| 
 
| 
 
 
 | 
 
Mantar Graten | 
 
  | 
hamarat 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.03.2009 
Mesajlar: 20 Şehir: Erzurum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc34557 
Gönderme Tarihi: 14.Mar.2009 
3,276 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
HAŞLAMAYA:
 
750 gram mantar
 
175 gram tavuk suyu (3/4 bardak)
 
30 gram tereyağı ya da margarin (1 1/2 çorba kaşığı)
 
1/2 limonun suyu
 
Tuz
 
SOTESİ ve İÇİNE:
 
60 gram tereyağı, ya da margarin (3 çorba kaşığı)
 
25 gram rende gravyer (1 kahve fincanı)
 
2 tatlı kaşığı ince galeta tozu
 
SALÇASI:
 
20 gram un (1/2 kahve fincanı)
 
20 gram tereyağı ya da margarin (1 çorba kaşığı)
 
175 gram mantar suyu (3/4 bardak)
 
65 gram süt (1/4 bardak)
 
25 gram rende gravyer (1 kahve fincanı)
 
 
Bir tencereye; bir buçuk silme çorba kaşığı tereyağı, ya da margarin üç çeyrek bardak su ya da et, olursa tavuk suyu, yarım küçük limonun suyu, 1 tatlı kaşığı tuz ile, 3 - 5 kez yıkanmış, altları üst kısımlarından ayrılmış, topraklı tarafları kesilmiş, fındık büyüklüğünde doğranmış 750 gram mantar koyarak, mantarları çok kuvvetli ateşte ancak beş dakika haşlamak ve derhal ateşten alarak süzgeçten geçirmek suretiyle suyunu bir kaba süzdükten sonra, mantarları, içinde ancak erimiş 3 silmde çorba kaşığı tereyağı, ya da margarin olan tavaya atmalı, ancak 3 dakika kadar tavayı sallamak suretiyle sote ettikten sonra, ateşten almalı, tavası içinde bir tarafa ayırmalı, suyunu da üç çeyrek bardağa ininceye kadar kapaksız tekrar kaynatmak ve sonradan kullanmak üzere bunu da bir tarafa ayırmalıdır.
 
Sonra bir kuşaneye; bir silme çorba kaşığı tereyağı, ya da margarin ile yarım kahve fincanı un koyarak 2 dakika kavurmalı, sonra bunlara, kaynatarak azaltmış olduğumuz üç çeyrek bardak mantar suyu ile bir çeyrek bardak da süt katarak, salça boza kıvamında bir koyuluğa gelinceye kadar karıştırmak suretiyle pişirmeli, sonra buna, bir kahve fincanı rende gravyer katarak karıştırmak ve ateşten almalıdır.
 
Bundan sonra, sote edilmiş mantarları alarak, bunları yağı ile birlikte bir tepsiye koymalı, sonra bunlara; gravyer peynirinin yarısını ve sıcak salçanın üçte ikisini koyarak, harmanlarcasma karıştırmalı, sonra da bu salçalanmış mantarları, ya bir güvece, ya da kokiy denen büyük istiridye kabuklarına yerleştirmeli ve üstlerine de kalan salçayı sıvadıktan sonra, salçanın üstüne de sıra ile önce rende gravyer, sonra da ince galeta tozu serpmeli ve güveci ateşi üstten verilmiş fırına sürerek üstleri pembe bir renk alıncaya kadar aşağı yukarı 15 dakika fırınlamalı ve servis yapmalıdır.
 
 
 
  
 | 
 
Mantar Graten | 
 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc153089 
Gönderme Tarihi: 17.Eyl.2020 
513 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
500 gram kültür mantarı
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
4 dal taze soğan
 
Beşamel sos için:
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
2 yemek kaşığı un
 
3 su bardağı süt
 
1 çay kaşığı tuz
 
Yarım çay kaşığı karabiber
 
Üzeri için:
 
1 su bardağı kaşar rendesi
 
 
Mantarların üstlerini soyun ve ince ince dilimleyin.
 
Taze soğanları ince ince kıyın.
 
Zeytinyağını tavada kızdırıp mantarları yağda kavurun.
 
Soğanları da ekleyip biraz daha kavurun.
 
Mantarları fırın kaplarına bölüştürüp kenara alın.
 
Beşamel sos için tereyağını tencerede eritin.
 
Yağa unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
 
Sütü azar azar ekleyip hızla karıştırarak 3 dakika kadar pişirin.
 
Tuzu ve karabiberi de ekleyip karıştırın.
 
Sosu mantarların üzerine döküp kaşar rendesini de üzerine serpin.
 
Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra gratenleri fırına verin.
 
10 dakika kadar fırınladığınız mantar grateni soğutmadan servis edin.
 
 
 
  
 | 
 
Mantar Graten | 
 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc160161 
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2021 
408 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Yarım paket fındık mantar
 
Yarım yemek kaşığı tereyağı
 
Tuz
 
Üzeri için:
 
Kaşar peynir
 
 
Mantarları nemli bir bez ile silin. İsteğe göre kabuklarını soyun. Diğer yandan bir tavaya tereyağı koyup, eritin. Ardından mantarları ve az miktar tuz ekleyin. 4-5 dakika kavurun. Daha sonra kavrulan mantarları güveç içine koyun. Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpiştirin. Mantar grateni önceden ısıtılmış 180-190 derecelik fırına verin. Üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen mantar grateni fırından çıkartın. Sıcak olarak servis edebilirsiniz. İsteğinize göre üzerine sumak serpebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Mantar Graten Tarifleri Pancar Tarifleri
 | 
 
 
 
 |