|
|
Limonata |
|
bin nur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.04.2014
Mesajlar: 47 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc97955
Gönderme Tarihi: 04.May.2014
1,451 defa indirildi / yazdırıldı
|
Limonata, limon kabuklarının toz şeker ile ovulmasının ardından su, şeker ve limon suyu karıştırılarak hazırlanan bir içecektir.
Limonatanın özellikleri şöyle olmalıdır:
Meyve ve meyve suyu oranı %630 oranında olmalıdır.
Kullanılan limon taze olmalıdır.
Limonatanın servis ısısı 8-10 derece arasında olmalıdır.
Limonata hazırlarken herhangi bir şekilde yapay tat vericiler kullanılmaz ve şeker miktarı %8den aşağı olamaz.
Limonataya ekşiliğini artırmak için herhangi bir asit katılmamalıdır
Kokulandırılması için esans, boya ve koruyucu madde kullanılmamalıdır.
Hazırlanması ve Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Noktalar
Limonatalar, limon kabuklarının toz şeker ile ovulmasının ardından su, şeker ve limon
suyu karıştırılarak hazırlanır.
Ayrıca Lemon squash denen taze sıkılmış limon suyuna soda ilavesi ile hazırlanan serinletici ve ferahlatıcı bir içecekte tercih edilmektedir.
Limonata türü içecekler, özellikle sıcak yaz günlerinde hararet giderici olarak tercih edilir. Hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatır. Yemek ve içkiyi fazla kaçıranlara önerilir.
Konsantre olarak sunulan limon sularına da limonata denmektedir.
|
Limonata Hakkında |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc173565
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2023
201 defa indirildi / yazdırıldı
|
Serinletici bir içecek olarak limonatanın, M.Ö. 600 yıllarında ilk defa yapılmaya başlanmış.
Limonlu içecek, ilk olarak Fransa'da Kral I. Louis döneminde ortaya çıktı. Saray çalışanı, yanlışlıkla meyve suyuna maden suyu eklemiş ama onu krala sunmaktan da korkmamış. Kralın "Bu nedir?" sorusuna saraylı cevap verdi: "Schorle, majesteleri." Kral, içeceği beğendi ve o zamandan beri Shorle, kraliyet limonatası olarak adlandırılmaya başladı.
Bugünkü formuna ulaşana kadar uzun bir yolculuğu olmuş limonatanın. Tarihi, Mısır'da 12. yüzyıl başlarında yapılan limon suyu ticaretine kadar uzanıyor. Sonraki yüzyıllarda aynı bölgede limon suyunun bal ve hurma ile karıştırılarak içildiği de günümüze ulaşan bilgiler arasında.
Bugün bildiğimiz şekliyle limonatanın tarihi, 7. yüzyılda Fransa'da başladı. Daha sonra su ve limon suyuna şeker ilavesiyle meşrubat olarak yapılmaya başlandı. Limonatanın temeli, şifalı kaynaklardan getirilen maden sularıydı. Limonatanın malzemeleri çok pahalı olduğu için sadece aristokratlar böyle bir içeceği tüketebilirdi. Aynı zamanda, İtalya'da da limonata ortaya çıktı. Limon ağaçlarının bolluğu limonata maliyetinin düşmesine izin verdi ve orada da daha hızlı popülerlik kazandı. İtalyan limonatası; diğer meyvelerin ve bitkisel infüzyonların eklenmesiyle hazırlandı.
1767'de İngiliz bilim adamı Joseph Priestley, karbondioksiti ilk önce suda çözdü. Suyu karbondioksit kabarcıklarıyla doyuran bir cihaz tasarladı. Karbonatlı suyun ortaya çıkışı, limonatayı daha sıra dışı ve daha popüler hale getirdi. İlk karbonatlı limonatalar, limondan sitrik asit çıkarmayı öğrendiklerinde 19. yüzyılın başlarında ortaya çıktı.
20. yüzyılın başlarında, kapalı şişelere efervesan aromatik bir içeceğin konulması mümkün hale geldiğinden halk için büyük ölçekte limonata üretilmeye başlandı.
Sovyet döneminde limonata ulusal bir içecek haline geldi. Doğal meyve özleri, bitki özleri ve şekerden üretildi. O zaman limonata sadece meşrubat değil, aynı zamanda canlandırıcı bir içecekti.
Narenciyegiller ailesinden olan limondan yapılan limonata, şekerli ve diyet olarak tüketilebilmekte, kilo vermek isteyenler için de takviye bir içecek olmaktadır. Aynı zamanda dinçlik veren limonata içeceği, yapay asitli içeceklere göre daha sağlıklıdır. Limonun içeriğindeki C vitamini suda çözünerek vücuda zindelik vermektedir.
|
|
Limonata Tarifleri Diğer Konular
|
|