| 
 | 
| Mengen Çorbası (Bolu) | 
|  | Hiç Kimse Super MOD
 
  
 Kayıt: 10.02.2006
 Mesajlar: 771
 Şehir: Bahçelievler/ANKARA
 | Kısa URL: https://ml.md/lc4268 Gönderme Tarihi: 28.May.2006
 2,676 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 Çay fincani pirinç
 2 Adet limon suyu
 1 Su bardagi un
 2 Kepçe yoğurt
 4 Adet patates
 1 Yemek kasigi nane
 3 Çay kasigi tuz
 1 Adet yumurta
 2 Yemek kasigi margarin
 
 Kemik suyunu veya suyu kaynatin.
 Yikanmis pirinci ilave edip pisirin.
 Un, limon suyu, yoğurt ve yumurtanin sarisini az miktarda su ilave ile çipin.
 Kaynamakta olan suya yavas yavas ilave ederek sürekli karistirin.
 Kivami koyulasincaya kadar pisirin.
 Eritilmis 2 yemek kasigi margarinde naneyi kizartip, çorbanin üzerinde gezdirin.
 Diger tarafta küçük küpler halinde dogranmis patatesleri siviyagda kizartip süzün ve çorbaya ilave edin.
 Tuz ekleyip ocaktan alin.
 
 
   Fotoğraf "metanett" tarafından gönderildi. 13.04.2020
 
 
 | 
| Mengen Çorbası (Bolu) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc104638 Gönderme Tarihi: 24.Oca.2015
 2,213 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 4 çorba kaşığı bulgur
 2 çorba kaşığı domates salçası
 1 tatlı kaşığı biber salçası
 1 adet soğan
 1 çorba kaşığı margarin
 2 çorba kaşığı un
 3 su bardağı et suyu
 5 su bardağı su
 1 tatlı kaşığı tuz
 1 tutam nane
 1 tutam pul biber
 
 Bulguru haşlayın. tereyağını tencerede eritin. Soğanı doğrayın ve tereyağında kavurun. Unu da ekleyip kavurduktan sonra salçaları ilave edin. Soğuk suyunu dökün, et sularını ilave edin, haşlanmış bulguru da ilave edin. Baharatlarını atın. Servis tabağına alın.
 
 
  
 
 | 
| Mengen Çorbası | 
|  | sarı kafa Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 25.07.2016
 Mesajlar: 24
 Şehir: Şanlıurfa
 | Kısa URL: https://ml.md/lc118439 Gönderme Tarihi: 26.Tem.2016
 1,308 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 çay bardağı bulgur
 1 çorba kaşığı domates salçası
 1 tatlı kaşığı biber salçası
 1 adet kuru soğan rendesi
 1 kahve fincanı soya yağı
 2 çorba kaşığı un
 3 su bardağı et suyu
 Tuz
 Nane
 Kırmızı pul biber
 Kimyon
 
 Bulguru tencereye koyun. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyin. Yumuşayana kadar pişirin. Başka bir tencerede yağı kızdırın. Kuru soğanı 3 dakika kavurun. Unu katın. Sararıncaya kadar kavurmaya devam edin. Nane, tuz, kırmızı pul biber, kimyon ve salçayı ilave edin. Karıştırdıktan sönrâ bulguru ve et suyunu koyun. 10 dakika daha pişirin. Servis yapın.
 
 
 | 
| Mengen Çorbası | 
|  | aynmah Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 26.01.2015
 Mesajlar: 35
 Şehir: Muğla
 | Kısa URL: https://ml.md/lc130918 Gönderme Tarihi: 03.Oca.2018
 1,537 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 Tatlı kaşığı Biber Salçası
 4 Çorba Kaşığı Bulgur
 2 Çorba Kaşığı Domates Salçası
 3 Su bardağı Et Suyu
 1 Adet Kuru Soğan
 2 Çorba Kaşığı Tereyağı
 Kırmızı Pul Biber
 Taze Nane
 Tuz
 
 Pilavlık bulguru yıkadıktan sonra üzerini geçecek kadar su koyup pişirmeye bırakıyoruz. Diğer tarafta çorbayı pişireceğimiz tencereye tereyağını alıp, doğranmış soğanı ekleyip 2-3 dk. kavuruyoruz. Peşinden unu ilave ederek mis gibi kavrulmuş un kokusu gelinceye kadar kavuruyoruz. Naneyi, pul biberi, salçaları ekley ip karıştırdıktan sonra soğuk su ilavesiyle kıvamını açıyoruz. Et suyunu, diğer tarafta pişirdiğimiz bulguru içine ekleyip kaynatarak kıvamını ayarlıyoruz. Son tuzunu ilave edip ocaktan alıyoruz. Servis tabağına dökünce üzerine hafifçe nane serpiyoruz.
 
 
  
 
 | 
| Mengen Çorbası (Bolu) | 
|  | klasik Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 17.01.2019
 Mesajlar: 23
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc139861 Gönderme Tarihi: 18.Oca.2019
 785 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Abant İzzet Baysal Üniversitesi
 Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 4 çorba kaşığı bulgur
 2 çorba kaşığı domates salçası
 1 tatlı kaşığı biber salçası
 1 soğan
 2 çorba kaşığı tereyağı
 2 çorba kaşığı un
 1 su bardağı et suyu
 Bir miktar sıvıyağ
 Tuz
 Nane
 Pul biber
 
 Soğanlar yemeklik doğranır. Sıvı yağ ve tereyağı tencereye konulup soğanlar kavrulur.
 Ayrı bir kapta bulgur haşlanır. Soğan kavrulunca unu eklenir ve unun kokusu çıkana kadar kavrulur.
 Salça eklenip kavrulmaya devam edilir. Önce soğuk suyla kıvamını açılır. Hızlıca karıştırılarak topaklanması önlenir.
 Sıcak su ve etsuyu eklenerek kıvamı ayarlanır. Çorba suyu kaynayınca haşlanmış bulguru ilave edilir.
 Tuz atılıp pişmeye devam edilir. Nane ve pul biberle süslenip servis edilir.
 
 Not: Bulgur çorbası, Mengenliler dışında özellikle Mengen içinden geçen Yeniçağa-Devrek karayolunda seyahat etmekte olan yolcular tarafından bilinir. Bulgur çorbası, yolculuk esnasında duraklayıp tadılmaya değer bir çorbadır.
 
 
  
 
 | 
| Mengen Çorbası (Bolu) | 
|  | Çetin Ceviz Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 26.05.2005
 Mesajlar: 3262
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc182757 Gönderme Tarihi: 26.Nis.2025
 160 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 8 su bardağı tavuk veya et suyu
 Yarım su bardağı pirinç
 2 çorba kaşığı un
 1 adet limonun suyu
 1 su bardağı yoğurt
 1 adet yumurta
 3 adet orta boy patates
 1 su bardağı sıvıyağ
 Tuz
 Üzerine:
 1 çorba kaşığı tereyağı
 Pulbiber
 
 Tavuk veya et suyunu tencereye alın. Yıkanmış pirinci ilave edip kaynamaya bırakın.
 Bir kasede un, limon suyu, yoğurt ve yumurtayı çırpma teli ile çırpın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak azar azar kaynayan pirinçli suyun içine ilave edin.
 1-2 taşım daha kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve tuzunu ekleyin.
 Diğer tarafta kabukları soyulmuş patatesi küp şeklinde doğrayın ve kızgın sıvıyağda kızartın.
 Kızarmış patatesi çorbanın içine ekleyip karıştırın.
 Bir tavada tereyağı ile pulbiberi kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin.
 
 Not: Çorbanın kesilmemesi için tuzu en son ilave edin.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |