| 
 
 
 | 
Mercimek Köfte | 
  | 
gülyüz 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.07.2016 
Mesajlar: 21 Şehir: Kocaeli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118163 
Gönderme Tarihi: 14.Tem.2016 
1,343 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Tuğba Balcı
 
 
2 su bardağı su
 
1 su bardağı köftelik bulgur
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
2 adet orta boy soğan
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
1 çorba kaşığı biber salçası
 
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
 
1 çorba kaşığı limon suyu
 
½ demet maydanoz
 
Kimyon
 
Karabiber
 
Acı Pul biber
 
Tuz
 
 
Mercimeği yıkayıp içine suyu ilave edelim ve orta ateşte haşlayalım. İçine bulguru ilave edelim ve ağzını kapayıp demlendirelim. Soğanları ince ince doğrayıp zeytin yağında kavuralım. İçine salçaları ilave edelim ve karıştıralım. Maydanozu ince ince doğrayalım. Mercimekli bulgurlu karışımın içine soğanlı salçalı karışımını, maydanozu, baharatları, tuzu limon suyunu ve nar ekşisini ilave edelim ve iyice yoğuralım. Hazırladığımız harçtan küçük parçalar koparıp şekillendirelim.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118260 
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2016 
1,503 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Ecem Yorat
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
1.5 su bardağı köftelik bulgur
 
1 adet kuru soğan
 
1 demet taze soğan
 
2 yemek kaşığı salça
 
2.5 su bardağı su
 
1 demet maydonoz
 
½ çay bardağı sıvı yağ
 
Tuz
 
Pul biber
 
 
Mercimekleri yıkıyoruz yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Ardından bulguru ekliyoruz yarım saat tencerede bekletiyoruz. Soğanı küçük küçük doğrayıp sıvı yağ ile kavuruyoruz salçayı da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Hazırladığımız salça ve soğan karışımını mercimek ve bulgura ekleyip karıştırıyoruz. Maydanoz ve yeşil soğanı ince ince doğradıktan sonra onları da ekliyoruz. İyice yoğurup yumurta büyüklüğünde parçalar alıp köftelere şekil veriyoruz.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
atadan 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 10.11.2017 
Mesajlar: 25 Şehir: İzmit | 
Kısa URL: https://ml.md/lc129648 
Gönderme Tarihi: 10.Kas.2017 
942 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
3 su bardağı su
 
1 su bardağı ince bulgur
 
Yarım yemek kaşığı biber salçası
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
2 soğan
 
3 diş sarımsak
 
3 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 demet maydanoz
 
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Mercimeği bol suyla yıkayıp tencereye alın. 3 su bardağı su ilave edip mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Pişerken üzerinde biriken köpüğü bir kaşık yardımıyla temizleyin. İnce bulgur, salçalar, tarhun ve tuzu ekleyip kısık ateşte bulgur yumuşayana kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alıp karışımı ılındırın. Soğanın ve sarımsakların kabuğunu soyup kıyın. Zeytinyağına ekleyip kısık ateşte kavurun. Tenceredeki karışıma ilave edin. Maydanozları temizleyip kıyın. Kırmızı toz biber, tuz, karabiber ve maydanozu ekleyip yoğurun. Parçalar koparıp şekillendirin. Yanında taze yeşilliklerle birlikte servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
nev 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.02.2018 
Mesajlar: 24 Şehir: Malatya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc131799 
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2018 
924 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Avrupa Birliği Bakanlığı
 
Avrupa'yı Masanın Etrafında Buluşturmak
 
 
Yarım kase yıkanmış ve süzülmüş kırmızı mercimek
 
1 kase köftelik bulgur
 
2,5 fincan su
 
İnce doğranmış bir soğan
 
2 yemek kaşığı domates salçası
 
Yarım fincan zeytinyağı
 
Yarım yemek kaşığı karabiber
 
1/3 yemek kaşığı kimyon
 
1 yemek kaşığı tuz
 
Yarım kase sıcak su
 
Yarım bağ ince doğranmış maydanoz
 
Yarım yemek kaşığı kuru nane
 
3-4 parça ince doğranmış taze nane
 
İnce doğranmış yeşil soğan
 
Marul ya da roka
 
Dilimlenmiş limon
 
 
Kırmızı mercimeği 2,5 kase suda kaynatın. Mercimeklerin yumuşadığında fakat dipte halen biraz su olduğundan emin olun. Ocağı açın, köftelik bulguru karıştırın, kapağı kapatın. Köftelik bulgurun suyu tamamen emmesi ve için 10 dakika bırakın. Aynı zamanda soğanları zeytinyağı ile orta sıcaklıkta kavurun. Sonra domates salçasını karıştırın. 1-2 dakika daha kavurun ve tuz ve sıcak su ekleyin. Bulgur ve mercimeği tabağa koyun. Baharat, yeşil soğan ve maydanozu ekleyin. Tümünü karıştırın. Yeterince soğuduğunda ellerinizle karıştırın ve köfte şekli verin. Yapışmaması için ellerinizi ara sıra suyla ıslatın. Hazırladığınız köfteyi marul ya da roka ve limonla servis edin. Mercimek köfterlinizi buzdolabına da koyabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köfte | 
  | 
zehra mardin 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.02.2018 
Mesajlar: 23 Şehir: Diyarbakır | 
Kısa URL: https://ml.md/lc131880 
Gönderme Tarihi: 12.Şub.2018 
882 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı mercimek
 
2 su bardağı köftelik bulgur
 
Sosu için;
 
2 kuru soğan
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
Sıvı yağ
 
Nane
 
Pulbiber
 
Karabiber
 
İsot
 
Tuz
 
Kuru nane
 
1 demet maydanoz
 
1 demet yeşil soğan
 
 
Öncelikle mercimekleri yıkayıp ocağa koyuyoruz pişmesini bekliyoruz. Bir tarafta da soğanları kavuruyoruz salçasını baharatını koyuyoruz salçası ezilene kadar pişiriyoruz piştikten sonra ocağı kapatıyoruz.
 
Bir tarafta pişen mercimeğe bulguru katıyoruz ocağın altını kapatıyoruz mercimeğin de üstünü kapatıyoruz bulgur suyunu çektiyse yoğurmaya başlıyoruz. Sonra sosunu katıyoruz birazda sosuyla yoğuruyoruz yeşilliğini katıyoruz yeşilliklerini Fazla ezmeden köfteye yediriyoruz köftelerimiz hazır sıkmaya başlıyoruz.
 
 
Not: 2 bardak bulgur ve mercimeğe 5,5 su bardağı su koyuyoruz.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
Hacı Hasan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.01.2015 
Mesajlar: 35 Şehir: Isparta | 
Kısa URL: https://ml.md/lc134083 
Gönderme Tarihi: 14.May.2018 
998 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 su bardağı kırmızı mercimek
 
2 su bardağı ince bulgur
 
4 adet kuru soğan
 
2 yemek kaşığı biber salçası
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 tatlı kaşığı kimyon
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
1 yemek kaşığı tuz
 
1 yemek kaşığı pul biber
 
1 demet taze soğan
 
Yarım demet maydanoz
 
1 su bardağı sıvı yağ
 
Süslemek için:
 
1 demet kıvırcık
 
 
İlk önce 3 su bardağı mercimeği 4 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı tuz ile kaynayana kadar pişir kaynayınca altını kısın. Piştikten sonra ateşten alıp üzerine 2 su bardağı bulguru boşalt kapağını kapatıp beklet. Diğer tarafta 4 adet kuru soğanı küçük küçük doğrayalım. 1 su bardağı sıvı yağ ile soğanlarımızı kavuralım. Üzerine tüm baharat ve salçaları ekleyelim ve biraz daha kavurup altını kapatalım. Tencerede beklettiğimiz mercimek ve bulgur karışımını bulgurlar şişince büyükçe bir tepsiye boşaltalım. Üzerine kavurduğumuz soğanları dökelim. Elimizle yoğurmaya başlayalım. Diğer tarafta maydanoz ve taze soğanları ince ince doğrayalım. Tepsideki yoğurduğumuz karışıma boşaltalım. Hepsini birlikte biraz daha yoğuralım ve şekil verip kıvırcık ile birlikte servis edelim.
 
 
 
  
 | 
Mercimekli Köfte | 
  | 
jülide bakan 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2018 
Mesajlar: 24 Şehir: Manisa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc134340 
Gönderme Tarihi: 25.May.2018 
1,110 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı kırmızı mercimek
 
1.5 su bardağı ince bulgur
 
3 soğan
 
3- 4 çay kaşığı yağ (margarin)
 
2- 3 çay kaşığı kırmızı biber
 
2- 3 çay kaşığı kimyon
 
Yarım demet dereotu ve maydanoz
 
6 - 7 taze soğan
 
1 kaşık salça
 
 
Soğan ince ince doğranıp yağda kavrulur. Taze maydanoz ve dereotu temizlenip ince doğranır. Mercimek ayıklanıp yıkanır, 3- 4 bardak su ile iyice haşlanır. 
 
Sıcakken bulgurun üzerine dökülüp karıştırılır. Ağzı kapatılarak bulgurun kabarması beklenir. 
 
Bulgur kabarınca, kavrulmuş soğan, tuz, kırmızı ve karabiber, kimyon, salça konup yoğrulur. 
 
Son olarak taze soğan, maydanoz, dereotu karıştırılır. Avuç içinde sıkılarak küçük köfteler yapılır, tabağa dizilir ve servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
beyhude 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.05.2018 
Mesajlar: 24 Şehir: Çorum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc134429 
Gönderme Tarihi: 29.May.2018 
729 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1.5 bardak kırmızı mercimek
 
2 bardak köftelik bulgur
 
2 kaşık domates salçası
 
2 kaşık biber salçası
 
1 kaşık tepeleme pul biber
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı kimyon
 
1 çay kaşığı tuz
 
Yarım demet maydanoz
 
5-6 adet yeşil soğan
 
Marul
 
 
Mercimeği ayıklayıp sarı suyu gidene kadar yıkayıp pişmeye bırakalım.üzerinde oluşan köpüğü alalım.
 
Mercimeği eriyene kadar pişirip indirelim.Bulguru tuzu ve karabiberi  ekleyip karıştıralım ve 1.5 saat kadar demlemeye bırakalım.
 
Demlenen malzemeyi geniş bir tepsi içine alalım. Sert olmuşsa biraz suyla yumuşatalım ve baharatlarını  ilave edelim.
 
Karıştıralım.Salçaları katalım.Soğanı ve maydonozu çok ince  kıyalım ekleyelim. 
 
Elimizi ıslayıp iyice yoğuralım ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp  elimizde sıkarak şekillendirip marul yaprağında  limonla servis yapalım.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 03.02.2023
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc134541 
Gönderme Tarihi: 02.Haz.2018 
860 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 Su Bardağı İnce Bulgur
 
2 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
 
4 Su Bardağı Su
 
1 Demet Yeşil Soğan
 
1 Demet Maydanoz
 
3 Çay Kaşığı Salça
 
Sıvı yağ
 
1 Soğan
 
Tuz 
 
Pulbiber
 
Kimyon
 
 
Mercimekleri yıkayıp  iyice yumuşayıncaya  sararıp suyunu çekene kadar haşlayın.
 
Ardından ateşten indirip ince bulguru ekleyerek 15 dk. bekleyin.
 
Bu arada yemeklik doğranmış soğanları yağda kavurup salçayı ekleyin.
 
Daha sonrada bu salçalı karışımı, baharatları, kesilmiş taze soğanı ve maydanozu ekleyerek iyice karıştırın.
 
Ardından bir tabağa marul döşeyip mercimek köftelerini üzerine dizin.
 
Servise kadar üzerini jelatinleyip bekletebilirisiniz.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
yerküre 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.08.2018 
Mesajlar: 26 Şehir: Çankırı | 
Kısa URL: https://ml.md/lc136109 
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2018 
756 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı kırmızı mercimek
 
4,5 su bardağı soğuk su
 
2 su bardağı bulgur
 
2 büyük soğan
 
Zeytinyağı
 
1 tatlı kaşığı kuru nane
 
1 tatlı kaşığı pul biber
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
2 diş sarımsak
 
Yarım yemek kaşığı biber salçası
 
1 demet maydonoz
 
5-6 dal dereotu
 
 
Bir tencereye mercimeği koyup, üzerine soğuk su ve tuz ekleyip pişirin. Tuzun bu aşamada konmasının sebebi, kırmızı mercimeğin daha iyi pişmesini ve renginin açılmasını sağlamaktır. Mercimek dağılınca, içine bulgur ekleyip, ocağı kapatın, bulgur ve mercimeği karıştırın ve dinlenmeye bırakın. Karışım sert olursa bir çay bardağı sıcak su ekleyerek yumuşatabilirsiniz. (Bulgur ve mercimek cinsine göre farklı miktarlarda su çekebilir, öngörülen ölçü 4 buçuk su bardağı su.)
 
Bir tavada ince kıyılmış soğan üzerini kapatacak kadar zeytinyağında kavurun. İçine biber salçası ekleyip, biraz daha kavurduktan sonra, altını kapatın. İçine baharatlar, ezilmiş sarımsak ve kuru nane ekleyin. Mercimek ve bulgurun içine bu sosu, maydonoz ve dereotunu ekleyin. Tüm malzemeyi iyice karıştırıp yoğurun. Şekil vererek servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
sofa 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.05.2019 
Mesajlar: 26 Şehir: Mardin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc143058 
Gönderme Tarihi: 28.May.2019 
599 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
 
1 kuru soğan
 
4 su bardağı su
 
6 dal taze soğan
 
2 yemek kaşığı salça
 
Yarım çay bardağı sıvı yağ
 
Yarım demet maydanoz
 
1 limon suyu
 
Tuz
 
Karabiber
 
Kimyon
 
Pul biber
 
Marul
 
 
Mercimekleri iyice yıkayın. Tencereye alıp sıcak suyu ekleyin ve yumuşayana kadar haşlayın.  Suyunu çekince ocağı kapatın ve bulguru ekleyin, yarım saat kapağı kapalı dinlenmeye bırakın.
 
Ayrı bir tavada kıyılmış soğanı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun, ardından içine salçayı ilave ederek iyice yedirin. Yarım saat dinlenen mercimeklere kavrulan salçalı soğanı ekleyin ve karıştırmaya başlayın. El yakmayacak duruma geldiğinde yoğurmaya başlayabilirsiniz.
 
Karışıma tuz ve baharatları ekleyip yoğurmaya devam edin. Son olarak ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanı da ekleyin. Küçük parçalar koparıp köftelere şekil vererek marul yaprakları üzerine dizin.
 
 
 
  
 | 
Mercimekli Köfte | 
  | 
bambucu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.08.2019 
Mesajlar: 49 Şehir: Çorum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc144805 
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2019 
803 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
 
1 adet kuru soğan
 
1 demet maydanoz
 
Yarım çay bardağı sıvı yağ
 
1 demet taze soğan
 
2 yemek kaşığı salça (biber ve domates salçası karışık kullanabilirsiniz)
 
3 su bardağı su (gerekirse yoğurma aşamasında biraz daha eklenebilir)
 
2 çay kaşığı tuz
 
Kimyon
 
Pul biber
 
Karabiber
 
 
Öncelikle mercimekleri ayıklayıp yıkayın.
 
Ardından tencereye alıp üzerini geçecek kadar suyla iyice yumuşayana kadar haşlayın.
 
Suyunu çeken mercimeklerin üzerine ince bulguru da ilave edip kapağını kapatın ve yarım saat bekletin.
 
Kuru soğan ince ince doğrayıp sıvı yağda kavurun.
 
İçine salçayı da ekleyip ocaktan alın ve mercimeklere ekleyin.
 
Maydanoz ve yeşil soğanı ince ince kıyıp baharatlarla birlikte diğer malzemelere ilave edin.
 
Malzemeleri elinizle yoğurup yumurta büyüklüğünde parçalar koparın.
 
Elinizle şekil verdiğiniz köfteleri yeşillikler, turşu ve çeşitli soslarla servis edin.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
küt 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 10.10.2019 
Mesajlar: 19 Şehir: Kırklareli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc146279 
Gönderme Tarihi: 14.Ekm.2019 
865 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Millî Eğitim Bakanlığı
 
 
1 kâse mercimek 
 
2 su bardağı ince bulgur 
 
4 yemek kaşığı salça 
 
1 su bardağı sıvı yağ 
 
1 adet orta boy soğan 
 
1 bağ maydanoz 
 
Karabiber, pul biber, kimyon (Baharat çeşitlerinden 1er tatlı kaşığı.) 
 
 
Mercimek yumuşayana kadar haşlanır. 
 
Soğan kavrulup içine salça eklenir. 
 
Salça kavrulduktan sonra altı kapatılır. 
 
Bulgurun içine mercimek dökülür, yoğurulur ve özleştirilir. 
 
İyice yoğurulduktan sonra salça eklenir, tekrar yoğurulur. 
 
Baharatlar eklenir (karabiber, pul biber, kimyon) bir kez daha yoğurulup maydanoz eklenir. 
 
Biraz daha yoğrularak köfte şeklinde el ile şekillendirilir ve servis için tabaklara dizilir.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc146704 
Gönderme Tarihi: 13.Kas.2019 
1,358 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 su bardağı kırmızı mercimek
 
3 su bardağı sıcak su
 
1,5 su bardağı ince bulgur
 
2 adet kuru soğan
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
5 adet taze soğan
 
1/2 demet maydanoz
 
1,5 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı pul biber
 
1 çay kaşığı kimyon
 
1 çay kaşığı karabiber
 
 
Bol suda yıkadığınız kırmızı mercimeği sıcak suda kaynatın. Suyunu çekmeye yakın ince bulguru ekleyin, mercimeği ocaktan alın. Üzerine ince bulguru ekleyin. Kapağını kapattığınız tencerede ince bulguru şişmesi için mercimekle birlikte 15 dakika kadar bekletin. Zeytinyağını bir tavada kızdırın. Kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın ve tavaya aktarın. Doğradığınız soğanları 5 dakika kadar kavurun. Sırasıyla; biber salçası, domates salçası, tuz, pul biber ve kimyonu ekleyin. Soğanlı karışımı 3- 4 dakika kadar kavurun. Şişen bulgurlu ve mercimekli harca salçalı, soğanlı harcı ekleyin. Taze soğanları ve maydanozu ince ince kıyın. Doğranmış yeşillikleri ilave edin. Malzemeleri yoğurmaya başlayın. Tüm malzemeyi özleşene kadar yoğurun. Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve avuç içinizde sıkarak şekil verin. Servis tabağına aldığınız mercimekli köfteleri arzu ettiğiniz yeşilliklerle servis edin.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köfte | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc147363 
Gönderme Tarihi: 18.Arl.2019 
667 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.elele.com.tr
 
 
5 su bardağı kırmızı mercimek
 
1 su bardağı ince bulgur
 
1 su bardağı su
 
1/2 demet maydanoz
 
1/2 demet taze soğan
 
Tuz, kimyon, karabiber, kırmızı toz biber
 
2 baş soğan
 
2 diş sarımsak
 
1/2 su bardağı zeytinyağı
 
2 yemek kaşığı biber ve domates salçası
 
Sos için:
 
1/2 su bardağı zeytinyağı
 
1/2 limonun suyu
 
3 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
 
 
Mercimeği 3 su bardağı su ile haşlayın. Haşlama suyundan aldığınız bir kepçe su ile bulguru kabartın. Kabaran bulguru mercimek ile buluşturup, yaklaşık 20 dakika yani bulgur şişene kadar dinlenmeye bırakın. Diğer tarafta maydanoz, soğan, taze soğan ve sarımsağı ince ince doğrayıp kısık ateşte zeytinyağında kavurun. Kavrulan karışıma salça ve diğer baharatları ekleyin. Kabaran bulgur ve mercimek karışımını hafifçe yoğurun. Sonrasında kavrulmuş salça ve soğan ile biraz daha zeytinyağı ekleyerek yoğurun. Elinizde şekil vererek marul üzerinde yanında sos ile servis edin.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
perçin 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 07.02.2020 
Mesajlar: 18 Şehir: Edirne | 
Kısa URL: https://ml.md/lc148590 
Gönderme Tarihi: 16.Şub.2020 
581 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 su bardağı su (yoğururken gerek duyulursa artırılabilir)
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
1.5 su bardağı kısırlık bulgur
 
5 yemek kaşığı sıvıyağ
 
1 adet kuru soğan
 
5 adet taze soğan
 
1 demet maydanoz
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
Yarım limon suyu
 
Pul biber
 
Karabiber
 
Kimyon
 
Tuz
 
 
Mercimekleri yıkayın, suyla birlikte yumuşayana kadar pişirin.
 
Daha sonra üzerine kısırlık bulguru ekleyin, tencerenin ağzını kapatın ve suyunu çekene kadar bekletin.
 
Ayrı bir tavaya yağı alın, incecik kıyılmış soğan ve salçaları tavada kavurun ve karışımın içine ekleyin.
 
Malzemelerle özdeşleşmiş karışımı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
 
Soğuyan harcı iyice yoğurun.
 
En son limon suyu, baharatlar ve ince kıyılmış maydanozu da ekleyerek harcı malzemeler özdeşleşene kadar yoğurun.
 
Güzelce yoğurduğunuz mercimek köftesine istediğiniz şekli verip servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
Amca62 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 28
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc152134 
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2020 
409 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 su bardağı kırmzı mercimek
 
3 su bardağı sıcak su
 
1,5 su bardağı ince bulgur
 
2 adet kuru soğan
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
5 adet taze soğan
 
1/2 demet maydanoz
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 yemek kaşığı pul biber
 
 
Kırmızı mercimeği sıcak suda kaynatın. Suyunu çekmeye yakın ince bulguru ekleyin ve mercimeği ocaktan alın.
 
Kapağını kapattığınız tencerede ince bulguru şişmesi için mercimekle birlikte yaklaşık 15 dakika bekletin.
 
Zeytinyağını bir tavada kızdırın ve doğranmış kuru soğanları kavurun. Biber salçası, domates salçası, tuz, pul biber ve kimyonu ekleyerek soğanlı karışımı 3- 4 dakika kadar kavurun.
 
Bu sırada taze soğanları ve maydanozu ince ince kıyın. Şişen bulgurlu ve mercimekli harca salçalı, soğanlı harcı ekleyin.
 
Doğranmış yeşillikleri ilave edin. Tüm malzemeyi özleşene kadar yoğurun. Hazırladığınız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve avuç içinizde sıkarak şekil verin.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc152859 
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2020 
1,055 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://acunn.com
 
 
2 su bardağı mercimek
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
3 yemek kaşığı domates salçası
 
1 adet soğan
 
3 diş sarımsak
 
Yarım çay bardağı sıvı yağı
 
Karabiber
 
Tuz
 
Kuru nane
 
 
2 bardak mercimek tencerede pişirilir. Püreleşmemeye dikkat edilir. Mercimek daha sonra soğumaya bırakılır. Soğanlar rende yapılır, içerisine çok ince kıyılmış sarımsaklar ilave edilir. Baharatları eklenir. Salçalar eklenir ve üzerine sıvı yağ dökülür. Karışım çiğ köfte yaparcasına 5-10 dakika yoğrulur. Soğuk olarak marul ve limon eşliğinde servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc152999 
Gönderme Tarihi: 13.Eyl.2020 
484 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 Su bardağı kırmızı mercimek
 
1 Su bardağı köftelik bulgur
 
4 Su bardağı su
 
Yarım su bardağı zeytinyağı
 
1 Adet kıyılmış soğan
 
1 Çorba kaşığı dolusu biber salçası
 
1 Çorba kaşığı dolusu domates salçası
 
4 Dal kıyılmış taze soğan
 
Yarım demet kıyılmış maydanoz
 
1 Çay kaşığı toz kimyon
 
Yarım adet limon
 
Bir miktar tuz
 
1 Adet kıvırcık marul ve limon (sevis için)
 
 
Önce mercimekleri yıkayın. Bir tencereye alın ve yumuşayana kadar pişirin.
 
Sıcakken bulguru ilave edin ve karıştırın. Bulgurlar şişene kadar bekleyin.
 
Bu esnada zeytinyağı ve soğanı iyice solana kadar kavurun. Mercimekli bulgurun üzerine dökün ve karıştırın.
 
Kalan malzemeleri salçaları, taze soğanı, maydanozu, kimyonu ve limon suyunu ilave ettikten sonra bir süre karıştırın daha sonra bütünleşene kadar yoğurun.
 
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve kıvırcık marul serilmiş tabağa köfte şeklinde sıkıp servis edin. İsteğe göre şekilleri yuvarlak veya uzun da yapılabilir.
 
 
 
  
 | 
Mercimek Köftesi | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc162439 
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2022 
426 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı kırmızı mercimek
 
5 adet taze soğan
 
1 demet maydanoz
 
İsteğe göre 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
 
1 ufak kuru soğan
 
1. 5 su bardağı köftelik ince bulgur
 
Sıvı yağ
 
1. 5 yemek kaşığı salça
 
Nane
 
Karabiber
 
Pul biber
 
Tuz
 
Mercimeği haşlamak için sıcak su
 
 
Mercimekleri güzelce haşlayın. Mercimekler ezilecek kıvama geldiğinde pişmiş demektir.
 
Su iyice azaldıktan sonra tencerenin içine ince bulguru ekleyin ve karıştırın.
 
Daha sonra tencerenin kapağını kapatın ve sofra bezine sarın. Biraz demlensin.
 
O dinlenirken kuru soğanı yemeklik doğrayın ve sıvı yağ da kavurun.
 
Biraz kavurduktan sonra salçayı ekleyerek biraz daha kavurun. Ocağın altını kapatın.
 
Bir tepsiye şişen mercimekle bulguru alın. Üzerine salça ve soğan karışımını güzelce ekleyin ve yoğurun. Nar ekşisi de güzel bir tat veriyor.
 
Ardından üzerine yeşil soğanı, maydanozu ve diğer malzemeleri de ekleyerek karıştırın. Mercimek köftesine şekil verin ve marullarla süsleyin.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |