|
|
Kefal |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc24460
Gönderme Tarihi: 09.Haz.2008
2,464 defa indirildi / yazdırıldı
|
İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü
Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadenizde sürüler halinde yasar. Has kefal, sidikli ilarya, altınbas kefal, mavri gibi adları olan değisik türleri vardır. Ortalama uzunluğu cinsine göre 25 ile 90 santimetre arasındadır. Ortalama ömrü ise 15 yıldır.
Çok zeki, güçlü ve çevik bir balık olan kefal avı çok zahmetlidir. Oltaya çok zor atlar. En verimi avı, serpme ağla yapılır.
ÜREME DÖNEMİ: Erkekler 6-7 yasında, 28-30 cm iken; disiler ise 7-8 yasında 33-34 cm iken eseysel olgunluğa erisirler. Haziran-Eylül döneminde ürerler. Bir defada 3.500.000- 7.000.000 adet arasında yumurta verirler. 4-5 günlük kuluçka süresinden sonra larvaları yumurtadan çıkar.
Minimum Av Boyları:
Kefal (Amuderya kefali) Mugil soiuy 35 cm
Kefal (Sarıkulak kefal) Liza aurata 30 cm
Kefal (Has kefal) Mugil cephalus 30 cm
Kefal (Diğer kefaller) Mugil (Oedalechius) labeo,Chelon labrosus,
Liza ramada Liza saliens 20 cm
TÜKETİM ŞEKLİ: Beyaz eti çok lezzetlidir. Küçük boy kefalin tavası güzel olur. Büyük boyların ise buğulaması yapılır. Tepsiyle soğanlarla beraber dizilen fırında kefal de lezzetli bir yemektir.Bunun yanı sıra mayonezli haslaması ve pilakisi de yapılır.Tütsülemesi de çok lezzetlidir.Yumurtasından tarama ve balık yumurtası yapılır.
|
KEFAL BALIĞI |
|
XXL
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.02.2009
Mesajlar: 33 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc33800
Gönderme Tarihi: 16.Şub.2009
2,552 defa indirildi / yazdırıldı
|
Beyaz etli bu balıkların en lezzetli zamanları ekim-nisan arasındadır. Tanesi 200 - 300 gram gelmektedir. Daha küçüklerine, cinslerine göre Ganyot ya da İHarya denilmektedir. Topbaş, Polate-rina ve Altınbaş olarak üç ayrı cinse ayrılan bu balıkların en lezzetlisi Topbaş kefalıdır. Topbaş kefallarının adı gibi başları top gibi yuvarlak, renkleri kurşuni, gözleri de saydam bir perde ile yarıya kadar kapalıdır. Diğerlerinin ise başları sivri, vücutları biraz ince, renkleri de açık kurşunî, gözleri ise hafif sarımtıraktır. Dolmaya, haşlamaya ya da tavaya elverişlidir.
|
|
KEFAL Tarifleri Diğer Konular
|
|