| 
 | 
| Pepeçura (Rize) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc32333 Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
 15,467 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 3 kilo siyah kokulu üzüm
 1 su bardağı mısır unu
 Tuz
 1 kaşık buğday unu
 
 Üzümler ezilir, şırası alınır. Gerekirse üzümlerin posası az bir suda pişirilerek posada kalan öz de alınmış olur. Bir kazana koyduğunuz ve kaynar hale getirdiğiniz üzüm suyuna un, yavaş, yavaş yedirilir, gerekirse şeker ilave edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Kaselere boşaltılarak soğuk servis yapılır.
 
 Not: Pepeçura, pekmez için hazırlanan şıradan bir miktar ayrılarak da yapılabilir.
 
 
  
 
 | 
| Mısır Unlu Pepeçura | 
|  | AyGölgesi Super MOD
 
  
 Kayıt: 31.03.2006
 Mesajlar: 2719
 Şehir: Giresun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc102163 Gönderme Tarihi: 08.Ekm.2014
 2,435 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 3 litre kara üzüm suyu
 1 yemek kaşığı margarin
 3 bardak mısır unu
 1 bardak şeker
 ½ bardak fındık
 
 Üç litre kara üzüm suyuna üç bardak mısır unu elekten geçirilerek eklenir yağı da eklendikten sonra karıştırılmaya başlanır. Tencereye alınan mısır unlu üzüm suyu karıştırılarak pişirilmeye başlanır. Bir bardak şeker eklenen tatlı karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. Servis yapılacağı tepsiye alınan Pepeçura soğutulduktan sonra üzeri öğütülmüş fındıkla süslenir.
 
 
  
 
 | 
| Pepeçura (Rize) | 
|  | ay ışığı Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.06.2016
 Mesajlar: 1738
 Şehir: Samsun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc145533 Gönderme Tarihi: 10.Eyl.2019
 749 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 kilo siyah üzüm (kokulu siyah üzüm daha lezzetli olur)
 1 bardak mısır unu
 1 bardak şeker
 2 bardak su
 
 Üzümleri dallarından ayırıp yıkıyoruz. Tencerenin içinde 2 bardak su ile pişiriyoruz. Yaklaşık yarım saat kadar pişiriyoruz. Daha sonra süzgeçten geçirip posalarını ayırıyoruz. Kalan üzüm suyunu tekrar tencereye alıp mısır unuyla şekeri ilave edip sütlaç kıvamına gelene kadar yarım saat boyunca pişiriyoruz.
 
 
  
 
 | 
| Pepeçura (Rize) | 
|  | hacı geldi Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 24.09.2019
 Mesajlar: 24
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc145869 Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2019
 582 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Milli Eğitim Bakanlığı
 
 1 kilo siyah kuru üzüm
 6 su bardağı su
 1 su bardağı toz şeker
 ½ çay bardağı mısır nişastası
 ½ çay bardağı mısır unu
 
 Siyah kuru üzümler yıkanır.
 Üzüm taneleri 6 su bardağı suyla birlikte bir tencerede yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
 Bir çatal yardımıyla üzümler süzgeçten ezilerek geçirilir (Yaklaşık 5 su bardağı kadar üzüm suyu elde edilir.)
 4 su bardağı üzüm suyu tencereye alınır.
 Kalan 1 su bardağının içerisine mısır unu ile nişasta karıştırılarak eklenir.
 Karışım tenceredeki üzüm suyuna ilave edilir.
 1 su bardağı toz şeker eklenip bir süre daha kaynatılır. Hızlı hızlı sürekli karıştırılarak koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirilir.
 Küçük kâselere ya da kuplara sıcak olarak dökülür ve buzdolabında iyice soğutulup servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| Pepeçura (Rize) | 
|  | kalamarustası Yamak
 
  
 Kayıt: 24.07.2020
 Mesajlar: 7
 Şehir: Seferihisar
 | Kısa URL: https://ml.md/lc154235 Gönderme Tarihi: 19.Kas.2020
 472 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://acunn.com
 
 1 kg siyah üzüm
 6 su bardağı su
 2 çay bardağı şeker
 Yarım çay bardağı mısır nişasta
 Yarım çay bardağı mısır unu
 
 Üzümü ve suyu birlikte kaynatın.
 Ilındıktan sonra süzün.
 4-5 bardak üzüm suyunu tencereye alın.
 Üzerine nişastayı, unu, şekeri katıp karıştırın.
 Ocağın üzerine alın ve karıştırarak pişirin.
 Pişen tatlımızı, kaselere boşaltın ve soğuk servis edin.
 
 
  
 
 | 
| Pepeçura (Rize) | 
|  | Selver Somuncu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 25.05.2007
 Mesajlar: 1024
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc166286 Gönderme Tarihi: 25.Tem.2022
 442 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Siyah kokulu üzüm
 Mısır unu
 Bir tutam tuz
 Buğday unu
 
 Üzümler ezilir, şırası alınır. Gerekirse üzümlerin posası az bir suda pişirilerek posada kalan öz de alınmış olur. Bir kazana konup  kaynatılan üzüm suyuna un yavaş yavaş yedirilir, gerekirse şeker ilave edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Kaselere boşaltılarak soğuk servis yapılır.
 
 Not: Rize mutfak kültüründe oldukça önemli bir yeri olan üzümün, ezilmesi ve şıranın alınmasıyla yapılmaktadır."Pepeçura Tatlısı" özellikle bayramların ve Ramazan aylarında kurulan iftar sofralarının olmazsa olmazlarındandır. Siyah üzümün kansızlığa iyi geldiği gerekçesiyle de yöre insanı sağlık için de yararlı olduğunu düşünerek tüketir.
 
 
  
 
 | 
| Pepeçura (Rize) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc167447 Gönderme Tarihi: 21.Eyl.2022
 302 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 kilogram siyah üzüm
 1 su bardağı şeker
 1 çay bardağı mısır nişastası
 6 su bardağı su
 
 Üzümleri güzelce yıkayıp tencereye alın.
 Üzerine su ilave edip kaynatın.
 Daha sonra şekeri de ekleyip birkaç dakika daha kaynatın.
 Üzümler yumuşayınca tencereyi ocaktan alın.
 Süzgeci büyükçe bir kasenin üzerine koyun ve şerbetli üzümü süzgeçten geçirin.
 Süzgecin içinde kalan üzümleri bir kaşık yardımıyla ezerek tüm suyunun süzgeçten geçmesini sağlayın.
 Üzüm suyundan 1 su bardağı alıp ayrı bir tencerenin içine koyun.
 Ayırdığınız üzüm suyunu karıştırarak mısır ununu ekleyin.
 Pürüzsüz bir kıvam elde edince azar azar geri kalan üzüm suyunu çırparak ilave edin.
 Kıvam alınca kaselere paylaştırın.
 Ilındıktan sonra da buzdolabına koyup soğutun.
 Dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.
 
 
  
 
 | 
| Pepeçura (Rize) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc178577 Gönderme Tarihi: 12.Tem.2024
 304 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Ebru Büyükbezci
 
 1 kg siyah üzüm (Isabella)
 1 çay bardağı toz şeker
 6 su bardağı su
 Yarım çay bardağı nişasta
 Yarım çay bardağı mısır unu
 
 Üzümleri yıkanır, süzdürülerek bir tencereye konur.
 Üzerine 1 su bardağı su eklenir, orta ateşte pişirilir.
 Kaynamaya başlayınca üzümler yumuşayıp kabukları ayrılana dek 15-20 dakika boyunca pişirmeye devam edilir. Ardından ocak kapatılır.
 Üzümler, ince bir süzgeçten suyuyla beraber geçirilir. Üzerinde kalmış olan taneler de kaşık yardımıyla iyice bastırılır. Suyunun olabildiğince çıkmasını sağlanır.
 Üzüm suyuna 4 veya 5 su bardağı kadar su ilave edilir.
 Pepeçura, derin bir tencere alınır.
 Tencereye elekten geçirilmiş mısır unu, toz şeker ve mısır nişastası eklenir, karıştırılır.
 Daha sonra üzüm suyu tencereye eklenir.
 Hepsi beraber karıştırılır ve orta ateşte karıştırılarak pişirilir.
 Kaynamaya başladığı sırada 1 dakika daha kadar pişirilir, ocak kapatılır.
 Pepeçura ılındıktan sonra soğuması için buzdolabına konur.
 Üzüm veya nane yapraklarıyla soğuk olarak servis edilebilir.
 
 Not: Pepeçura, ‘mor üzüm tatlısı’ ve ‘Rizelilerin sütlacı’ olarak da bilinen ve Doğu Karadeniz’deki kokulu üzümle (Isabella) hazırlanan muhallebidir. Bu üzümün ağustos ayının ikinci yarısında olgunlaşıp toplanmasıyla Pepeçura da yavaş yavaş sofralarda yerini almaya başlar. Pepeç kelimesi, olgunlaşmış ve ballanmış meyve anlamına gelir.
 
 
  
 
 | 
| Pepeçura (Rize) | 
|  | Çetin Ceviz Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 26.05.2005
 Mesajlar: 3233
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc182883 Gönderme Tarihi: 04.May.2025
 131 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 kilogram siyah kokulu üzüm
 4 su bardağı su
 1/2 çay bardağı toz şeker
 4 yemek kaşığı mısır unu
 1 yemek kaşığı buğday nişastası
 Üzeri için:
 1 avuç file antepfıstığı
 1 avuç dövülmüş ceviz içi
 
 Üzümlerinizi iyice yıkayın. Saplarından ayıklayarak tencerenin içerisine alın. Üzerine su ve şeker ilave ederek kısık ateşte pişmeye bırakın. Üzümler iyice suyunu bırakıp, eriyene kadar pişirin. Ardından büyükçe bir süzgeçten geçirin. Ezilmemiş olan üzümleri kaşık yardımıyla iyice ezin. Elde ettiğiniz üzümlü şekerli karışımından bir kepçe kaseye ayırıp kalanını tencerenin içerisine alın. Kepçeyle ayırdığınız üzüm suyunu mısır unuyla karıştırın ve tencereye ilave edin. Ardından buğday nişastasını da ekleyip karıştıra karıştıra yedirin. Karışımı koyulaşana dek kaynatın. Karışımı koyulaşana dek kaynatın. Dilediğiniz kıvama geldiğinde kaselere doldurun. Servis kaselerinin içinde bir süre ılımasını bekleyin. Ilıdıktan sonra buzdolabına kaldırın ve iyice soğumalarını sağlayın. Soğuyup, kıvamı iyice oturan tatlılarınızı file antepfıstığı ve ceviz içiyle süsleyerek servis edebilirsiniz.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |