| 
 
 
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc167972 
Gönderme Tarihi: 17.Ekm.2022 
359 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://esenler.bel.tr/
 
 
1/2 adet bayat ekmek
 
4 adet patlıcan
 
100 gram tavuk kıyması
 
2 adet soğan, domates
 
1 çay bardağı pirinç
 
1/2 demet maydanoz
 
1/2 su bardağı yoğurt
 
2 adet yumurta
 
1 çay kaşığı köri, karabiber, nane
 
2 çorba kaşığı tereyağı, sıvı yağ, salça
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çorba kaşığı un
 
 
Ekmeği dilimleyin, elinizle ufalayın. Patlıcanları ikiye bölerek alacalı soyun. Acısının çıkması için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Karıştırma kabında rendelediğiniz soğanı, ufaladığınız ekmeği, tavuk kıymasını, domatesleri, pirinci, maydanozu, salçayı, baharatları ve tuzu karıştırın. Patlıcanları harçla doldurarak fırın kabına dizin. 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirip dışarı alın. Yoğurt ve yumurtayı birlikte çırparak unu katıp pişirin. Patlıcanları servis tabağına dizerek üzerine hazırladığınız terbiyeyi dökün. Servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
bebeli 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2015 
Mesajlar: 21 Şehir: Siirt | 
Kısa URL: https://ml.md/lc107886 
Gönderme Tarihi: 26.May.2015 
1,593 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. patlıcan
 
300 gr. kıyma
 
1 su bardağı pirinç
 
1 çay bardağı kuş üzümü
 
2 domates
 
2 soğan
 
2 sivri biber
 
1 demet maydanoz
 
1/2 su bardağı zeytinyağı
 
Tuz, karabiber, pul biber, nane
 
 
Patlıcanların içini oyup tuzlu suda bekletin. Pirinç, kıyma, rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, kuş üzümü, rendelenmiş domates ve ince doğranmış biberi karıştırın, son olarak içine baharatları ekleyin. Harcı patlıcanların içlerine doldurun. Tencereye dizip üzerine sıvı yağı gezdirin. Su ekleyerek pişirin.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc102152 
Gönderme Tarihi: 08.Ekm.2014 
2,047 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
400 gram kuru ya da taze patlıcan
 
300 gram kıyma
 
1 su bardağı pirinç
 
1 çay bardağı kuş üzümü
 
2 domates
 
2 soğan
 
2 sivri biber
 
1 demet maydanoz
 
Yarım su bardağı zeytinyağı
 
Tuz, karabiber, pul biber, nane
 
 
Kuru patlıcan kullanacaksanız kaynayan tuzlu suda 5 dakika kadar haşlayın ve süzün. Taze patlıcanın ise içini oyup tuzlayıp yıkayın. İç malzemesi için pirinci yıkayıp derin bir kabın içine alın. Kıymayı, rendelenmiş soğanı, kıyılmış maydanozu, kuş üzümü, rendelenmiş domatesi ve ince doğranmış biberi ekleyip karıştırın. Son olarak içine baharatları ekleyin. Bu harcı patlıcanların içlerine doldurun. Daha sonra da tencereye dizin. Hepsini bitirince dolamaların üzerine sıvı yağı gezdirin. Dolamaların yarısına gelecek kadar da su ekleyin. Ocak üzerinde kapağı kapalı olarak 35 dakika kadar pişmeye bırakın. Pişince servis tabağına alıp sıcak olarak ikram edin.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc101870 
Gönderme Tarihi: 24.Eyl.2014 
1,731 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 adet limon
 
1 adet soğan
 
3 kase pirinç
 
1 kg patlıcan
 
3 adet domates
 
3 adet biber
 
5 yemek kaşığı margarin
 
 
Patlıcanları oyun ve tuzlu suda bekletin. Kapta yıkanmış pirinç, doğranmış domates, biber ve sıkılmış limonu karıştırın. Bir tavada margarin ile salçaları, baharatları ve doğranmış soğanı kavurun. Bunu kaptaki karışıma ekleyin. 20 dakika boyunca karıştırdığınız iç karışımı dinlendirin. patlıcanları doldurun. Tencereye dizin üzerine tuz da eklediğiniz sıcak suyu dökün. 3 su bardağı kadar yeterli olur. Pişirirken sarma taşı da kullanılabilir isteğe göre kısık ateşte pişirin. Patlıcanlar pişince ocağı kapayıp servis yapabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
feri 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.07.2014 
Mesajlar: 26 Şehir: Balıkesir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc100243 
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2014 
1,998 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 patlıcan
 
250 gr. kıyma
 
2 soğan
 
2 domates
 
1 su bardağı nohut
 
3 çorba kaşığı pilavlık bulgur
 
1 tutam maydanoz
 
1 tutam nane
 
1 çorba kaşığı salça
 
Tuz
 
Karabiber
 
Sosu için:
 
1 tatlı kaşığı un
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
Sıvı yağ
 
Nar ekşisi
 
Tuz
 
Su
 
Servisi için:
 
Yoğurt
 
 
Patlıcanları alacalı soyun. Ortadan ikiye bölüp ortasını çıkartın. Kararmaması için suya koyun. Kıymayı geniş bir kâsenin içine alın. Soğanı içine rendeleyin. Maydanoz ve naneyi doğrayıp ekleyin. Nohut, rendelenmiş domates, yıkanmış bulgur, salça, tuz ve karabiber katıp yoğurun. Bir tencerenin içine un ve sıvı yağı kavurun. Domates salçası ve soğuk su katın. Tuzunu katıp biraz pişirin. İçi doldurulmuş patlıcanları soslu tencerenin içine koyun. Üzerine nar ekşisi gezdirip pişirin. Piştikten sonra yoğurt ile servis edin.
 
 
 
  
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
Hiç Kimse 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 10.02.2006 
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc97580 
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2014 
1,859 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. patlıcan
 
İçi için:
 
500 g yağlı koyun döşü kıyması
 
5 adet soğan
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
2 kahve fincanı pirinç
 
1 kahve fincanı su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
10 dal maydanoz
 
5 dal dereotu
 
5 dal nane
 
Pişirmek için:
 
2 su bardağı etsuyu
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Soğanlar çok ince doğranır ya da rendelenir. Diğer iç malzemeleri ile iyice karıştırılır.
 
Patlıcanlar soyulmadan ya da çubuklu soyularak uzunluğuna göre 2 ya da 3 kere kesilir, içleri oyulur ve tuzlu suda acısı çıkarılır.
 
Patlıcanlar hazırlanan iç ile doldurulur ve bir tencereye dik olarak dizilir. Üzerine çıkan patlıcan içlerinden ya da domates dilimlerinden kapak yapılır.
 
Üzerine etsuyu ve tuz eklenir. Hafif ateşte 40 dakika kadar pişmeye bırakılır.
 
 
Not: Ocak yerine fırında da pişirilebilir.
  
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
AyGölgesi 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 31.03.2006 
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96532 
Gönderme Tarihi: 11.Mar.2014 
2,182 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo dolmalık patlıcan
 
1.5 su bardağı pirinç
 
3 adet domates
 
3 adet acı sivri biber
 
1 adet kuru soğan
 
1 demet maydanoz
 
Yarım su bardağı zeytinyağı
 
2 su bardağı su
 
Tuz
 
Karabiber
 
Sosu için:
 
4 çorba kaşığı zeytinyağı
 
2 limonun suyu
 
1 tatlı kaşığı nane
 
10 diş sarımsak
 
1 çay bardağı su
 
 
Patlıcanları oyup tuzlu suda 15 dakika bekletin. Pirinci yıkayıp süzün. Kuru soğan, maydanoz, soyulmuş domates ve sivri biberleri küçük doğrayın. Yarım su bardağı zeytinyağı, pirinç, domates, maydanoz, sivri biber, kuru soğan, tuz ve karabiberi karıştırın. Patlıcanların içini bu karışımla doldurup 1 dilim domatesle kapatın. Tencereye dizin. Suyunu ilave edin. Bir tutam tuz ekleyip kısık ateşte 25 dakika pişirin. Sosu için dövülmüş sarımsakları, 4 çorba kaşığı zeytinyağıyla 2 dakika kavurun. 1 tatlı kaşığı nane ekleyip kavurmaya devam edin. Limon suyu ve 1 çay bardağı su ekleyip bir taşım kaynatın. Dolma pişince üzerine hazırladığınız bu sosu gezdirin. 5 dakika daha pişirin. Ilık veya soğuk servis yapın.
  
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96338 
Gönderme Tarihi: 03.Mar.2014 
2,060 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr yağlı koyun döşü kıyması
 
5 soğan
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
2 kahve fincanı pirinç
 
1 kahve fincanı su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
10 dal maydanoz
 
5 dal dereotu
 
5 dal nane yada kuru nane
 
Pişirmek için:
 
2 su bardağı etsuyu
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Terbiye için:
 
1 adet yumurta
 
1 adet limon suyu
 
Yeteri kadar patlıcan
 
 
Soğanlar çok ince doğranır ya da rendelenir. Diğer malzemelerle iyice karıştırılır.
 
Patlıcanlar yıkanır, ikiye bölünür ve oyacak ile oyulur. Patlıcanlar tuzlu suda acısı alındıktan sonra hazırlanan içle doldurulur ve tencereye dik olarak dizilir. Üzerlerinlerine domatesten kapak yapılır.
 
Et suyu ve tuzu eklenir. Dolmaların üzerine bir kapak kapatılarak hafif ateşte 40 dakika kadar pişmeye bırakılır.
 
 
Not: Patlıcanlar soyulmadan da kullanılabilir.
  
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
mihrican 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.08.2013 
Mesajlar: 24 Şehir: Artvin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc91567 
Gönderme Tarihi: 21.Ağu.2013 
2,017 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo patlıcan 
 
1,5 su bardağı pirinç 
 
2 domates 
 
2 soğan 
 
2 sivri biber 
 
Yarım demet maydanoz 
 
Yarım su bardağı zeytinyağı 
 
Tuz, nane, karabiber, pul biber
 
 
Patlıcanların içini oyun, tuzlayıp yıkayın. İç malzemesi için pirincin üzerine kıyılmış maydanozu, rendelenmiş domatesi ve ince doğranmış biberi, baharatı ekleyip karıştırın. Patlıcanların içine doldurun, tencereye dizin. Dolmaların üzerine zeytinyağını gezdirin. Dolmaların yarısına gelecek kadar su ekleyin.Ocak üzerinde kapağı kapalı olarak 35 dakika kadar pişmeye bırakın. Pişince servis tabağına alıp soğumadan ikram edin.
  
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
zülküf 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.07.2013 
Mesajlar: 44 Şehir: Elazığ | 
Kısa URL: https://ml.md/lc90744 
Gönderme Tarihi: 22.Tem.2013 
1,896 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
15 küçük boy patlıcan
 
1 soğan
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı
 
200 gram kıyma
 
1 çorba kaşığı fıstık
 
1 çorba kaşığı salça
 
1,5 su bardağı pirinç ya da bulgur
 
1 su bardağı haşlanmış nohut
 
Dereotu
 
Nane
 
 
Soğanları ince ince kıyın, zeytinyağında beş dakika kadar kavurun. İçine fıstığı, kıymayı, pirinci ve salçayı koyup kavurmaya devam edin. Haşlanmış nohut, kıyılmış dereotu ve naneyi ekleyip ocaktan alın. Patlıcanların içlerini oyun, yıkayıp tuzlayın. İç harcını içlerine paylaştırın, tencereye dizin. Üzerine az miktarda su ekleyip kapağını kapalı olarak kısık ateşte 30 dakika pişirin. Kıymalı sevmeyenler sadece pirinçle hazırlayabilir.
  
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
Asrın 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.11.2011 
Mesajlar: 83 Şehir: Çorum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc78085 
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2012 
2,040 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
15 adet küçük boy patlıcan
 
2 çorba kaşığı kuş üzümü  
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı
 
1,5 su bardağı pirinç ya da bulgur
 
1 çorba kaşığı fıstık
 
Dereotu, nane
 
2 adet soğan
 
 
Üzümleri 1 saat kadar suda bekletin. Soğanları ince ince kıyın ve zeytinyağında 5 dakika kadar kavurun. Sonra içine pirinçleri alıp kavurmaya devam edin. Üzümleri süzün ve içine ekleyin. Fıstık ve kıyılmış dereotunu da üzerine ekleyip ocaktan alın. Patlıcanların içlerini oyun ve yıkayıp tuzlayın. Pirinçli üzümlü harcı içlerine paylaştırın. Tencereye dizin üzerine az miktarda su ekleyip kapağını kapatıp 30 dakika kısık ateşte pişirin. Soğuyunca servis tabağına dizip ikram edin. Etli isterseniz bu karışımın içine 250 gram da kıyma ekleyebilirsiniz. Ama o zaman salça eklemeyi unutmayın.
  
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
dobra 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 07.02.2012 
Mesajlar: 138 Şehir: Gaziantep | 
Kısa URL: https://ml.md/lc72477 
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2012 
2,124 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 tane patlıcan
 
350 gr kıyma
 
2 tane kuru soğan
 
2 tane büyük boy domates
 
2 yemek kaşığı dolmalık pirinç
 
1 limon
 
Yarım demet maydanoz
 
Biraz tuz
 
Biraz sıvı yağ
 
 
Patlıcanların kabuğu alacalı olarak soyulur, sapları kesilip atılır ve enine tam ortasından iki eşit parçaya bölünür.Sonra ince, sivri ve keskin bir bıçak yardımıyla, içleri oyularak iyice boşaltılır.İçini hazırlamak üzere, kıymaya önceden temizlenip yıkanmış pirinç, rendeden geçirilmiş soğan, kabukları soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra çok küçük küçük parçalar halinde doğranmış domates, yıkanmış ve ince ince kıyılmış maydanoz ve yeteri kadar tuz katılır.Bu şekilde hazırlanan harç iyice birbirine karıştırılır ve güzelce patlıcanlara doldurulur.Dolmaların ağzı, içlerini oyarken çıkarılan düzenli parçalarla kapatılır ve derince bir tencereye düzenli bir şekilde yerleştirilir.Patlıcanların üstünü örtecek kadar su ilave edildikten sonra, tencereye limon suyu ile biraz sıvı yağ katılır ve hepsi birlikte orta harlı ateşte pişirilmeye bırakılır Yemeğin pişme süresi, patlıcanların yumuşayıp harcında bulunan pirincin yenecek kıvama gelmesine bağlıdır.Yemek pişince ateşten indirilir.
  
 | 
Patlıcan Dolma | 
  | 
külhan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.08.2011 
Mesajlar: 53 Şehir: Manisa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc67429 
Gönderme Tarihi: 29.Ağu.2011 
3,874 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Özgür Şef
 
 
20 adet patlıcan (dolmalık)
 
4 - 5 adet kuru soğan
 
2 baş sarımsak
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
2 su bardağı pirinç
 
1,5 çay bardağı zeytinyağı
 
1 yemek kaşığı toz şeker
 
Karabiber, kırmızıbiber, kimyon, tuz
 
2 limon suyu (veya 3-4 kaşık nar ekşisi)
 
Maydanoz, nane
 
 
Patlıcanları ince uzun bir bıçak ile oyuyoruz ve tuzlu suya koyup acısının çıkması için bekliyoruz. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavuruyoruz, salçaları ilave edilip iyice karıştırıyoruz. Yıkanmış pirinci ekliyoruz ve hafifçe kavuruyoruz. Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Baharatlar, maydanoz ve nane ekliyoruz. Harmanlıyoruz. Hazırlanan bu karışımı, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde dolduruyoruz. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde diziyoruz. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpiyoruz. Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katıyoruz. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz. Pişmesine yakın limon suyu (ya da nar ekşisi) ilave edilerek 10 - 15 dk. daha pişirip ocaktan alıp servis ediyoruz.
  
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
Herhangi biri 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.06.2011 
Mesajlar: 54 Şehir: Mordoğan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc64740 
Gönderme Tarihi: 22.Haz.2011 
2,333 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet patlıcan
 
1 kg. kaburga kemiği
 
3 çorba kaşığı tereyağı
 
2 adet soğan
 
1/2 kg. kıyma
 
1 demet nane
 
2 demet maydanoz
 
Karabiber
 
Tuz
 
 
Kemikleri yıkadıktan sonra üzerine dört bardak su ve tuz ekleyerek bir saat kaynatın. Patlıcanları alacalı soyup ikiye bölün. İçlerini temizleyip tuzlu suda bekletin. Soğanları yağda kavurun. Daha sonra içine kıymayı ekleyip birkaç dakika daha kavurun. İnce kıyılmış nane, maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip iki dakika daha kavurun ve ılınması için biraz bekletin. Patlıcanların içlerini harçla doldurun. Tencerenin dibine kemikleri yerleştirin ve üzerine dolmaları dizin. Kemik suyundan bir bardak üzerine gezdirerek 40-45 dakika pişirin.
  
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
zühre 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 10.01.2011 
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc59524 
Gönderme Tarihi: 18.Oca.2011 
2,462 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 tane orta boy bostan patlıcanı
 
4 domates
 
1 büyük soğan
 
1 demet maydanoz
 
1 diş sarımsak
 
250 gram kuşbaşı et
 
1 su bardağı çiçek yağı
 
tuz
 
karabiber
 
 
Patlıcanları boylamasına ortadan ikiye bölün. İçlerini oyun, tuzlayın. 5-10 dakik bekletin. Acı suyunu akıtmak için sıkın, yıkayın, kurulayın. Ateşe dayanıklı bir kaba dizin. Patlıcan içlerini ince ince kesip küçük doğranmış soğan ve küçük doğranmış kuşbatı et ile az yağda kızartın. Sarımsak ve kıyılmış maydonoz ile küçük doğranmış domatesi karabiberi de ekleyin. Üç, dört dakika daha pişirin. Bu karışımı, patlıcanların içine doldurun. Orta ısıdaki fırında 15-20 dakika pişirin.
  
 | 
PATLICAN DOLMASI | 
  | 
limon çiçeği 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 11.12.2010 
Mesajlar: 20 Şehir: Aydın | 
Kısa URL: https://ml.md/lc58644 
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2010 
2,392 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet patlıcan
 
300 gr. kıyma
 
2 kaşık pirinç
 
1 kaşık yağ
 
2 adet soğan
 
2 adet domates
 
Tuz
 
Maydanoz
 
1 limon
 
 
Patlıcanları alaca soyunuz.
 
Büyüklüklerine göre 2 veya 3'e ortadan kesiniz.
 
İçlerini oyacakla çıkarınız.
 
Kıymalı dolma içini hazırlayıp patlıcanların içine koyunuz.
 
Üzerine su ve bir limon suyu koyup pişiriniz.
 
Patlıcanlar yumuşayınca ateşten alıp servis tabağına koyup servis yapınız.
  
 | 
PATLICAN DOLMASI | 
  | 
Ali Baba'nın Tarifleri 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.10.2010 
Mesajlar: 40 Şehir: Kocaeli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56551 
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2010 
2,403 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Biçimli, düzgün ve yumuşak patlıcanlardan ihtiyaca göre seçmelidir.
 
Kabuklarını, yukarıdan aşağı, saplarına doğru boyuna ince soymalı ve içlerini oymalıdır. (Bazıları, süslü olarak birer parmak genişliğinde aşırı soyarlar). Bazıları da hiç soymazlar.
 
Diğer taraftan, istenilen mikdarda, biraz yağlı tarafından koyun etini makineden, ince çekmeli ve birkaç tane soğanı da ince çentip, nane ve maydanozu da bunlara katmalıdır.
 
Kâfi mikdarda pirinci de ayıklayıp yıkıyarak ilâve etmeli. Tuz ve biber serpip hepsini bir arada yoğurmalıdır.
 
Meydana gelen bu iç harciyle patlıcanları sıkı olmamak üzere doldurmalıdır.
 
Dolmalar, tencereye yerleştirilerek hizalarına kadar et suyu da dökmelidir. Domates salçasını da koyduktan sonra, kapayıp mutedil ateşte pişirmelidir.
  
 | 
PATLICAN ET DOLMASI | 
  | 
solo 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.07.2010 
Mesajlar: 41 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53772 
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2010 
2,568 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Patlıcanları soyunuz, içini boşaltınız. Tencereye 2 - 3 soğan çentiniz, 2 kaşık sadeyağ ile kuvvetli ateşte öldürdükten sonra, içine 320 gram ince kıyılmış kıyma atınız. Pembeleşinceye kadar kavurup tuz, biber, baharat, ince kıyılmış nane ve maydanozla 2 - 3 dakika kavurarak indiriniz. Patlıcanları bu harçla doldurup bir kuşhaneye diziniz. Üzerine etsuyu ya da domates suyu gezdirip, kapayarak orta ateşte pişiriniz.
  
 | 
Patlıcan dolması | 
  | 
Zümrüt 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.08.2007 
Mesajlar: 20
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc17064 
Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2007 
2,586 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 adet patlıcan, 
 
200 gram kıyma, 
 
1 kahve fincanı pirinç, 
 
2 adet soğan, 
 
1 çay kaşığı salça, 
 
tuz, 
 
karabiber, 
 
2 adet domates, 
 
1 adet sivribiber, 
 
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık,
 
kızartmak için sıvı yağ
 
 
Patlıcanları soyup, tuzlu suda beklettikten sonra sıkarak sularını süzün. Sonra uzun uzun kesip, kızartın ve soğutun. Kıyma ve soğanı başka bir tencerede 1 çorba kaşığı sıvı yağ ile kavurun ve içine pirinç ilave edin. 1 kahve fincan su koyup, kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ateşten aldıktan sonra içine tuz, karabiber, maydanoz ilave edip karıştırın. 1 komposto kasesine patlıcan dilimlerini dizin. 1 buçuk çorba kaşığı iç koyun ve dışarıda kalan patlıcanları üzerine kapatın. Fırın tepsisine çevirin. 1 çorba kaşığı salça, 1 su bardağı su ile ezin. Üzerlerine yavaş yavaş ilave edin. Ayrıca 1 dilim domates, 1 dilim biber koyun. Kızgın fırında 5 dakika daha pişirin ve servis yapın.
  
 | 
Patlıcan Dolması | 
  | 
Mehmet Öney 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.06.2007 
Mesajlar: 27 Şehir: Yenimahalle Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc15051 
Gönderme Tarihi: 02.Haz.2007 
3,157 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg patlıcan
 
1 su bardağı zeytinyağı
 
2 su bardağı pirinç
 
3 soğan
 
3  domates 
 
1 tatlı kaşığı tozşeker 
 
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
 
1 kahve fincanı kuş üzümü
 
1 çay kaşığı tarçın  
 
1 çay kaşığı yenibahar
 
1 çay kaşığı karabiber 
 
1 demet nane
 
Yarım demet maydanoz
 
Yarım demet dereotu 
 
10 kiraz domates
 
1 tatlı kaşığı köri 
 
Tuz
 
 
Patlıcanları ortadan ikiye kesip içlerini oyarak çıkarın. Birkaç yerinden kürdanla delip yıkayın ve süzün. İçlerini hafifçe tuzlayıp 5-10 dakika bekletin. Pirinci yıkayıp süzün. Soğanları soyup kıyın. Domatesleri soyup rendeleyin. Yeşillikleri temizleyip saplarını ayırın ve yaprak kısımlarını kıyın. Baharatı bir kapta harmanlayın. Kuşüzümlerini ılık suda yumuşaması için bekletin.
 
Soğanları zeytinyağında kavurun. Pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Domates, iki bardak ılık su, tuz ve şekeri ekleyip karıştırarak pişirin. Ateşten alıp fıstık, kuşüzümü, baharat ve yeşillikleri ilave edip ılınmaya bırakın. Patlıcanların içini pirinçli harçla doldurun. Kiraz domatesleri patlıcanların üst kısımlarını örtecek şekilde yerleştirin.
 
Geniş ve tabanı düz bir tencereye yeşilliklerin sap kısımlarıyla döşeyin. Dolmaları dizin. 1 bardak sıcak su ve 1 tatlı kaşığı köriyi karıştırıp tencerenin kenarından dökün. Dolmaların üzerine porselen bir tabak yerleştirin. Orta hararetli ısıda 25-30 dakika pişirin. Maydanoz yapraklarıyla süsleyip ılık ya da soğuk servis yapın.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |