Kısa URL: https://ml.md/lc108080
Gönderme Tarihi: 03.Haz.2015
1,741 defa indirildi / yazdırıldı
Samsun İl Tarım Müdürlüğü
Yarım kilo yağlı koyun kıyması
1 kg pırasa
2-3 çorba kaşığı pirinç
2 adet soğan
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Öncelikle, yağlı koyun kıymasını içine rendelediğiniz veya küçük küçük doğradığınız kuru soğanı katın. Biraz yoğurduktan sonra ince ince doğranan maydanozu, tuz karabiber ve tarçını ilave edin. Karıştırdıktan sonra 2-3 çorba kaşığı kadar pirinci de ekleyin. Malzemeyi iyice karıştırın.
Ayrı bir yerde, yıkanan pırasanın beyaz yerlerinden yaprak boyunda kesip sıcak suda haşlayın. Daha sonra pırasayı zedelemeden iç kısmından bir iki kat çıkartın. Sağlam olan üst kısmın içine hazırlanan kıymalı harcı doldurun.
Pırasa dolmalarını düzenli aralıkla tencereye dizin. Arzu ederseniz et suyu ile orta ateşte pişirin.
Kısa URL: https://ml.md/lc185329
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2025
29 defa indirildi / yazdırıldı
MasterChef
8-10 dal kalın pırasa (beyaz kısımları, sarma için)
1,5 su bardağı pirinç
2 adet kuru soğan (ince doğranmış)
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
Tuz
Sosu için:
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
1,5 su bardağı sıcak su
Pırasaların beyaz kısımlarını 10-12 cm uzunluğunda kesin.
Kaynar suda 3-4 dakika haşlayıp soğuk suya alın.
Yapraklarını ayırıp sarma için açın.
Soğanı zeytinyağında kavurun.
Salçaları ekleyin.
Pirinci ekleyip birkaç dakika kavurun.
Baharatları, tuzu ve maydanozu ilave edin.
Haşlanmış pırasa yapraklarının içine iç harçtan koyup muska ya da rulo şeklinde sarın.
Tencereye yan yana dizin.
Sos için salça, yağ ve sıcak suyu karıştırıp dolmaların üzerine dökün.
Üzerini hafif geçecek kadar sıcak su ekleyin.
Üzerine bir tabak kapatın ve kısık ateşte 30-35 dakika pişirin.