| 
 | 
| Sakarca Mıhlaması (Ordu) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc32374 Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
 5,159 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 kilo sakarca
 4 baş orta büyüklükte soğan
 4-5 tane yumurta
 1 kaşık tereyağı
 Karabiber
 Tuz
 
 Sakarcalar temizlenip yıkandıktan sonra kaynayan suyun içine atılarak haşlanır. Daha sonra süzülür ve doğranır. Diğer taraftan soğanlar ince ince doğranıp, yağda kavrulur.Suyu sıkılan sakarcaya tuz ilave edilerek tekrar kavrulur. Sakarca içine yumurtaları kırmak için ara ara yer açılır. Yumurtalar teker teker hazırlanan yere kırılır. Biraz tereyağı kızdırılıp yumurtaların üzerine dökülür. Üstüne bir kapak kapatılarak kısık ateşte yumurtalar pişinceye kadar arzuya göre karabiber ilave edilir.
 
 
 | 
| Sakarca Mıhlaması (Ordu) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc110825 Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2015
 2,881 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 3 demet sakarca
 2 adet kuru soğan
 ½ çay bardağı sıvı yağ
 1 yemek kaşığı tereyağı
 3 yumurta
 1 çay kaşığı karabiber
 Tuz
 
 Sakarcalar tek tek temizlenip soğuk suda yıkanır. Doğranıp kaynayan suda, soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır ve daha sonra süzülür. Soğanlar ince ince doğranıp ayrı bir kapta sıvı ve tereyağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine doğranmış sakarcalar ilave edilerek tekrar kavrulur. Kavrulan sakarcada yumurtaların ayrı ayrı kırılması için yerler açılır. 3 adet yumurta bu açılan yerlere kırılır. Kapak kapatılarak yumurtalar pişirilir. Üzerine karabiber dökülerek servis yapılır.
 
 
  
 
 | 
| Sakarca Mıhlaması (Ordu) | 
|  | böğürtlen Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 11.08.2016
 Mesajlar: 24
 Şehir: Ordu
 | Kısa URL: https://ml.md/lc118855 Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2016
 1,345 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Ordu Büyükşehir Belediyesi
 
 5 bağ sakarca
 1 adet havuç
 2 adet kuru soğan
 1 adet küçük boy patates
 3 yemek kaşığı pirinç
 5 adet yumurta
 1 demet maydanoz
 1 yemek kaşığı tereyağı
 2 yemek kaşığı sıvı yağ
 1 çay kaşığı karabiber
 1 çay kaşığı pul biber
 Tuz
 
 Sakarcalar ayıklanır, temizlenir. Sakarcanın başları İriyse bıçak yardımıyla ikiye dilinir. Kaynamış tuzlu suda haşlanır ve pirinçler de üzerine ilave edilir. 10 dakika kadar haşlanmaya bırakılır ve süzülür. Daha sonra tahtanın üzerinde iri iri doğranır. Diğer yandan havuç ve patates rendenin iri tarafıyla rendelenir. Soğanlar doğranır, yağda pul biber ve karabiberle kavrulur. Kavrulan malzemeye havuç, patates ve maydanoz katılır ve bir süre karıştırılır. Sakarcalar da ilave edilerek kısık ateşte bir müddet pişirmeye devam edilir. Sonrasında kaşık yardımıyla mıhlamanın üzerine küçük oyuklar açılır her birinin içine yumurtalar kırılır. Ağzı kapalı bir şekilde kısık ateşte 5 dakika kadar demlenir. Arzuya göre kızdırılmış tereyağı yumurtaların üzerine gezdirilir.
 
 
 | 
| Sakarca Mıhlaması (Ordu) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc179146 Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2024
 353 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Kenan Pala
 
 Sakarca bitkisi 500 gram
 Kuru soğan 1 adet
 Sıvı yağ 50 mililitre
 Yumurta 2 adet
 Tereyağı 15 gram
 Karabiber 2 gram
 Pul biber 3 gram
 Tuz 5 gram
 
 Sakarca ayıklanarak yıkanıp temizlenir.
 Kaynamakta olan suda on dakika haşlandıktan sonra süzülür ve soğuk suya tutularak uzun uzun doğranır.
 Yağda kavrulan ince kıyılmış soğana, sakarca bitkisi, tereyağı ve tuz eklenerek kısık ateşte beş dakika kavrulur.
 Pişen yemekte çukurlar açılıp yumurtalar kırılarak iki dakika kadar pişmesi beklenir.
 Sakarca mıhlaması üzerine karabiber ve pul biber serpiştirilerek servise hazırlanır.
 
 Not: Bölgede sütlücen, çökülce, çiğdem gibi isimlerle de anılan bitki şubat ile mayıs ayları arasında toplanır. Tadı soğanı andıran sakarca bitkisi ile yapılan yemek, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından 22.07.2022 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |