| 
 | 
| Maş Çorbası (Gaziantep) | 
|  | Leman Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.04.2007
 Mesajlar: 38
 Şehir: Halep
 | Kısa URL: https://ml.md/lc16505 Gönderme Tarihi: 18.Tem.2007
 3,423 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 su bardağı maş
 Yarım su bardağı pirinç
 1 çorba kaşığı salça
 1 adet kuru soğan
 1 tatlı kaşığı pul biber
 1 tatlı kaşığı tarhun
 1 çay bardağı sıvıyağ
 1 tatlı kaşığı tuz
 8 su bardağı su
 
 Tencereye maş konur, üzerine 4 su bardağı su eklenerek kaynatılır. Maşların dış kabukları yüzüne çıkar, bunlar alınır.
 Üzerine 4 su bardağı su katılır. Üzerine yarım daire şeklinde doğranmış soğan ilave edilir, salça, pirinç, tuz, eklenir, pirinçler uzayınca pişti demektir.
 Tavaya sıvıyağ konur, ısınınca pul biber, tarhun eklenir, ateşten alınır.
 Karışım çorbaya gezdirilir.
 
 
 | 
| Maş Çorbası (Gaziantep) | 
|  | papaya Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.09.2008
 Mesajlar: 20
 Şehir: Gaziantep
 | Kısa URL: https://ml.md/lc27196 Gönderme Tarihi: 12.Eyl.2008
 2,945 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1,5 su bardağı maş
 1 çay bardağı pirinç
 3 adet orta boy kuru soğan
 1 tatlı kaşığı pul biber
 1 tatlı kaşığı tarhun
 2 çorba kaşığı tereyağı
 8 su bardağı su
 1 tatlı kaşığı tuz
 
 Maş yıkanır, üzerine yeteri kadar su konur, yumuşayana kadar haşlanır. Kabukları çıkarsa alınır. Üzerine 8 su bardağı sıcak su, yıkanmış pirinç katılır. Yaklaşık 10 dakika sonra yarım daire şeklinde doğranmış soğanlar ve tuz atılır. Tencerenin kapağı kapatılır. 15 dakika sonra eritilmiş tereyağı, pul biber ve tarhun ilave edilir, karıştırılır, ateşten alınır.
 
 
 | 
| Maş çorbası (Gaziantep) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc34011 Gönderme Tarihi: 24.Şub.2009
 4,985 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü
 
 2 su bardağı maş
 1 çay bardağı pirinç
 1 adet kurutulmuş kırmızı biber
 1 adet kuru soğan
 1 yemek kaşığı salça
 1 yemek kaşığı kırmızı biber
 2 yemek kaşığı kurutulmuş tarhın
 1 tatlı kaşığı tuz
 1 çay bardağı sıvı yağ
 12 bardak su
 
 Maş bir tencereye alınarak üzerine 6 bardak su eklenip kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığında maşların kabukları üste çıkar ve bunlar kevgir ile alınıp kalan 6 bardak su tencereye eklenir. Halka şeklinde doğranan soğan, pirinç, salça, kuru kırmızıbiber (doğranmış) ve tuz eklenerek pirinçler açılıncaya kadar pişirilir. Bir tavada ısıtılan yağa, soğuyunca tarhın ve kırmızıbiber eklenip çorbaya ilave edilir. Yemek servise hazırdır.
 
 
  
 
 | 
| Maş Çorbası | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc86490 Gönderme Tarihi: 05.Şub.2013
 2,659 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.gaziantepmutfagi.org
 
 1½ bardak maş
 1 çay bardağı pirinç
 6-7 bardak su
 2 adet dolmalık taze veya bütün kurutulmuş kırmızıbiber
 1 yemek kaşığı dolusu tarhun (tarhın)
 3 adet orta boy soğan
 2 yemek kaşığı tereyağı veya sadeyağ
 2 yemek kaşığı ince pul kırmızıbiber
 
 Maşı bol su ile yıkayıp tencereye koyun ve 6-7 bardak su ile kaynatın.
 Üstünde biriken köpüğü alın, pişme esnasında dağılan maş kabuklarını tencerenin yüzünden kevgir yardımı ile toplayıp atın.
 Pirinci yıkayın ve tuzla birlikte tencereye ekleyin.
 Eksilirse su ilâve edip kısık ateşte pişmeye bırakın.
 Soğanları dikine yarım halka şeklinde piyazlık doğrayın ve tencereye ekleyin.
 Küçük parçalara kırdığınız kuru biberleri ya da doğradığınız taze biberi de ekleyin.
 Soğanlar çok iyi yumuşayınca tuzunu kontrol edip servis kâsesine alın.
 Tavada yağı kızdırın, harı gidince tarhun ve kırmızıbiberi ekleyip çorbaya dökün.
 
 Not: Maş yerine loğlaz (börülce) veya ikisi birlikte konarak aynı çorba yapılır. Bu çorbayı pirinç yerine bulgur koyarak da yapabilirsiniz.
 Gaziantep mutfağında özel bir yere sahip olan maş, Anadolu mutfağında pek rastlanmayan, kökü Hindistana dayanan yemyeşil, ufak boncuk gibi bir bakliyattır.
 Latincesi Phaseolus mungo L. olan maş, keşfedilmesi gereken bir lezzettir.
 
 
 | 
| Maş Çorbası (Gaziantep) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc95395 Gönderme Tarihi: 26.Oca.2014
 2,559 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Özden (Mermer) Özsabuncuoğlu
 
 1 su bardağı maş
 1 fincan pirinç
 3 adet orta büyüklükle kuru soğan
 1/2 su bardağı zeytinyağı veya 2 yemek kaşığı tereyağı
 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
 1 yemek kaşığı kum tarhun
 2 adet kurtulmuş dolmalık biber (isteğe bağlı)
 
 Ayıklanıp yıkanmış olan maş, 4-5 bardak su ile bir tencerede kaynamaya alınır, kaynama başlayınca altı hafifletilir. 10-15 dakika sonra, maşın kabukları suyun yüzüne doğru toparlanmaya başlar. Bu kabuklar bir kevgirle alınır.
 Üzerine 1 fincan yıkanmış pirinç ve halka halka doğranmış soğan ve yeterince tuz ilave edilir.
 Maş, pirinç ve soğanlar yumuşayıncaya kadar kaynatılmaya devam edilir, istenirse, kurutulmuş 2 adet kırmızı dolmalık biber de ilave edilebilir. Bir iki taşım daha kaynatılır.
 Çorbanın üzerine kızdırılmış yağla birlikte tarhın ve kırmızı toz biber gezdirilir.
 
 Not: Maş, yöresel bir baklagil bitkisi olup protein bakımından zengin bir gıdadır. Daha çok kışın pişirilen bu çorba enerji vermesi ve vücudu sıcak tutması bakımından da önerilir.
 
 
  
 
 | 
| Maş Fasulyesi Çorbası (Gaziantep) | 
|  | İ Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 01.09.2014
 Mesajlar: 539
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc112763 Gönderme Tarihi: 16.Kas.2015
 4,656 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 su bardağı maş fasulyesi
 Yarım su bardağı pirinç
 1 çorba kaşığı salça
 2 adet kuru soğan
 1 kahve fincanı sıvıyağ
 Tuz
 
 Tencereye maş fasulyesi konur üzeri örtünceye kadar su konarak kabuklarını bırakıncaya kadar haşlanır.
 Suyun yüzeyine çıkan maş fasulyesinin kabukları bir süzgeç yardımıyla toplanarak atılır.
 Maş fasulyeleri bir süzgeçe aktarılarak haşlama suyu süzülür.
 Soğanlar çeyrek daire şeklinde doğranarak aynı tencereye aktarılır, üzerine biraz tuz eklenir bir süre ölmesi için ateşte çevrilir.
 Soğanlar biraz yumuşayınca pirinç, sıvıyağ ve salça eklenir, beraber kavrulur.
 Soğanlı karışımın üzerine süzgece çıkardığımız maş fasulyesi ve yeteri kadar sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır.
 Çorba pişince ateşten alınır.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |