|
Kıymalı Kol Böreği |
 |
bulamaç
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 22.07.2005
Mesajlar: 66 Şehir: Kütahya |
Kısa URL: https://ml.md/lc5736
Gönderme Tarihi: 28.Haz.2006
5,510 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 Su Bardağı Un
1 Su Bardağı Nişasta
1 Su Bardağı Süt
1 Su Bardağı Sıvıyağ
1/2 Su Bardağı Yoğurt
1 Çay Kaşığı Karbonat
1 Yumurta
250 gr Margarin
2 Çorba Kaşığı Sirke
İçi için:
300 gr Kıyma
3 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
4 Soğan
Çukur bir kaba yumurtayı kırın. Süt sıvıyağ, yoğurt, karbonat ve sirkeyi ekleyin. Unu yavaş yavaş ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamurun yumuşaklığını sağlamak için gerekirse biraz daha un ilave edebilirsiniz.
Hazırladığınız hamurdan 20 eşit büyüklükte hamur parçası koparın.
Üzerlerini nemli bezle örterek 20 dakika dinlenmeye bırakın.
Diğer tarafta soğanları küp şeklinde doğrayın. Tencerede yağı kızdırıp soğanları kavurun. Kıymayı ilave ederek kısık ateşte kavurun. Tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
Hamur bezelerini nişasta serperek tabak büyüklüğünde açın. On hamuru aralarına nişasta serperek üst üste yerleştirin. Ve yine nişasta serperek merdaneyle açabildiğiniz kadar inceltin. Aynı işlemi diğer on beze için de gerçekleştirin. Açılmış iki yuvarlak hamuru ortadan ikiye kesin. Düz kenarlara uzunlamasına harç malzemesini yayın. Hamuru rulo şeklinde sarın. Diğer hamurlar için de aynı işlemi tekrarlayın. Hamur rulolarını gevşek bir şekilde yuvarlayarak tepsiye yerleştirin.
Hamurların üzerine eritilip soğutulmuş margarin dökün. Bıçakla dilimleyin.
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kızartın Sıcak olarak servis yapın.
ML® Ispanaklı Kol Böreği için tıklayın
fotoğraf Saadet tarafından gönderildi. 04.07.2014
|
Kıymalı Kol Böreği |
 |
Meriç
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 16.11.2007
Mesajlar: 43 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc20665
Gönderme Tarihi: 13.Oca.2008
2,782 defa indirildi / yazdırıldı
|
3,5 su bardağı un
3 çorba kaşığı margarin
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 çay kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı
İçi İçin;
250 gr. orta yağlı kıyma
3 orta boy soğan
1/2 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Una, tuz, limon suyu, 1 çorba kaşığı sıvıyağ ve 1 su bardağı ılık su ilave ederek orta yumuşaklıkta bir hamur yapıp özleştiriniz. Un serpilmiş tahta üzerinde mümkün olduğu kadar büyük yufka haline getiriniz. Margarini eritip sıvıyağ ile karıştırarak, yufkanın üzerine sürünüz. Bir uçtan diğer uca doğru 4 parmak genişliğinde birbiri üzerine katlayınız. Tekrar üstünü yağlayıp aksi yönde kendi genişliğinde katlayınız. Üstten bastırarak kare şekline getiriniz. Üzerine nemli bez örtüp yarım saat dinlendiriniz.
Soğanı yarım halka şeklinde incecik kıyınız. Tuz ve kıymayı ilave ederek hafif hareretli ısıda karıştırarak 10 dakika pişiriniz. Karabiber ve kıyılmış maydanoz katıp karıştırınız.
Hamura dikdörtgen açınız (30x40 cm. boyutlarında). Uzun kenarına paralel keserek 4 eşit parçaya ayırınız. Her parçanın uzun kenarına boydan boya 1/4 iç koyup gevşek rulo yapınız. Katlanan kenar alta gelmek üzere tepsiye yerleştirip, 4 eşit parçaya kesiniz. Üzerine yumurta sarısı sürüp orta hararetli fırında pişiriniz.
ML® Katlama Börek için tıklayın
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 27.06.2023
|
KOL BÖREĞİ (KIYMALI) |
 |
im
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 20.08.2012
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc85477
Gönderme Tarihi: 07.Oca.2013
2,453 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 kilo ekstra un
1 adet yumurta
1/2 çorba kaşığı tuz
1/2 limonun suyu
1,5 bardak su (500 gram)
Hamuru yağlamak için:
150 gram yağ
Kıymalı iç:
2 çorba kaşığı yağ
4 adet orta boy ince kıyılmış soğan
Az tuz
250 gram yağsız kıyma, (kuzu veya koyun)
Az karabiber
1 bağ ince kıyılmış maydanoz
1) Kıymalı içi için küçük bir tencereye yağı Koyup orta ateşte eritiniz ve soğanı ilave ederek kenarlarına bulaştırmadan karıştırarak 3-4 dakika kavurup soğanları öldürünüz.
2) Sonra kıyma ve tuzu ilâve edip, ağır ağır karıştırarak 10 dakika kavurup ateşten alınız.
3) Bir kaba boşaltıp, karabiberi ve maydanozu ilâve ediniz ve soğumaya bırakınız
4) Mermerin üzerine unu eleyip ortasını havuz gibi açınız. İçine tuz, limon suyu, soğuk su ve yağı ilâve edip, kuvvetli yoğurarak top gibi bir hamur yapınız. Hamurun tam ortasından, karşılıklı yarı kalınlığına kadar bıçakla keserek dört kulak meydana getiriniz ve üzerine ıslatılıp sıkılmış bir bez örterek yarım saat dinlendiriniz.
5) Hamuru 150'şer gramlık 5 eşit parçaya bölüp, her birini yuvarlak bir top gibi yuvarlayınız. Kurumamaları için alt ve üstlerine hafif rafine yağı sürüp, tekrar hafifçe yuvarladıktan sonra, bir tepsiye diziniz ve üzerlerine ıslatılıp sıkılmış bir bez örterek 30 dakika dinlendiriniz.
6) Sonra mermerin üzerine iki hamur çıkarıp, her ikisini de 18 santimlik tabak gibi yassıltınız.
7) Hamurun bir tanesinin tam ortasına 50 gram erimemiş yumuşak yağ koyarak, kenarlarına bulaştırmadan yağı yayınız ve üzerine yağsız diğer hamuru kapatarak kenarlarını alttan ve üstten çimdikler gibi sıkıştırınız.
8) Diğerlerini de aynı şekilde hazırlayıp, rafine yağı ile yağlanmış bir tepsiye diziniz; üzerlerini hafifçe yağlayarak ıslatılıp sıkılmış bir bezle kapatınız ve 30 dakika dinlendiriniz.
9) Hamuru açınız. Hamurun önünüze gelen ucunu, ortasına doğru kapatınız. Yukarıdan aşağıya iki yan kenarını keserek kapanmış hamurun içine ilâve ediniz.
10) Karşı ucu da kapanmış uçla uçuca gelmek üzere kapatınız ve karşısındaki ucun üzerine harcın 3/4'ünü kurdela gibi seriniz ve hamura elinizle yağmur yağar gibi tereyağını serpiniz.
11) Kıymalı için çıkmaması için 2 kenarından 1'er parça hamurun üzerine kapatıp içli taraftan hamuru sigara sarar gibi sarınız ve hamurun 2 ucunu kapalı büyük "B" harfi yapar gibi birleştiriniz.
12) Diğerlerini de aynı şekilde hazırlayıp tepsiye diziniz. Ortadan hızlı ateşte 30 dakika pişirip altlarını üstüne çeviriniz.
|
Kıymalı Kol Böreği |
 |
icarcı
Aşçıbaşı

Kayıt: 01.07.2014
Mesajlar: 26 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc99507
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2014
1,867 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı ılık süt
5 çorba kaşığı sıvı yağ
İçi için:
500 gram lor peyniri
2 çorba kaşığı tereyağı
300 gram kıyma
2 adet haşlanmış patates
1 yumurta
1 su bardağı kıyılmış ceviz
Derin bir kabın içine unu, mayayı, tuzu koyup harmanlayın. Üzerine yağı, ılık sütü ekleyip yumuşak bir hamur tutun. Bu hamuru bezelere ayırıp 20 dakika dinlendirin. İç malzemeleri için kıymayı kavurun ve haşlanmış patatesi ezip üzerine lor peynirini ekleyip karıştırın. Dinlenmiş hamurları elinizle ya da merdaneyle açın. İçi malzemeyi ortasına yerleştirin ve kol böreği gibi sarıp tepsiye yan yana dizin. 200 derecede 35 dakika kadar pişirin. Fırından alıp dilimleyin. Sıcak olarak ikram edin.
|
Kıymalı Kol Böreği |
 |
verim
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 02.02.2015
Mesajlar: 30 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc104891
Gönderme Tarihi: 03.Şub.2015
1,736 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
2 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı su
Aldığı kadar un
Üzeri için:
1 çay bardağı sıvı yağ
İçi için:
4 patates ya da 500 gram kıyma
1 soğan
Kimyon, karabiber
Tuz
Yarım demet maydanoz
Öncelikle hamuru hazırlamak için yaklaşık 2,5 su bardağı unu bir kabın içine dökün, üzerine tuzu, sirkeyi ve yavaşça suyu ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Yumuşak bir hamur yoğurun ve bezelere ayırıp üzerine sıvı yağı sürüp 20 dakika kadar bekletin. İç malzemesi için haşlanmış patatesi ezip içine rendelenmiş soğanı ve baharatları dökün. Son olarak kıyılmış maydanozu katıp karıştırın. İsterseniz kıymalı bol soğanlı bir karışım hazırlayıp iç harcını hazırlayabilirsiniz. Dinlenen hamuru açıp üzerine bir miktar daha yağ sürüp elinizle çekiştirip hamuru genişletin. İç malzemeyi paylaştırıp uzun şeritler yapın. İkiye katlayıp kol böreği gibi tepsiye yerleştirin. 190 derecedeki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
|
Kıymalı Kol Böreği |
 |
makbule hürgün
Aşçıbaşı

Kayıt: 22.06.2016
Mesajlar: 24 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc117777
Gönderme Tarihi: 23.Haz.2016
1,694 defa indirildi / yazdırıldı
|
Firdevs Aydın
3.5 su bardağı böreklik un
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı bitkisel sıvı yağ
150 gr. orta yağlı dana kıyması
150 gr. kuru soğan
2 yemek kaşığı bitkisel sıvı yağ
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Bir tutam maydanoz
Soğanlar soyulacak ve yemeklik doğranacak. Maydanoz ince kıyılacak. Fırın tepsisi yağlanacak. Yoğurma kabı içerisine 3.5 su bardağı un, 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşı tuz konulacak ve ele yapışmayacak şekilde hamur yoğurulacak. Hamur ikiye bölünecek ve beze yapılacak. Bezeler bir kap içerisinde kapalı olarak 30 dakika bekletilecek. Tava içerisine 2 yemek kaşı sıvı yağı konulacak ve ısıtılacak. Üzerine soğan ilave edilecek ve düşük ısıda diriliği gidinceye kadar kavrulacak. Ardından kıyma ilave edilecek ve kavrulacak, üzerine limon suyu, karabiber, maydanoz, tuz ilave edilecek karıştırılacak ve ocaktan alınacak. Tezgah üzerine az un ile birlikte beze konulacak. Beze oklava yardımıyla açılabildiği büyüklükte yufka açılacak ve yüzeyi bitkisel sıvı yağına batırılmış fırça ile bir güzel yağlanacak. Ardından yufka elle ortasından parmak uçlarıyla kenarlara doğru çekiştirilerek kağıt inceliğinde en az 90 cm. çapında büyütülecek. Yufkanın karşılıklı kenarları orta yerde birleştirilecek ve üzeri yağlanacak. Yan kenarı hafif içe kıvrılacak ve üzeri yağlanacak. Düz kenarlardan biri üzerine iç harç boydan boya serpiştirilecek ve rulo yapılacak. Rulo halinde fırın tepsisine alınacak ve üzeri sıvı yağ ile yağlanacak. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilecek.

|
Kol Böreği (Kıymalı) |
 |
Selver Somuncu
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc170684
Gönderme Tarihi: 06.Mar.2023
365 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://cook.com.tr
Yoğurt 3 Çorba Kaşığı
Un 500 Gram
Sofra Tuzu 1 Tutam
Karabiber 1 Tutam
Dana Kıyma 500 Gram
Soğan 1 Adet
Yumurta 2 Adet
Margarin 225 Gram
Soğanı yemeklik doğradıktan sonra kıyma ile birlikte tavada suyunu çekene kadar pişiriniz. Ocaktan aldıktan sonra tuz, karabiber ilave edip karıştırınız.
Oda sıcaklığındaki margarini eritmeden unla biraz kıyın. Sonra 2 yumurta, 3 çorba kaşığı yoğurdu ve unu ilave ederek yoğurun. Üstünü COOK Polietilen streç film ile örterek buzdolabında 2 saat bekletin. Sonra 6 eşit parçaya bölün. Her parçayı oval şeklinde açın. Hazırladığınız kıymalı malzemeyi ortaya koyun, rulo olarak sarıp, kapattığınız kısım alta gelecek şekilde COOK Yağlı pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Üstüne yumurta sarısı sürün.
Önceden 175 derece ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar 20 dakika kadar pişirdikten sonra servis yapın. Bu tarifi kıymalı iç yerine peynirli malzeme ile de yapabilirsiniz.

|
Kıymalı Kol Böreği |
 |
Gül
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc177349
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2024
193 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 su bardağı un
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 adet yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
Tuz
1 + ¼ su bardağı su
Arası için:
100 gr. tereyağı – eritilmiş
İç harcı için:
Zeytinyağı
2 adet kuru soğan
500 gr. kıyma
4 adet orta boy rendelenmiş patates
Tuz
Karabiber, kimyon, kırmızı pulbiber
Bir tavaya zeytinyağını koyun ve ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları ilave edip kavurun. Ardından kıymayı ilave edin ve kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber, kimyon ve pul biberi ekleyip kavurun. Rende patatesleri ilave edin iki tur çevirdikten sonra kenara alın.
Bir karıştırma kabına unu alın. Ortasını havuz şeklinde açın. Sirke, yumurta, sıvı yağ, tuz ve suyu ilave edip ilk önce çatal yardımıyla sonra elinizle kıvam alana kadar iyice yoğurun. 30 dakika dinlendirin.
Dinlendirdiğiniz hamuru ortadan ikiye bölün. Böldüğünüz parçalardan sekiz eş parça, toplamda 16 eşit parça olacak şekilde bezeler elde edin. Bezeleri dörtlü gruplara ayırın. Dörtlü gruptaki her bir bezeyi tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız her hamurun üzerine tereyağı sürün, en üst katı yağlamayın. 4 adet bezeyi üst üste yerleştirip dikdörtgen olacak şekilde yeniden açın. Her beze grubunu bu şekilde hazırlayın.
Açtığınız hamurun uzun olan kısmına iç harcı yayın ve ortasına kadar rulo olacak şekilde sarın. Geldiğiniz yerden hamuru kesin. Kendi etrafında döndürüp fırın kabınıza alın.
Kestiğiniz hamurun uç kısmından iç harcı yayın rulo yapın diğer rulo yaptığınız hamurun etrafına sarın. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve hamurların etrafına sarın. Kalan tereyağını hamurların üzerine sürün. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin. Sıcak servis edin.

|
|