Kısa URL: https://ml.md/lc183048
Gönderme Tarihi: 15.May.2025
42 defa indirildi / yazdırıldı
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı su
1 su bardağından biraz eksik ince bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domatessalçası
1 yemek kaşığı bibersalçası (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı pul biber
Yarım limonun suyu
5-6 dal taze soğan
Yarım demet maydanoz
İlk olarak kırmızı mercimeği yıkayıp 2 su bardağı suyla haşlamaya başlayın. Mercimek suyunu çekip yumuşadığında ocağın altını kapatın ve üzerine ince bulguru ekleyerek karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp karışımı 20 dakika kadar dinlendirin.
Bu sırada zeytinyağını tavaya alın ve ince doğradığınız kuru soğanı pembeleşene kadar kavurun. Ardından salçaları ekleyip birkaç dakika daha kavurmaya devam edin.
Dinlenmiş olan mercimek-bulgur karışımına bu sosu ekleyerek iyice yoğurun. Baharatları ve tuzu da ilave etmeyi unutmayın. Karışım biraz soğuduktan sonra ince doğranmış taze soğan, maydanoz ve limon suyunu ekleyerek tekrar yoğurun.
Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle şekil verin. Marul yaprakları üzerinde servis ederek görsel bir şıklık da yakalayabilirsiniz.
Kısa URL: https://ml.md/lc184131
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2025
16 defa indirildi / yazdırıldı
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı ince bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Tuz (damak zevkine göre)
Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
2-3 dal taze soğan (isteğe bağlı)
3 su bardağı su
Kırmızı mercimeği yıkayıp 3 su bardağı su ile yumuşayana kadar haşlayın. Mercimekler iyice pişip hafif sulu bir kıvam aldığında ocağı kapatın.
Haşlanmış mercimeğin içine bulguru ekleyin, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp 15-20 dakika kadar bulgurun şişmesini bekleyin.
Ayrı bir tavada zeytinyağını kızdırın. Yemeklik doğranmış kuru soğanı kavurun. Soğanlar pembeleşince salçaları ekleyin. Baharatları da ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun.
Soğanlı salçalı karışımı, şişen mercimek-bulgur karışımına dökün. Karıştırarak yedirin. El dayanacak sıcaklığa geldiğinde yoğurmaya başlayın (yaklaşık 5-10 dakika yoğurun).
İnce kıyılmış maydanoz ve taze soğanı da karışıma katın, tekrar yoğurun.
Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde sıkıca şekil verin.
Kıvırcık marul, limon dilimleri ve ayranla birlikte servis edin. Yanına turşu da çok yakışır.