| 
 
| 
 
 
 | 
 
Soğan Sarması (Malatya) | 
 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc171221 
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2023 
197 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Malatya Valiliği
 
 
½ kg orta yağlı kıyma 
 
1 su bardağı baş bulgur (pilavlık)
 
1 kg kuru soğan (1 tanesi hamura doğranacak) 
 
2 yemek kaşığı domates salçası 
 
2 yemek kaşığı biber salçası
 
Yarım demet maydanoz 
 
3 yemek kaşığı tereyağı
 
Tuz 
 
Karabiber 
 
 
Soğanların kabuklarını soyun ve yıkayın. 
 
Taban ve baş kısmını birer santim keserek sıcak suda sarılacak hale gelinceye kadar (5-10 dakika) haşlayıp sudan alarak soğutun. 
 
Diğer taraftan kıyma; bulgur, tuz, karabiber, salçaların birer kaşığı, kıyılmış maydanoz, 1 adet rendelenmiş kuru soğana su ilave ederek yoğurun.
 
Soğumaya bırakılan hafif haşlanmış soğanları, yaprak olarak ayırın. Hazırlanan içten, her yaprak soğanın içlerine tek tek bir miktar iç koyarak uçları açık kalacak şekilde, ortası biraz şişmanca, yaprağın büyüklüğüne göre sarın. Tencereye dizin.
 
Sarma işlemi bitince üzerine baskı koyun. Bu işlemi bir tabağı ters çevirerek de yapabilirsiniz. 
 
Bir tavada tereyağı eritin. Kalan salçaları da içine koyarak bir iki kez çevrin. 2 su bardağı su ilave edip tuz kontrolü yapın. Kaynayınca sarmaların üzerine dökerek önce harlı, sonra kısık ateşte 45-50 dakika pişirin. Et suyu var ise su yerine tercih edilir.
 
Biraz dinlendirip sıcak olarak servis yapın. 
 
 
Not: Soğan dolması yapılırken kuru soğanların uzun olanı tercih edilir. Soğan sarması tek başına yapılabileceği gibi kurutulmuş biber, patlıcan, salatalık ve asma yaprağı ile karışık da yapılabilir.
  
 | 
 
Soğan Dolması (Malatya) | 
 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc32059 
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2008 
2,665 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
5 tane büyük soğan
 
250 gr. yağsız kıyma
 
1 tane maydanoz
 
250 gr. köftelik bulgur
 
1 kaşık salça
 
Tuz
 
Kırmızıbiber
 
 
Soğanlar kabukları soyulduktan sonra bir tencerede haşlanır. Sudan alınıp süzülür. Soğanların iki tarafı bıçakla kesilir. Böylece soğan kat kat ayrılır. Ayrı bir kapta bulgur sıcak su ile ıslatılır. İçerisine doldurularak tencereye dizilir. Hafif ateşte 2 su bardağı su ilave edilerek pişmeye bırakılır. Piştiği anlaşılınca soğanlar dağıtılmayacak şekilde tabaklara alınıp servis yapılır. Üzerine taze maydanoz doğranabilir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Soğan Dolması (Malatya) Tarifleri Doğu Anadolu Yemekleri
 | 
 
 
 
 |