|
Harput Köfte (İri Köfte) (Elazığ) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31587
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2008
8,345 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Dilinmiş kuru soğan, maydanoz, toz biber, tuz, yağsız kıyma, ufak bulgur biraz suyla bir leğende iyice yoğrulur. Fındıktan biraz büyük parçalara bölünerek bir kaba, başparmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılarak tek tek tekerlek şeklinde dökülür. Ayrı bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir.
|
Harput Köftesi |
|
mis
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.09.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc27189
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2008
4,170 defa indirildi / yazdırıldı
|
75 gr. kıyma
350 gr. ince bulgur
1 soğan
1 demet maydanoz
1 yumurta
1 kaşık salça
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Reyhan
Yarım bardak ayçiçekyağı
Önce soğanlar ince ince doğranır. Bir tavaya sıvıyağ konur ve soğanlar burada pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan soğanlara salça ilave edilir ve biraz su ilave edilerek kaynatılır. Bu şekilde bir sos hazırlanır. Diğer tarafta, malzemelerin hepsi karıştırılır ve iyice yoğrulur. Su ilave edilerek yoğrulan bu hamur tepiye atıldığı zaman dağılmıyorsa yeteri kadar yoğrulmuş demektir. Hazırlanan bu hamurdan fındık büyüklüğünde toplar yapılır. Bu toplar tuzlu kaynayan suda haşlanır. Pişirilir. Pişen köfteler çıkarılır sudan ve üzerine daha önceden hazırlana soğanlı salçalı sos dökülür ve bu şekilde ikram edilir.
|
HARPUT KÖFTESİ (Elazığ) |
|
Derya Odabaşı
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.07.2008
Mesajlar: 20 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc25733
Gönderme Tarihi: 29.Tem.2008
3,857 defa indirildi / yazdırıldı
|
İnsaf Ayata
750 gram kıyma
1 adet soğan
1 demet maydanoz
Tuz, karabiber
350 gram bulgur
1 çay kaşığı karbonat
1 kaşık salça
Yarım bardak ayçiçek yağı
Malzemelerin hepsini karıştırıp iyi yoğurun. Tepsiye attığınız zaman çatlarsa iyi yoğurulmamıştır. O zaman az daha yoğurun ve yuvarlak yapın. Ayrı bir yerde yağ ve salçayla sos yapın. Az sulandırın ve kaynatın. Köfteleri içine atın ve pişirin. Sıcak servis yapın.
|
Harput Köftesi |
|
Selçuk Tepe
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.10.2007
Mesajlar: 35 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc18176
Gönderme Tarihi: 02.Ekm.2007
4,436 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gerekli malzeme:
2 su bardağı köftelik ince bulgur
500 gr az yağlı kıyma
2 soğan
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
Yarım çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru reyhan
1 çay kaşığı tuz
Sos için:
45 gr tereyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
3 su bardağı su
Soğanlar ve maydanozu temizleyip kıyın. Maydanozun 1 çorba kaşığı kadarını ayırıp kalanı soğanla birlikte çukur bir kaba alın. Kırmızıbiber, reyhan, tuz ve karabiberi ekleyip elinizle ovun. Kıymayı soğanlı karışıma azar azar ilave edip yoğurun. Bulguru ekleyip 7-8 dakika daha yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 10 dakika bekletin.Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayarak şekil verin. Her köftenin ortasını parmağınızın ucuyla bastırarak çukurlaştırın.
Sos için, tereyağını tencerede eritin. Domates ve biber salçalarını ekleyin. 1-2 dakika kavurup suyu ilave edin. Su kaynayınca köfteleri yavaş yavaş ilave edin. Kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Servis tabaklarına paylaştırıp üzerlerini kıyılmış maydanozla süsleyin. Sıcak olarak servis yapın.
|
Harput Köftesi (Elazığ) |
|
Yörem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.11.2006
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc9126
Gönderme Tarihi: 29.Kas.2006
6,614 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr az yağlı kıyma
Yarım su bardağı köftelik ince bulgur
2 soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
3 çorba kaşığı sıvıyağ
3 su bardağı su
Tuz, karabiber
Kırmızı tozbiber
1. Soğan ve maydanozu temizleyip kıyın. Geniş bir kaba alıp 1 kaşık domates salçası, 1 kaşık biber salçası, kırmızı tozbiber, tuz ve karabiberi ekleyerek iyice ovun. Kıymayı azar azar ilave edip yoğurun. Bulguru ekleyip 7-8 dakika daha yoğurun. Üzerini örtüp 10 dakika dinlendirin.
2. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Her parçayı yuvarlayıp ortasını iki taraftan bastırarak çukurlaştırın. Sağ elin baş ve işaret parmakları arasında köfteyi çevirerek kenarlarını düzeltin.
3. Bir tencerede sıvıyağı ısıtıp kalan salçaları ezin. Suyu ekleyip kaynatın. Kaynayan suya köfteleri yavaş yavaş ekleyin. Kısık ateşte 30 dakika pişirin. Maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın.
Fotoğraf "ahmet abi" tarafından gönderildi. 03.08.2015
|
Harput Köftesi (Elazığ) |
|
nedimex
Super MOD
Kayıt: 17.07.2005
Mesajlar: 564 Şehir: Kadiköy/Istanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc2202
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2006
5,473 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 paket köftelik bulgur
1/2 kg orta yağlı kıyma
1 baş soğan
maydanoz
reyhan
salça
tuz
Soğanı kuşbaşı doğrayıp, maydanoz, reyhan ve tuzla ovun. Et, bulgur ve salçayı ilave edip, iyice yoğrun. Cevizden biraz küçük parçalar koparıp, yuvarlak yapın, her iki tarafından parmağınızla bastırıp ortasını çukurlaştırın. Bir tencereye tereyağı ve salça (ya da domates rendesi) koyup, biraz pişirdikten sonra sonra bir kase su ilave edin. Su kaynadığında köfteleri alıp 20-25 dakika pişirin, artan suyu bir kaba koyup süzün. Servis yapacağınız zaman, bir kapta sakladığınız bu sudan biraz ilave edip, yeniden ısıtın.
ML® Harput Köftesi için tıklayın
Fotoğraf "ahmet abi" tarafından gönderildi. 03.08.2015
|
|