| 
 
 
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
PaStAcI 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 31.07.2005 
Mesajlar: 33 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc226 
Gönderme Tarihi: 28.Ağu.2005 
4,723 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 Su bardağı köftelik ince bulgur
 
2 su bardağı kırmızı mercimek
 
1 adet iri kuru soğan
 
3 çorba kaşığı domates salçası
 
4 su bardağı su
 
6-7 adet taze soğan
 
Yarım demet maydanoz
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber
 
Yarım tatlı kaşığı kimyon
 
1 dolu çorba kaşığı margarin
 
 
Mercimeğin üzerine 4 su bardağı su eklenir, şeklini kaybedip, suyunu çektikten sonra ince bulgur ilave edilir, kapağı kapatılır, 15 dakika bekletilir, bu arada margarin orta ateşte eritilir, ince kıyılmış kuru sığan eklenir, soğan sararana kadar kavrulur, salça eklenir 1-2 dakika daha çevrilir, ateşten alınarak, soğumaya bırakılır. Kabaran mercimek, bulgur karışımına ince kıyılmış maydanoz, taze soğan ve diğer baharatlar katılır. En son kavrulmuş, soğumuş soğan eklenir. Bütün balzeme bütünleşene kadar yoğrulur, köfte şekli verilir, marul maydanoz eşliğinde servise sunulur.
 
 
 ML® Mercimek Köftesi için tıklayın 
 
 
 
Fotoğraf "dertli baba" tarafından gönderildi. 15.07.2016
  
 | 
MERCİMEKLİ KÖFTE | 
  | 
umrank 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.01.2006 
Mesajlar: 21
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc904 
Gönderme Tarihi: 18.Oca.2006 
4,351 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı kırmızı mercimek
 
1.5 su bardağı ince bulgur
 
3 adet kuru soğan
 
3-4 kaşık margarin
 
2-3 çay kaşığı kırmızı biber
 
2-3 çay kaşığı karabiber
 
2-3 çay kaşığı kimyon
 
Yarım demet dereotu ve maydanoz
 
6-7 dal yeşil soğan
 
1 kaşık salça
 
Servis için yeşil salata
 
 
Soğan rendelenip yağla kavrulur. Taze soğan, dereotu, maydanoz temizlenip ince doğranır. Mercimek ayıklanıp, 3-4 bardak su ile iyice haşlanır. Sıcakken bulgurun üzerine dökülüp karıştırılır. Ağzı kapatılarak bulgurun kabarması beklenir. Bulgur kabarınca kavrulmuş soğan, tuz, kırmızı ve karabiber, kimyon, salça konup yoğrulur. Son olarak taze soğan, maydanoz, dereotu ilave edilip karıştırılır. Küçük koza şeklinde köfteler yapılır. Tabağa dizilir. Yeşil salata ile servis yapılır.
 
 
 ML® Karakız Köftesi için tıklayın 
 
 
 
 
Fotoğraf "mütoo" tarafından gönderildi. 16.08.2016
  
 | 
MERCİMEKLİ KÖFTE | 
  | 
Hiç Kimse 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 10.02.2006 
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc1294 
Gönderme Tarihi: 17.Mar.2006 
3,852 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı kırmızı mercimek
 
1,5 su bardağı ince bulgur
 
3 soğan
 
3- 4 kaşık yağ
 
2- 3 çay kaşığı kırmızı biber
 
2- 3 çay kaşığı kimyon
 
Yarım demet dereotu ve maydanoz
 
6- 7 taze soğan
 
1 kaşık salça
 
 
1- Soğan ince doğranıp yağda hafifçe pembeleştirilir.
 
2- Taze soğan, dereotu temizlenip ince doğranır. 
 
3- Mercimek ayıklanıp yıkanır; 3- 4 bardak su ile iyice haşlanır. Sıcakken bulgurun üzerine dökülüp karıştırılır. Kapak kapatılarak bulgurun kabarması beklenir.
 
4- Bulgur kabarınca, kavrulmuş soğan, tuz, kırmızı biber, karabiber, kimyon, salça konup yoğrulur. 
 
5- Son olarak taze soğan, maydanoz, dereotu karıştırılır. Avuç içinde sıkılarak küçük köfteler yapılır.
 
6- Tabağa dizilir. Arzu edilirse çif köfte salatası ile servis yapılır.
 
 
 ML® Sosyete Köftesi için tıklayın 
 
 
 
 
Fotoğraf "kefalet" tarafından gönderildi. 01.02.2021
  
 | 
MERCİMEK KÖFTESİ | 
  | 
oKlAvA 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.04.2006 
Mesajlar: 111 Şehir: Kırıkkale | 
Kısa URL: https://ml.md/lc2676 
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2006 
3,470 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 bardak kırmızı mercimek
 
1/2 bardak ince köftelik bulgur
 
1 baş soğan
 
1 demet maydanoz
 
3 kaşık margarin
 
1 demet taze soğan
 
2 kaşık salça
 
Yeteri kadar tuz
 
2 çay kaşığı dolusu kimyon
 
 
Mercimekler yıkanır, ayıklanır ve iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyunu çekince bulgur içine atılır ve yarım saat kadar tencerenin kapağı kapalı olarak bekletilir. Yarım saat sonra içine ince doğranıp margarinde hafifçe öldürülmüş soğan, ince kıyılmış maydanoz, ince kıyılmış soğan ve diğer malzeme ilave edilir. Tahta bir kaşıkla iyice karıştırılır iyice soğuduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır bir parmak kalınlığında ince uzun köfteler şekline getirilir.
 
 
 ML® Cacıklı Köfte için tıklayın 
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 23.06.2023
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
oKlAvA 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.04.2006 
Mesajlar: 111 Şehir: Kırıkkale | 
Kısa URL: https://ml.md/lc2677 
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2006 
3,617 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
3 kase köftelik bulgur
 
2 çorba kaşığı domates salçası
 
1 çorba kaşığı biber salçası
 
4 çorba kaşığı zetinyağı
 
3 adet orta boy soğan
 
5 adet yeşil soğan
 
½ demet maydanoz
 
½ demet dereotu , yada nane (isteğe bağlı )
 
tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon
 
 
Kırmızı mercimekleri haşladıktan, sonra tepsiye konan bulgurun üzerine suyu ile birlikte dökün. 
 
Üzerini örterek bir süre bekletin. 
 
Kalın dipli bir tavada küçük küçük doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun ve salçayı ilave edin. 
 
Daha sonra baharatlarla birlikte bulgura ilave edip iyice yoğurun. 
 
Kıyılmış yeşil soğan, maydanoz ve dereotunu koyup karıştırın.
 
Bir süre daha yoğurduktan sonra avuç içinde top şeklini verin. 
 
Servis tabağına alıp turşu yada kıvırcık salata ile servis yapın.
 
 
 ML® Mercimekli Patates için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
paspartu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.05.2006 
Mesajlar: 102 Şehir: Bartın | 
Kısa URL: https://ml.md/lc3718 
Gönderme Tarihi: 13.May.2006 
3,444 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 Su Bardagi Ince Bulgur
 
2 Su Bardagi Kirmizi Mercimek
 
4 Su Bardagi Su
 
2 Çay Kasigi Tuz
 
2 Çay Kasigi Pul Biber
 
5 Çay Kasigi Kimyon
 
1 Demet Yesil Sogan
 
1 Demet Maydanoz
 
3 Çay Kasigi Salça
 
2 Çorba Kasigi Margarin
 
1 Sogan
 
 
Kuru soğani yemeklik soğan gibi dograyip margarinlebiraz öldürelim. Içine salça ilave edip atesten indirelim. Diger tarafta mercimegi yikadiktan sonra dört su bardagi su ile haslayalim. Mercimekler sararip suyunu çektikten sonra atesten alip içine ince bulguru ilave ederek karistiralim. Kapagini kapatip 15 dakika bekletelim. Maydanoz ve soğanin yesil kisimlarini ince ince dograyip diger malzemelerle birlikte mercimekle bulgura ilave edelim. Daha sonra köfte seklinde biçimlendirerek servis yapalim. Dilerseniz servis tabagina aldiktan sonra üzerine yarim limon suyunu gezdirebilirsiniz.
 
 
 ML® Lor Köftesi için tıklayın 
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 29.08.2023
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
amator 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.04.2006 
Mesajlar: 147 Şehir: Kecioren | 
Kısa URL: https://ml.md/lc6420 
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2006 
3,373 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı mercimek
 
1,5 su bardağı ince bulgur
 
1 baş kuru soğan, sumak
 
4 su bardağı su
 
3 yemek kaşığı salça
 
1 demet yeşil soğan, maydanoz
 
Tuz, pul biber, margarin, kimyon
 
 
Kuru soğanı yağda sote ederken içine salça ilave edip ocaktan alalım. Diğer tarafta mercimeği yıkadıktan sonra 4 su bardağı su ilave edelim mercimekler sararıp suyunu çektikten sonra ateşten alıp içine bulgur ilave edilerek karıştırın. Kapağını kapatıp 15 dakika bekletin. Maydanoz ve soğan yeşil kısımlarını ince ince doğrayıp tuz ve baharatlarla birlikte mercimekle, bulgura ilave edilir. Daha sonra köfte haline getirilerek servis yapılır. Dilerseniz servis tabağına alındıktan sonra yarım limon suyu üzerinde gezdirile bilinir.
 
 
 ML® Mercimekli Sulu Köfte için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
Mercimek Koftesi | 
  | 
ERTOSUN 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.08.2006 
Mesajlar: 32 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc6703 
Gönderme Tarihi: 06.Ağu.2006 
3,903 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardagi kirmizi mercimek
 
1 su bardagi ince bulgur
 
3 orta boy soğan
 
1 kahve fincani siviyag
 
2 yemek kasigi margarin
 
2 orta boy domates veya 1 yemek kasigi salça
 
Kirmizibiber-kimyon--karabiber (ölçüsü istege bagli)
 
1 demet yesil soğan (4-5 adet)
 
3-4 adet yesil biber
 
½ demet maydanoz
 
Marul veya yesil salata
 
 
1) Mercimeyi ayiklayip yikayin. 3 bardak suyla atese koyun; kisik ateste suyunu cekene kadar pisirin. Bulguru, tuz tel suzgece koyup uzerinden su dokun ve mercimegin icine bosaltin. Tuz koyun, kapali olarak kabarmasini saglayin.
 
2) Kuru soğanlarin ince ince dograyin, yagla birlikte bortturun. Dogranmmis domates veya salca katin. Bir iki cevirdikten sonra mercimege karistrin. Istenilen olcude kirmizibiber, kimyon, karabiber , kiyilmis maydanoz, biber ve yesil soğan katip iyice yogurun.
 
3) Hazirlanan içi, avuç arasinda sikarak sekillendirin. Salata veya marul yapraklari uzerinde servis yapin.
 
 
ML® Kiremitte Köfte (görsel)
 
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 29.02.2024
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
Karakol 
Editor 
 
  
Kayıt: 10.11.2005 
Mesajlar: 157 Şehir: Emek/ANKARA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc6975 
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2006 
3,891 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimek, 
 
1 su bardağı köftelik (ince) bulgur, 
 
1 demet (6-8 adet) taze soğan, 
 
yarım demet maydanoz, 
 
1 yemek kaşığı biber salçası, 
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı, 
 
1 tatlı kaşığ nar ekşisi, 
 
1 çay kaşığı pul biber, 
 
1 çay kaşığı kişniş, 
 
1 çay kaşığı kimyon
 
 
Mercimeği tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın, üzerinde bir parmak kalacak kadar haşlama suyunu bırakın, kalanını dökün, bulguru ilave edin, 20 dakika kadar şişmesini bekleyin. Taze soğanlan ayıklayın, ince ince kıyın. Maydanozu ayıklayın, saplarını atıp yapraklarını doğrayın. Taze soğan, maydanoz, biber salçası, zeytinyağı, nar ekşisi, pul biber, kişniş ve kimyonu da ekleyip elinizle iyice yoğurun, sıkarak avucunuzun içinde ince uzun köfteler yapın. Köfte şekli vermeden önce tadına bakarak bazı malzemelerin miktarını değiştirip kendi ağız tadınıza en uygun karışımı bulabilirsiniz. Mercimek köftesi durdukca kuruyup lezzetini kaybedeceğinden çok önceden hazırlanmamalıdır. Bu köfteyi yeşil mercimek ile de yapabilirsiniz.
 
 
 ML® Yeşil Mercimek Köftesi için tıklayın 
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 29.02.2024
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
Hicran 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.05.2006 
Mesajlar: 40 Şehir: Marmaris | 
Kısa URL: https://ml.md/lc7051 
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2006 
3,560 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
1 su bardağı ince bulgur
 
2 çorba kaşığı salça
 
1 kahve fincanı sıvıyağ
 
6 adet taze soğan
 
Yarım demet maydanoz
 
Karabiber
 
Kırmızı biber
 
Tuz
 
4-5 adet marul yaprağı
 
 
Mercimeklerin üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip, haşlayın. Mercimekler pişince, içine bulguru ilave ederek tencerenin kapağını örtün. Bulgurları mercimeğin buharıyla pişirelim. Soğanı yemeklik doğrayıp, sıvıyağda pembeleştirin. İçine salçayı ekleyin. Daha sonra mercimek ve bulgurların üzerine dökün. Biraz soğuyunca ince kıyılmış maydanoz, kırmızı biber, karabiber ve tuzu  ekleyip, yoğurun. Küçük bezeler koparıp, köfte şekli vererek marulla birlikte servis yapın.
 
 
 ML® Gindik Köfte için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
Rondo 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 19.09.2006 
Mesajlar: 15 Şehir: Manisa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc7371 
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2006 
3,749 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
200 gr. kırmızı mercimeği yumuşayana kadar haşlayın, 200 gr. köftelik bulguru da ekleyip, ateşten alarak şişmesini bekleyin. 6 adet taze soğanı ince doğrayın, malzemelere, biber salçası, zeytinyağı, nar ekşisi ve kimyonla karıştırarak, yoğurup, köfte şekli verin, servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
zafira 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.02.2007 
Mesajlar: 276
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc13886 
Gönderme Tarihi: 21.May.2007 
3,590 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
1  litre su
 
2 su bardağı ince bulgur 
 
2 baş kuru soğan
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
1,5 yemek kaşığı biber salçası
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
Dilediğiniz kadar pul biber
 
1 çay bardağı sıcak su
 
1,5 yemek kaşığı domates salçası
 
1 demet maydanoz
 
6-7 sap yeşil soğan
 
1,5 tatlı kaşığı tuz
 
Marul veya roka
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun. Tencerenin kapağım aralık bırakın ki taşmasın. Mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın. Ama dikkat edin mercimek bütün suyunu çekerse köfteler kuru olur. Daha sonra 2 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba alın. Üzerine sulu mercimeği ekleyip karıştırın. Kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatıp mercimekler şişene kadar (yaklaşık 30-45 dakika) bekletin.
 
Bu arada 2 baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alın ve bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün. Sonra da 1,5 yemek kaşığı biber salçasını ve 1,5 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin. 1 tatlı kaşığı karabiberi ve dilediğiniz kadar pul biberi de ekleyip karıştırın. En son 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip kaynatın. Bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin, tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini tekrar kapatın.
 
5-6 sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayın. Bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkayıp kıyın. Derin kaptaki karışımınıza 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun. Yoğurduğunuz köfte harcına yeşillikleri ekleyin. 2-3 dakika daha yoğurun. Bu esnada köfte harcınız sulu gelirse bir miktar daha ince bulgur ekleyip suyun çekilmesini sağlayabilirsiniz. Son olarak harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verin. Artık servis tabağına marul veya roka dizip köfteleri üzerlerine yerleştirmeye başlayabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
perikızı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.04.2010 
Mesajlar: 89 Şehir: Muğla | 
Kısa URL: https://ml.md/lc51200 
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2010 
2,215 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı su
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
1 su bardağı ince bulgur
 
1 büyükbaş kuru soğan
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
1 yemek kaşığı salça (biber salçası tercih edilir)
 
1 demet maydanoz
 
1 çay kaşığı kırmızı biber
 
1 çay kaşığı kimyon
 
3 adet sivri biber
 
10 adet taze soğan
 
Tuz
 
 
2 su bardağı su tencerede kaynatılır. Kaynar suya ayıklanmış yıkanmış mercimekler atılır. Kısık ateşte kaynatılır. Suyunu çeken mercimek ateşten alınır. İçine bulgur ilave edilir. Karıştırılır, demlenmeye bırakılır. Ayrı bir kapta sıvı yağ ince doğranmış kuru soğan kavrulur. Salça, kırmızı biber, kimyon, ince doğranmış yeşil biber konup bulgurla mercimeğin üzerine dökülür. Dökülmeden önce mercimekli bulgura tuz ilave edilir. İnce doğranmış taze soğan ve maydanoz konup karıştırıldıktan sonra yoğurulur. Elde köfte şekli verip servis tabağına dizilir.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
canseza 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.03.2012 
Mesajlar: 33 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc73859 
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2012 
2,051 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1.5 su bardağı kırmızı mercimek
 
2 su bardağı ince bulgur
 
4-5 su bardağı su
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 adet kuru soğan
 
5-6 adet taze soğan
 
1 demet maydanoz
 
1 tatlı kaşığı pulbiber. karabiber
 
1 miktar tuz
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
Biraz marul yaprakları (süslemek için)
 
 
Önce mercimeği suda iyice haşlayın. Haşlandıktan sonra içine bulguru ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve bulgurun 15-20 dk şişmesini bekleyin. Zeytinyağından 2 yemek kaşığı ayırıp kalanıyla küp küp doğranan kuru soğanı kavurun. Salçaları ve baharatları ilave edip biraz daha kavurun. Bulgur şiştikten sonra iyice karıştırıp kavrulan soğanı ekleyelim ve biraz dinlendirelim. Diğer tarafta maydanozları ve yeşil soğanları ince ince kıyın, karıştırın. Ayırdığımız 2 yemek kaşığı zeytinyağını da ekleyip küçük parçalar kopararak şekil verelim. Servis tabağına yıkayıp kuruttuğumuz marul yapraklarını dizelim ve mercimek köftelerini marulların üzerine yerleştirerek servis yapalım.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96077 
Gönderme Tarihi: 21.Şub.2014 
2,319 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
 
Ankara 2006
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
2 su bardağı su
 
1 su bardağından 2 cm eksik ince (köftelik) bulgur
 
Yarım su bardağı zeytinyağı
 
3 orta boy kuru soğan
 
2 çorba kaşığı tepeleme domates salçası
 
1 çorba kaşığı biber salçası
 
1 tatlı kaşığı kimyon
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı pul biber acı
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 demet maydanoz
 
10 tane taze soğan
 
1 kıvırcık marul
 
 
Mercimeği yıkayıp tencereye koyun, üstüne iki bardak su ilave edin, bir tutam tuz koyup, bir taşım kaynatın, altını kısın, suyunu çekesiye kadar pişirin.
 
Ocaktan alır almaz bulguru ilave edin, bir karıştırıp ağzını kapatın.
 
Kuru soğanları robotda ya da el ile kıyın , 10 dakika zeytinyağında pembeleştirin, salçasını da ilave edip, 1-2 dakika çevirin.
 
Biber salçasını da ekledikten sonra ocağın altını kapatın.
 
Soğanlı, salçalı sos ve bulgurlu mercimek soğuyunca ikisini beraber karıştırın, baharatlarını ilave edip yoğurun.
 
Kıyılmış maydanoz ve yeşil soğanları da atıp bir kez daha yoğurun. Çiğköfte gibi şekillendirin.
 
Kayık tabağa, kıvırcık marulların yaprağını yerleştirip köfteleri muntazam bir şekilde dizin.
 
Üstüne bir miktar maydanoz, pul biber ve taze soğan serpin.
 
Çok ince kıyılmış bir çoban salata yapıp, köftelerin yanına garnitür olarak ervis yapın
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
uykusuz 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 10.09.2014 
Mesajlar: 23 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc101551 
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2014 
1,881 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
2 çorba kaşığı salça
 
1 soğan
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
4 çorba kaşığı zeytinyağı
 
1 su bardağı bulgur
 
4 adet taze soğan
 
Maydanoz
 
Kimyon, karabiber
 
Tuz
 
 
Kırmızı mercimeği ocakta kaynatın. Yumuşayınca içine bulgur ekleyip suyunu çekmesini sağlayın. Bulgur kabarınca yoğurup soğumaya bırakın. Tavaya salça, rendelenmiş soğan, tereyağı ve sıvı yağını karıştırıp 5 dakika kadar pişirin. Bu karışımı da bulgurlu karışımın içine dökün. Kıyılmış maydanoz ve taze soğanı da içine alıp hepsini yoğurup şekil verin. Servis tabağına dizin. Ilık ya da soğuk servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köfte | 
  | 
nurnur 
Editor 
 
  
Kayıt: 29.07.2005 
Mesajlar: 300 Şehir: Bahçelievler ANKARA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc111000 
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2015 
1,734 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://tafed.org.tr
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
1 tatlı kaşığı domates salçası 
 
1/2 su bardağı sarı mercimek
 
1 tatlı kaşığı biber salçası 
 
½ su bardağı ince bulgur
 
Pul biber
 
Karabiber
 
Kuru nane
 
Tuz
 
1 adet havuç maydanoz
 
Kırmızıbiber közlenmiş
 
Yeşil soğan
 
1 adet orta boy soğan
 
2 diş sarımsak 
 
4 yemek kaşığı zeytinyağı 
 
 
Mercimekler ayıklandıktan sonra ılık su ile yıkanıp süzülür.
 
Soğan ve sarımsaklar ince bir şekilde doğranır, havuçlar soyulduktan sonra rendelenir, zeytinyağında kavrulur.
 
Mercimekler ilave edilip kavurmaya devam edilir.
 
Salçalar da ilave edilip üzerini geçecek şekilde sıcak su eklenir.
 
Kısık ateşte karıştırılarak suyunu çekene kadar ocakta tutulur.
 
Bulgur, baharatlar ve tuz da ilave edildikten sonra ocaktan alınıp üzeri kapatılır.
 
Soğuduktan sonra doğranmış maydanoz, közlenmiş kırmızıbiber ve yeşil soğan ilave edilip soğuk olarak servise sunulur.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
dakik 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 10.05.2016 
Mesajlar: 22 Şehir: Isparta | 
Kısa URL: https://ml.md/lc117625 
Gönderme Tarihi: 17.Haz.2016 
1,349 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Gülşen Ger
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
 
1 baş kuru soğan
 
1 demet maydanoz
 
½ çay bardağı sıvı yağ
 
1 demet taze soğan
 
2 yemek kaşığı salça (biber ve domates salçası karışık kullanabilirsiniz)
 
3 su bardağı su (gerekirse yoğurma aşamasında biraz daha eklenebilir)
 
Tuz
 
Kimyon
 
Pul biber
 
Karabiber
 
 
Mercimekler yıkanır, ayıklanır ve iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyunu çekince bulgur içine atılır ve yarım saat kadar tencerenin kapağı kapalı olarak bekletilir. Soğan ince kıyılarak sıvı yağda kavrulur, içine salça eklenir. Ocaktan alınarak mercimeklere eklenir. İnce kıyılmış maydanoz, ince kıyılmış, yeşil soğan ve baharatlar da ilave edilir. Biraz soğuduktan sonra bütün malzemeler el ile yoğrularak yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır. Köftelere şekil verilerek marul veya roka yaprakları üzerine dizilir.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köfte | 
  | 
gülyüz 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.07.2016 
Mesajlar: 21 Şehir: Kocaeli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118163 
Gönderme Tarihi: 14.Tem.2016 
1,343 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Tuğba Balcı
 
 
2 su bardağı su
 
1 su bardağı köftelik bulgur
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
2 adet orta boy soğan
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
1 çorba kaşığı biber salçası
 
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
 
1 çorba kaşığı limon suyu
 
½ demet maydanoz
 
Kimyon
 
Karabiber
 
Acı Pul biber
 
Tuz
 
 
Mercimeği yıkayıp içine suyu ilave edelim ve orta ateşte haşlayalım. İçine bulguru ilave edelim ve ağzını kapayıp demlendirelim. Soğanları ince ince doğrayıp zeytin yağında kavuralım. İçine salçaları ilave edelim ve karıştıralım. Maydanozu ince ince doğrayalım. Mercimekli bulgurlu karışımın içine soğanlı salçalı karışımını, maydanozu, baharatları, tuzu limon suyunu ve nar ekşisini ilave edelim ve iyice yoğuralım. Hazırladığımız harçtan küçük parçalar koparıp şekillendirelim.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118260 
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2016 
1,503 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Ecem Yorat
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
1.5 su bardağı köftelik bulgur
 
1 adet kuru soğan
 
1 demet taze soğan
 
2 yemek kaşığı salça
 
2.5 su bardağı su
 
1 demet maydonoz
 
½ çay bardağı sıvı yağ
 
Tuz
 
Pul biber
 
 
Mercimekleri yıkıyoruz yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Ardından bulguru ekliyoruz yarım saat tencerede bekletiyoruz. Soğanı küçük küçük doğrayıp sıvı yağ ile kavuruyoruz salçayı da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Hazırladığımız salça ve soğan karışımını mercimek ve bulgura ekleyip karıştırıyoruz. Maydanoz ve yeşil soğanı ince ince doğradıktan sonra onları da ekliyoruz. İyice yoğurup yumurta büyüklüğünde parçalar alıp köftelere şekil veriyoruz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |