|
Helva-i Hakani |
|
akyel
Aşçı
Kayıt: 09.02.2010
Mesajlar: 18 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc47027
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2010
4,335 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 su bardağı un
1,5 su bardağı nişasta
1,5 su bardağı pirinç unu
6 su bardağı toz şeker
300 gr tereyeğı
5 su bardağı süt
Unu, nişasta ve pirinç ununu tereyağı ile birlikte tencereye koyup sürekli karıştırarak rengi sararana dek pişiryoruz. Ayrı bir tencerede süt ve şekeri kaynatıp kavurduğumuz unların üzerine döküyoruz. Ocağı kapatıp tencerenin kapağı kapalı vaziyette 15 dakika dinlendiriyoruz. Ardından kapağı açıp helvayı kaşığın tersiyle ezerek servis tabağına alıyoruz. Cevizle süsleyip servis yapıyoruz.
|
Helva-i Hakani |
|
pazar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.09.2007
Mesajlar: 46
|
Kısa URL: https://ml.md/lc17949
Gönderme Tarihi: 23.Eyl.2007
3,613 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kahve fincanı tereyağı
1 kahve fincanı margarin
10 kahve fincanı pirinç unu
4 çay bardağı süt
2 su bardağı şeker
50 gr iç badem
Tereyağı ve margarini tencerede eritin. Üzerine pirinç ununu ilave edip pembeleşinceye kadar tahta kaşıkla karıştırın.
Başka bir tencerede sütü kaynatın. Şekeri ilave edip karıştırın ve pirinç ununun üzerine dökün. 2 dakika karıştırıp ince kenarlı bir tepsiye boşaltın.
Üzerine iç bademleri yerleştirin. Soğuduktan sonra baklava dilimi şeklinde kesin ve servis yapın.
ML® Güllabiye Helvası için tıklayın
|
Helvayı Hakani |
|
mutfaktabirimivar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.01.2007
Mesajlar: 293 Şehir: Ümitköy |
Kısa URL: https://ml.md/lc11741
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2007
3,199 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo süzme bal
1 litre su
1 kilo nişasta
150 gram badem içi
1/2 kilo tuzsuz tereyağı
200 gram pudra şekeri
1 litre su
150 gram iç bademi bir süre ılık suda bıraktıktan sonra kabuklarını soymalı ve uzunlamasına ikiye ayırmalı. Nişastayı 400 santilitre suyla iyice karıştırarak koyu bir ayran kıvamına getirmeli. Süzme balı 600 santilitre suyla sulandırdıktan sonra orta ısılı ateşe koymalı (Tencerenin her tarafına aynı ölçüde ısının yayılabilmesi için tencereyle ocak arasına bir saç levha konulması yerinde olur. Ayrıca, helva pişirilmesinde daha iyi sonuç alınabilmesi için 'helvahane' denilen geniş, yuvarlak ve yayvan bir tencerenin kullanılması daha doğru olur). Uzunlamasına ikiye bölünmüş bademleri bu bala katmalı ve bir tahta kaşıkla karıştırırken sulandırılmış nişastayı döküp bala yedirmeli. Karışımı tahta kaşıkla karıştırarak pişirmeye devam etmeli. Nişasta, sulandırılmış balla bademler birbiriyle iyice karışıp kaynaşarak koyu bir hamur kıvamını alınca ve bu hamur tencereye yapışmaya başlayınca üzerine 1/4 kilo tuzsuz tereyağını parçalara bölüp bu karışıma katmalı ve helvayı pişirmeye devam etmeli. Hamur, tereyağını tamamen içip tekrar tencereye yapışmaya başlayınca, kalan 250 gram tereyağını da koyup pişirmeye devam etmeli. Hamur, ilâve edilen bütün tereyağını iyice içmiş ve artık tahta kaşığa yapışmaz hale gelmişse, helva pişmiş demektir. Tencereyi ateşten indirmeli ve helvayı, her kaşığa bir badem rastlamak üzere kaşık kaşık kalıplayıp düz bir kayık tabağa dizmeli, soğuduktan sonra üzerine pudra şekerini serperek servis yapmalı.
Not: Osmanlı devrinde sultanlar (hakanlar) için yapılan bu helva, daha sonra halka da yayılmış.
Fotoğraf "rosto" tarafından gönderildi. 05.08.2017
|
Helvay-i Hakani |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc35335
Gönderme Tarihi: 11.Nis.2009
3,167 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
125 g (1 bardak) un
100 g (1 bardak) buğday nişastası
125 g (1 bardak) pirinç unu 3 bardak süt
250 g tereyağı
500 g bal
300 g badem
250 g kaymak
Önce bademleri sıcak suda bekletip kabuklarını soyun. Birkaç tanesini helvayı süslemek için ayırın. Tereyağını tencerede eritin, sonra tencereyi ateşten alın ve biraz soğumasını bekleyin. Tencereye önce nişastayı katın,
1-2 dakika karıştırdıktan sonra unu ve pirinç ununu ekleyip macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Tencereyi tekrar ateşe oturtup bademleri ekleyin ve tahta kaşıkla devamlı karıştırarak 5-10 dakika kavurun. Sütü kaynatıp balı içine katın, azar azar kavurduğunuz malzemeyi ekleyin. Helvayı iyice karıştırıp sütü yedirdikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve 15 dakika çok kısık ateşte demlendirin. Ateşi söndürüp helvayı, bulgur gibi dağılacak kıvama getirene kadar güzelce karıştırın. Kaymağı parçalayarak üzerine serpiştirin, tekrar karıştırıp 15 dakika dinlendirin ve servis tabağına boşaltın. İsteğe göre üzerine gülsuyu da dökebilirsiniz.
|
Helva-i Hakani |
|
k&a
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.05.2009
Mesajlar: 22 Şehir: Erzincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc36256
Gönderme Tarihi: 07.May.2009
3,038 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 çorba kaşığı margarin
1,5 çorba kaşığı tereyağı
Yarım kg pirinç unu
1,5 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı iç badem
Orta boy bir tencereye margarin ve tereyağını alıp, eritin. Üzerine yarım kg pirinç ununu ilave edin. Un, yağın içinde pembeleşinceye kadar tahta bir kaşıkla hiç durmadan karıştırın. Şurubu için bir buçuk su bardağı sütü başka bir tencerede kaynatın. 2 su bardağı toz şekeri ilave edip, karıştırın. Ocaktan aldıktan sonra, kavrulmuş pirinç ununun üzerine dökün. 2 dakika karıştırıp, bir tepsiye dökün. Üzerine iç bademleri şekilli olarak dizin. Bademli helva soğuduktan sonra, baklava dilimleri şeklinde kesip, servis yapın.
|
Helva-i Hakani |
|
ahenk canoğlu
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.11.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc57452
Gönderme Tarihi: 12.Kas.2010
2,733 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gr süzme bal
1 su bardağı su
150 gr çekilmiş badem içi
2 çorba kaşığı nişasta
6 çorba kaşığı sıvıyağ
100 gr yeşil fıstık
Bal, su, badem içi ve nişastayı derin bir tencereye alın. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşmaya başlayınca sıvıyağı ekleyin, 5-6 dakika daha karıştırarak pişirin. Karışımı mermer veya cam zemin üzerine döküp 5-6 mm kalınlığında açın. Üzerine yeşil fıstık serpip rulo şeklinde sarın. Parmak kalınlığında dilimleyip servis tabağına alın. Soğuk olarak servis yapın.
|
Helva-i Hakani |
|
zemberek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.08.2009
Mesajlar: 35 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc39594
Gönderme Tarihi: 16.Ağu.2009
2,688 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 kg sadeyağ
1/2 kg nişasta
3 kg şeker
112 kg un
1/2 kg pirinç unu
2 kg süt
Bir tencerede sade yağ eritilir. Yarım kilo un, yarım kilo nişasta ve yarım kilo pirinç unu birbirine karıştırıldıktan sonra alıştıra alıştıra, meyanesi gelinceye kadar yağla kaynaştırılır. Üç kilo kestirilmiş şekerle, iki kilo süt kaynarken bu meyanenin üzerine dökülür. Ağzı hemen kapatılır, 15 dakika sonra bir kepçenin tersi ile ezilir ve tabaklara alınarak servis yapılır.
Not: Bu tatlı Osmanlı saraylarında, özellikle kandil günleri pişirilen bir tatlıydı.
|
Helvayı Hakanı |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc86901
Gönderme Tarihi: 18.Şub.2013
2,490 defa indirildi / yazdırıldı
|
İnci Beşoğul
17. yy Osmanlı mutfağından
600 gram has un, 600 gram nişasta, 600 gram pirinç unu, 1200 gram sadeyağı konarak tencere ile ateş üzerine oturtulur. Ateş üzerinde kepçe ile devamlı karıştırılıp özlenince üç okka (3,600 gram) safi bal, yahut şeker ve 2 okka (2400 gram) süt ile kaynarken haşlayıp tencerenin üzerini güzelce örtüp 15 dakika durduktan sonra kapağı açıp, yine karıştırılır. Sonra de servis tabaklarına alınır.
Not: Bu helva değişik isimli olup, ismi dahi Hakana mensub olmakla anılır. Vevahutta bütün helvaların padişahı demektir. Hele pâkçe (beyaz) pişirilince hepsinden güzel bir helvadır. Üç dört çeşittir. Hepsinden meşhuru, budur.
|
Helvayı Hakanî |
|
Özlem Erbay
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.07.2008
Mesajlar: 20
|
Kısa URL: https://ml.md/lc25110
Gönderme Tarihi: 07.Tem.2008
2,400 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 süt fincanı has un
1 süt fincanı pirinç unu
3 süt fincanı süt
1 fincan sıvıyağ
150 gr tereyağı
2 süt fincanı şeker
1 süt fincanı nişasta
Bir tencerede yağ eritilir. Un, nişasta, pirinç unu konup karıştırılır.
Karıştıra kanştıra özlenip, hafif sararınca ateş kısılır. Üzerine şeker dökülüp, sıcak süt ilave edilerek, hızlıca karıştırılır. İyice karıştınnca üzeri örtülüp, nemlendirilir.
1 dakika sonra kapağı açıp, yine karıştırılır. Sonra servis tabaklarına alınır.
|
Helva-ı Hakanı |
|
Yasin Türe
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.02.2013
Mesajlar: 44 Şehir: Niğde |
Kısa URL: https://ml.md/lc86620
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2013
2,348 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 su bardağı buğday nişastası
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı pirinç unu
3 su bardağı süt
150 gr. tereyağı
2 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı kaymak
1 su bardağı badem
Sütü toz şekerle beraber kaynatın. Bademleri suda bekletip, kabuklarını soyun ve toz haline getirin. Helva tenceresinde tereyağını köpürmeden sadece eritin. Un, pirinç unu ve nişastayı ekleyip tahta kaşıkla kısık ateşte sürekli karıştırın. Bademleri de ekleyip hepsini birlikte 25 dakika karıştırarak kavurun. Karıştırmaya devam ederken önceden hazırladığınız şekerli sütü ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra ocağı kapatın. Tencerenin üzerini temiz bir bezle kapatarak 20 dakika dinlendirin. Kaymağı tencereye ekleyip karıştırın. Badem serperek servis yapın.
|
Helva-i Hakani |
|
perver
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.11.2019
Mesajlar: 28 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc146849
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2019
645 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gram tereyağı veya margarin
1 su bardağı un
1 su bardağı pirinç unu
1 su bardağı nişasta
3 su bardağı süt
2,5 su bardağı tozşeker
100 gram iri dövülmüş ceviz
Yarım kahve fincanı gül suyu
Tencereye yağı alıp eritelim. Unu ve 1 su bardağı pirinç ununu ekleyip, ağır ateşte ve sürekli karıştırarak kavuralım.
Üzerine 1 su bardağı nişastayı ilave edip hafifçe esmerleşip meyanesi gelene dek ve sürekli karıştırarak kavurmaya devam edelim.
Sonra kaynar haldeki sütü ekleyerek, karıştırmaya ara vermeden, helvanın sütü çekmesini sağlayalım.
Toz şekeri ilave edip karıştıralım. Dövülmüş cevizi de ekleyip bir kez karıştırdıktan sonra, helvayı ateşten alalım. 15-20 dakika demlendirelim. Servis tabağına alıp arzuya göre üzerine gül suyunu gezdirelim. Servis yapalım.
|
Helva-yı Hâkânî |
|
ahahhhh
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 21
|
Kısa URL: https://ml.md/lc152231
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2020
536 defa indirildi / yazdırıldı
|
"Kitabüt Tabbahin" 13. yy. el yazması yemek kitabı
Günümüze Uyarlayan: Osman Güldemir
Un 1 su bardağı 110 gr. (Elenmiş)
Nişasta 1 su bardağı 110 gr. (Buğday nişastası)
Pirinç unu 0,85 su bardağı 110 gr.
Tereyağı 11 yemek kaşığı 110 gr.
Süt 2,13 su bardağı 427 ml (Kaynar)
Kestirme için:
Şeker 1,75 su bardağı 315 gr.
Su 1,75 su bardağı 350 ml
Tereyağı bir helva tenceresinde eritilir, içine unlar ve nişasta yavaş yavaş dökülerek yedirilir.
Un kokusu gidinceye kadar kısık ateşte karıştırarak kavrulur.
Süt, önceden şeker ve su ile hazırlanmış kestirme dökülür, iyice karıştırılır.
Kapağı kapatılarak 15 dk dinlendirilir.
Kepçenin tersiyle iyice ezilir ve tüketilir.
Not: Orijinal metinde bal veya kestirme yazmaktadır. İstenirse kestirme yerine 315 gr. bal ile de yapılabilir.
|
Helva-i Hakani |
|
Eti
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.01.2021
Mesajlar: 30 Şehir: Elazığ |
Kısa URL: https://ml.md/lc155363
Gönderme Tarihi: 10.Oca.2021
448 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
Yarım çay bardağı un
Yarım çay bardağı pirinç unu
Yarım çay bardağı buğday nişastası
65 gram tereyağı
1 çay bardağı çiğ badem
75 gram kaymak
Şerbeti İçin:
1,5 su bardağı süt (bardak ölçüsü 200 ml)
150 gram bal
İlk önce bademler kaynar suya konup 10 dakika bekletilir.
Kabukları kendini bırakınca elle bastırılarak bademler kabuklarından çıkartılır.
Bir kabın içine kuru malzemeler karıştırılıp kenarda bekletilir.
Küçük bir tencerenin içinde süt kaynatılıp ocaktan alınır.
5 dakika sonra içine bal eklenip eritilir ve bekletilir. Teflon tavaya yağ eklenip bademler yağ ile kısık ateşte kavrulur. Bademler renk alınca bir kısmı ayrılır (sunumda üzerini süslemek için).
Tavaya kuru malzemeler karıştırılıp renk alana kadar kavrulur.
Süt karışımı yavaş yavaş ilave edilip kısık ateşte 10 dakika sürekli karıştırarak kavrulur.
Kaymak eklenip helvaya yedirene kadar karıştırılıp ocaktan alınır. Sunum tabağına alınıp ayırdığımız bademlerle süslenip, üzerine bal gezdirip servis edelim.
|
Helva-i Hakani |
|
kör talih
Aşçıbaşı
Kayıt: 23.12.2020
Mesajlar: 27 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc155049
Gönderme Tarihi: 27.Arl.2020
401 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ömür Akkor
Yarım su bardağı un
Yarım su bardağı nişasta
Yarım su bardağı pirinç unu
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz badem
3 yemek kaşığı kabuksuz badem
150 gram kaymak
Şerbeti için:
3 su bardağı süt
2 su bardağı şeker
Süt ve şekeri tencerede karıştırıp kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra altını kısıp sıcak kalmasını sağlayın.
Un, nişasta ve pirinç ununu bir kasede karıştırın.
Un karışımını tavada tereyağı ile kavurmaya başlayın.
Birkaç dakika kavurduktan sonra toz bademi de ilave edin.
20 dakika kadar kavurduğunuz malzemeye sıcak şerbeti kepçe kepçe ekleyip karıştırmaya devam edin.
Tüm şerbeti ekledikten sonra altını kısıp birkaç dakika demlendirin.
Bu esnada ayrı bir tavada file bademleri kavurun.
Servis tabağına aldığınız helvayı kaymak ve kavrulmuş badem ile servis edin.
|
Helva-i Hakani |
|
Cumartesi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 47 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc156135
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2021
366 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 litre süt
250 gr un
250 gr pirinç unu
250 gr nişasta
250 gr tereyağı
1,5 kg süzme bal
Badem ya da çam fıstığı
Tereyağını derince bir helva tenceresinde eritin.
Yağ ısınınca (yanmasına müsaade etmeden) içerisine nişasta ve pirinç ununu ekleyin.
Bir süre kavurduktan sonra, unu ekleyin.
Hafif ateşte unun da kokusu çıkana kadar güzelce kavurun.
Bir kenarda sütü ve balı karıştırıp hafif ateşte ısıtın.
Sütü kavrulan karışımın üzerine döküp bir-iki defa karıştırın.
Yaklaşık 10 dakika kapağını kapatarak pişirin.
Demlendirdikten sonra üzerini bademle ya da çam fıstığı ile süsleyip ılık olarak servis edin.
Not: Helva-i Hakani ( Hakan Helvası ) Osmanlı’nın meşhur helva sohbetlerinde ekseriyetle ikram edilen bir helva çeşidiydi. Bu gelenek Edirne’de II. Dünya Savaşı yıllarına değin ruhuna uygun ritüelleriyle sürdürülmüş; bu tarihlerden sonra neredeyse kaybolmuşken son senelerde nostaljik yaklaşımlarla yeniden canlandırılmaya çalışılmaktadır. Öte yandan, doğum yeri Edirne Sarayı olan Fatih Sultan Mehmed’in de çok sevdiği helvalar arasında Helva-i Hakani bildirilmiştir. Edirne Mevlevihanesi postnişinlerinden Şeyh Han Ali Eşref Dede bu damak çatlatan helva ile ilgili şu tenbihleri zamana not düşüyor: “Süt ile balı beraber kaynatmak ve sütü başka balı başka kaynatıp her birin süzüp ikisin meyane haşlamak münasp olur. Ve nişastasının pişmesi zor olmakla üç dört dakika önce tencereye koyup ve sonra unu ve iki üç dakika geçtikten sonra pirinç ununu koymak münasip ve hoş olur.”
|
Helva-yı Hakanî |
|
dikmen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.08.2020
Mesajlar: 45 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc155743
Gönderme Tarihi: 27.Oca.2021
332 defa indirildi / yazdırıldı
|
Melceü't - Tabbahin (Mehmed Kâmil 1844)
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları
Yarım kıyye elenmiş dakîk-i hâs, yarım kıyye nişasta, yarım kıyye pirinç unu hazır edeler.
Badehu yrım rûgan-ı sâdeyi bir helvahane tencere içinde eritip işbu mecmû'-ı dakîkleri alıştırarak yağın içine koyup âdeta meyanesi gelince karıştırıldıkta üç kıyye asel veya kestirilmiş şeker ve iki kıyye süt hemen kaynar iken meyanenin üzerine bütün bütün döküp derakap ağzını kapayıp bir çeyrek terkden sonra açıp kepçenin tersi ile iyice ezip tabaklara vaz birle ekl buyurula.
|
Helva-yı Hakanî |
|
dikmen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.08.2020
Mesajlar: 45 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc155744
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2021
316 defa indirildi / yazdırıldı
|
Melceü't - Tabbahin (Mehmed Kâmil 1844)
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları
Yarım kıyye rûgan-ı sâde, dakîk-i hâs, nişasta, pirinç unu her birinden otuz üçer dirhem, bir kıyye asel ve ikiz yüz dirhem süt, elli dirhem kabuğu çıkmış badem.
Bu cümle yine evvelki tahrir olunan gibi tabh olunur.
Çünkü dakîkler az olmağla daha nefis olur.
Tecrübe olunmuştur.
|
Helva-i Hakani |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171839
Gönderme Tarihi: 04.May.2023
238 defa indirildi / yazdırıldı
|
75 gr un
50 gr buğday nişastası
60 gr pirinç unu
300 ml süt
125 gr tereyağı
300 ml bal
125 gr badem
150 gr kaymak
Kabuklarını soyduktan sonra birkaç bademi süsleme için ayırıp kalanı havanda dövün. Nişasta ve unları bir kapta karıştırın.
Ayrı bir yerde sütü kaynatıp içine balı ekleyin ve sıcak tutun.
Tereyağını tencerede eritip ocağı kapatın. Yağ biraz soğuyunca unu ilave edin.
Ocağı tekrar açın ve unu tahta kaşıkla karıştırarak kavurun.
Bademleri ilave edip kısık ateşte rengi değişene kadar kavurun.
Ocağı iyice kısıp sıcak süt ve bal karışımını ilave edin.
Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Tencerenin üzerine kağıt havlu örtün ve kapağını kapatıp 20 dakika dinlenmeye bırakın.
Kaymağı küçük parçalara bölün ve helva ılıkken üzerine ilave edin.
Karıştırıp tercihe göre gül suyu veya tarçınla süsleyin.
|
Helva- i Hakani |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172310
Gönderme Tarihi: 27.May.2023
237 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı pirinç unu
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz badem
3 yemek kaşığı kabuksuz badem
150 gram kaymak
Şerbeti için:
3 su bardağı süt
2 su bardağı şeker
Süt ve şekeri tencerede karıştırıp kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra altını kısıp sıcak kalmasını sağlayın.
Un, nişasta ve pirinç ununu bir kasede karıştırın.
Un karışımını tavada tereyağı ile kavurmaya başlayın.
Birkaç dakika kavurduktan sonra toz bademi de ilave edin.
20 dakika kadar kavurduğunuz malzemeye sıcak şerbeti kepçe kepçe ekleyip karıştırmaya devam edin.
Tüm şerbeti ekledikten sonra altını kısıp birkaç dakika demlendirin.
Bu esnada ayrı bir tavada file bademleri kavurun.
Servis tabağına aldığınız helvayı kaymak ve kavrulmuş badem ile servis edin.
|
Hakani Helva |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc160846
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2021
221 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tuğrul Şavkay
150 gr. tereyağı (10 çorba kaşığı)
125 gr. buğday nişastası (1/4 su bardağı)
125 gr. pirinç unu (1/4 su bardağı)
60 gr. un (1/2 su bardağı)
200 gr. badem içi (haşlanıp, kabukları soyulmuş)
500 ml. süt (2 su bardağı)
300 gr. bal
Tencerede tereyağını eritin. Yağ erimeye başlayınca içinde nişastayı tahta bir kaşıkla karıştırarak 2-3 dakika pişirin. Pirinç ununu, unu ve bademleri katarak yaklaşık 10 dakika helvayı kavurun.
Bir kapta sütü bal ile iyice karıştırın. Kavrulmuş helvanın üzerine bir süzgeçten süzdürün. Karıştırıp, tencerenin kapağını kapatarak, kısık ateşte 15 dakika pişirin.
Pişen helvayı ateşten alıp tahta kaşıkla karıştırın. Tabaklara aktararak servis yapın.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 28.05.2024
|
|