|
Safranbolu Baklavası (Karabük) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc86457
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2013
5,498 defa indirildi / yazdırıldı
|
TC Karabük Valiliği
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
1/2 çay bardağı sirke
1/2 limon
1 su bardağı su
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
1 kg tereyağı
2 kg un
1 kg nişasta
2 kg toz şeker
600 gr çekilmiş ceviz içi
Yumurta, yoğurt, sıvıyağ, sirke, su, karbonat, tuz karışımı ile hamur yapılır ve iyice yoğurulur. Hamur hazır hale gelince ceviz büyüklüğünde 40-45 pazı yapılır. Pazılar nişasta ile tepsinin kenarlarından taşacak büyüklükte tek tek açılır. Açılan yufkalar bez üzerinde kurutulur. Kuruyan yufkalar tepsiye alınır. Her yufkanın arasına ceviz serpilir. Bütün yufkalar serildikten sonra ortası yıldız olacak şekilde kesilir. Tereyağı kızdırılarak her tarafına eşit şekilde dökülür. Pembeleşmeye kadar pişirilir. Şerbetin hazırlanması: 2 kg şeker, 2 litre su ile kaynatılır. Ocaktan alınmadan hemen önce limon sıkılır. Baklava soğuduktan sonra sıcak şurup kepçeyle baklavanın her tarafına eşit şekilde dökülür.
|
SAFRANBOLU BAKLAVASI (Karabük) |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc51875
Gönderme Tarihi: 21.May.2010
4,242 defa indirildi / yazdırıldı
|
(Arzu edildiği kadar) un
4-5 adet yumurta
Nişasta
Dövülmüş ceviz içi
Tereyağı
Şerbet
İşte, yufka açma maharetini göstermek isteyenler için er meydanı!!!! Yufkayı yaprak inceliğinde açacaksınız. Nişasta ile açtığınız yufkaları bez örtülere serip biraz kurutun. Sonra, yağlanmış tepsiye aralarına dövülmüş ceviz dökerek serin.
Usûl çok acımasız! Hilâfsız, baklava için 40-50 yufkanın üstüste konulması gerekiyor. Amma velâkin, baklava dilimlerinin kalınlığı 3 cm.’yi zinhar geçmeyecek!!! Sonra, baklavayı yıldız şeklinde kesip üzerine eritilmiş yağ dökün, tepsinizi fırına sürün.
Beri yanda, şerbetizi istediğiniz tatlı kıvamında hazırlayın. Ve, şerbeti, baklava ılıkken üzerine gezdirin. Baklava şerbetini güzelce çekince, iftiharla ikram edin.
Not: Baklava, izdivaç söz konusu olunca, çok kritik. Düğünlerde, kız tarafında da, damat tarafında da gelen konuklara baklava ikram ediliyor. Baklava, olmazsa olmaz!... Her düğünde kız evi tarafından bir tepsi baklava da damada armağan edilir. Zira baklava, benim diyen her hanımın gurur vesilesi. Elbette, baklava bayramlarda da baş tâcı. Bayramlarda, baklavanın telaşı bir kaç gün önceden başlıyor; arife günü akşamdan şerbeti dökülüyor. Baklava, bayram ziyaretine gidilen her evde mutlaka bulunuyor.
|
Safranbolu Baklavası (Karabük) |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc51937
Gönderme Tarihi: 22.May.2010
3,266 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yaprak inceliğinde nişasta ile açılan yufkalar bez örtülere serilerek biraz kurutulduktan sonra yağlanmış tepsiye aralarına dövülmüş ceviz serperek serilir. 40-50 yufkanın üst üste konulmasıyla yapılan baklavanın diliminin kalınlığı 3 cm kadardır. Yıldız şeklinde kesilip üzerine eritilmiş yağ dökülür. Fırına verilir. Önceden hazırlanmış şerbeti ılıkken dökülür. Şerbet içine aldıktan sonra ikram edilir.
Not: Bayramlarda Arife günü akşamdan şerbeti dökülen baklava bayram ziyaretine gidilen her evde mutlaka bulunur. Düğünlerde kız tarafın da damat tarafında gelen konuklara ikram etmek için mutlaka baklava yapılır. Kız evi tarafından bir tepsi de damada hediye edilir.
ML® Safranbolu Bükmesi için tıklayın
|
|