|
Mengen Çorbası (Bolu) |
|
Hiç Kimse
Super MOD
Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc4268
Gönderme Tarihi: 28.May.2006
2,590 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Çay fincani pirinç
2 Adet limon suyu
1 Su bardagi un
2 Kepçe yoğurt
4 Adet patates
1 Yemek kasigi nane
3 Çay kasigi tuz
1 Adet yumurta
2 Yemek kasigi margarin
Kemik suyunu veya suyu kaynatin.
Yikanmis pirinci ilave edip pisirin.
Un, limon suyu, yoğurt ve yumurtanin sarisini az miktarda su ilave ile çipin.
Kaynamakta olan suya yavas yavas ilave ederek sürekli karistirin.
Kivami koyulasincaya kadar pisirin.
Eritilmis 2 yemek kasigi margarinde naneyi kizartip, çorbanin üzerinde gezdirin.
Diger tarafta küçük küpler halinde dogranmis patatesleri siviyagda kizartip süzün ve çorbaya ilave edin.
Tuz ekleyip ocaktan alin.
Fotoğraf "metanett" tarafından gönderildi. 13.04.2020
|
Mengen Çorbası (Bolu) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc104638
Gönderme Tarihi: 24.Oca.2015
2,104 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 çorba kaşığı bulgur
2 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 adet soğan
1 çorba kaşığı margarin
2 çorba kaşığı un
3 su bardağı et suyu
5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tutam nane
1 tutam pul biber
Bulguru haşlayın. tereyağını tencerede eritin. Soğanı doğrayın ve tereyağında kavurun. Unu da ekleyip kavurduktan sonra salçaları ilave edin. Soğuk suyunu dökün, et sularını ilave edin, haşlanmış bulguru da ilave edin. Baharatlarını atın. Servis tabağına alın.
|
Mengen Çorbası |
|
aynmah
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.01.2015
Mesajlar: 35 Şehir: Muğla |
Kısa URL: https://ml.md/lc130918
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2018
1,357 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Tatlı kaşığı Biber Salçası
4 Çorba Kaşığı Bulgur
2 Çorba Kaşığı Domates Salçası
3 Su bardağı Et Suyu
1 Adet Kuru Soğan
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
Kırmızı Pul Biber
Taze Nane
Tuz
Pilavlık bulguru yıkadıktan sonra üzerini geçecek kadar su koyup pişirmeye bırakıyoruz. Diğer tarafta çorbayı pişireceğimiz tencereye tereyağını alıp, doğranmış soğanı ekleyip 2-3 dk. kavuruyoruz. Peşinden unu ilave ederek mis gibi kavrulmuş un kokusu gelinceye kadar kavuruyoruz. Naneyi, pul biberi, salçaları ekley ip karıştırdıktan sonra soğuk su ilavesiyle kıvamını açıyoruz. Et suyunu, diğer tarafta pişirdiğimiz bulguru içine ekleyip kaynatarak kıvamını ayarlıyoruz. Son tuzunu ilave edip ocaktan alıyoruz. Servis tabağına dökünce üzerine hafifçe nane serpiyoruz.
|
Mengen Çorbası |
|
sarı kafa
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.07.2016
Mesajlar: 24 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc118439
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2016
1,208 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı bulgur
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 adet kuru soğan rendesi
1 kahve fincanı soya yağı
2 çorba kaşığı un
3 su bardağı et suyu
Tuz
Nane
Kırmızı pul biber
Kimyon
Bulguru tencereye koyun. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyin. Yumuşayana kadar pişirin. Başka bir tencerede yağı kızdırın. Kuru soğanı 3 dakika kavurun. Unu katın. Sararıncaya kadar kavurmaya devam edin. Nane, tuz, kırmızı pul biber, kimyon ve salçayı ilave edin. Karıştırdıktan sönrâ bulguru ve et suyunu koyun. 10 dakika daha pişirin. Servis yapın.
|
Mengen Çorbası (Bolu) |
|
klasik
Aşçıbaşı
Kayıt: 17.01.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc139861
Gönderme Tarihi: 18.Oca.2019
687 defa indirildi / yazdırıldı
|
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi
4 çorba kaşığı bulgur
2 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı et suyu
Bir miktar sıvıyağ
Tuz
Nane
Pul biber
Soğanlar yemeklik doğranır. Sıvı yağ ve tereyağı tencereye konulup soğanlar kavrulur.
Ayrı bir kapta bulgur haşlanır. Soğan kavrulunca unu eklenir ve unun kokusu çıkana kadar kavrulur.
Salça eklenip kavrulmaya devam edilir. Önce soğuk suyla kıvamını açılır. Hızlıca karıştırılarak topaklanması önlenir.
Sıcak su ve etsuyu eklenerek kıvamı ayarlanır. Çorba suyu kaynayınca haşlanmış bulguru ilave edilir.
Tuz atılıp pişmeye devam edilir. Nane ve pul biberle süslenip servis edilir.
Not: Bulgur çorbası, Mengenliler dışında özellikle Mengen içinden geçen Yeniçağa-Devrek karayolunda seyahat etmekte olan yolcular tarafından bilinir. Bulgur çorbası, yolculuk esnasında duraklayıp tadılmaya değer bir çorbadır.
|
|