| 
 | 
| Kuymak (Mıhlama) | 
|  | koseminderi Yamak
 
  
 Kayıt: 18.02.2009
 Mesajlar: 5
 Şehir: Istanbul
 | Kısa URL: https://ml.md/lc33845 Gönderme Tarihi: 18.Şub.2009
 29,512 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.koseminderi.com/kuymak-mihlama-tarifi/
 
 4 yemek kasigi misir unu
 2 yemek kasigi tereyağı
 Trabzon yoresine  has minzi peyniri veya yarim yagli beyaz peynir
 1 tatli kasigi tuz
 1.5 su bardagi ilik su
 
 Once , 2  yemek kasigi tereyağıni celik bir tavada eritiyoruz. Ben yaparken annecigimin bu yaz bana aldigi teflon tavami kullaniyorum, ama Kuymak icin celik tava kullanmak daha iyi sonuc verebilir. Tereyağıini eritme isleminden sonra 4 yemek kasigi misir unumuzu ilave ediyoruz. Misir unu tereyağıni cekene kadar biraz kavuruyoruz. Daha sonra yaklasik 1.5 su bardagi ilik suyumuzu ve 1 tatli kasigi tuzumuzu ilave ediyoruz. Ilave edilen sicak suyun arkasindan 1-2 dakika karistiriyoruz. Karistirma islemi bittikten sonra  ocagimizi yarim ates ile tam ates arasinda ayarlayip, icine son olarakta damak zevkimize gore peynirimizi ilave ediyoruz.  Artik, Kuymagimizi yaklasik 20 dk kaynamasi icin ocagimizin ustunde birakabiliriz. Kuymak kaynadikca, hem daha fazla yogunlasacak, hem de tereyağı uste cikmaya baslayacaktir. 20 dk kaynama isleminin sonunda,  Kuymak kahvalti masalarimizdaki yerini almaya hazirdir.
 
 
 | 
| Mıhlama | 
|  | otelman Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 02.04.2006
 Mesajlar: 196
 Şehir: Alanya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc6809 Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2006
 25,729 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1,5 su bardagi rendelenmis kasar peyniri
 1,5 su bardagi rendelenmis dil peyniri
 1 tatli kasigi tulum peyniri
 1 tatli kasigi misir unu
 1 tatli kasigi tereyağı
 1 kahve fincani su
 
 1) Misir ununu ½ tatli kasigi tereyağında kavurun.
 2) Dil peyniri, kasar peyniri ve tulum peynirini ekleyin. Hazirladiginiz karisima bir fincan su ilave edin ve kavurmaya devam edin. Kalan tereyağıni bir tavada eritin.
 3) Hazirladiginiz peynir karisimi macun haline geldikten sonra karisimi, tavada erittiginiz tereyağınin uzerine dokun. Sicak olarak servis yapin.
 
 NOT: Mihlama sade kasar peynirindende olur ve misir yerine bugday ununda koyabilirsiniz un koymadiginiz zaman yumurta ile de olur.
 
 
 ML® Yağlı Pide için tıklayın
 
 
 
   Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 01.03.2024
 
 
 | 
| Kuymak | 
|  | Nimet Hanım Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 03.10.2006
 Mesajlar: 149
 
 | Kısa URL: https://ml.md/lc7661 Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2006
 14,047 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 3 adet yumurta
 2 yemek kaşığı tereyağı
 3 yemek kaşığı mısır unu
 1,5 su bardağı su
 150 gram kaşarpeyniri
 istenilen oranda kırmızıbiber
 yeterince tuz
 
 Uygun büyüklükteki bir tavaya tereyağını koyarak eritelim. Mısır ununu ekleyip sararana kadar karıştırarak kavuralım. Suyu ve tuzu ekleyip karıştırmaya ara vermeden mısır unu biraz daha koyulaşana kadar pişirelim. Yumurtaları derin bir kapta çırparak ince dilimlenmiş kaşarpeyniri ile karıştıralım. Bu karışımı da tavaya döküp, yumurtalar pişince ocaktan alalım.
 
 
 ML® Börülce Mıhlaması için tıklayın
 
 
 
  
 
 | 
| Kuymak (Mıhlama) (Trabzon) | 
|  | Kabul Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 14.04.2006
 Mesajlar: 116
 Şehir: Artvin
 | Kısa URL: https://ml.md/lc4216 Gönderme Tarihi: 27.May.2006
 11,393 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 su bardagi misir unu
 100 gr. Trabzon tereyağı
 150 gr. Trabzon Imansiz peynir
 1 su bardagi sicak su
 
 Tereyağıini tencereye koyun. Yag eridikten sonra misir ununu dökerek, tereyağı ile kavurun. Un pembelestiginde, kaynamis sicak suyu ilave ederek suyla bir miktar pismesini saglayin. Katilasmaya baslayinca peyniri ilave ederek, 5 dakika peynir ile pismesini, hafif hafif tahta kasikla malzemenin birbirine karismasini saglayin. Peynir tuzlu ise tuz ilave etmeyin. Pistikten sonra servis yapin.
 
 
   Fotoğraf "KARATAYLI" tarafından gönderildi. 23.09.2020
 
 
 | 
| Trabzon Usulü Mıhlama | 
|  | çetin dişiaçık Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 29.03.2013
 Mesajlar: 34
 Şehir: Mamak
 | Kısa URL: https://ml.md/lc88024 Gönderme Tarihi: 29.Mar.2013
 8,982 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 su bardağı mısır unu
 100 gr Trabzon tereyağı
 150 gr Trabzon peyniri
 1 su bardağı sıcak su
 
 Tereyağını tencereye koyun. Yağ eridikten sonra mısır ununu dökerek, tereyağıyla kavurun. Un pembeleştiğinde, kaynamış sıcak suyu ilave ederek suyla bir miktar pişmesini sağlayın. Katılaşmaya başlayınca peyniri ilave edin. 5 dakika peynirle pişmesini, hafif hafif tahta kaşıkla malzemenin birbirine karışmasını sağlayın. Peynir tuzluysa tuz ilave etmeyin. Piştikten sonra servis yapın. Ekmeğinizi bana bana yemenin tadını çıkartın.
 
 
 | 
| Muhlama | 
|  | Cankat Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 04.04.2009
 Mesajlar: 725
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc35264 Gönderme Tarihi: 09.Nis.2009
 6,413 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 THY Skylife
 
 1,5 su bardağı rende kaşar peynir
 1,5 su bardağı dil peyniri
 1 tatlı kaşığı tulum peyniri
 2 yemek kaşığı mısır unu
 2 yemek kaşığı tereyağ
 1 su bardağı su
 
 Önce tencerede mısır ununu 1/2 tereyağında kavurun. Dil peyniri ve kaşar peyniri ekleyin. Hazırladığınız karışıma bir bardak su ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Kalan tereyağını bir tavada eritin. Hazırladığınız peynir karışımı macun haline geldikten sonra karışımı tavada erittiğiniz tereyağının üzerine dökün.
 Sıcak olarak servis edin.
 
 
 | 
| KUYMAK (Trabzon) | 
|  | R.Dumankaya Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 24.09.2007
 Mesajlar: 54
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc18204 Gönderme Tarihi: 03.Ekm.2007
 5,748 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Beş kaşık minci peyniri
 2 yemek kaşığı tereyağı
 1 su bardağı mısır unu
 yarım su bardağı su
 
 Yağ bir tavada eritilir. Sonra peynir ilave edilir. Peynir hafifçe eriyince yağ yanmadan su eklenir. Daha sonra mısır unu yavaş yavaş karıştırılarak eklenir. Fokurdamaya başlayınca karıştırma işlemi bırakılır ve tereyağının kuymağm üstünde birikmesi beklenir, sıcak servis yapılır.
 
 Not: Rendelenmiş eski kaşar da kullanabilirsiniz. Minci peyniri Trabzon'un tuzlu ve kokulu çökelek peyniridir.
 
 
 | 
| Mıhlama (Trabzon) | 
|  | HANIMELI Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 29.06.2007
 Mesajlar: 36
 Şehir: Antalya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc15835 Gönderme Tarihi: 29.Haz.2007
 5,285 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 3 çorba kaşığı tereyağı
 200'er gr. telveren ve Tarbzon koleti peyniri
 1 su bardağı mısırunu
 1 su bardağı su
 2 kibrit kutusu kadar tulum peyniri
 
 2 çorba kaşığı tereyağı ve mısır unu kavrulur. Üzerine sıcak su eklenir, karıştırarak birkaç dakika pişirilir. Karışıma küçük doğranmış peynirler katılır, eriyene kadar pişirilir, 1 çorba kaşığı tereyağı, kızdırılır, mıhlamanın üzerine gezdirilir.
 
 
  
 
 | 
| Kuymak (Trabzon) | 
|  | pembeli kadın Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 24.02.2011
 Mesajlar: 35
 Şehir: Londra
 | Kısa URL: https://ml.md/lc60719 Gönderme Tarihi: 24.Şub.2011
 4,210 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 su bardağı mısır unu
 150 gr. Trabzon tereyağı
 250 gr Trabzon peyniri
 1,5 su bardağı su
 Az tuz
 
 Tavaya tereyağı konur, kızdırılır. Üzerine mısır unu eklenir ve pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine sıcak su ilave edilir. Katılaşmaya başlayınca peynir ve tuz katılır. 4-5 dakika daha pişirdikten sonra ateşten alınır.
 
 
 | 
| Kuymak (Trabzon) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc105580 Gönderme Tarihi: 02.Mar.2015
 3,460 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 Taze süt kaymağı
 4 kaşık tereyağı
 Göz kararı su
 Tuz
 Fırınlı mısır unu
 1 kase doğranmış imansız peyniri
 
 Kuymak ve tereyağı tavada eritilir. Bir miktar su dökülür. Karışım kaynadıktan sonra içine tuz atılır. Mısır unu tahta kaşıkla kaynayan suya yavaş yavaş karıştırılarak eklenir. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Daha sonra Trabzona özgü yağlı imansız peynir konularak karıştırılır. Malzemeler tamamen karışınca üzerine bir kaşık tereyağı ilave edilerek servis edilir.
 
 Not: Karadeniz dendiğinde akla ilk gelen yemeklerden biridir Kuymak. İçinde kullanılan peynir Trabzonda üretilen özel bir peynirdir. Yemek, peynir yerine fasulye turşusu konularakda yapılabilir. Kuymakın Kafkasyada tatlı olanı da vardır.
 
 
 | 
| Trabzon Usulü Kuymak | 
|  | ay ışığı Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.06.2016
 Mesajlar: 1738
 Şehir: Samsun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc145453 Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2019
 1,410 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 4 yemek kaşığı mısır unu
 2 su bardağı su
 2 yemek kaşığı tereyağı
 1 kase telli peynir, imansız peynir ve kaşar peyniri karışımı
 Tuz
 
 Bakır tavayı ocağa alıp önceden ısıtın.
 İçine tereyağını koyup eritin.
 Mısır ununu ve peynirlerin tadına göre ayarladığınız tuzu da yağa ilave edip kavurmaya başlayın.
 Mısır ununun rengi hafifçe dönünce suyu azar azar karışıma ilave edin. (Su yerine süt kullanarak daha hafif bir lezzet de elde edebilirsiniz.)
 Topaklanmaması için karıştırarak 5 dakika kadar kısık ateşte pişirin.
 Mısır unu suyunu çektiğinde peynirleri ekleyin, bu kez fazla karıştırmayın.
 Peynirler eriyip yağı üste çıktığında kuymak hazırdır.
 Soğutmadan servis edin.
 
 
 | 
| Kuymak (Trabzon) | 
|  | ay ışığı Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.06.2016
 Mesajlar: 1738
 Şehir: Samsun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc145767 Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2019
 1,068 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Kazı Kaldıran
 
 Milli Eğitim Bakanlığı
 
 4 yemek kaşığı tereyağı
 350 gram Trabzon ovma peynir
 5 yemek kaşığı fırınlanmış mısır unu
 1,5 su bardağı su
 Tuz
 
 Ocağın üzerinde ısıtılan tavaya tereyağı konup eritilir.
 Tereyağı hafif koku vermeye başlayınca peynir ilave edilir.
 Peynir erimeye başlayınca 1,5 bardak soğuk su ve tuz ilave edilir.
 Su kaynamadan yavaş yavaş un karıştırılarak tavaya ilave edilir.
 Un ve peynir birbirine iyice karışıp fokurdayıncaya kadar kaşıkla karıştırılır.
 Un- peynir karışımı kaşığa yapışıp uzamaya başlayınca ateş kapatılıp tavayla servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| Kuymak (Trabzon) | 
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc153939 Gönderme Tarihi: 05.Kas.2020
 615 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://karadeniz.gov.tr
 
 Yemeğin esasını mısır unu oluşturur. Kullanılan yağ ve yağın miktarı, unun miktarı, kullanılan peynir ve peynirin miktarı ve de pişirme usullerine göre çok çeşitli şekillerde yapılabilir. Malzemelere süt, ayran ve / veya kaymak da eklenebilir. Kuymak bu yörede kazkaldıran, yağlıaş ve muhlama adlarıyla da anılır ve yapılır. Mısır unu fazla peynir az kullanılırsa kuymak değil muhlama adını alır. Tersi şekilde de terif edilebilir; mısır ununu az peyniri fazla kullanırsak bu defa muhlama değil kuymak yapmış oluruz.
 
 
  
 
 | 
| Trabzon Usulü Kuymak | 
|  | Selver Somuncu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 25.05.2007
 Mesajlar: 1024
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc166914 Gönderme Tarihi: 25.Ağu.2022
 518 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Üç yemek kaşığı mısır unu
 200 gr tereyağı
 200 gr peynir (Trabzon çeçil peyniri, tel peynir veya kaşar peyniri)
 1 su bardağı sıcak su
 1 tutam tuz
 
 Tereyağını tavaya alın. Yağ eridikten sonra mısır ununu ekleyip iyice kavurun ve tuzunu ilave edin. Kavrulan mısır ununun yağının çıkması ile birlikte bir bardak sıcak suyu azar azar ilave ederek unu açın. Sonrasında peyniri ilave edin. İyice karıştırıp pişmeye bırakın. Peynir eriyip yağ kenarlarından yüzeye çıkmaya başlayınca kuymak olmuş demektir.
 
 Not: Kuymakta un ölçüsü bir kişiye bir kaşık un şeklinde olmalı. Kaç kişilik yapacaksanız o kadar un koymalısınız. Bu tarifte 3 yemek kaşığı un için 1 su bardağı sıcak su kullanılmıştır.
 
 
  
 
 | 
| Kuymak (Trabzon) | 
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc155180 Gönderme Tarihi: 02.Oca.2021
 497 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2,5 kaşık tereyağı
 Yarım bardak Mısır unu
 2 bardak sıcak su
 1 bardak Trabzon veya çeçil peyniri
 
 Tavada tereyağını eritin. Fokur fokur kaynamaya başlayınca mısır ununu ilave edip karıştırın.
 Mısır unu pembeleşmeye başlayınca azar azar suyunu ilave edin.
 Suyunu çekene kadar karıştırarak pişirin ve harç akışkan bir kıvama gelince peyniri ilave edin.
 Çok fazla karıştırmadan kısık ateşte peyniri eritin. Peynirinizin tuzluluğuna göre tuz ekleyebilirsiniz.
 
 
  
 
 | 
| Kuymak (Trabzon) | 
|  | Çetin Ceviz Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 26.05.2005
 Mesajlar: 3233
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc183930 Gönderme Tarihi: 17.Tem.2025
 62 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 yemek kaşığı tereyağı
 1 yemek kaşığı mısır unu (tepeleme)
 1 su bardağı su (sıcak)
 1 su bardağı tel veya kolot peyniri (rendelenmiş veya küçük doğranmış)
 Kolot, Trabzon telli peyniri veya çeçil peyniri tercih edilir
 Tuz (peyniriniz tuzluysa gerekmez)
 
 Tereyağını tavada eritin. Köpürüp hafif kızarmaya başladığında devam edin.
 Mısır ununu ekleyin ve yaklaşık 3-4 dakika kısık-orta ateşte kavurun. Rengi hafif koyulaşmalı, kokusu çıkmalı.
 Sıcak suyu yavaşça ekleyin ve hızlıca karıştırarak topaklanmamasını sağlayın.
 Karışım kıvam alınca (koyu bir muhallebi gibi), peyniri ekleyin.
 Peynir eriyip uzamaya başladığında kuymak hazır! Karıştırmayı bırakın ve servis edin.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |