|
Sakarca Mıhlaması (Ordu) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179146
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2024
133 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kenan Pala
Sakarca bitkisi 500 gram
Kuru soğan 1 adet
Sıvı yağ 50 mililitre
Yumurta 2 adet
Tereyağı 15 gram
Karabiber 2 gram
Pul biber 3 gram
Tuz 5 gram
Sakarca ayıklanarak yıkanıp temizlenir.
Kaynamakta olan suda on dakika haşlandıktan sonra süzülür ve soğuk suya tutularak uzun uzun doğranır.
Yağda kavrulan ince kıyılmış soğana, sakarca bitkisi, tereyağı ve tuz eklenerek kısık ateşte beş dakika kavrulur.
Pişen yemekte çukurlar açılıp yumurtalar kırılarak iki dakika kadar pişmesi beklenir.
Sakarca mıhlaması üzerine karabiber ve pul biber serpiştirilerek servise hazırlanır.
Not: Bölgede sütlücen, çökülce, çiğdem gibi isimlerle de anılan bitki şubat ile mayıs ayları arasında toplanır. Tadı soğanı andıran sakarca bitkisi ile yapılan yemek, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından 22.07.2022 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.
|
Sakarca Mıhlaması (Ordu) |
|
böğürtlen
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.08.2016
Mesajlar: 24 Şehir: Ordu |
Kısa URL: https://ml.md/lc118855
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2016
1,249 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ordu Büyükşehir Belediyesi
5 bağ sakarca
1 adet havuç
2 adet kuru soğan
1 adet küçük boy patates
3 yemek kaşığı pirinç
5 adet yumurta
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Sakarcalar ayıklanır, temizlenir. Sakarcanın başları İriyse bıçak yardımıyla ikiye dilinir. Kaynamış tuzlu suda haşlanır ve pirinçler de üzerine ilave edilir. 10 dakika kadar haşlanmaya bırakılır ve süzülür. Daha sonra tahtanın üzerinde iri iri doğranır. Diğer yandan havuç ve patates rendenin iri tarafıyla rendelenir. Soğanlar doğranır, yağda pul biber ve karabiberle kavrulur. Kavrulan malzemeye havuç, patates ve maydanoz katılır ve bir süre karıştırılır. Sakarcalar da ilave edilerek kısık ateşte bir müddet pişirmeye devam edilir. Sonrasında kaşık yardımıyla mıhlamanın üzerine küçük oyuklar açılır her birinin içine yumurtalar kırılır. Ağzı kapalı bir şekilde kısık ateşte 5 dakika kadar demlenir. Arzuya göre kızdırılmış tereyağı yumurtaların üzerine gezdirilir.
|
Sakarca Mıhlaması (Ordu) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc110825
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2015
2,725 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
3 demet sakarca
2 adet kuru soğan
½ çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yumurta
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Sakarcalar tek tek temizlenip soğuk suda yıkanır. Doğranıp kaynayan suda, soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır ve daha sonra süzülür. Soğanlar ince ince doğranıp ayrı bir kapta sıvı ve tereyağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine doğranmış sakarcalar ilave edilerek tekrar kavrulur. Kavrulan sakarcada yumurtaların ayrı ayrı kırılması için yerler açılır. 3 adet yumurta bu açılan yerlere kırılır. Kapak kapatılarak yumurtalar pişirilir. Üzerine karabiber dökülerek servis yapılır.
|
Sakarca Mıhlaması (Ordu) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32374
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
4,991 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo sakarca
4 baş orta büyüklükte soğan
4-5 tane yumurta
1 kaşık tereyağı
Karabiber
Tuz
Sakarcalar temizlenip yıkandıktan sonra kaynayan suyun içine atılarak haşlanır. Daha sonra süzülür ve doğranır. Diğer taraftan soğanlar ince ince doğranıp, yağda kavrulur.Suyu sıkılan sakarcaya tuz ilave edilerek tekrar kavrulur. Sakarca içine yumurtaları kırmak için ara ara yer açılır. Yumurtalar teker teker hazırlanan yere kırılır. Biraz tereyağı kızdırılıp yumurtaların üzerine dökülür. Üstüne bir kapak kapatılarak kısık ateşte yumurtalar pişinceye kadar arzuya göre karabiber ilave edilir.
|
|