Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Osmanlı Yemek Tarifleri > Helvayı Hakani (11 adet - 515,895 defa bakıldı)

Helvayı Hakani


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Osmanlı Çorba Tarifleri
Osmanlı Salata Tarifleri
Osmanlı Pilav Tarifleri
Osmanlı Yumurta Tarifleri
Osmanlı Sebze Tarifleri
Osmanlı Zeytinyağlı Tarifleri
Osmanlı Baklagil Tarifleri
Osmanlı Dolma Tarifleri
Osmanlı Et Yemeği Tarifleri
Osmanlı Kebap Tarifleri
Osmanlı Köfte Tarifleri
Osmanlı Sakatat Tarifleri
Osmanlı Tavuk Tarifleri
Osmanlı Balık Tarifleri
Osmanlı Reçel Tarifleri
Osmanlı Hoşaf Tarifleri
Osmanlı Turşu Tarifleri
Osmanlı Kurabiye Tarifleri
Osmanlı Pasta Tarifleri
Osmanlı Hamur İşi Tarifleri
Osmanlı Börek Tarifleri
Osmanlı Çörek Tarifleri
Osmanlı Şerbetli Tatlı Tarifleri
Osmanlı Sütlü Tatlı Tarifleri
Osmanlı Meyve Tatlı Tarifleri
Osmanlı Helva Tarifleri
Osmanlı Dondurma Tarifleri
Osmanlı Şekerleme Tarifleri
Osmanlı İçecek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Helvayı Hakani

mutfaktabirimivar
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 21.01.2007
Mesajlar: 293
Şehir: Ümitköy
Kısa URL: https://ml.md/lc11741
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2007
3,199 defa indirildi / yazdırıldı




1 kilo süzme bal
1 litre su
1 kilo nişasta
150 gram badem içi
1/2 kilo tuzsuz tereyağı
200 gram pudra şekeri
1 litre su

150 gram iç bademi bir süre ılık suda bıraktıktan sonra kabuklarını soymalı ve uzunlamasına ikiye ayırmalı. Nişastayı 400 santilitre suyla iyice karıştırarak koyu bir ayran kıvamına getirmeli. Süzme balı 600 santilitre suyla sulandırdıktan sonra orta ısılı ateşe koymalı (Tencerenin her tarafına aynı ölçüde ısının yayılabilmesi için tencereyle ocak arasına bir saç levha konulması yerinde olur. Ayrıca, helva pişirilmesinde daha iyi sonuç alınabilmesi için 'helvahane' denilen geniş, yuvarlak ve yayvan bir tencerenin kullanılması daha doğru olur). Uzunlamasına ikiye bölünmüş bademleri bu bala katmalı ve bir tahta kaşıkla karıştırırken sulandırılmış nişastayı döküp bala yedirmeli. Karışımı tahta kaşıkla karıştırarak pişirmeye devam etmeli. Nişasta, sulandırılmış balla bademler birbiriyle iyice karışıp kaynaşarak koyu bir hamur kıvamını alınca ve bu hamur tencereye yapışmaya başlayınca üzerine 1/4 kilo tuzsuz tereyağını parçalara bölüp bu karışıma katmalı ve helvayı pişirmeye devam etmeli. Hamur, tereyağını tamamen içip tekrar tencereye yapışmaya başlayınca, kalan 250 gram tereyağını da koyup pişirmeye devam etmeli. Hamur, ilâve edilen bütün tereyağını iyice içmiş ve artık tahta kaşığa yapışmaz hale gelmişse, helva pişmiş demektir. Tencereyi ateşten indirmeli ve helvayı, her kaşığa bir badem rastlamak üzere kaşık kaşık kalıplayıp düz bir kayık tabağa dizmeli, soğuduktan sonra üzerine pudra şekerini serperek servis yapmalı.

Not: Osmanlı devrinde sultanlar (hakanlar) için yapılan bu helva, daha sonra halka da yayılmış.


Fotoğraf "rosto" tarafından gönderildi. 05.08.2017


Helva-i Hakani

perver
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 19.11.2019
Mesajlar: 28
Şehir: Çorum
Kısa URL: https://ml.md/lc146849
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2019
645 defa indirildi / yazdırıldı




200 gram tereyağı veya margarin
1 su bardağı un
1 su bardağı pirinç unu
1 su bardağı nişasta
3 su bardağı süt
2,5 su bardağı tozşeker
100 gram iri dövülmüş ceviz
Yarım kahve fincanı gül suyu

Tencereye yağı alıp eritelim. Unu ve 1 su bardağı pirinç ununu ekleyip, ağır ateşte ve sürekli karıştırarak kavuralım.
Üzerine 1 su bardağı nişastayı ilave edip hafifçe esmerleşip meyanesi gelene dek ve sürekli karıştırarak kavurmaya devam edelim.
Sonra kaynar haldeki sütü ekleyerek, karıştırmaya ara vermeden, helvanın sütü çekmesini sağlayalım.
Toz şekeri ilave edip karıştıralım. Dövülmüş cevizi de ekleyip bir kez karıştırdıktan sonra, helvayı ateşten alalım. 15-20 dakika demlendirelim. Servis tabağına alıp arzuya göre üzerine gül suyunu gezdirelim. Servis yapalım.



Helva-yı Hâkânî

ahahhhh
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 21
Kısa URL: https://ml.md/lc152231
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2020
536 defa indirildi / yazdırıldı




"Kitabüt Tabbahin" 13. yy. el yazması yemek kitabı
Günümüze Uyarlayan: Osman Güldemir


Un 1 su bardağı 110 gr. (Elenmiş)
Nişasta 1 su bardağı 110 gr. (Buğday nişastası)
Pirinç unu 0,85 su bardağı 110 gr.
Tereyağı 11 yemek kaşığı 110 gr.
Süt 2,13 su bardağı 427 ml (Kaynar)
Kestirme için:
Şeker 1,75 su bardağı 315 gr.
Su 1,75 su bardağı 350 ml

Tereyağı bir helva tenceresinde eritilir, içine unlar ve nişasta yavaş yavaş dökülerek yedirilir.
Un kokusu gidinceye kadar kısık ateşte karıştırarak kavrulur.
Süt, önceden şeker ve su ile hazırlanmış kestirme dökülür, iyice karıştırılır.
Kapağı kapatılarak 15 dk dinlendirilir.
Kepçenin tersiyle iyice ezilir ve tüketilir.

Not: Orijinal metinde bal veya kestirme yazmaktadır. İstenirse kestirme yerine 315 gr. bal ile de yapılabilir.



Helva-i Hakani

kör talih
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 23.12.2020
Mesajlar: 27
Şehir: Erzurum
Kısa URL: https://ml.md/lc155049
Gönderme Tarihi: 27.Arl.2020
401 defa indirildi / yazdırıldı




Ömür Akkor

Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı nişasta
Yarım su bardağı pirinç unu
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz badem
3 yemek kaşığı kabuksuz badem
150 gram kaymak
Şerbeti için:
3 su bardağı süt
2 su bardağı şeker

Süt ve şekeri tencerede karıştırıp kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra altını kısıp sıcak kalmasını sağlayın.
Un, nişasta ve pirinç ununu bir kasede karıştırın.
Un karışımını tavada tereyağı ile kavurmaya başlayın.
Birkaç dakika kavurduktan sonra toz bademi de ilave edin.
20 dakika kadar kavurduğunuz malzemeye sıcak şerbeti kepçe kepçe ekleyip karıştırmaya devam edin.
Tüm şerbeti ekledikten sonra altını kısıp birkaç dakika demlendirin.
Bu esnada ayrı bir tavada file bademleri kavurun.
Servis tabağına aldığınız helvayı kaymak ve kavrulmuş badem ile servis edin.



Helva-i Hakani

Eti
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 07.01.2021
Mesajlar: 30
Şehir: Elazığ
Kısa URL: https://ml.md/lc155363
Gönderme Tarihi: 10.Oca.2021
448 defa indirildi / yazdırıldı




https://acunn.com

Yarım çay bardağı un
Yarım çay bardağı pirinç unu
Yarım çay bardağı buğday nişastası
65 gram tereyağı
1 çay bardağı çiğ badem
75 gram kaymak
Şerbeti İçin:
1,5 su bardağı süt (bardak ölçüsü 200 ml)
150 gram bal

İlk önce bademler kaynar suya konup 10 dakika bekletilir.
Kabukları kendini bırakınca elle bastırılarak bademler kabuklarından çıkartılır.
Bir kabın içine kuru malzemeler karıştırılıp kenarda bekletilir.
Küçük bir tencerenin içinde süt kaynatılıp ocaktan alınır.
5 dakika sonra içine bal eklenip eritilir ve bekletilir. Teflon tavaya yağ eklenip bademler yağ ile kısık ateşte kavrulur. Bademler renk alınca bir kısmı ayrılır (sunumda üzerini süslemek için).
Tavaya kuru malzemeler karıştırılıp renk alana kadar kavrulur.
Süt karışımı yavaş yavaş ilave edilip kısık ateşte 10 dakika sürekli karıştırarak kavrulur.
Kaymak eklenip helvaya yedirene kadar karıştırılıp ocaktan alınır. Sunum tabağına alınıp ayırdığımız bademlerle süslenip, üzerine bal gezdirip servis edelim.



Helva-yı Hakanî

dikmen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 12.08.2020
Mesajlar: 45
Şehir: Antalya
Kısa URL: https://ml.md/lc155744
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2021
316 defa indirildi / yazdırıldı




Melceü't - Tabbahin (Mehmed Kâmil 1844)
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları


Yarım kıyye rûgan-ı sâde, dakîk-i hâs, nişasta, pirinç unu her birinden otuz üçer dirhem, bir kıyye asel ve ikiz yüz dirhem süt, elli dirhem kabuğu çıkmış badem.
Bu cümle yine evvelki tahrir olunan gibi tabh olunur.
Çünkü dakîkler az olmağla daha nefis olur.
Tecrübe olunmuştur.



Helva-i Hakani

Cumartesi
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 47
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc156135
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2021
366 defa indirildi / yazdırıldı




1 litre süt
250 gr un
250 gr pirinç unu
250 gr nişasta
250 gr tereyağı
1,5 kg süzme bal
Badem ya da çam fıstığı

Tereyağını derince bir helva tenceresinde eritin.
Yağ ısınınca (yanmasına müsaade etmeden) içerisine nişasta ve pirinç ununu ekleyin.
Bir süre kavurduktan sonra, unu ekleyin.
Hafif ateşte unun da kokusu çıkana kadar güzelce kavurun.
Bir kenarda sütü ve balı karıştırıp hafif ateşte ısıtın.
Sütü kavrulan karışımın üzerine döküp bir-iki defa karıştırın.
Yaklaşık 10 dakika kapağını kapatarak pişirin.
Demlendirdikten sonra üzerini bademle ya da çam fıstığı ile süsleyip ılık olarak servis edin.

Not: Helva-i Hakani ( Hakan Helvası ) Osmanlı’nın meşhur helva sohbetlerinde ekseriyetle ikram edilen bir helva çeşidiydi. Bu gelenek Edirne’de II. Dünya Savaşı yıllarına değin ruhuna uygun ritüelleriyle sürdürülmüş; bu tarihlerden sonra neredeyse kaybolmuşken son senelerde nostaljik yaklaşımlarla yeniden canlandırılmaya çalışılmaktadır. Öte yandan, doğum yeri Edirne Sarayı olan Fatih Sultan Mehmed’in de çok sevdiği helvalar arasında Helva-i Hakani bildirilmiştir. Edirne Mevlevihanesi postnişinlerinden Şeyh Han Ali Eşref Dede bu damak çatlatan helva ile ilgili şu tenbihleri zamana not düşüyor: “Süt ile balı beraber kaynatmak ve sütü başka balı başka kaynatıp her birin süzüp ikisin meyane haşlamak münasp olur. Ve nişastasının pişmesi zor olmakla üç dört dakika önce tencereye koyup ve sonra unu ve iki üç dakika geçtikten sonra pirinç ununu koymak münasip ve hoş olur.”



Hakani Helva

Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171
Şehir: Mamak
Kısa URL: https://ml.md/lc160846
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2021
221 defa indirildi / yazdırıldı




Tuğrul Şavkay

150 gr. tereyağı (10 çorba kaşığı)
125 gr. buğday nişastası (1/4 su bardağı)
125 gr. pirinç unu (1/4 su bardağı)
60 gr. un (1/2 su bardağı)
200 gr. badem içi (haşlanıp, kabukları soyulmuş)
500 ml. süt (2 su bardağı)
300 gr. bal

Tencerede tereyağını eritin. Yağ erimeye başlayınca içinde nişastayı tahta bir kaşıkla karıştırarak 2-3 dakika pişirin. Pirinç ununu, unu ve bademleri katarak yaklaşık 10 dakika helvayı kavurun.
Bir kapta sütü bal ile iyice karıştırın. Kavrulmuş helvanın üzerine bir süzgeçten süzdürün. Karıştırıp, tencerenin kapağını kapatarak, kısık ateşte 15 dakika pişirin.
Pişen helvayı ateşten alıp tahta kaşıkla karıştırın. Tabaklara aktararak servis yapın.


Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 28.05.2024


Helva-i Hakani

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc171839
Gönderme Tarihi: 04.May.2023
238 defa indirildi / yazdırıldı




75 gr un
50 gr buğday nişastası
60 gr pirinç unu
300 ml süt
125 gr tereyağı
300 ml bal
125 gr badem
150 gr kaymak

Kabuklarını soyduktan sonra birkaç bademi süsleme için ayırıp kalanı havanda dövün. Nişasta ve unları bir kapta karıştırın.
Ayrı bir yerde sütü kaynatıp içine balı ekleyin ve sıcak tutun.
Tereyağını tencerede eritip ocağı kapatın. Yağ biraz soğuyunca unu ilave edin.
Ocağı tekrar açın ve unu tahta kaşıkla karıştırarak kavurun.
Bademleri ilave edip kısık ateşte rengi değişene kadar kavurun.
Ocağı iyice kısıp sıcak süt ve bal karışımını ilave edin.
Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Tencerenin üzerine kağıt havlu örtün ve kapağını kapatıp 20 dakika dinlenmeye bırakın.
Kaymağı küçük parçalara bölün ve helva ılıkken üzerine ilave edin.
Karıştırıp tercihe göre gül suyu veya tarçınla süsleyin.



Helva- i Hakani

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc172310
Gönderme Tarihi: 27.May.2023
237 defa indirildi / yazdırıldı




4 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı pirinç unu
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz badem
3 yemek kaşığı kabuksuz badem
150 gram kaymak
Şerbeti için:
3 su bardağı süt
2 su bardağı şeker

Süt ve şekeri tencerede karıştırıp kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra altını kısıp sıcak kalmasını sağlayın.
Un, nişasta ve pirinç ununu bir kasede karıştırın.
Un karışımını tavada tereyağı ile kavurmaya başlayın.
Birkaç dakika kavurduktan sonra toz bademi de ilave edin.
20 dakika kadar kavurduğunuz malzemeye sıcak şerbeti kepçe kepçe ekleyip karıştırmaya devam edin.
Tüm şerbeti ekledikten sonra altını kısıp birkaç dakika demlendirin.
Bu esnada ayrı bir tavada file bademleri kavurun.
Servis tabağına aldığınız helvayı kaymak ve kavrulmuş badem ile servis edin.



Helva-i Hakani

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc178406
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2024
93 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.cumhuriyet.com.tr

4 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı çiğ badem
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı buğday nişastası
1/2 su bardağı pirinç unu
3 su bardağı süt
1,5 su bardağı bal
150 gram kaymak
Üzeri için:
1 yemek kaşığı toz antepfıstığı (arzuya göre)

Tereyağını bir tavada eritin ve kızdırın.
Üzerine bademleri ekleyip kavurmaya devam edin.
Kavrulduktan sonra süslemek için bademlerden 1-2 kaşık ayırın.
Un, buğday nişastası ve pirinç unun ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
Ayrı bir sos tenceresinde sütü ısıtın.
Kaynamamasına dikkat edin.
Süt ılıklaştıktan sonra üzerine balı ilave edin ve karıştırıp, ocaktan alın.
Kavrulan bademli un karışımının kokusu çıktıktan sonra hazırladığınız ballı şerbeti üzerine yavaşça ilave edin ve sürekli olarak karıştırın.
İyice karışmış olan helvanın üzerine son olarak kaymağı ilave edin ve tekrar karıştırıp ocaktan alın.
Hazırladığınız helvaya dilediğiniz şekli verip üzerini bademlerle süsleyin.
Arzuya göre toz Antep fıstığı serpiştirip servis edin.







Helvayı Hakani Tarifleri Osmanlı Yemek Tarifleri



(11 adet Helvayı Hakani 515,895 defa bakıldı)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort