| 
 
| 
 
 
 | 
 
Galdirik (Kaldirik Hodan) | 
 
  | 
mebrure ersin 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.10.2019 
Mesajlar: 33 Şehir: Çanakkale | 
Kısa URL: https://ml.md/lc146336 
Gönderme Tarihi: 16.Ekm.2019 
647 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Millî Eğitim Bakanlığı
 
 
Batı karadenizin yüksek kesimlerinde ilkbaharda toplanarak bölgehalkı tarafından çeşitli şekillerde tüketilen bir bitkidir. Yabani bir bitkidir. Fındık bahçelerindeve ormanlık arazilerde kendiliğinden tohumlarının dökülmesiyle yetişen bir bitkidir.
 
Yaprakları sert, tüylü ve çiçekleri mavi renkte olan bu bitki, 30-40 cm yükseklikte, rizomlu,çok yıllık otsu bir bitkidir. İdrar artıcı, kan temizleyici, yumuşatıcı ve ateş düşürücü etkileresahiptir. İlkbaharda çiçekli, tomurcuklu ve yapraklı gövdeleri sebze olarak tüketilmektedir.
 
Halk arasında balık otu, hodan, ıspıt, acı hoda ve doğu hodan adlarıyla bilinmektedir. Kavurması,turşusu, turşu kızartması ve turşu kavurması yapılarak tüketilir.
 
 
 
  
 | 
 
Hodan | 
 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc171717 
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2023 
319 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Hodan, ispıt, kaldırık adıyla bilinir. Salatası, kavurması, yumurtalısı yapılır. Boğaz, mide, bağırsak, mesane ve deri hastalıklarına kadar faydalı bir bitkidir. Sapı, yaprakları, morumsu pembemsi çiçekleri yenir. Hodan bitkisi halk arasında çok fazla duyulmamış olsa da tadına bakanların bir daha vazgeçemeyeceği bir yemek türü diyebiliriz. Hem de yüksek oranda kalsiyum, potasyum ve mineral tuz içeriyor.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Hodan Tarifleri Şifalı Bitkiler
 | 
 
 
 
 |