|
|
Nişasta Yapımı |
|
MeryemYücel
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2005
Mesajlar: 29 Şehir: Nallıhan |
Kısa URL: https://ml.md/lc7274
Gönderme Tarihi: 09.Eyl.2006
3,844 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çocukluğumda köyde rahmetli anneannem (mekanı cennet olsun) buğday nişastası yapardı, bende O'nun yanında bakar seyrederdim. Hatırladığım kadarıyla size aktarmaya çalışacağım.
İri taneli buğdaylar devasa kazanlara yarıya kadar alınır, üzerine ağzına kadar su doldurulur. Bu kazan çılgın güneş altında günlerce bekletilir, su buharlaşacağı için arada sırada üzerine su ilave edilir. Günler sonra buğdayların açıldığı ve içinin beyaz beyaz çıktığı görülür. Buğdaylar suyu süzülerek güneşe serilmiş temiz beyaz çarşaflara serilerek kurutulur, tam kuruyunca elle ovulur. Ovulan buğdaylar ince elekten geçirilerek elenir ve nişastamız hazırdır.
Çocukluk anılarım gözümün önünden geçti ve çok hüzünlendim. Allah (CC) cümle anneannelere rahmet etsin. Günümüzde böyle uğraşan varmı bilmiyorum, marketten 1 lira vererek buğday, patates yada mısır nişastası alarak işimizi görüyoruz. Sizlere nişasta hakkında fikir vermesi için yazdım.
|
NİŞASTA YAPIMI |
|
bereket sofrası
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.08.2010
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc54375
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2010
10,389 defa indirildi / yazdırıldı
|
Devedişi denen ak buğdaydan istediğiniz kadar ayıklayıp bir kazana koyup üzerine soğuk su doldurarak kapayınız, 24 saat sonra suyu süzünüz, tekrar soğuk su koyup 24 saat daha bırakınız. Hergün bu şekilde suyunu değiştirerek 15, ençok 20 gün devam ediniz. Buğdaylar şişip, ezilip su gibi akmaya başlayınca yine suyunu değiştirip elinizle eziniz ve üzerine çıkan kabukları önceki kabuklara ilâve ediniz. Böylece birkaç gün devam edip sonra elekten süzünüz. Elek üstünde kalanları önceki kabuklarla karıştırınız. Elekten geçen nişastalı su 24 saat sonra durulacağından suyunu süzüp başka temiz su koyup karıştırarak iyice temizledikten sonra un yapıp üstüne astar seriniz. Bu astarın üzerine nişastayı dökünüz. Süzüldükten sonra astarla beraber kaldırıp güneşe seriniz. Kurudukça elinizle ovalayıp astarın her tarafına yayınız, iyice kuruduktan sonra ince elekten geçirip nemi geçince torbaya koyup nemsiz bir yere asınız. Ayırdığınız kabukları da bunun gibi yapınız.
|
|
Nişasta Yapımı Tarifleri Dondurulma Tarifleri
|
|