10 adet küçük boy yeşil dolmalık kabak(15 adet Girit kabağı da kullanabilirsiniz)
1 demet dereotu
½ su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
½ su bardağı rendelenmiş teneke tulumu(lor peyniri de kullanabilirsiniz)
½ su bardağı rendelenmiş taze kaşar
3 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Bu yemekte küçük boy Girit kabağı kullanılır. Ama siz en küçük boy (en fazla 15 santim) dolmalık ince kabak kullanabilirsiniz.
Kabakları soyup uzunlamasına ortadan ikiye bölün. Bir çay kaşığı yardımıyla çekirdek kısımlarını çıkarın. (Sandal şekli verin)
Geniş bir tencereye 12 su bardağı su ve biraz tuz koyup kaynatın. Kabakları kaynayan suda 10 dakika, hafifçe haşlayıp iyice süzün.
Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için; incecik kıyılmış dereotu ve (isterseniz maydanoz da katabilirsiniz) rendelenmiş peynirleri derin bir kaba koyun. Yumurtaları kırıp zeytinyağı, tuz ve karabiberi ilave edin. Çatalla iyice çırparak ezin ve karıştırın.
Bu harcı süzülen kabakların çukur kısımlarına paylaştırın.
Bir fırın kabını ya da büyük boy borcamı 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla yağlayıp doldurduğunuz kabakları kaba yerleştirin. Üzerini fırın kağıdı ya da alüminyum folyayla kapatın.
Önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında kabaklar sulanıp içleri kaynamaya başlayıncaya kadar pişirip çıkarın. Özellikle et ya da balık yemekleri yanında servise sunun.
Kısa URL: https://ml.md/lc35450
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2009
3,762 defa indirildi / yazdırıldı
THY Skylife
1 kg kabak
150 g kaşarpeyniri
200 g beyazpeynir
1 yumurta sarısı
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
4-5 dal taze nane
1 havuç
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı tereyağı
Tuz
Beşamel sos için:
2.5 su bardağı sıcak süt
2 çorba kaşığı un
1 yumurta sarısı
40 g tereyağı
Tuz
Kabakları uzunlamasına ikiye kesin. Kaynar suda hafif haşlayıp soğuk suya alın. Süzüp çekirdekli kısımlarını kabak oyacağıyla temizleyin ve fırın tepsisine dizin. Beyazpeyniri çatalla ezin. Kaşarpeynirini rendeleyin. Kaşarpeynirin birazını ayırıp kalan kaşar, beyazpeynir, bir yumurta sarısı; kıyılmış maydanoz, dereotu ve naneyi bir kapta harmanlayın. Karışımı kabakların ortasına paylaştırın. Beşamel sos için tereyağını bir tavada hafif kızdırın. Unu ilave edip fazla kararmayacak şekilde karıştırarak kavurun. Yumurta sarısını çırpın. Sıcak sütle birlikte una ilave edip hızlıca karıştırın. Tuz serpip tekrar karıştırın. Sosu kabakların üstüne paylaştırıp rendelenmiş kaşarpeynirini serpin. Kabakların yarısına gelecek şekilde su ekleyin. Kızgın fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Havucu temizleyip rendeleyin. Tereyağını hafif kızdırıp unla birlikte soteleyin. Kabakları servis tabağına alın. Sotelenmiş havuç ve kıyılmış dereotu ile servis yapın.