|
Kaburga Dolması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc140212
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2019
945 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
2 - 2,5 kg'lık kuzu veya oğlak kaburga
2 adet soğan
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı badem
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 su bardağı pirinç
Yarım çay bardağı kuş üzümü
3 su bardağı sıcak su
Tuz
Yenibahar
Karabiber
Yemeklik doğranmış soğanı tereyağında kavurun. Badem ve dolamalık fıstığı ekleyip, 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. 3-4 kez yıkanmış ve süzülmüş pirinci ekleyin. Kuş üzümü, tuz ve karabiber katın. Tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra suyunu ilave edin. Karıştırıp önce harlı sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Kaburgayı bir bıçakla enine doğru kesin ve içine pişen pilavı doldurup ağız kışı mini kalın iplikle dikin. Sosu için salça ve yoğurdu bir kapta karıştırıp kaburganın üzerine sürün. Kaburga dolmasını fırın tepsisine yerleştirin. Tepsinin dibine 1 su bardağı su ekleyin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 60-80 dakika pişirin. Piştikten sonra ipi kesin ve eti parçalara ayırıp içindeki pilavla birlikte sıcak olarak servis yapın.
|
Bademli Kuzu Kaburga Dolması |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106847
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2015
2,677 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg kuzu kaburga
1 çay bardağı pirinç
1 adet soğan
Yarım çay bardağı badem
Yarım çay bardağı karabiber
1 çay kaşığı tuz
2 adet domates
1 tatlı kaşığı biber ve domates salçası
2 çorba kaşığı margarin
1 adet yeşil biber
Bıçağın ucuyla kaburga ile et arasını yavaş yavaş açalım. Bademleri akşamdan suya ıslatalım. Yapacağımız zaman bademin dış kabuğunu soyarak beyaz badem elde edelim. Pirinçleri yıkayalım ve soğan, biber ve domatesleri yıkayalım, doğrayalım. Kaburga hariç diğer tüm malzemeleri karıştıralım. Bıçakla arasını açtığımız kaburganın içerisine karışımını dolduralım. Kaburganın kestiğimiz kısmını temiz bir iğne-iplik yardımıyla dikelim. Kaburgayı tencereye koyalım ve üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyelim. Bu sırada biraz da tuz ekleyelim. Kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1 saat pişirelim. Piştikten sonra iplikleri çıkartarak servis yapalım.
|
KABURGA DOLMASI |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc88811
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2013
2,437 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ankara Büyükşehir Belediyesi
Belmek Yemek Kitabı
1 kuzu kaburgası
3 çorba kaşığı tereyağı
3 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı yenibahar
Pilav için:
4 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı pirinç
2 su bardağı et suyu
200 gr. parça kuzu eti
100 gr. çam fıstığı
1 kahve fincanı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tarçın
Pirinçler ayıklanır ve tuzlu suda ıslatılıp süzülür. Islatılan pirinçler bir tencerede tereyağ ile kavrulur, içine (haşlanan kaburganın et suyundan) 2 su bardağı et suyu dökülür. Tuz ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır. Orta hararetli ateş üzerinde pişmeye bırakılır. Pirinçler, suyu çekmeye başladıkça ocağın harareti kademe kademe düşürülür. Suyu iyice çekince üstü kâğıt havlu ile örtülüp dinlenmeye bırakılır.
Bir tavaya bir kaşık tereyağı konup eritilir. Kuzu eti, tavla zarı büyüklüğünde doğranır ve yağda biraz kavrulur (suyunu çekene kadar sote edilir). Çam fıstığı, kuş üzümü, kara biber, yenibahar, tarçın ve tuz ilave edilip biraz daha kavrulur. Hazırlanan et, demlenen pirincin üzerine dökülerek karıştırılır.
Kaburga kafesi, bütün olarak alınır. Sert sinirlerinin dış yağı temizlenir. Büyük bir tencerenin yarısına kadar su doldurulur. Kaburga, ısıtılan suyun içine konur ve haşlanır. Suyun üzerine çıkan köpük, delikli bir kepçe ile alınır. Pişmesine yakın tuzu atılır. Pişen et, süzgeçle tencereden çıkarılır ve süzülür.
Süzülen etin içine kara biber, yenibahar, tuz sürülerek içi ve dışı ovulur. Kaburga, başka bir tencerede tereyağ ile kızartılır. Yağ değmeyen yerlerine zaman zaman kızgın yağ alınarak dökülür. Her tarafının iyice kızarmış olması gerekmektedir. Bu şekilde kızartılan kaburga, tekrar tencereye alınır. İç pilavı, kaburganın içine doldurulup, iğne ile dikilir. Tekrar tencereye alınıp bir su bardağı et suyu ile kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Büyük bir kayık tabakla sıcak servis yapılır.
|
Kaburga Dolması |
|
Fortuna
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.10.2011
Mesajlar: 119 Şehir: İspanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc69190
Gönderme Tarihi: 23.Ekm.2011
2,546 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg kuzu kaburga
150 gram badem içi
Tuz
Karabiber
Yenibahar
250 gr kuzu kuşbaşı et
1 su bardağı pirinç
Maydanoz veya reyhan
Biber salçası veya yoğurt
1 kaşık tereyağı
Kaburganın et ile kemik arası, kemik tarafını da delinmeyecek şekilde cep gibi açın. (Veya dolma yapacağınız kaburgayı kasapta özel olarak kestirip içini dolduracağınız kısmı cep şeklinde açtırın.)Bademleri suda haşlayın ve kabuklarını soyun. Yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Kuşbaşı eti bademden sonra aynı yağda kavurun. Daha sonra pirinci ekleyin, yarım pişirin. Kavrulan badem, et, baharatlar, maydanozun hepsini (veya reyhan) bir kapta karıştırın. Kaburganın içini ve dışını tuz, karabiber ve yenibaharla ovun. Hazırlanan iç malzemesiyle içini doldurun, etrafını dikin veya şiş çöplerle birbirine tutturun. Geniş bir tencerede sırt kısmını az kızartın. Bir tencereye sırt kısmı yukarı gelecek şekilde yerleştirin ve üzerine 3-4 su bardağı kaynar su ekleyerek orta ateşte buhar ile pişirin. Ara sıra kontrol ederek, suyu azaldıkça kaynar su ekleyin. Pişen kaburganın üzerine yoğurt veya salça sürün, fırın tepsisine alıp, önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirin. Sıcak servis yapın. Servis yaparken küçük porsiyonlara ayırdıgınız kaburga dolmasının üzerine tencerede kalan et suyundan birer kaşık ekleyebilirsiniz.
|
Kaburga Dolması |
|
kaynak
Aşçı
Kayıt: 21.03.2011
Mesajlar: 15 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc62833
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2011
2,847 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aile Dostu Dergisi
2 kg.'lık kuzu kaburgası
1.5 su bardağı pilavlık bulgur
2 su bardağı su
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Reyhan
Karabiber
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
Biraz pul biber veya kırmızı biber
Soğanı bir tencereye doğrayıp, 4 yemek kaşığı zeytinyağıyla beraber hafif sarartın. Salçasını koyup, eritin. Bulgurunu ekleyin. Reyhan, tuz ve karabiberini atıp karıştırın. Suyunu ilave edip pişmeye bırakın. Suyunu çekince ocaktan alın. Pilav hafif ılıyınca, doldurulmaya müsait halde arası açılmış kaburganın içine yayarak doldurun. Bir yorgan iğnesi ve ipliğiyle kaburganın açık olan kısmını dikin. Büyükçe bir tencereye oturtup, 3 litre su ekleyin. Kaynamaya başlayınca ağzını kapatıp, 1.5 veya 2 saat kadar pişirin. Et iyice piştikten sonra servis edeceğiniz tepsiye alıp, üzerine erimiş biberi, tereyağı gezdirin. Eğer kalabalık bir misafire yapacaksanız, et suyuyla ilave pilav pişirmeniz gerekir. Servis edeceğiniz zaman iplerini kesip çıkarın.
|
Kaburga Dolması |
|
flaş
Aşçı
Kayıt: 30.12.2009
Mesajlar: 19 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc45486
Gönderme Tarihi: 30.Arl.2009
2,996 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı iri çekilmiş badem
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı su
2 çay kaşığı pulbiber
1 çorba kaşığı reyhan veya fesleğen
1 demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz
Karabiber
Kaburga malzemesi:
1.5 kg kuzu kaburga (ön kol)
Yarım çorba kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
Pirinci yıkayıp süzün. Tencerede tereyağını eritip pirinç ve bademi kavurun. Karışımın yarısını bir kaba alıp ayırın. Kalan karışıma 1 su bardağı su ekleyip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pilav soğuyunca pulbiber, tuz, karabiber, maydanoz, reyhan ve ayırdığınız pirinçli karışımı ekleyip karıştırın.
Kaburgayı iç pilavla doldurup sağlam bir iplikle dikin. Kaburga dolmasını büyük bir metal süzgece yerleştirin ve uygun bir kapakla kapatın. Süzgeci, içinde su bulunan büyük bir tencerenin üzerine yerleştirin (suyun süzgece değmemesine dikkat edin.) Buharda 3 saat pişirin.
Biber salçasına karabiber ve çok az su ekleyip karıştırın. Kaburga dolmasını fırın tepsisine alıp salçayı üzerine sürün. 190-200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirip. Servis yapın.
Not: Dolma yapacağınız kaburgayı kasapta özel olarak kestirip içini dolduracağınız kısmı cep şeklinde açtırın.
|
Kaburga Dolması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc36585
Gönderme Tarihi: 18.May.2009
3,062 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg kuzu kaburgası (Kasapta üzerine enlemesine bir cep açtırılmış)
1 adet soğan
Tuz, karabiber
Dolması İçin
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
1 kahve fincanı badem içi
2 su bardağı pilavlık bulgur
2 su bardağı su
1 su bardağı ince doğranmış mürdüm eriği
Tuz, karabiber, nane
1 çorba kaşığı salça
Kürdan
Kuzu kaburgasının içi ve dışı rendelenmiş soğan ve tuz ile ovulur. Bu arada tencereye sıvıyağı alınır. Rendelenmiş soğan ve badem içini yağda kavrulur. Daha sonra, yıkanıp ayıklanmış bulguru eklenir. Suyunu ilave edilir. Çekirdeği çıkarılmış erik, tuz, karabiber ve nane eklenir. Bulgurlar suyunu çekene kadar pişirilir. Pişen pilav, üzerine cep açılmış kaburgaya doldulur. Açık yerleri kürdan ile iyice tutturulur. Folyoya sarılır. Su dolu düdüklü tencerede yarım saat kadar pişirin. Daha sonra tencereden alınıp, folyosunu çıkarılır. Üzerine salça sürülür. Kızgın fırında kızartılır. Fırından alınıp, sıcak olarak servis yapılır.
|
Kaburga Dolması |
|
Vesile
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.04.2009
Mesajlar: 21 Şehir: Erzincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc35903
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2009
3,355 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bütün çıkartılmış kuzu kaburgası
2 su bardağı pirinç
Tuz
Karabiber
İç için;
1 kereviz sapı
2 adet soğan
4 yemek kaşığı tereyağı
200 gr. ceviz
100 gr. kuru üzüm
Tuz
Dolma baharı
Kaburgalar kemik kısımları yukarı gelecek şekilde bir tepsiye daire şeklinde yerleştirilir, kemik uçları yanmaması için folyo ile süslenerek fırında açık olarak yarım saat kızartılır, ayrı bir tencerede yağ eritilir. Soğanlar ve ince doğranmış kerevizler atılarak kavrulur. Pirniçler de ilave edilerek 5 dakika dah kavurma işlemine devam edilir. Ocaktan alınır, eviz, kuru üzüm, tuz, biber karıştırılıp kaburgaların içine doldurulur. Üzerine suyu ilave edilir. Üzeri tamamen folyo ile kaplanıp fırında pirinçleri yumuşayıncaya kadar pişirilir.
|
Kaburga Dolması |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc8005
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2006
10,376 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet mümkün olduğu kadar az yağlı koyun kaburgası
2 adet orta büyüklükte kuru soğan
1 adet koyun böbreği
çeyrek koyun karaciğeri
yarım su bardağı ayıklanmış pirinç
2 yemek kaşığı ayıklanmış dolma fıstığı
2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
1 yemek kaşığı ayıklanmış kuşüzümü
Tuz
Karabiber
Kaburga kemiği ile etli dokuyu keskin bir bıçak yardımıyla birbirinden ayırarak, kaburgalar üzerinde bir cep oluşturalım. Uygun büyüklükte bir tavada tereyağını veya margarini eritip, küp şeklinde doğranmış kuru soğanları ve fıstıkları pembeleşene kadar kavuralım. Kavurduğumuz malzemelerin içine, nohut iriliğinde doğranmış böbrek ve ciğerleri ekleyerek suyunu bırakıp çekene kadar kavurmaya devam edelim. Tavaya önceden yıkanmış olan pirinçleri de katarak şeffaflaşana kadar tekrar kavurmaya devam edelim. Kuşüzümlerini, tuzu, karabiberi ekleyip ateşin üzerinde 1-2 defa daha çevirdikten sonra ocaktan alalım. Hazırladığımız bu pirinçli harcı kaburganın cep gibi açılan boşluğuna dolduralım. Kaburganın açıkta kalan kısmını temiz bir ip yardımı ile dikip basınçlı bir tencereye yerleştirelim. Kaburganın yarısına gelecek kadar sıcak su ve tuz ilave ederek, ağır ateşte, kaburganın etli kısmı yumuşayana kadar pişirelim. Kaburga dolmasını delikli kepçe ile alıp fırın kabına yerleştirelim. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında, kaburganın üzeri nar gibi kızarana dek pişirelim. Fırından alıp dilimleyerek servis yapalım.
|
Kaburga Dolması |
|
kahve
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.04.2006
Mesajlar: 172 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc2336
Gönderme Tarihi: 21.Nis.2006
4,008 defa indirildi / yazdırıldı
|
İç pilavı:
1 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı rendelenmiş badem
1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
1 su bardağı su
2 çay kaşığı kırmızı pulbiber
1 yemek kaşığı karareyhan
½ çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
kaburga malzemeleri:
1,5 kg kaburga eti
½ yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
3 su bardağı su
İç pilavın hazırlanışı:
Pirinç ile bademi tereyağında kavurun. Kavrulmuş pirinç-badem karışımının yarısını bir kenara ayırın. Diğer yarısına suyu ilave ederek haşlayın. Haşlanan pilavı soğutun ve üzerine pulbiber, karabiber, maydanoz, karareyhan ve kenara ayırdığınız pirinç-badem karışımını ekleyin, iyice karıştırın.
Kaburganın hazırlanışı:
Kaburganın içine pilavı doldurup iğne iplikle dikin. Bir tencerenin içine kaburgayı koyarak yaklaşık 110-120 dakika haşlayıp sudan çıkarın. Daha sonra orta ısıdaki fırınla 25-30 dakika kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Not: Kaburgayı doldururken içine boşluk bırakın eğer boşluk kalmazsa kaburganın patlama ihtimali vardır.
|
|