| 
 
 
 | 
Pıhtı (Çankırı) | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181579 
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2025 
108 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği
 
 
Un
 
Sıcak su (hamur cıvık olacak kadar)
 
Bol tereyağı
 
Üzüm pekmezi
 
Ceviz
 
 
Önce tencereye suyu koyarım. Derin tencerede suyu kaynatırım.
 
Unu eler, kaynayan suya azar azar ilave edip bir taraftan da topaklanmasın diye karıştırırım.
 
Kısık ateşte oklavayla hamur kıvamında olana kadar karıştırırır, hamuru pişiririm.
 
Pişen hamuru yemek kaşığı ile parçalara ayırıp tepsilere dizerim.
 
Bol tereyağı kavururum ve içine üzüm pekmezi eklerim.
 
Sonra bu karışımı sos olarak hamurların üzerine dökerim.
 
Üzerine de kırılmış cevizleri serper, servis yaparım.
  
 | 
Pıhtı (Çankırı) | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145849 
Gönderme Tarihi: 24.Eyl.2019 
695 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
 
1 kg pekmez 
 
1,5 kg buğday unu 
 
250 gram fındık veya iri kıyılmış ceviz 
 
 
Un tencerede rengi sararana kadar kavrulur, un kokusu giderilir. 
 
Kavrulan un tepsiye dökülür, unun ortası açılır. 
 
Pekmez una azar azar yedirilerek hamur yoğrulur. 
 
Sert bir hamur elde edilir; elde edilen hamurdan 100 gram kadar alınır, yumurta şekli verilir, isteğe bağlı olarak içine fındık veya ceviz konulabilir.
 
3 adedi bir porsiyon olacak şekilde servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Pıhtı (Çankırı) | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145209 
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2019 
2,157 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Çankırı Meslek Yüksek Okulu
 
 
500 gr un 
 
4 yemek kaşığı tereyağı
 
4 su bardağı su
 
Tuz
 
1 su bardağı dövülmüş ceviz
 
1 su bardağı şeker veya pekmez
 
 
Pıhtının yapılacağı kapta bir fiske tuzla su kaynatılır.
 
Kaynayan suya biraz biraz un ilave edilerek, mama kıvamına gelinceye kadar iyice pişirilir.
 
Koyulaştıkça ½ fincan kadar su ilave edilerek kısık ateşte 30 dk. kadar karıştırılarak kaynatılır.
 
Pişince yemek kaşığı ile kaşık kaşık alınarak tepsiye dizilir.
 
Arzuya göre üzerine şeker, pekmez ve bol miktarda dövülmüş ceviz dökülür.
 
Üzerine eritilmiş tereyağ gezdirildikten sonra servis yapılır.
 
 
Not: Bu tatlı genellikle gündüzleri hanım toplantılarında yapılır ve sıcak olarak yenir. Kurşunlu yöresinde bu tatlı yapılırken suda önce mısır unu ya da yarma pişirilerek un ilave edilir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |