Kısa URL: https://ml.md/lc118974
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2016
1,175 defa indirildi / yazdırıldı
Sibel Yalçın
2 adet yumurta
1 paket (250 gr margarin)
1 çay bardağı irmik
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Şerbet için:
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu
1 kase fındık
Önce şerbetimizi hazırlıyoruz. Suyu ve şekeri bir tencereye alıp kayanamaya başladıktan 5 dakika sonra bir kaç damla limon suyu ekleyip ocaktan alıyoruz. Oda sıcaklığındaki yağı ve yumurtayı elinizle iyice yoğurun. İrmiği ekleyin. Daha sonra önceden elediğiniz (yaklaşık 3 su bardağı un) unu vanilyayı ve kabarta tozunu ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru aşağıda fotoğraflarda gösterdiğim gibi küçük bezeler yapın önce oval şekil verin tam ortadan bıçakla kesin yine tam ortaya iki fındık yerleştirin ve uç kısımlarında parmaklarınızla bastırarak mekik şekli verin. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. Tatlı sıcak şerbeti ılık olacak şekilde şerbeti tatlının üzerine dökün. Alt tarafı şerbeti çektikten sonra tatlıları çevirip birazda diğer tarafın şerbeti çekmesini sağlayın. Soğuk olarak servis edin.
Kısa URL: https://ml.md/lc152382
Gönderme Tarihi: 17.Ağu.2020
644 defa indirildi / yazdırıldı
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Hamurları açmak için:
Nişasta
İçi için:
1,5 su bardağı dövülmüş ceviz veya Antep fıstığı
2,5 su bardağı süt
1 çay bardağı irmik
Tatlıların üzerine dökmek için:
250 gram tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
4,5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Tatlının şerbeti soğuk döküleceğinden öncelikle şerbet için şeker ve suyu tencerede karıştırın.
Kaynamaya başladığında altını kısıp limon suyunu ilave edin.
Birkaç dakika daha kaynattığınız şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Hamur için olan sıvı malzemeleri derin bir kasede karıştırın.
Unu azar azar ekleyerek baklava hamuru kıvamında bir hamur elde edin.
Hamuru bir süre dinlenmeye bırakın.
Bu esnada süt ve irmiği ufak bir tencerede muhallebi gibi pişirin.
İçine dövülmüş ceviz ya da fıstığı da ekleyip iç harcınızı hazır edin.
Dinlendirdiğiniz hamuru nişasta yardımıyla incecik açın.
Yufkayı bir ucundan diğerine doğru parmak uçlarınızla toparlayarak pile pile katlayın.
Yufkanın üzerine aralıklı olarak bir tatlı kaşığı kadar irmikli harçtan koyun.
Harcın üzerine yufkayı kenarlarından kapatıp iki ucunu sıkıştırarak mekik şekli verin.
Mekiklerin aralarını bıçakla kesip tepsiye yerleştirin.
Tüm malzemeyi bu şekilde hazırladıktan sonra tereyağını eritip sıvı yağla karıştırın ve tatlıların üzerine gezdirin.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra tepsiyi fırına verin.
Tatlıları üzeri güzelce kızarana kadar fırında pişirin.
Fırından çıkan tatlı ılınınca üzerine soğuk şerbeti dökün.
Tatlı şerbeti çekince servis edin.