|
Patlıcan Dolması |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc167972
Gönderme Tarihi: 17.Ekm.2022
260 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://esenler.bel.tr/
1/2 adet bayat ekmek
4 adet patlıcan
100 gram tavuk kıyması
2 adet soğan, domates
1 çay bardağı pirinç
1/2 demet maydanoz
1/2 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta
1 çay kaşığı köri, karabiber, nane
2 çorba kaşığı tereyağı, sıvı yağ, salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı un
Ekmeği dilimleyin, elinizle ufalayın. Patlıcanları ikiye bölerek alacalı soyun. Acısının çıkması için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Karıştırma kabında rendelediğiniz soğanı, ufaladığınız ekmeği, tavuk kıymasını, domatesleri, pirinci, maydanozu, salçayı, baharatları ve tuzu karıştırın. Patlıcanları harçla doldurarak fırın kabına dizin. 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirip dışarı alın. Yoğurt ve yumurtayı birlikte çırparak unu katıp pişirin. Patlıcanları servis tabağına dizerek üzerine hazırladığınız terbiyeyi dökün. Servis yapın.
|
Patlıcan Dolması |
|
bebeli
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.05.2015
Mesajlar: 21 Şehir: Siirt |
Kısa URL: https://ml.md/lc107886
Gönderme Tarihi: 26.May.2015
1,486 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. patlıcan
300 gr. kıyma
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı kuş üzümü
2 domates
2 soğan
2 sivri biber
1 demet maydanoz
1/2 su bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber, pul biber, nane
Patlıcanların içini oyup tuzlu suda bekletin. Pirinç, kıyma, rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, kuş üzümü, rendelenmiş domates ve ince doğranmış biberi karıştırın, son olarak içine baharatları ekleyin. Harcı patlıcanların içlerine doldurun. Tencereye dizip üzerine sıvı yağı gezdirin. Su ekleyerek pişirin.
|
Patlıcan Dolması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc102152
Gönderme Tarihi: 08.Ekm.2014
1,951 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 gram kuru ya da taze patlıcan
300 gram kıyma
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı kuş üzümü
2 domates
2 soğan
2 sivri biber
1 demet maydanoz
Yarım su bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber, pul biber, nane
Kuru patlıcan kullanacaksanız kaynayan tuzlu suda 5 dakika kadar haşlayın ve süzün. Taze patlıcanın ise içini oyup tuzlayıp yıkayın. İç malzemesi için pirinci yıkayıp derin bir kabın içine alın. Kıymayı, rendelenmiş soğanı, kıyılmış maydanozu, kuş üzümü, rendelenmiş domatesi ve ince doğranmış biberi ekleyip karıştırın. Son olarak içine baharatları ekleyin. Bu harcı patlıcanların içlerine doldurun. Daha sonra da tencereye dizin. Hepsini bitirince dolamaların üzerine sıvı yağı gezdirin. Dolamaların yarısına gelecek kadar da su ekleyin. Ocak üzerinde kapağı kapalı olarak 35 dakika kadar pişmeye bırakın. Pişince servis tabağına alıp sıcak olarak ikram edin.
|
Patlıcan Dolması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc101870
Gönderme Tarihi: 24.Eyl.2014
1,633 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet limon
1 adet soğan
3 kase pirinç
1 kg patlıcan
3 adet domates
3 adet biber
5 yemek kaşığı margarin
Patlıcanları oyun ve tuzlu suda bekletin. Kapta yıkanmış pirinç, doğranmış domates, biber ve sıkılmış limonu karıştırın. Bir tavada margarin ile salçaları, baharatları ve doğranmış soğanı kavurun. Bunu kaptaki karışıma ekleyin. 20 dakika boyunca karıştırdığınız iç karışımı dinlendirin. patlıcanları doldurun. Tencereye dizin üzerine tuz da eklediğiniz sıcak suyu dökün. 3 su bardağı kadar yeterli olur. Pişirirken sarma taşı da kullanılabilir isteğe göre kısık ateşte pişirin. Patlıcanlar pişince ocağı kapayıp servis yapabilirsiniz.
|
Patlıcan Dolması |
|
feri
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.07.2014
Mesajlar: 26 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc100243
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2014
1,910 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 patlıcan
250 gr. kıyma
2 soğan
2 domates
1 su bardağı nohut
3 çorba kaşığı pilavlık bulgur
1 tutam maydanoz
1 tutam nane
1 çorba kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Sosu için:
1 tatlı kaşığı un
1 çorba kaşığı domates salçası
Sıvı yağ
Nar ekşisi
Tuz
Su
Servisi için:
Yoğurt
Patlıcanları alacalı soyun. Ortadan ikiye bölüp ortasını çıkartın. Kararmaması için suya koyun. Kıymayı geniş bir kâsenin içine alın. Soğanı içine rendeleyin. Maydanoz ve naneyi doğrayıp ekleyin. Nohut, rendelenmiş domates, yıkanmış bulgur, salça, tuz ve karabiber katıp yoğurun. Bir tencerenin içine un ve sıvı yağı kavurun. Domates salçası ve soğuk su katın. Tuzunu katıp biraz pişirin. İçi doldurulmuş patlıcanları soslu tencerenin içine koyun. Üzerine nar ekşisi gezdirip pişirin. Piştikten sonra yoğurt ile servis edin.
|
Patlıcan Dolması |
|
Hiç Kimse
Super MOD
Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc97580
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2014
1,761 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. patlıcan
İçi için:
500 g yağlı koyun döşü kıyması
5 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
2 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
10 dal maydanoz
5 dal dereotu
5 dal nane
Pişirmek için:
2 su bardağı etsuyu
1 tatlı kaşığı tuz
Soğanlar çok ince doğranır ya da rendelenir. Diğer iç malzemeleri ile iyice karıştırılır.
Patlıcanlar soyulmadan ya da çubuklu soyularak uzunluğuna göre 2 ya da 3 kere kesilir, içleri oyulur ve tuzlu suda acısı çıkarılır.
Patlıcanlar hazırlanan iç ile doldurulur ve bir tencereye dik olarak dizilir. Üzerine çıkan patlıcan içlerinden ya da domates dilimlerinden kapak yapılır.
Üzerine etsuyu ve tuz eklenir. Hafif ateşte 40 dakika kadar pişmeye bırakılır.
Not: Ocak yerine fırında da pişirilebilir.
|
Patlıcan Dolması |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc96532
Gönderme Tarihi: 11.Mar.2014
2,085 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo dolmalık patlıcan
1.5 su bardağı pirinç
3 adet domates
3 adet acı sivri biber
1 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Sosu için:
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı nane
10 diş sarımsak
1 çay bardağı su
Patlıcanları oyup tuzlu suda 15 dakika bekletin. Pirinci yıkayıp süzün. Kuru soğan, maydanoz, soyulmuş domates ve sivri biberleri küçük doğrayın. Yarım su bardağı zeytinyağı, pirinç, domates, maydanoz, sivri biber, kuru soğan, tuz ve karabiberi karıştırın. Patlıcanların içini bu karışımla doldurup 1 dilim domatesle kapatın. Tencereye dizin. Suyunu ilave edin. Bir tutam tuz ekleyip kısık ateşte 25 dakika pişirin. Sosu için dövülmüş sarımsakları, 4 çorba kaşığı zeytinyağıyla 2 dakika kavurun. 1 tatlı kaşığı nane ekleyip kavurmaya devam edin. Limon suyu ve 1 çay bardağı su ekleyip bir taşım kaynatın. Dolma pişince üzerine hazırladığınız bu sosu gezdirin. 5 dakika daha pişirin. Ilık veya soğuk servis yapın.
|
Patlıcan Dolması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc96338
Gönderme Tarihi: 03.Mar.2014
1,963 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr yağlı koyun döşü kıyması
5 soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
2 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
10 dal maydanoz
5 dal dereotu
5 dal nane yada kuru nane
Pişirmek için:
2 su bardağı etsuyu
1 tatlı kaşığı tuz
Terbiye için:
1 adet yumurta
1 adet limon suyu
Yeteri kadar patlıcan
Soğanlar çok ince doğranır ya da rendelenir. Diğer malzemelerle iyice karıştırılır.
Patlıcanlar yıkanır, ikiye bölünür ve oyacak ile oyulur. Patlıcanlar tuzlu suda acısı alındıktan sonra hazırlanan içle doldurulur ve tencereye dik olarak dizilir. Üzerlerinlerine domatesten kapak yapılır.
Et suyu ve tuzu eklenir. Dolmaların üzerine bir kapak kapatılarak hafif ateşte 40 dakika kadar pişmeye bırakılır.
Not: Patlıcanlar soyulmadan da kullanılabilir.
|
Patlıcan Dolması |
|
mihrican
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.08.2013
Mesajlar: 24 Şehir: Artvin |
Kısa URL: https://ml.md/lc91567
Gönderme Tarihi: 21.Ağu.2013
1,918 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo patlıcan
1,5 su bardağı pirinç
2 domates
2 soğan
2 sivri biber
Yarım demet maydanoz
Yarım su bardağı zeytinyağı
Tuz, nane, karabiber, pul biber
Patlıcanların içini oyun, tuzlayıp yıkayın. İç malzemesi için pirincin üzerine kıyılmış maydanozu, rendelenmiş domatesi ve ince doğranmış biberi, baharatı ekleyip karıştırın. Patlıcanların içine doldurun, tencereye dizin. Dolmaların üzerine zeytinyağını gezdirin. Dolmaların yarısına gelecek kadar su ekleyin.Ocak üzerinde kapağı kapalı olarak 35 dakika kadar pişmeye bırakın. Pişince servis tabağına alıp soğumadan ikram edin.
|
Patlıcan Dolması |
|
zülküf
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.07.2013
Mesajlar: 44 Şehir: Elazığ |
Kısa URL: https://ml.md/lc90744
Gönderme Tarihi: 22.Tem.2013
1,794 defa indirildi / yazdırıldı
|
15 küçük boy patlıcan
1 soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
200 gram kıyma
1 çorba kaşığı fıstık
1 çorba kaşığı salça
1,5 su bardağı pirinç ya da bulgur
1 su bardağı haşlanmış nohut
Dereotu
Nane
Soğanları ince ince kıyın, zeytinyağında beş dakika kadar kavurun. İçine fıstığı, kıymayı, pirinci ve salçayı koyup kavurmaya devam edin. Haşlanmış nohut, kıyılmış dereotu ve naneyi ekleyip ocaktan alın. Patlıcanların içlerini oyun, yıkayıp tuzlayın. İç harcını içlerine paylaştırın, tencereye dizin. Üzerine az miktarda su ekleyip kapağını kapalı olarak kısık ateşte 30 dakika pişirin. Kıymalı sevmeyenler sadece pirinçle hazırlayabilir.
|
Patlıcan Dolması |
|
Asrın
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.11.2011
Mesajlar: 83 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc78085
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2012
1,944 defa indirildi / yazdırıldı
|
15 adet küçük boy patlıcan
2 çorba kaşığı kuş üzümü
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı pirinç ya da bulgur
1 çorba kaşığı fıstık
Dereotu, nane
2 adet soğan
Üzümleri 1 saat kadar suda bekletin. Soğanları ince ince kıyın ve zeytinyağında 5 dakika kadar kavurun. Sonra içine pirinçleri alıp kavurmaya devam edin. Üzümleri süzün ve içine ekleyin. Fıstık ve kıyılmış dereotunu da üzerine ekleyip ocaktan alın. Patlıcanların içlerini oyun ve yıkayıp tuzlayın. Pirinçli üzümlü harcı içlerine paylaştırın. Tencereye dizin üzerine az miktarda su ekleyip kapağını kapatıp 30 dakika kısık ateşte pişirin. Soğuyunca servis tabağına dizip ikram edin. Etli isterseniz bu karışımın içine 250 gram da kıyma ekleyebilirsiniz. Ama o zaman salça eklemeyi unutmayın.
|
Patlıcan Dolması |
|
dobra
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.02.2012
Mesajlar: 138 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc72477
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2012
2,028 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 tane patlıcan
350 gr kıyma
2 tane kuru soğan
2 tane büyük boy domates
2 yemek kaşığı dolmalık pirinç
1 limon
Yarım demet maydanoz
Biraz tuz
Biraz sıvı yağ
Patlıcanların kabuğu alacalı olarak soyulur, sapları kesilip atılır ve enine tam ortasından iki eşit parçaya bölünür.Sonra ince, sivri ve keskin bir bıçak yardımıyla, içleri oyularak iyice boşaltılır.İçini hazırlamak üzere, kıymaya önceden temizlenip yıkanmış pirinç, rendeden geçirilmiş soğan, kabukları soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra çok küçük küçük parçalar halinde doğranmış domates, yıkanmış ve ince ince kıyılmış maydanoz ve yeteri kadar tuz katılır.Bu şekilde hazırlanan harç iyice birbirine karıştırılır ve güzelce patlıcanlara doldurulur.Dolmaların ağzı, içlerini oyarken çıkarılan düzenli parçalarla kapatılır ve derince bir tencereye düzenli bir şekilde yerleştirilir.Patlıcanların üstünü örtecek kadar su ilave edildikten sonra, tencereye limon suyu ile biraz sıvı yağ katılır ve hepsi birlikte orta harlı ateşte pişirilmeye bırakılır Yemeğin pişme süresi, patlıcanların yumuşayıp harcında bulunan pirincin yenecek kıvama gelmesine bağlıdır.Yemek pişince ateşten indirilir.
|
Patlıcan Dolma |
|
külhan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.08.2011
Mesajlar: 53 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc67429
Gönderme Tarihi: 29.Ağu.2011
3,748 defa indirildi / yazdırıldı
|
Özgür Şef
20 adet patlıcan (dolmalık)
4 - 5 adet kuru soğan
2 baş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı pirinç
1,5 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Karabiber, kırmızıbiber, kimyon, tuz
2 limon suyu (veya 3-4 kaşık nar ekşisi)
Maydanoz, nane
Patlıcanları ince uzun bir bıçak ile oyuyoruz ve tuzlu suya koyup acısının çıkması için bekliyoruz. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavuruyoruz, salçaları ilave edilip iyice karıştırıyoruz. Yıkanmış pirinci ekliyoruz ve hafifçe kavuruyoruz. Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Baharatlar, maydanoz ve nane ekliyoruz. Harmanlıyoruz. Hazırlanan bu karışımı, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde dolduruyoruz. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde diziyoruz. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpiyoruz. Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katıyoruz. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pişmesine yakın limon suyu (ya da nar ekşisi) ilave edilerek 10 - 15 dk. daha pişirip ocaktan alıp servis ediyoruz.
|
Patlıcan Dolması |
|
Herhangi biri
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.06.2011
Mesajlar: 54 Şehir: Mordoğan |
Kısa URL: https://ml.md/lc64740
Gönderme Tarihi: 22.Haz.2011
2,236 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet patlıcan
1 kg. kaburga kemiği
3 çorba kaşığı tereyağı
2 adet soğan
1/2 kg. kıyma
1 demet nane
2 demet maydanoz
Karabiber
Tuz
Kemikleri yıkadıktan sonra üzerine dört bardak su ve tuz ekleyerek bir saat kaynatın. Patlıcanları alacalı soyup ikiye bölün. İçlerini temizleyip tuzlu suda bekletin. Soğanları yağda kavurun. Daha sonra içine kıymayı ekleyip birkaç dakika daha kavurun. İnce kıyılmış nane, maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip iki dakika daha kavurun ve ılınması için biraz bekletin. Patlıcanların içlerini harçla doldurun. Tencerenin dibine kemikleri yerleştirin ve üzerine dolmaları dizin. Kemik suyundan bir bardak üzerine gezdirerek 40-45 dakika pişirin.
|
Patlıcan Dolması |
|
zühre
Aşçıbaşı
Kayıt: 10.01.2011
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc59524
Gönderme Tarihi: 18.Oca.2011
2,359 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 tane orta boy bostan patlıcanı
4 domates
1 büyük soğan
1 demet maydanoz
1 diş sarımsak
250 gram kuşbaşı et
1 su bardağı çiçek yağı
tuz
karabiber
Patlıcanları boylamasına ortadan ikiye bölün. İçlerini oyun, tuzlayın. 5-10 dakik bekletin. Acı suyunu akıtmak için sıkın, yıkayın, kurulayın. Ateşe dayanıklı bir kaba dizin. Patlıcan içlerini ince ince kesip küçük doğranmış soğan ve küçük doğranmış kuşbatı et ile az yağda kızartın. Sarımsak ve kıyılmış maydonoz ile küçük doğranmış domatesi karabiberi de ekleyin. Üç, dört dakika daha pişirin. Bu karışımı, patlıcanların içine doldurun. Orta ısıdaki fırında 15-20 dakika pişirin.
|
PATLICAN DOLMASI |
|
limon çiçeği
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.12.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc58644
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2010
2,291 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet patlıcan
300 gr. kıyma
2 kaşık pirinç
1 kaşık yağ
2 adet soğan
2 adet domates
Tuz
Maydanoz
1 limon
Patlıcanları alaca soyunuz.
Büyüklüklerine göre 2 veya 3'e ortadan kesiniz.
İçlerini oyacakla çıkarınız.
Kıymalı dolma içini hazırlayıp patlıcanların içine koyunuz.
Üzerine su ve bir limon suyu koyup pişiriniz.
Patlıcanlar yumuşayınca ateşten alıp servis tabağına koyup servis yapınız.
|
PATLICAN DOLMASI |
|
Ali Baba'nın Tarifleri
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.10.2010
Mesajlar: 40 Şehir: Kocaeli |
Kısa URL: https://ml.md/lc56551
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2010
2,207 defa indirildi / yazdırıldı
|
Biçimli, düzgün ve yumuşak patlıcanlardan ihtiyaca göre seçmelidir.
Kabuklarını, yukarıdan aşağı, saplarına doğru boyuna ince soymalı ve içlerini oymalıdır. (Bazıları, süslü olarak birer parmak genişliğinde aşırı soyarlar). Bazıları da hiç soymazlar.
Diğer taraftan, istenilen mikdarda, biraz yağlı tarafından koyun etini makineden, ince çekmeli ve birkaç tane soğanı da ince çentip, nane ve maydanozu da bunlara katmalıdır.
Kâfi mikdarda pirinci de ayıklayıp yıkıyarak ilâve etmeli. Tuz ve biber serpip hepsini bir arada yoğurmalıdır.
Meydana gelen bu iç harciyle patlıcanları sıkı olmamak üzere doldurmalıdır.
Dolmalar, tencereye yerleştirilerek hizalarına kadar et suyu da dökmelidir. Domates salçasını da koyduktan sonra, kapayıp mutedil ateşte pişirmelidir.
|
PATLICAN ET DOLMASI |
|
solo
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.07.2010
Mesajlar: 41 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc53772
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2010
2,473 defa indirildi / yazdırıldı
|
Patlıcanları soyunuz, içini boşaltınız. Tencereye 2 - 3 soğan çentiniz, 2 kaşık sadeyağ ile kuvvetli ateşte öldürdükten sonra, içine 320 gram ince kıyılmış kıyma atınız. Pembeleşinceye kadar kavurup tuz, biber, baharat, ince kıyılmış nane ve maydanozla 2 - 3 dakika kavurarak indiriniz. Patlıcanları bu harçla doldurup bir kuşhaneye diziniz. Üzerine etsuyu ya da domates suyu gezdirip, kapayarak orta ateşte pişiriniz.
|
Patlıcan dolması |
|
Zümrüt
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.08.2007
Mesajlar: 20
|
Kısa URL: https://ml.md/lc17064
Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2007
2,475 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet patlıcan,
200 gram kıyma,
1 kahve fincanı pirinç,
2 adet soğan,
1 çay kaşığı salça,
tuz,
karabiber,
2 adet domates,
1 adet sivribiber,
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık,
kızartmak için sıvı yağ
Patlıcanları soyup, tuzlu suda beklettikten sonra sıkarak sularını süzün. Sonra uzun uzun kesip, kızartın ve soğutun. Kıyma ve soğanı başka bir tencerede 1 çorba kaşığı sıvı yağ ile kavurun ve içine pirinç ilave edin. 1 kahve fincan su koyup, kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ateşten aldıktan sonra içine tuz, karabiber, maydanoz ilave edip karıştırın. 1 komposto kasesine patlıcan dilimlerini dizin. 1 buçuk çorba kaşığı iç koyun ve dışarıda kalan patlıcanları üzerine kapatın. Fırın tepsisine çevirin. 1 çorba kaşığı salça, 1 su bardağı su ile ezin. Üzerlerine yavaş yavaş ilave edin. Ayrıca 1 dilim domates, 1 dilim biber koyun. Kızgın fırında 5 dakika daha pişirin ve servis yapın.
|
Patlıcan Dolması |
|
Mehmet Öney
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.06.2007
Mesajlar: 27 Şehir: Yenimahalle Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc15051
Gönderme Tarihi: 02.Haz.2007
3,051 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg patlıcan
1 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı pirinç
3 soğan
3 domates
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
1 kahve fincanı kuş üzümü
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 demet nane
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
10 kiraz domates
1 tatlı kaşığı köri
Tuz
Patlıcanları ortadan ikiye kesip içlerini oyarak çıkarın. Birkaç yerinden kürdanla delip yıkayın ve süzün. İçlerini hafifçe tuzlayıp 5-10 dakika bekletin. Pirinci yıkayıp süzün. Soğanları soyup kıyın. Domatesleri soyup rendeleyin. Yeşillikleri temizleyip saplarını ayırın ve yaprak kısımlarını kıyın. Baharatı bir kapta harmanlayın. Kuşüzümlerini ılık suda yumuşaması için bekletin.
Soğanları zeytinyağında kavurun. Pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Domates, iki bardak ılık su, tuz ve şekeri ekleyip karıştırarak pişirin. Ateşten alıp fıstık, kuşüzümü, baharat ve yeşillikleri ilave edip ılınmaya bırakın. Patlıcanların içini pirinçli harçla doldurun. Kiraz domatesleri patlıcanların üst kısımlarını örtecek şekilde yerleştirin.
Geniş ve tabanı düz bir tencereye yeşilliklerin sap kısımlarıyla döşeyin. Dolmaları dizin. 1 bardak sıcak su ve 1 tatlı kaşığı köriyi karıştırıp tencerenin kenarından dökün. Dolmaların üzerine porselen bir tabak yerleştirin. Orta hararetli ısıda 25-30 dakika pişirin. Maydanoz yapraklarıyla süsleyip ılık ya da soğuk servis yapın.
|
|