| 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 | 
 
Hamsili Pilav (Trabzon) Tarifleri Ordu Yemekleri
| 
 |  
| Hamsili Pilav (Trabzon) |  
|  | bitmeyen şarkı Editor
 
  
 Kayıt: 07.01.2011
 Mesajlar: 2219
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc63611 Gönderme Tarihi: 29.May.2011
 3,122 defa indirildi / yazdırıldı
 
 |  
| 
 
 1 kg hamsi (temizlenip, filetoları çıkarılmış)
 500 gr pirinç (ayıklanıp, 30-60 dakika ılık suda bekletilmiş)
 1 su bardağı zeytinyağı
 3 orta boy soğan (ince doğranmış)
 2 çorba kaşığı çam fıstığı
 1 çay kaşığı tuz
 800 gr (4 su bardağı) su
 125 gr Trabzon yağı (ya da tereyağ)
 5 çorba kaşığı kuş üzümü
 
 Zeytinyağın yarısını, orta boy bir tencereye koyarak, orta ateşte kızdırınız. Soğanı ekleyip 5-6 dakika, pembeleşene kadar kavurunuz. Süzülmüş pirinci ve çam fıstığını koyup 5-6 dakika, sürekli karıştırarak kavurunuz. Tuzu, suyu ve sade yağı katıp, yeniden karıştırınız. Tencerenin kapağını kapatıp, önce harlı, sonra da orta ateşte 15 dakika pişiriniz. Bu arada, orta boy bir tavada; orta ateşte, kalan 1/2 su bardağı zeytinyağı kızdırınız. Yağ kızınca hamsileri tavaya atıp 3-4 dakika, her iki tarafları da nar gibi olana kadar kızartınız. Kızarmış hamsileri tavadan bir delikli kepçeyle alıp, kağıt peçete üstünde fazla yağlarını süzdürünüz.
 Fazla yağları süzülmüş hamsilerin yarısını, bir tencerenin dibine döşeyiniz. Pilava kuş üzümünü katıp, karıştırınız. Pilavı, balıkları döşemiş olduğunuz tencereye boşaltıp, üste kalan hamsileri diziniz. Hamsileri kızarttığınız yağı tencereye döküp, tencerenin kapağını örterek hamsili pilavı 10-15 dakika, demlendiriniz.
 Ağır ateşte delikli kepçeyle bir kaç kez karıştırıp, ısıtılmış bir servis tabağına aktararak servis ediniz.
 
 
   Fotoğraf "Atsız Suvari" tarafından gönderildi. 25.04.2016
 
 
 |  
| Hamsili Pilav (Trabzon) |  
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc105589 Gönderme Tarihi: 02.Mar.2015
 2,023 defa indirildi / yazdırıldı
 
 |  
| 
 
 Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 1 kilo kılçığı çıkarılmış hamsi
 2 su bardağı ısıtılmış pirinç
 1 adet soğan
 Yağ
 Tuz
 Karabiber
 Yenibahar
 Kuru nane
 Kuş üzümü
 Fıstık
 Maydanoz
 
 Kılçığı çıkarılmış hamsiler tuzlanıp bekletilir. Soğan kavrulur üzerine fıstıklar ve baharatlar eklenir. Demlendikten sonra hamsiler sırt tarafı tepsiye gelecek şekilde dizilir. Sonra üzerine hazırlanan pilav konur. Balıklar pilavın üzerine doğru bükülür ve pilavın üstü iyice balıklarla örtülerek fırına verilir. Hamsiler piştiğinde yemek hazır demektir.
 
 Not: Hamsi denilince akla Trabzon, Trabzon denilince de akla hamsi gelir. Derler ya hamsinin kırk çeşit yemeği yapılır Trabzonda diye, doğrudur. Kışın sofaların baş tacı olan hamsi, yazın da soğuk suların başında tuzlamasıyla aranan bir yemektir.
 
 
  
 
 |  
| 
 
 
 
 
 |  | 
 
   |