| 
 
 
 | 
Lüfer Izgara | 
  | 
TUBA 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.06.2005 
Mesajlar: 153
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc3485 
Gönderme Tarihi: 06.May.2006 
3,580 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Çorba kasigi ayçiçek yag
 
izgara telini yaglamak için
 
4 Adet orta boy lüfer
 
temizlenip, yikandiktan sonra kurulanmis
 
30 gr un 4 çorba kasigi
 
Yarim çay kasigi tuz
 
Beyazbiber
 
2 Adet limonun suyu
 
 
Önce izgarayi yakin.Izgara telini yaklasik 1 çorba kasigi ayçiçek yagi ile yaglayin.
 
Baliklarin iyi pismesi isteniyorsa, baliklarin her iki taraflarina da biçakla birer çentik atin. Eger az pismis isteniyorsa bu islemi yapmayin. Unu ve tuzu birlikte eleyip, biberi karistirin. Limon suyundan 2 çorba kasigi kadarini bir kenara ayirip, kalanini baliklarin üzerine serpin. Baliklari una bulayip, fazla ununu silkeleyin. 1 ölçü limon suyuna 4 ölçü zeytinyağı olacak sekilde bir sos hazirlayin. Baliklari sicak izgaraya yerlestirin. Baliklar piserken, temiz bir firçayla arasira hazirlamis oldugunuz bu sostan üzerlerine sürün. Yaklasik 5 dakika sonra baliklari altüst ederek diger yanlarini da 5 dakika pisirin. Baliklari önceden isitilmis tabaklara alin. Kalan limon suyu ve zeytinyağı karisimina kiyilmis maydanozu ilave edin. Izgara lüferleri, zeytinyağı limon sosu ile birlikte, sicak olarak servis yapin.
 
 
Not: Lüferin küçükleri, defne, çinekop, sarıkanat aynen Lüfer Izgara gibi hazırlanır. Yalnız, küçük oldukları için bir kişiye 2 adet verilir. Büyüğüne kofana denir.
  
 | 
Izgara Lüfer | 
  | 
bal böceği 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 31.10.2008 
Mesajlar: 26 Şehir: Aydın | 
Kısa URL: https://ml.md/lc29656 
Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2008 
3,257 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemeler:
 
1 Lüfer .
 
1 soğan
 
1 küçük turp
 
1 6-7 dal roka
 
2 dilim limon
 
Tuz, karabiber
 
 
Hazırlanışı:
 
Lüfer yıkanır. Kuyruğundan baş kısmına doğru bıçağın sırtı ile pulları kazınır. İçi temizlenip yıkanır. Yan taraflarından bıçakla çizilir. Karın kısmına tuz ye karabiber sürülür. Derisi tuzlanıp 15-20 dakika bekletilir. Fırının ızgara kısmı ısıtılır. Izgara teli yağlanıp balık yerleştirilir. Izgarada her iki tarafı da 10'ar dakika pişirilir. Balık servis tabağına alınıp turp, soğan, havuç, roka ve limon dilimleriyle süslenip servis yapılır.
 
 
Püf Noktası: Lüfer, Uskumru gibi balıkların en etli kısımlarını çapraz çizin, daha iyi pişecektir.
  
 | 
Lüfer Izgara | 
  | 
ÇiftKaşarlı 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.07.2008 
Mesajlar: 20 Şehir: Mudanya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc25007 
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2008 
3,171 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet lüfer
 
Az ayçiçek yağı
 
Tuz
 
Limon
 
Kırmızı soğan
 
 
Balıkları ayıklayıp ortalarını çizin. Tuzlayıp yağlayarak ızgaraya koyun. Bir tarafı pişmeden çevirmeyin, iki tarafını da aynı pişirin ve sıcak servis yapın. Yanına kırmızı soğan, limon.
  
 | 
LÜFER IZGARASI | 
  | 
Serpil Korcan 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.11.2007 
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc19024 
Gönderme Tarihi: 02.Kas.2007 
3,129 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzeme : 
 
1 kg Lüfer balığı, 
 
1 fincan zeytinyağı, 
 
tuz, 
 
limon, 
 
maydanoz.
 
 
Yapılışı:
 
1- Balıkları ayıklayıp yıkayınız.
 
2- Yemeğe 20 dakika kala tuzlayıp, biberleyip yağlayınız.
 
3- Izgaraya diziniz.
 
4- Kömür ateşi veya fırında veya elektrik ızgarasında 10-12 dakika her iki yüzünü pişiriniz.
 
5- Kalan zeytinyağın içerisine bir limon suyu koyup beyaz-laşıncaya kadar karıştırınız.
 
6- Bu karışıma tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ilave ediniz.
 
7- Balıkları servis tabağına yerleştiriniz.
 
8- Üzerlerine bu sosu dökünüz.
 
9- Soğan pizayı ile sofraya alınız.
  
 | 
LÜFER IZGARASI | 
  | 
nedimex 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 17.07.2005 
Mesajlar: 564 Şehir: Kadiköy/Istanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10213 
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2006 
3,113 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzeme :
 
8 adet balık
 
2 adet soğan
 
1 iri limon
 
1 fincan zeytinyağı
 
1  demet maydanoz
 
2  adet yumurta «yalnız sarısı» 
 
4 parça sakız
 
 
Yapılışı:
 
Balıklar temizlenip soğan suyu «Rendenin ince tarafından soğanların geçirilmesi ile elde edilir» tuz ve bir iki çay kaşığı karabiberde bir iki saat bekletilir. Zeytinyağı ile limon suyu çalkalanarak iyice karıştırılır. Balıklar soğan suyundan alınıp silkelenerek yan taraflarına keskin bir bıçakla üçer çizgi çekilir ve zeytinyağı ile silinmiş ızgarayla tercihan kömür ateşi üzerine dört parmak mesafede konur. Izgarada balıklar pişerken çevrilir ve bu sırada da hazırlanmış olan limonlu yağ ile devamlı olarak yağlanır. Böylece nar gibi ızgara edilen balıklar bir genişçe tabağa alınıp üzerlerine gayet ince kıyılmış maydanoz ve rendelenip oğularak suyu çıkarılmış soğan karışımı ilâve edilerek servis yapılır.
 
Eğer arzu edilirse balıklar ızgaradan alındıktan sonra maydanoz-soğan karışımı ağızlarına doldurulur. Beri yanda yumurtaların sarısı ile bir kaşık zeytinyağı, limon suyu ve sakız birbirleri ile bağdaşıncaya ve yumurta kokusu çıkıncaya kadar dövülür. Balıklar sıcak sıcak tabağa dizildikten sonra bu karışım üzerlerine gezdirilerek servis yapılır.
  
 | 
LÜFER IZGARA | 
  | 
bitter 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.11.2008 
Mesajlar: 71 Şehir: Niğde | 
Kısa URL: https://ml.md/lc30721 
Gönderme Tarihi: 28.Kas.2008 
3,033 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMESİ:
 
1 kg lüfer
 
3 soğan
 
1 çay kaşığı tuz
 
sıvıyağ.
 
 
Temizlenip yıkanmış balıkların üzerini çizin. Rendelenip tuzlanmış soğanları ezerek suyunu çıkarın ve balıkları bu suda iki saat bekletin. Yağlanmış ızgarada, hafif ateşte pişirin.
  
 | 
LÜFER IZGARA | 
  | 
SuzanS 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.06.2007 
Mesajlar: 29 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc16264 
Gönderme Tarihi: 12.Tem.2007 
2,953 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3   Lüfer
 
Yeteri kadar tuz
 
1   Su bardağı zeytinyağı
 
Yarım demet maydanoz
 
2   Soğan
 
2   Limonun suyu
 
 
Balıkları temizleyip yıkadıktan sonra, iki tarafın da bıçağın ucuyla 3'er çizgi çizin. Sonra zeytinyağı, tuz, yuvarlak dilinmiş soğan içinde 2 saat bekletin. Arada bir çevirerek zeytinyağlı, limonlu suyu iyice çekmesini sağlayın. Orta harlı ateşte, ızgarada kızartın. Servis tabağına alınca etrafını maydanozla süsleyin. Sıcak servis yapın.
  
 | 
Izgara Lüfer | 
  | 
Araba Sevdası 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.07.2008 
Mesajlar: 20
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc24988 
Gönderme Tarihi: 01.Tem.2008 
2,893 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet lüfer
 
2 adet limon
 
Yarım bardak ayçiçek yağı
 
Tuz
 
Maydanoz
 
 
Balıkları ayıklayıp ortalarından çizin. Yağla ızgarada veya teflon tavada pişirin. Tuzunu unutmayın. Altı iyice pişmeden çevirmeyin. Pişirdikten sonra çıkarın. Üstüne limon sıkıp yeşil salatayla servis yapın.
  
 | 
Lüfer Izgara | 
  | 
selamet 
Yamak 
 
  
Kayıt: 17.05.2011 
Mesajlar: 8 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc63747 
Gönderme Tarihi: 01.Haz.2011 
2,831 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Arzu edilen sayıda lüfer balığı
 
1 tane limon suyu
 
biraz tuz
 
biraz karabiber
 
 
1 Lüfer balıklarını ayıklanıp yıkanır, limon suyu ve karabiberle (az) ovulur, tuz serpilir.
 
2 Daha sonra ister elektrikli, ister kömür ateşinde kızartıp servis yapılır.
  
 | 
Lüfer Izgara | 
  | 
bitmeyen şarkı 
Editor 
 
  
Kayıt: 07.01.2011 
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc62604 
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2011 
2,779 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
8 lüfer filetosu
 
1/4 su bardağı rafine yağ
 
1/2 limonun suyu
 
1 çorba kaşığı un
 
1 çay kaşığı tuz
 
2 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)
 
 
Önce ızgaranızı kızdırınız.
 
Lüfer filetolarını tuzlayıp üstlerine limon suyunu serpiniz. Balıkları hafifçe una bulayıp, fazla ununu atmak için silkeleyiniz.
 
Unlanmış balıkların her iki yanlarını ızgarada 4-5 dakika, ara-sıra yağlayarak ızgara ediniz.
 
Balıkları ısıtılmış bir servis tabağına yerleştirip üstlerine kıyılmış maydanozu serperek servis ediniz.
  
 | 
LÜFER IZGARASI | 
  | 
şiar 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.10.2010 
Mesajlar: 32 Şehir: Erzurum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56805 
Gönderme Tarihi: 21.Ekm.2010 
2,777 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Bu balık da, mevsiminde çok aranılan ve hayli şöhreti bulunan yağlı ve lezzetlidir.
 
İyi temizlenip, ızgarada iki tarafı istenilen şekilde kızardıktan sonra, tabağa alınır.
 
Doğranmış tatlı soğanla, bol maydanozu da üzerine koyarak, halis zeytinyağını da gezdiriniz.
 
Bolca limon dahi sıkarak, sıcak sıcak servis yapınız.
 
 
Not: Bazıları, limonla beraber, hardal dahi kullanırlar. Bu balığın eti ağırdır. 14-15 dakikada pişer.
  
 | 
Lüfer Izgara | 
  | 
sümbül abla 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.09.2009 
Mesajlar: 32 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc41143 
Gönderme Tarihi: 28.Eyl.2009 
2,756 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kişilik Gerekli malzeme:
 
1 lüfer
 
1 soğan
 
1 haşlanmış havuç
 
1 küçük turp
 
6-7 dal roka
 
2 dilim limon
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
1. Lüferi yıkayın. Kuyruğundan baş kısmına doğru bıçağın sırtı ile pullarını kazıyın. İçini temizleyip yıkayın. Yan taraflarından bıçakla çentik atın. Karın kısmına tuz ve karabiber sürün. Derisini tuzlayıp 15-20 dakika bekletin. Fırının ızgara kısmını ısıtın. Izgara telini yağlayıp balığı yerleştirin. Izgarada her iki tarafını 10'ar dakika pişirin.
 
2. Balığı servis tabağına alıp turp, soğan, havuç, roka ve limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.
  
 | 
Lüfer Izgara | 
  | 
Yurdal 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.12.2011 
Mesajlar: 61 Şehir: Rize | 
Kısa URL: https://ml.md/lc71198 
Gönderme Tarihi: 29.Arl.2011 
2,338 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 adet lüfer
 
Biraz tuz
 
Biraz karabiber
 
1 su bardağı ayçiçek yağı
 
 
Temizlenmiş lüferi yıkayıp süzdürün. Izgaranızı kızdırın. Balığı ayçiçek yağı ile yağlayın. Üzerine tuzu ve karabiberi serpin. Izgaraya yerleştirin. İki tarafını da iyice kızartın. Pişen balığı servis tabağına alın yeşilliklerle servis yapın.
  
 | 
LÜFER IZGARA | 
  | 
im 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.08.2012 
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc81506 
Gönderme Tarihi: 30.Eyl.2012 
2,338 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 adet lüfer (tanesi 225-250 gram)
 
1/2 su bardağı un
 
1 kahve fincanı zeytinyağı
 
6 çorba kaşığı limon sosu
 
 
1) Balıkların boynunun 2 santim önüne kadar karnını temizleyin, sırt kılçığını, kuyruğunu ve kanatlarını bir makasla kesip, yıkayıp kurulayınız.
 
2) Sonra balığı tam ortasından bıçağın ucuyla iki tarafından 4 santim uzunluğunda hafif yarınız, tuzlayıp ve hafifçe unlayıp yağlayınız.
 
3) Izgarada 6'şar dakika alt ve üstünü pişirip hemen limon sosu ile servis yapınız.
  
 | 
Lüfer Izgara | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc92400 
Gönderme Tarihi: 19.Eyl.2013 
2,209 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet lüfer (orta boy)
 
2 kaşık zeytinyağı
 
2 adet limon
 
Tuz
 
 
İyice temizlenmiş olan balıklar tuzlanır, zeytinyağına sokulup çıkarıldıktan sonra doğrudan doğruya ızgaraya konularak pişirilir. Limon, piştikten sonra üzerine sıkılır. Limon salçası da kullanılabilir. Yenirken yanına garnitür olarak soğan piyazı da eklenir. Balıklar iri olduğu takdirde iyi pişmesi içinde yan tarafından bıçakla derince çizilir.
  
 | 
Lüfer Izgara | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc127070 
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2017 
1,119 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg lüfer
 
Tuz
 
Karabiber
 
Zeytinyağı
 
 
Lüferleri balıkçınızdan ayıklanmıs olarak alınız, çünkü lüfer pullu bir balık olup ayıklanması, özellikle etrafı kirletmeden ayıklanması oldukça zordur. Eğer bütün olarak almıssanız ayıklama islemi su sekilde yapılmalıdır:
 
Pulların kolay kazınması için önce balıkları iyice yıkayın. Pulları kuyruktan basa doğru önce bıçak sırtı bilahare bıçağın keskin tarafı ile ayıklayın. Solungaçlarını yaka tarafından çekerek ve balığı hırpalamadan çıkarın. Karnını yararak bağırsaklarını çıkarın, karnını iyice yıkayın ve süpürge gibi bir sey ile karındaki siyah derileri temizleyin. Balık iriyse (3 adet, 1 kilo) yan taraflarını kuyruktan basa doğru bıçak ile çizin.
 
Balıkların karın kısmına hafifce tuz ve karabiber, derisine ise yalnız tuz sürüp 20 dakika kadar bekletin (marine edin). Izgara yapılacağı zaman üzerine hafifçe zeytinyağı sürüp hazırlamış kömür atesinin üzerinde tel ızgara ile (atesten 5 ila 6 cm yukarda) pisirin.
  
 | 
Lüfer Izgara | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc160612 
Gönderme Tarihi: 14.Ekm.2021 
450 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 orta boy lüfer (temizlenip yıkandıktan sonra kurulanmış)
 
Yarım su bardağı zeytinyağı
 
1/2 çay kaşığı tuz
 
Karabiber
 
2 adet limonun suyu
 
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
 
4 çorba kaşığı un
 
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı (ızgara teli için)
 
 
Izgarayı yakın ve ızgara tellerini ayçiçek yağıyla yağlayın. Un ile tuzu birlikte eledikten sonra biberi ekleyin. Daha sonra 2 çorba kaşığı limonu bir kenara ayırıp kalanını balıkların üzerine yavaşça dökün. Balıkları unlayın, fazla unu silkeleyerek dökün. 1 çay kaşığı limon ile 4 çay kaşığı zeytinyağını kullanarak bir sos hazırlayın. Balıkları ızgaraya yerleştirin; ara sıra balıklar pişerken temiz bir fırçayla üzerine yaptığınız sosu sürün. 5-10 dakika kadar balığın her iki yüzünü de iyice pişirin. Kalan limon-zeytinyağı karışımına maydanoz ekleyin ve lüferleri bu sos ile birlikte sıcak servis edin.
 
 
 
  
 | 
Lüfer Izgarası | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc162853 
Gönderme Tarihi: 03.Şub.2022 
352 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Nevin Halıcı
 
 
1 kg orta irilikte lüfer
 
1 ölçü soğan suyu
 
1/4 su bardağı zeytinyağı
 
2 çorba kaşığı limon suyu
 
30 dal maydanoz
 
1 çorba kaşığı soğan suyu
 
2 yumurta sarısı
 
1/2 su bardağı zeytinyağı
 
1/4 su bardağı limon suyu
 
2 tane dövülmüş damla sakızı
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Balıkları ayıkla, yıka, süzdür. Üzerine 1 ölçü soğan suyu, karabiber ve tuz serp. İki saat beklet. Bıçakla boydan boya üç sıra çiz. Çeyrek su bardağı zeytinyağla iki kaşık limon suyunu çırp. Izgarayı kızdır, çırpılmış limonlu zeytinyağla yağla. Balıkları diz. Çevirdikçe zeytinyağlı limon sürerek kızart, tabağa al.
 
Maydanozu ince kıy. Bir çorba kaşığı soğan suyuyla karıştır, balıkların ağzına koy. Kâsede yumurta sarılarını yarım su bardağı zeytinyağı, limon suyu, tuz ve dövülmüş damla sakızıyla 10 dakika çırp, terbiye yap. Tabağa yerleştirilen balıkların üzerine dök, sofraya al.
 
 
Not: Uskumru, kolyoz, palamut, izmarit vb balıklar da aynı biçimde hazırlanır.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |