| 
 | 
| Humus (Hatay) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc34096 Gönderme Tarihi: 25.Şub.2009
 8,723 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Nohut
 Tahin
 Limon suyu
 Domates
 Maydanoz
 Turşu
 Biber salçası
 Tuz
 Kimyon
 Zeytinyağı
 
 Bir gün önceden ıslatılan nohut, haşlanır.
 Haşlanan nohut, öğütme makinasından geçirilerek iyice ezilir.
 Macun haline gelen nohut özüne tahin karıştırılarak, tabaklara yayılır.
 Üzerine biber salçası, kimyon, tuz ve limon suyu karışımı sürülür.
 Tabakların üzerinden zeytinyağı gezdirilir.
 Domatesler ve turşular dilimlenir, maydanozlar kıyılır.
 Tabakların üstüne güzelce şekil verilerek, domates, turşu ve maydanozlar yerleştirilir.
 
 
  
 
 | 
| Humus (Hatay) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc44824 Gönderme Tarihi: 22.Arl.2009
 3,824 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Hatay Valiliği
 Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
 
 500 gr. Nohut
 2 diş sarımsak
 5 adet limon
 Tuz
 1,5 su bardağı tahin
 
 Nohut bir gece önceden ıslatılır. Düdüklü tencerede iyi pişinceye kadar haşlanır. Suyu süzülür, ince delikli süzgeçten iki defa çekilir, limonIarın suyu sıkılır, sarımsak dövülür. Tahin, ezilip püre haline getirilmiş nohuda karıştırılıp tuz eklenir. Bu karışım bir servis tabağına yayılarak konulur. Üstüne kimyon ve toz biber serpilir. Domates, turşu, taze biber ve maydanozla süslenerek zeytinyağı gezdirilir ve servis edilir.
 
 
 | 
| Humus (Hatay) | 
|  | AyGölgesi Super MOD
 
  
 Kayıt: 31.03.2006
 Mesajlar: 2719
 Şehir: Giresun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc104500 Gönderme Tarihi: 19.Oca.2015
 3,203 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Hatay Valiliği
 Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
 Dr. Kadriye ŞAHİN
 
 250 gr. nohut
 1 su bardağı tahin
 2 limon suyu
 3 diş sarımsak
 Kimyon
 Pul biber
 Zeytinyağı
 Tuz
 
 Nohut bir gece önceden ısla..lır. Bir tencerede çok iyi pişinceye kadar haşlanır, suyu süzülür. İnce delikli süzgeçten iki defa geçirilir. Limonların suyu sıkılır, sarımsak dövülür, tahin ezilip püre haline getirilmiş nohuda karış..rılıp içine tuz eklenir. Bu karışım bir servis tabağına yayılarak konur. Üstüne kimyon, toz biber serpilir ve zeytinyağı gezdirilir. Üstü domates, turşu ve maydanozla süslenir.
 
 
  
 
 | 
| Humus (Hatay) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc105544 Gönderme Tarihi: 28.Şub.2015
 2,189 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 Yarım kilo nohut
 Yarım su bardağı su
 1 su bardağı tahin
 1 baş dövülmüş sarımsak
 1 adet limon
 1 çorba kaşığı kimyon
 Yarım demet maydanoz
 1 çorba kaşığı tereyağı
 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
 1 tatlı kaşığı tuz
 
 Nohut, akşamdan içine bir tatlı kaşığı tuz dökülmüş suda bekletilir. Düdüklü tencerede kırk dakika kadar pişirilir, suyu süzülür. Sonra yarım su bardağı su ilave edilerek karıştırılır. Ayrı bir kapta tahin, dövülmüş sarımsak, limon suyu, kimyon ve bir tatlı kaşığı tuz karıştırılır. Karıştırılan nohutların üzerine hazırlanan karışım dökülür. Üç dakika karıştırılır. Servis tabağına alınır. Tavada tereyağı eritilir ve kırmızıbiberi de eklenir. Humusun üzerinde gezdirilir. Kıyılmış maydanozla süslenerek servis yapılır.
 
 Not: Humusun nasıl oluştuğu konusunda çok fazla bir bilgi olmasa da en yaygın kanı, humus yemeğinin Suriyeden gelme bir yemek olduğudur. Suriyede bir yerleşim yerinin adı olan Humus kültür alışverişiyle Türkiyeye gelmiş, uzun yıllardan beri yapıldığından adeta bir Türk yemeği olmuştur.
 Yemek, Hatay dışında başka birçok ilde de yapılmaktadır. Ancak Hatayda yenilen Humus yemeği ana yemek olarak düşünülürken Urfa, Tarsus gibi birçok ilimizde yemek lokanta ve restoranlarda yerli ve yabancı turiste iştah açıcı olarak sunulmaktadır.
 
 
 | 
| Humus (Hatay) | 
|  | küçükkız Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 02.03.2017
 Mesajlar: 29
 Şehir: İstanbul
 | Kısa URL: https://ml.md/lc123493 Gönderme Tarihi: 02.Mar.2017
 1,265 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 THY Skylife
 
 200 gr nohut
 50 gr tahin
 Yarım çay bardağı limon suyu
 1 tatlı kaşığı tuz
 Bir tutam kimyon
 
 Nohut, üzerini aşacak kadar su ile haşlanır. Haşlanmış nohut kendi suyu ile iyice ezilir. Karışıma yavaş yavaş tahin ilave edilir. Sıra ile limon suyu ve baharatlar da katıldıktan sonra özleşene kadar iyice karıştırılır. Servis için en az 10 dakika buzdolabında bekletilir. Soğuk olarak servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| Humus (Hatay) | 
|  | hekim hanım Aşçı
 
  
 Kayıt: 23.01.2020
 Mesajlar: 17
 Şehir: Manisa
 | Kısa URL: https://ml.md/lc148091 Gönderme Tarihi: 25.Oca.2020
 1,012 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 su bardağı nohut
 5 yemek kaşığı tahin
 1 adet domates
 4 diş sarımsak
 Kimyon
 Toz biber
 Zeytinyağı
 1 adet limonun suyu
 Maydanoz
 Kornişon turşu
 
 Nohutu bir gece önceden suya koyun.
 Bir tencerede iyice pişene kadar haşlayın ve suyunu süzün.
 İnce delikli süzgeçten iki defa geçirin.
 Sarımsağın kabuklarını soyup ezin.
 Ezip püre haline getirdiğiniz nohuta tahin, limon suyu, tuz ve sarımsağı ekleyin.
 Humusu servis tabağına alın.
 Üzerine kimyon, toz biber serpip zeytinyağı gezdirin.
 Son olarak domates, maydanoz ve turşu ile süsleyip servis edin.
 
 
  
 
 | 
| Humus (Hatay) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc160236 Gönderme Tarihi: 24.Eyl.2021
 454 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Humus nohuttan yapılıyor. İçerisine, limon, tahin, sarımsak ve baharatlar girerek mükemmel bir lezzete dönüşüyor.
 
 
  
 
 | 
| Humus (Hatay) | 
|  | OlurMuOlur Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 24.07.2020
 Mesajlar: 62
 Şehir: Sincan
 | Kısa URL: https://ml.md/lc164612 Gönderme Tarihi: 03.May.2022
 358 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Nohut
 Tahin
 Zeytinyağı
 Limon
 Tuz
 Pul biber
 
 Bir su bardağı nohut akşamdan ıslatılır. Sabah üstünü örtecek kadar su koyup düdüklü tencerede yarım saat haşlanır. Süre nohudun cinsine göre değişebilir. Siz yumuşayana kadar haşlayın. Sonra süzgeçte suyunu süzün. Zaten ayrılmış olan kabuklarını ayıklayın. Derince bir kaba alın ve blenderden geçirin. Ardından küçük bir çay bardağı tahin, 3-4 diş sarımsak, tuz, pul biber, yarım limon suyu, yarım fincan zeytinyağı ile birlikte tekrar blenderle çekilir. Servis tabağına alınır, üzerine pul biber ve yağ gezdirilir.
 
 
  
 
 | 
| Humus (Hatay) | 
|  | OlurMuOlur Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 24.07.2020
 Mesajlar: 62
 Şehir: Sincan
 | Kısa URL: https://ml.md/lc164712 Gönderme Tarihi: 08.May.2022
 271 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 su bardağı nohut (Haşlanmış, kabukları alınmış)
 1.5 çay bardağı ılık su
 1 çay bardağı ılık su
 4 yemek kaşığı tahin
 1.5 çay kaşığı kimyon
 1 tam limonun suyu
 Tuz
 1-2 diş sarımsak
 Süslemek İçin:
 Kıyılmış maydanoz
 Nane
 Domates
 Kimyon
 Kırmızı pul biber
 Kornişon turşu ve süs biber turşusu
 Zeytinyağı
 
 Nohutlarınızı bir gece önceden ıslatın, düdüklü tencerede haşlayın. Daha sonra tencerenize alıp üzerine tekrar su koyup, çatlaması ve kabukların kolay soyulması için yaklaşık 1-1.5 su bardağı sıcak suda kaynatın. Haşlanıp çatlamış nohutların kabuklarını temizleyin ve kabuksuz nohutları 1.5 çay bardağı su ile tencereye alıp ocağa koyun. Tahta kaşıkla karıştırıp, suyu çekmesini sağlayın. Tencerenin altını kapatıp, nohutlarınızı el blenderından geçirin. Nohutlar katı bir hal alacaktır. Üzerine 1 çay bardağı su ekleyip, ocağı tekrar açıp, katılaşan karışımı biraz yumuşatın. Ocaktan aldığınız püre nohutlarınıza; tahin, limon suyu, tuz ve kimyonu (İsterseniz ezilmiş sarımsak) ekleyip, blender ile iyice karışmasını sağlayın. Servis tabağınıza alıp, yaydığınız humusun üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Kimyon, pul kırmızı biber, kıyılmış maydanoz, nane, kornişon turşu ve süs biber ile süsleyin.
 
 
 | 
| Humus (Hatay) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc178045 Gönderme Tarihi: 03.Haz.2024
 174 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Seda Öner
 
 2 su bardağı haşlanmış nohut
 1,5 çay bardağı tahin
 Yarım limonun suyu
 1 çay kaşığı tuz
 2 diş sarımsak
 Yarım çay kaşığı kimyon
 Yarım çay bardağı zeytinyağı
 
 Haşlanmış nohutlar püre haline gelinceye kadar blenderden geçirilir.
 İçerisine sırasıyla tahin, yarım limon suyu, tuz, sarımsak, kimyon ve zeytinyağı eklenerek karıştırılır.
 Hazırlanan karışım bir tabak içine alınarak yayılır.
 Üzerine zeytinyağı, pul biber, maydanoz, domates ve zeytinle arzuya göre süslenerek servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| Hatay Usulü Humus | 
|  | Çetin Ceviz Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 26.05.2005
 Mesajlar: 3262
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc183126 Gönderme Tarihi: 21.May.2025
 50 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 su bardağı haşlanmış nohut (kabukları soyulmuş)
 Yarım su bardağı tahin
 2 diş sarımsak
 1 çay bardağı taze sıkılmış limon suyu
 1 çay bardağı zeytinyağı
 Yarım çay bardağı su (gerekirse artırılabilir)
 1 çay kaşığı kimyon
 Tuz
 
 Haşlanmış ve kabukları soyulmuş nohutları mutfak robotuna alın. Birkaç dakika çekerek kremsi hale gelmesini sağlayın.
 ahin, limon suyu, ezilmiş sarımsak, kimyon ve tuzu ekleyin. Karıştırmaya devam edin.
 Zeytinyağı ve suyu yavaş yavaş ilave ederek daha pürüzsüz ve akıcı bir kıvam elde edin. Gerekiyorsa biraz daha su ekleyebilirsiniz.
 Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirin. Arzuya göre kırmızı toz biber, sumak veya haşlanmış nohutla süsleyin.
 
 Not: Humusunuzun ipeksi ve pürüzsüz olması için nohutların kabuklarını soymak ve robotta uzun süre çekmek çok önemlidir.
 
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |