| 
 
 
 | 
Pırasa Dolması | 
  | 
varyete 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.03.2014 
Mesajlar: 20 Şehir: Elazığ | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96782 
Gönderme Tarihi: 21.Mar.2014 
1,986 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo pırasa
 
500 gram kıyma
 
2 çay bardağı pirinç
 
1 baş sarımsak
 
1 adet soğan
 
1 demet maydanoz
 
3 çorba kaşığı nar ekşisi
 
2 yemek kaşığı sumak
 
2 yemek kaşığı kuru nane
 
100 gram tereyağı
 
Tuz, karabiber, pul biber, kişniş
 
3 adet domates
 
 
Pırasaları 4 parmak eninde kesip tuzlu suda 10 dakika kadar haşlayın. İçi için de pirinci ayıklayıp yıkayın. Maydanozu yıkayıp ince ince kıyın. Sarımsak ve soğanı soyup kıyın. Pirinç, kıyma, tereyağı, maydanoz, tuz, pul biber, kişniş, soğan, sarımsak ve nar ekşisini birlikte iyice karıştırın. Karışımı haşlanmış, içleri biraz boşaltılmış pırasaların içine fazla sıkıştırmadan doldurun. Domateslerle ucuna kapak yapın ve tencereye dizin. Üzerine 1-2 su bardağı su ilave edip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan indirip üzerine kuru naneyi dökün ve bu şekilde 5 dakika demlendirin. Servisi sıcak sıcak yapın.
  
 | 
Pırasa Dolması | 
  | 
ışı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.03.2013 
Mesajlar: 62 Şehir: Kırklareli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc87735 
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2013 
1,769 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250 gr. Orta yağlı dana kıyması
 
1 kg. Pırasa
 
1 çay Bardağı Pirinç
 
Karabiber
 
Kimyon
 
Tuz
 
Kırmızı Biber
 
Maydanoz
 
1 kaşık katı yağ
 
1 yumurta
 
1 kaşık yoğurt
 
 
Pırasalar 10 cm. uzunluğunda kesilir. Kaynar suyun içerisine daldırılıp hemen bir kepçe ile çıkartılır. Pırasaların boru biçimi bozulmadan kat kat borular halinde ayrılır. Pirinç, kıyma ve öteki malzemelerle harç hazırlanır. Pırasaların her iki başından 1 santim boşluk bırakılarak harç içlerine doldurulur. Yuvarlak dipli bir tencereye düzgün bir biçimde yerleştirilir. Pırasalarıın üstü kapanacak kadar sıcak su konur, hafif ateşe oturtulur. İçerisine 1 kaşık yağ atılır. 25 dakika kaynatılır. Ateşten indikten hemen sonra bir kaşık yoğurt ve bir yumurta iyice çırpılarak dolma tenceresinin içine dökülür. Un eler gibi tencere iki tarafından tutularak sallanır ve tencerenin kapağı kapatılır. Sıcak servis yapılır.
  
 | 
Etli Pırasa Dolması | 
  | 
Yüksel Gürbüz 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.06.2015 
Mesajlar: 20 Şehir: Kütahya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc108080 
Gönderme Tarihi: 03.Haz.2015 
1,741 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Samsun İl Tarım Müdürlüğü
 
 
Yarım kilo yağlı koyun kıyması
 
1 kg pırasa 
 
2-3 çorba kaşığı pirinç
 
2 adet soğan
 
1 demet maydanoz
 
1 çay kaşığı tuz 
 
1 çay kaşığı karabiber 
 
 
Öncelikle, yağlı koyun kıymasını içine rendelediğiniz veya küçük küçük doğradığınız kuru soğanı katın. Biraz yoğurduktan sonra ince ince doğranan maydanozu, tuz karabiber ve tarçını ilave edin. Karıştırdıktan sonra 2-3 çorba kaşığı kadar pirinci de ekleyin. Malzemeyi iyice karıştırın.
 
Ayrı bir yerde, yıkanan pırasanın beyaz yerlerinden yaprak boyunda kesip sıcak suda haşlayın. Daha sonra pırasayı zedelemeden iç kısmından bir iki kat çıkartın. Sağlam olan üst kısmın içine hazırlanan kıymalı harcı doldurun. 
 
Pırasa dolmalarını düzenli aralıkla tencereye dizin. Arzu ederseniz et suyu ile orta ateşte pişirin.
 
 
 
  
 | 
Pırasa Dolması | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3321 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc185329 
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2025 
29 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MasterChef
 
 
8-10 dal kalın pırasa (beyaz kısımları, sarma için)
 
1,5 su bardağı pirinç
 
2 adet kuru soğan (ince doğranmış)
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
2 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 tatlı kaşığı kuru nane
 
1 tatlı kaşığı pul biber
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı kimyon
 
Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
 
Tuz
 
Sosu için:
 
1 yemek kaşığı salça
 
1 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
 
1,5 su bardağı sıcak su
 
 
Pırasaların beyaz kısımlarını 10-12 cm uzunluğunda kesin.
 
Kaynar suda 3-4 dakika haşlayıp soğuk suya alın.
 
Yapraklarını ayırıp sarma için açın.
 
Soğanı zeytinyağında kavurun.
 
Salçaları ekleyin.
 
Pirinci ekleyip birkaç dakika kavurun.
 
Baharatları, tuzu ve maydanozu ilave edin.
 
Haşlanmış pırasa yapraklarının içine iç harçtan koyup muska ya da rulo şeklinde sarın.
 
Tencereye yan yana dizin.
 
Sos için salça, yağ ve sıcak suyu karıştırıp dolmaların üzerine dökün.
 
Üzerini hafif geçecek kadar sıcak su ekleyin.
 
Üzerine bir tabak kapatın ve kısık ateşte 30-35 dakika pişirin.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |