| 
 | 
| Hamsili Pilav (Trabzon) | 
|  | Doctor English Admin
 
  
 Kayıt: 15.01.2007
 Mesajlar: 1266
 Şehir: KKTC
 | Kısa URL: https://ml.md/lc157620 Gönderme Tarihi: 05.May.2021
 409 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1,5 kg hamsi
 2,5 su bardağı baldo pirinç
 2 yemek kaşığı kuşüzümü
 2 yemek kaşığı tereyağı
 2 adet soğan
 4 yemek kaşığı zeytinyağı
 Yarım demet dereotu
 2,5 su bardağı su
 1 çay kaşığı karabiber
 1 tatlı kaşığı tuz
 
 Pirinci birkaç kez yıkadıktan sonra ılık su ile ıslatın, soğuyana kadar bekletin. Suyunu süzüp kenara alın. Kuşüzümünü bir kaseye alıp sıcak suda 30 dakika bekletin. Suyun süzüp kenara alın.
 Hamsileri ayıklayıp boyun kısımlarından tutarak tüm kılçığı hamsilere zarar vermeden çıkarın. Tuz ve karabiber serpin. Orta boy bir fırın kabını tereyağı ile yağlayıp, hamsilerin derileri alta gelecek şekilde fırın kabının kenarlarından sarkıtarak ve kabın ortasını da kaplayacak biçimde sıkıca yerleştirin. Streç filmle kaplayıp buzdolabına alın.
 Doğranmış soğanı 3 yemek kaşığı zeytinyağında pembeleşene dek kavurun. Pirinç ekleyip 5 dakika kavurduktan sonra kuşüzümü ve tuzu ilave edin. Üzerine iki buçuk su bardağı su ekleyip, pişmeye bırakın. Suyunu çekince karabiber, tuz ve kıyılmış dereotunu katın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Fırın kabını buzdolabından alıp, içine pilavı yerleştirin. Üzerini hamsilerle sıkıca kapatıp, kenarlardan sarkan hamsileri üstlerine kapatın. Kalan 1 yemek kaşığı zeytinyağını hamsilerin üzerine gezdirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
 
 
 | 
| Hamsili Pilav (Trabzon) | 
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc153937 Gönderme Tarihi: 05.Kas.2020
 449 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://karadeniz.gov.tr
 
 Pilav için gerekli malzeme hazırlanır, isteğe bağlı olarak soğan, kuş üzümü, çam fıstığı gibi malzemeler de kullanılabilir. Pilavda kullanılacak olan hamsiler de kılçıklarından ayıklanarak hazırlanır.
 Yuvarlak bir tepsiye hamsiler bütün zemini kaplayacak şekilde dizilir. Pişmiş olan pilav hamsilerin üzerine yerleştirilir. Pilavın üzeri yine hamsilerin yan yana dizilmek suretiyle kapatılır. Kısık ateşte fırında pişirilir.
 
 
 | 
| Hamsili Pilav (Trabzon) | 
|  | bayan lezzet Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 13.12.2018
 Mesajlar: 23
 Şehir: Isparta
 | Kısa URL: https://ml.md/lc139077 Gönderme Tarihi: 14.Arl.2018
 667 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Dr. Mustafa Duman
 
 Önce iç pilav hazırlanır. Sonra bir tepsiye önce ayıklanıp yıkanan hamsiler sırtları tepsinin tabanına gelecek şekilde dizilir. Bunun üzerine daha evvel hazırlanmış olan iç pilav konur. En üste hamsiler sırtları yukarı gelecek şekilde dizilir. Piştikten sonra sıcak servis yapılır.
 
 
 | 
| Hamsili Pilav (Trabzon) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc105589 Gönderme Tarihi: 02.Mar.2015
 2,023 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 1 kilo kılçığı çıkarılmış hamsi
 2 su bardağı ısıtılmış pirinç
 1 adet soğan
 Yağ
 Tuz
 Karabiber
 Yenibahar
 Kuru nane
 Kuş üzümü
 Fıstık
 Maydanoz
 
 Kılçığı çıkarılmış hamsiler tuzlanıp bekletilir. Soğan kavrulur üzerine fıstıklar ve baharatlar eklenir. Demlendikten sonra hamsiler sırt tarafı tepsiye gelecek şekilde dizilir. Sonra üzerine hazırlanan pilav konur. Balıklar pilavın üzerine doğru bükülür ve pilavın üstü iyice balıklarla örtülerek fırına verilir. Hamsiler piştiğinde yemek hazır demektir.
 
 Not: Hamsi denilince akla Trabzon, Trabzon denilince de akla hamsi gelir. Derler ya hamsinin kırk çeşit yemeği yapılır Trabzonda diye, doğrudur. Kışın sofaların baş tacı olan hamsi, yazın da soğuk suların başında tuzlamasıyla aranan bir yemektir.
 
 
  
 
 | 
| Hamsili Pilav (Trabzon) | 
|  | bitmeyen şarkı Editor
 
  
 Kayıt: 07.01.2011
 Mesajlar: 2219
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc63611 Gönderme Tarihi: 29.May.2011
 3,122 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 kg hamsi (temizlenip, filetoları çıkarılmış)
 500 gr pirinç (ayıklanıp, 30-60 dakika ılık suda bekletilmiş)
 1 su bardağı zeytinyağı
 3 orta boy soğan (ince doğranmış)
 2 çorba kaşığı çam fıstığı
 1 çay kaşığı tuz
 800 gr (4 su bardağı) su
 125 gr Trabzon yağı (ya da tereyağ)
 5 çorba kaşığı kuş üzümü
 
 Zeytinyağın yarısını, orta boy bir tencereye koyarak, orta ateşte kızdırınız. Soğanı ekleyip 5-6 dakika, pembeleşene kadar kavurunuz. Süzülmüş pirinci ve çam fıstığını koyup 5-6 dakika, sürekli karıştırarak kavurunuz. Tuzu, suyu ve sade yağı katıp, yeniden karıştırınız. Tencerenin kapağını kapatıp, önce harlı, sonra da orta ateşte 15 dakika pişiriniz. Bu arada, orta boy bir tavada; orta ateşte, kalan 1/2 su bardağı zeytinyağı kızdırınız. Yağ kızınca hamsileri tavaya atıp 3-4 dakika, her iki tarafları da nar gibi olana kadar kızartınız. Kızarmış hamsileri tavadan bir delikli kepçeyle alıp, kağıt peçete üstünde fazla yağlarını süzdürünüz.
 Fazla yağları süzülmüş hamsilerin yarısını, bir tencerenin dibine döşeyiniz. Pilava kuş üzümünü katıp, karıştırınız. Pilavı, balıkları döşemiş olduğunuz tencereye boşaltıp, üste kalan hamsileri diziniz. Hamsileri kızarttığınız yağı tencereye döküp, tencerenin kapağını örterek hamsili pilavı 10-15 dakika, demlendiriniz.
 Ağır ateşte delikli kepçeyle bir kaç kez karıştırıp, ısıtılmış bir servis tabağına aktararak servis ediniz.
 
 
   Fotoğraf "Atsız Suvari" tarafından gönderildi. 25.04.2016
 
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |