| 
 
 
 | 
Harput Köftesi (Elazığ) | 
  | 
nedimex 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 17.07.2005 
Mesajlar: 564 Şehir: Kadiköy/Istanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc2202 
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2006 
5,589 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 paket köftelik bulgur
 
1/2 kg orta yağlı kıyma 
 
1 baş soğan
 
maydanoz
 
reyhan
 
salça 
 
tuz
 
 
 
Soğanı kuşbaşı doğrayıp, maydanoz, reyhan ve tuzla ovun. Et, bulgur ve salçayı ilave edip, iyice yoğrun. Cevizden biraz küçük parçalar koparıp, yuvarlak yapın, her iki tarafından parmağınızla  bastırıp ortasını çukurlaştırın. Bir tencereye tereyağı ve salça (ya da domates rendesi) koyup, biraz pişirdikten sonra sonra bir kase su ilave edin. Su kaynadığında köfteleri alıp 20-25 dakika pişirin, artan suyu bir kaba koyup süzün. Servis yapacağınız zaman, bir kapta sakladığınız bu sudan biraz ilave edip, yeniden ısıtın.
 
 
 ML® Harput Köftesi için tıklayın 
 
 
 
 
Fotoğraf "ahmet abi" tarafından gönderildi. 03.08.2015
  
 | 
Harput Köftesi (Elazığ) | 
  | 
Yörem 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.11.2006 
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc9126 
Gönderme Tarihi: 29.Kas.2006 
6,826 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr az yağlı kıyma
 
Yarım su bardağı köftelik ince bulgur
 
2 soğan
 
2 çorba kaşığı domates salçası
 
2 çorba kaşığı biber salçası
 
1 demet maydanoz
 
3 çorba kaşığı sıvıyağ
 
3 su bardağı su
 
Tuz, karabiber
 
Kırmızı tozbiber
 
 
1. Soğan ve maydanozu temizleyip kıyın. Geniş bir kaba alıp 1 kaşık domates salçası, 1 kaşık biber salçası, kırmızı tozbiber, tuz ve karabiberi ekleyerek iyice ovun. Kıymayı azar azar ilave edip yoğurun. Bulguru ekleyip 7-8 dakika daha yoğurun. Üzerini örtüp 10 dakika dinlendirin.
 
2. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Her parçayı yuvarlayıp ortasını iki taraftan bastırarak çukurlaştırın. Sağ elin baş ve işaret parmakları arasında köfteyi çevirerek kenarlarını düzeltin.
 
3. Bir tencerede sıvıyağı ısıtıp kalan salçaları ezin. Suyu ekleyip kaynatın. Kaynayan suya köfteleri yavaş yavaş ekleyin. Kısık ateşte 30 dakika pişirin. Maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın.
 
 
 
 
Fotoğraf "ahmet abi" tarafından gönderildi. 03.08.2015
  
 | 
Harput Köftesi | 
  | 
Selçuk Tepe 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.10.2007 
Mesajlar: 35 Şehir: Şanlıurfa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc18176 
Gönderme Tarihi: 02.Ekm.2007 
4,579 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Gerekli malzeme:
 
2 su bardağı köftelik ince bulgur
 
500 gr az yağlı kıyma
 
2  soğan
 
1 demet maydanoz
 
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
 
Yarım çay kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı kuru reyhan
 
1 çay kaşığı tuz
 
Sos için:
 
45 gr tereyağı
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
1 çorba kaşığı biber salçası
 
3  su bardağı su
 
 
Soğanlar ve maydanozu temizleyip kıyın. Maydanozun 1 çorba kaşığı kadarını ayırıp kalanı soğanla birlikte çukur bir kaba alın. Kırmızıbiber, reyhan, tuz ve karabiberi ekleyip elinizle ovun. Kıymayı soğanlı karışıma azar azar ilave edip yoğurun. Bulguru ekleyip 7-8 dakika daha yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 10 dakika bekletin.Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayarak şekil verin. Her köftenin ortasını parmağınızın ucuyla bastırarak çukurlaştırın.
 
Sos için, tereyağını tencerede eritin. Domates ve biber salçalarını ekleyin. 1-2 dakika kavurup suyu ilave edin. Su kaynayınca köfteleri yavaş yavaş ilave edin. Kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Servis tabaklarına paylaştırıp üzerlerini kıyılmış maydanozla süsleyin. Sıcak olarak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
HARPUT KÖFTE (Elazığ) | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc40369 
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2009 
4,606 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Elazığ Valiliği
 
 
1 kg yağsız kıyma
 
1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan
 
et ölçüsünde ince  bulgur
 
bir avuç yarma
 
1 yumurta
 
salça
 
tuz
 
baharat
 
isteğe bağlı maydonoz ve reyhan
 
 
Bütün malzemeler büyük bir leğene konulur.
 
Et, soğan ve salça çiğköfte gibi yoğrulur.Daha sonra yavaş yavaş bulgur yoğrularak ete  dahil  edilir.Yoğrulurken bulgurun yumuşaması için ara sıra su serpilir.
 
Bulgur ve et dağılıncaya kadar yoğrulur
 
Fındıktan biraz büyük parçalar bölünür.
 
Başparmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılarak tek tek tencereye dökülür.
 
Ayrıca bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir.
 
 
 
  
 | 
Harput Köftesi (Elazığ) | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc105636 
Gönderme Tarihi: 04.Mar.2015 
3,203 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 
1 paket köftelik bulgur
 
Yarım kilo yağsız kıyma
 
1 adet soğan
 
Maydanoz
 
Salça
 
Tuz
 
Pul biber
 
Karabiber
 
Tereyağı
 
 
Soğan kuşbaşı doğranıp reyhan, pul biber, karabiber ve tuz ile yoğrulur. Cevizden küçük parçalar koparılarak yuvarlak toplar yapılır ve parmak yardımıyla ortası çukurlaştırılır. Bir tencerede tereyağı ve biraz salça ile birlikte bir süre pişirilir. İçine bir kase su ilave edilir. Su kaynadığında köfteler alınır yirmi dakika kadar daha pişirilir. Servis yapılacağı zaman bu sudan köftelerin üzerine biraz dökülür.
 
 
Not: Harput yöresine has bu köfte yörede bayram, düğün, şenlik festival gibi birçok önemli günde yapılmaktadır. İlçenin adını taşıyan bu yemek şehir dışından ve ülke dışından gelen birçok turiste bölgeyi tanıtırken ilk tattırdıkları lezzetlerdendir. Bölgede yer alan, yöresel yemekleri menülerinde bulunduran lokanta ve restoranların konuklarına sunduğu önemli yemeklerdendir.
 
 
 
  
 | 
Harput Köfte (Elazığ) | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc116710 
Gönderme Tarihi: 07.May.2016 
3,745 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.kulturportali.gov.tr
 
 
500 gr kıyma
 
1 kuru soğan
 
400 gr. köftelik bulgur
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
1 çorba kaşığı biber salçası
 
Bir tutam mor reyhan
 
Yarım demet maydanoz
 
1 Tatlı Kaşığı Pul Biber
 
Tuz
 
Sos için:
 
1 çorba kaşığı domates salçası veya 1 domates rendesi
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
Tuz
 
 
Yoğurma leğenine kuru soğan rendelenir. Tuz, biber salçası, reyhan, pul biber ve kıyma katılıp elle ovulur. Üzerine köftelik bulgur ilave edilir yoğrulur. Maydanoz ince ince kıyılır karıştırılır. İyice yoğrulan karışımdan fındık büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlanır. Sonra sağ elinizin baş parmağı ile orta parmak arasına alın sol elinizin orta parmağı avuç içine gelecek şekilde alınır, Köftelere tekerlek şekli verilir. Bir tencereye tereyağı ve salça (ya da domates rendesi) koyulur, biraz pişirildikten sonra bir kase su ilave edilir. Su kaynadığında köfteler alınıp 15 dakika pişirilir, pişirildikten sonra artan su bir kaba koyulup süzülür. Servis yapılırken köftelerin üzerine süzülen sudan ilave edilir.
 
 
 
  
 | 
Harput Köfte | 
  | 
haşmet baş 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.02.2019 
Mesajlar: 25 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc140843 
Gönderme Tarihi: 27.Şub.2019 
1,076 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı köftelik bulgur
 
1 kahve fincanı irmik
 
1 su bardağı sıcak su
 
1 adet büyük boy haşlanmış patates
 
Tuz
 
Karabiber
 
Pulbiber
 
Haşlamak için:
 
5 su bardağı su
 
Napoliten sos:
 
1 adet küçük boy soğan
 
2 diş kıyılmış sarmısak
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı
 
1 çorba kaşığı salça
 
5 adet domates
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Bulgur, irmik, sıcak su, rendelenmiş patates, tuz, karabiber ve pulbiberi derin bir kaba alın. Karıştırdıktan sonra 15 dakika dinlendirin. Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarladıktan sonra baş parmağınızla ortasını çukur hale getirin. Hazırladığınız köfteleri kaynamış suda haşlayın ve kevgir yardımıyla sudan çıkarın. Napoliten sos için kıyılmış soğanı sarmısakla birlikte zeytinyağında soteleyin. Salça ilave edip, 1-2 dakika daha sotelemeye devam edin. Kabukları soyulmuş domatesleri ekleyin ve 15-20 dakika kısık ateşte kaynatın. Tuz ve karabiber ilave edip, karıştırın. Servis tabağına alın ve üzerine Harput köfteleri yerleştirip, sıcak olarak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Harput Köftesi (Elazığ) | 
  | 
İ 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.09.2014 
Mesajlar: 539 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc141343 
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2019 
2,640 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 su bardağı ince bulgur
 
250 gram az yağlı kıyma
 
1 adet orta boy kuru soğan
 
15 - 20 dal maydanoz
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı un
 
1 tatlı kaşığı reyhan
 
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
 
Tuz
 
Karabiber
 
Haşlama için:
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
Yarım kahve fincanı sıvı yağ
 
Tuz
 
Su
 
 
Soğanlar çok ince kıyılır, bir yoğurma kabında soğan, bulgur, salça, tuz, karabiber ve reyhan biraz su ilavesiyle iyice yoğurulur, kıyma, un ve kıyılmış maydanoz da eklenir çok iyi bir şekilde yoğurulur.
 
Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar alınır, yuvarlanır, iki parmak arasında tekerlek gibi döndürerek, iki taraftan ortaları çukurlaştırılır.
 
Bir tencere ateşe oturtulur, içine sıvı yağ ve salçalar konur, eritilir, tuz eklenir.
 
Üzerine takribi 6 bardak kaynar su eklenir.
 
Köfteler tek tek kaynayan suya atılır, 10 - 15 dakika pişirilir.
 
Pişen köfteler suyu ile birlikte sıcak servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
Harput Köftesi (Elazığ) | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc144477 
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2019 
794 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
250 gram küçük küçük doğranmış kuşbaşı et
 
125 gram tereyağı
 
2 baş kuru soğan
 
1 tatlı kaşığı salça
 
Yarım demet maydanoz
 
1 tutam reyhan
 
1 su bardağı dövülmüş ceviz
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı pulbiber
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Köftenin dışı için:
 
250 gram yağsız kıyma
 
2 su bardağı ince bulgur
 
1 adet yumurta
 
1 tatlı kaşığı salça
 
1 çay kaşığı tuz
 
Sos için:
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
7-8 su bardağı su
 
1 yemek kaşığı salça
 
 
Önce köftenin içini hazırlayın. Bir tencerede kuşbaşı eti suda hafifçe, 15 dakika kadar haşladıktan sonra bir tavaya alın. Yağı ilave ederek, etleri iyice kızartın. İnce ince doğranmış soğanları ekleyip, sarartın. Salçayı ve baharatları ilave ederek karıştırın. Sonra ceviz ile maydanozu ilave edip, karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın.
 
Kıyma, bulgur, salça ve tuzu derin bir kaseye alın, 1 çay bardağı ılık suyu ilave edip, çiğ köfte gibi yoğurun. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın. Sonra da parmak yardımıyla içlerine çukurluklar açın. Bir tatlı kaşığı yardımı ile iç malzemeyi içine koyun ve tekrar köftenin ağzını kapatın. Köftenin ağzını düzgün olarak kapatma işlemi yemeğiniz için çok önemlidir.
 
Bir tavada veya sahanda yağı eritin. Sonra salçayı ilave edip, biraz karıştırın. 1 litre suyu ilave edip, bir taşım kaynatın. Kaynayan suyun içine köfteleri ekledikten sonra 10-12 dakika kadar pişirin. Sonra köfteleri süzdürerek çıkarıp, servis tabağına alın. İsterseniz suyuyla da servis yapın.
 
Arzu ederseniz, süslemek için yanına bir kase yoğurt ve domates dilimlerini dizerek süsleyin. Yoğurdu köftenin üzerine sürmeyin, servis tabağının bir köşesine alın.
 
 
 
  
 | 
Harput Köfte | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145633 
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2019 
1,047 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı 
 
 
İçi için:
 
250 gram küçük küçük doğranmış kuşbaşı et 
 
125 gram tereyağı 
 
2 baş kuru soğan 
 
1 tatlı kaşığı salça 
 
½ demet maydanoz 
 
1 tutam reyhan 
 
1 su bardağı dövülmüş ceviz 
 
1 tatlı kaşığı karabiber 
 
1 tatlı kaşığı pul biber 
 
1 tatlı kaşığı tuz 
 
Köftenin Dışı için:
 
250 gram yağsız kıyma 
 
2 su bardağı ince bulgur 
 
1 adet yumurta 
 
1 tatlı kaşığı salça 
 
1 çay kaşığı tuz 
 
Sosu için:
 
2 yemek kaşığı tereyağı 
 
1 lt su 
 
2-3 yemek kaşığı salça 
 
 
Bir tencerede kuşbaşı et 15 dakika kadar haşladıktan sonra bir tavaya alınır.
 
Yağ ilave edilerek etler iyice kızartılır.
 
İnce ince doğranmış soğanları eklenip sarartılır; salça ve baharatlar ilave edilir.
 
Ceviz ile maydanoz ilave edilip karıştırdıktan sonra ocağın altı kapatılır.
 
Kıyma, bulgur, salça, yumurta ve tuz derin bir kâseye alınır, 1 çay bardağı ılık su ilave edilip çiğköfte gibi yoğrulur.
 
Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır; parmak yardımıyla içleri çukurlaştırılır.
 
Sonra da bir tatlı kaşığı yardımı ile iç malzemeyi içine konur ve tekrar köftenin ağzı kapatılır. Köftenin ağzının düzgün kapatılması önemlidir.
 
Sos için, bir tavada veya sahanda yağ eritilir; salça ilave edilip biraz karıştırılır.
 
1 litre su ilave edilip bir taşım kaynatılır; kaynayan suyun içine köfteler eklendikten sonra 10-12 dakika kadar pişirilir.
 
Köfteler süzdürülüp çıkarılır, servis tabağına alınır (İsterseniz suyuyla da servis yapabilirsiniz.)
 
 
 
  
 | 
Harput Köftesi | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc152802 
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2020 
547 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 su bardağı köftelik ince bulgur
 
400 gram yarım yağlı koyun kıyması
 
3 çorba kaşığı toz reyhan
 
2 adet soğan, 2 su bardağı su
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Bulguru yıkayıp süzün. Üzerine kıyma, kıyılmış soğan, reyhan, tuz ve karabiber ilave edip yarım saat yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlak yassı köfteler yapın. Ayrı bir yerde su, domates salçası, biber salçası ve tereyağını tencereye alın. Bir tutam tuz ilave edip kaynayana dek karıştırarak pişirin. Köfteleri ilave edip 20 dakika sosla birlikte pişirin. Sıcak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Harput Köftesi (Elazığ) | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc163232 
Gönderme Tarihi: 22.Şub.2022 
271 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Elazığ Kültür ve Yardımlaşma Derneği
 
 
400 g yağsız kıyma
 
250 g ufak bulgur (kıymalık)
 
2 rendelenmiş soğan
 
1 yemek kaşığı pul biber
 
Bir avuç reyhan
 
Tuz
 
1 çay kaşığı karbonat (dağılmaması için)
 
 
Yukarıdaki malzemeler yoğrularak köfte kıyması hazırlanır.
 
Daha sonra baş ve orta parmakların yardımı ile tekerlek şeklinde küçük köfteler dökülür.
 
Tencerede yağ ve salça kavrulup beş bardak su kaynatılır ve köfteler içine atılarak pişirilir.
 
Köfteler pişince işkenesi (suyu) ayrı bir kaba alınır ki dağılmasın.
 
Servis yapılacağı zaman işkenesi ile tabaklara bırakılır.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 28.09.2022
  
 | 
Harput Köfte (Elazığ) | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc167515 
Gönderme Tarihi: 24.Eyl.2022 
569 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Elazığ il Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
500 gr yağsız kıyma
 
2 su bardağı köftelik bulgur
 
1 adet kuru soğan
 
1 adet yumurta
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
5 bardak su
 
Kuru reyhan
 
Maydanoz
 
Pul biber
 
Tuz
 
 
Yoğurma kabına kuru soğan rendelenir.
 
Üzerine kıyma, biber salçası, reyhan, pul biber ve tuz katılarak karıştırılır. Daha sonra köftelik bulgur ve ince kıyılmış maydanozlar eklenerek yoğrulur. Yoğurma işlemi bitimine doğru harcın içine bir adet yumurta kırılır.
 
Yoğurma işlemine biraz daha devam edilir.
 
Yoğurulan harçtan misket şeklinde küçük parçalar alınır.
 
Alınan parçalar avuç içinde yuvarlanır.
 
Daha sonra yuvarlanmış köftelere parmak yardımıyla tekerlek şekli verilir.
 
Bir tencerede domates salçası tereyağında kavrulur.
 
Salça kavrulduktan sonra 5 bardak su ilave edilir.
 
Su kaynadığında hazırlanan köfteler yavaş yavaş içine dökülür.
 
Köfteler yaklaşık olarak 10-12 dk pişirilir.
 
Sıcak olarak servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
Harput Köfte (Elazığ) | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc167976 
Gönderme Tarihi: 17.Ekm.2022 
327 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://esenler.bel.tr/
 
 
1 adet bayat ekmek
 
250 gram kıyma
 
2 adet soğan
 
1 çay bardağı ince bulgur
 
1/2 demet maydanoz
 
1 çay bardağı kırık ceviz
 
2 adet domates
 
2 çorba kaşığı biber salçası
 
1 çay kaşığı karabiber, kırmızıbiber, kekik, kimyon
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Ekmeği rondoda çekerek ufaltın. Soğanın bir tanesini rondodan geçirin. Karıştırma kabında ekmek ufağını, soğanı, kıymayı, ince bulguru, ince kıyılmış maydanozu, kırık cevizi ve baharatları yoğurun. Fındık büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayın. İki tarafından bastırıp bir kaba alın. Tencereye su koyarak salçayı ilave edin. Kaynayınca içine köfteleri atın. Pişince delikli kepçe ile servis tabağına alın. Domatesi küp küp doğrayarak erimiş tereyağına katıp sos yapın. Servis tabağındaki köftelerin üzerine dökün. Servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Harput Köfte | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172400 
Gönderme Tarihi: 01.Haz.2023 
297 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.hasata.com.tr
 
 
1 su bardağı Hasata Köftelik Kadim® Horasan Bulguru
 
yarım kilo az yağlı dana kıyma
 
1 adet soğan
 
1 yumurta
 
1 tatlı kaşığı kurutulmuş reyhan
 
1 çay kaşığı pul biber
 
1 avuç kıyılmış maydanoz
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 yemek kaşığı tereyağı (sosu için)
 
1 yemek kaşığı domates salçası (sosu için)
 
1 yemek kaşığı biber salçası (sosu için)
 
1 tatlı kaşığı kurutulmuş reyhan (sosu için)
 
5 su bardağı su (sosu için)
 
1 çay kaşığı tuz (sosu için)
 
 
Geniş bir tepsi içine kıyma, rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve reyhan ilave edin.
 
Üstüne bir yumurta kırın.
 
Üzerine Hasata Köftelik Kadim® Horasan Bulgurunu ekleyin ve yavaşça birkaç dakika yoğurun.
 
Ayrı bir tepside küçük yuvarlaklar halinde ortasını parmağınızla basarak şekillendirin.
 
Sosu için tereyağında salçayı kavurun ve baharatlarını ilave edin. Ardından tuz ve elinizle ovalayarak reyhanı ekleyin. Baharatların kokusu çıkınca su ilave edin.
 
Kaynayan sosun içine köfteleri ilave edin. Birkaç dakika pişirin.
 
Köfteler şiştiğinde ocağı kapatarak servis edin.
 
 
Not: Kaynatma yaparken bulgurun dağılmaması için yavaş yavaş yoğurun ve elinizi düz şekilde tutun. Böylece bulgur yumuşayacak, kıyma ile özdeşleşecektir.
 
 
 
  
 | 
Harput Köftesi (Elazığ) | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc184412 
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2025 
84 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Köfte için:
 
300 gram orta yağlı kıyma
 
1 su bardağı ince bulgur (köftelik)
 
1 adet rendelenmiş soğan
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı kimyon
 
Yarım çay bardağı su (yoğurma sırasında)
 
Sosu için:
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1,5 su bardağı sıcak su
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
1 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Tuz
 
 
Bulguru geniş bir kaba alın ve üzerine az miktarda su ekleyerek 5 dakika kadar yumuşamasını bekleyin.
 
Üzerine kıyma, rendelenmiş soğan, salça ve tüm baharatları ekleyin.
 
Malzemeler iyice özdeşleşene kadar yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
 
Tüm köfteleri yağlanmış fırın tepsisine ya da tencereye dizin.
 
Sosu hazırlamak için; tereyağı ve sıvı yağı bir tavada eritip salçayı kavurun, ardından sıcak suyu ve tuzu ekleyerek karıştırın.
 
Hazırladığınız sosu köftelerin üzerine dökün.
 
Fırında 180°C’de 30-35 dakika pişirin ya da tencerede kapağı kapalı şekilde 20-25 dakika kısık ateşte kaynatın.
 
Sıcak olarak servis edin. Yanında yoğurt veya ayranla muhteşem gider.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |