınız.
 
Yufkaları yine teker teker ince bir tülbentle hafifçe sıkınız.
 
Yirmi adet yufkayı, aralarına margarin veya Urfa yağı sürerek, kat kat tepsiye diziniz.
 
Diğer bir kapta ezilmiş beyaz peynir ve maydanozla hazırlanmış malzemeyi (bu soğanla kavrulmuş kıyma da olabilir) 20 kat yufkanın yüzüne yayınız.
 
Geri kalan 20 yufkayı yine aralan yağlanmış olarak, peynirin üzerine kat kat diziniz.
 
En üste yağlanmış bir yufka koyup, tepsiyi orta hararette bir fırına vererek 20 dakika pişiriniz.
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 21.06.2021
  
 | 
 
 
 
 
 
 |